Botwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 2 litry zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie); 2 pęczki botwniki z małymi buraczkami; 4 średnie ziemniaki; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu(...)minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie powyższego czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną. Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze
Gospodyni Miejskawody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 - 4 łyżki octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)kostkę. Koperek drobno posiekać. Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować. Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Śmietanę wlać do miseczki
Gospodyni MiejskaIntensywnie czerwony, zabielony śmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 litry(...)podsmażenia cebuli. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki. Marchewkę i seler umyć, osuszyć, obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać
Gospodyni Miejskadzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka(...)masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości
My Culinary Artprzygotowaniu, a bardzo przydatne zimą. Lubię wiedzieć co jem i często przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam. 2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny , aby nie straciły koloru. Gotujemy do miękkości ok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować, bo to zależy(...)dodajemy 2-3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na drobno. Mieszamy. Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka , który chroni nasze przetwory przed pojawieniem się niechcianej pleśni. Można również dać łyżkę oleju. Uwielbiam buraki i polecam chorym
Pasje Jolkifilety śledziowe - 500 g ziemniaki -2 szt buraki -3 szt cebula -2 szt jajka -4 szt sól i pieprz majonez -4 łyżki szczypiorek -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Filety śledziowe opłukać(...)pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez 8- zółtka jaj 9- majonez 10- białka jaj 11-majonez Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem Wierzch sałatki posypać
Kuchnia Danusisłoików o pojemności 400 ml 8 dużych buraków 5 papryk czerwonych 3 duże cebule 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości - ostudzić. Paprykę pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną cebulą. Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać paprykę z cebulą wlać olej
Niezły Młynekjeszcze lepsze od i tak już bardzo dobrych. Polecam obydwie wersje. Z przepisu wychodzi ok.16 ciasteczek. Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu(...)łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo: - 60g pokruszonych orzechów laskowych Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować, użyłam do tego blender ręczny. Do miski z burakami dodać pozostałe produkty i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Mąkę jaglaną dosypujemy stopniowo, ja piekłam je dwa razy i za każdym razem buraki miały różną gęstość, za pierwszym
Smaczne Zdrowerodzaju mięs, wędlin, jaj oraz pasztetów. Doskonale sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień 😉 Ćwikła z chrzanem - przepis Do przygotowania ćwikły będą Ci potrzebne: 500g buraków, 1-2 łyżki startego korzenia chrzanu, szczypta mielonego kminku, łyżeczka octu jabłkowego, szczypta cukru, szczypta soli. 1. Buraki ugotuj do miękkości. 2. Po ostygnięciu zetrzyj buraki
Z notatnika dietetykaoctu jabłkowego i dobrego oleju. Składniki : 300 g wędzonego tofu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki oleju do smażenia pół kapusty pekińskiej duży pieczony burak pół cebuli słoik (250 ml) papryki konserwowej (u mnie domowej roboty ) kukurydza z puszki 3-4 łyżki majonezu wegańskiego 3-4 łyżki keczupu (u mnie domowej roboty ) sól pieprz Tofu pokroić(...)wcześniej tofu obsmażyć na patelni. Przełożyć do przezroczystej salaterki. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Posypać solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić. Gdy tofu w salaterce ostygnie, posmarować je keczupem. Pokroić pieczonego buraka w kostkę. Rozsypać na keczupie. Na burakach ułożyć warstwę kukurydzy. Cebulę drobno pokroić i ułożyć na kukurydzy. Pokroić paprykę konserwową i ułożyć jej warstwę na cebuli. Cebulę posmarować majonezem
Weekendy w domu i ogrodzieWytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! Źródło przepisu: Kwestia Smaku. Artykuł Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plwiesz, że jedzenie buraków może przynieść wiele korzyści dla twojego zdrowia? Są one nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe i odżywcze, dzięki czemu stanowią popularny składnik w wielu kuchniach i odgrywają istotną rolę w zdrowej diecie. Dlaczego warto jeść buraki? -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki
AleTorcikwiesz, że jedzenie buraków może przynieść wiele korzyści dla twojego zdrowia? Są one nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe i odżywcze, dzięki czemu stanowią popularny składnik w wielu kuchniach i odgrywają istotną rolę w zdrowej diecie. Dlaczego warto jeść buraki? -- Przepisy na ciasta, ciasteczka, torty | Pyszne domowe wypieki
AleTorcikwierna polskim tradycjom, ponieważ moja zupa jest bezmięsna i z dodatkiem mleczka kokosowego. Wege barszcz ukraiński - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 3 buraki, 200g fasoli, 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 litry wody, 1/4 główki białej kapusty, por, marchewka, pietruszka, cebula, 3 ziemniaki(...)połowy cytryny, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 250ml zakwasu z buraków, 400ml mleczka kokosowego, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Dzień wcześniej zalej fasolę wodą i odstaw na całą noc. 2. Następnego dnia odcedź fasolę na sicie i przepłucz pod bieżącą wodą. 3. Posiekaj cebulę i czosnek. Warto zrobić
Z notatnika dietetyka