buraki - 8865 przepisów (strona:113/591)

Kiszona kapusta po gruzińsku 161

selera. Moja kapusta wyszła chrupiąca, jeśli natomiast wolicie bardziej miękkie listki przed włożeniem do słoja kawałki kapusty należy sparzyć i zalać gorącą zalewą. Składniki: 2 kg białej kapusty 500g buraków kilka gałązek liści selera (może być suszony) 4 ząbki czosnku (lub więcej, wg uznania) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 chili 3-4 litry wody (przegotowanej(...)łyżki soli Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na 4 części, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół (w zależności od wielkości główki). Buraki obrać, pokroić w plastry. W dużym słoju lub kamionkowym garnku układać kolejno warstwy kapusty, buraków, przypraw. Sól rozpuścić w wodzie, zalać kapustę. Warzywa powinny być całkowicie przykryte wodą (jeśli wody jest za mało, należy jeszcze

Obiad gotowy
Śledzie pod pierzynką 183

zastąpiłam korzeniem pietruszki i muszę przyznać, że ta wersja bardzo mi odpowiada. Składniki: 6 solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków kiszonych 2 ugotowane korzenie pietruszki lub ziemniaki 3 buraki, upieczone lub ugotowane do miękkości 5 jajek ugotowanych na twardo pieprz majonez Przygotowanie: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godzin. Odsączone filety kroimy(...)kostkę. Pietruszkę, buraki, ogórki, cebulę kroimy w drobną kostkę. W szklanym naczyniu (jednym większym lub kilku mniejszych np szklankach, kieliszkach lub słoiczkach) układamy następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, pietruszka, majonez, buraki, majonez. Na koniec posypujemy jajkiem startym na małych oczkach tarki. Odstawiamy na noc do lodówki aby smaki się przegryzły. Poszczególne warstwy możemy oprószyć świeżo mielonym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Fińska sałatka z buraków 122

cytryny, żeby nie ciemniało pół pęczka posiekanej natki do dekoracji 2 filety śledziowe typu matjas z oleju do dekoracji   Sos: 100 ml śmietanki 2 łyżki soku z buraków łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny pieprz, cukier i sól (po szczypcie do smaku)   Jak przygotować sałatkę z buraków?   Wszystkie składniki sałatki mieszamy. W osobnej miseczce(...)mieszamy składniki sosu. Każdą porcję sałatki dekorujemy łyżką sosu, odrobiną natki i kawałkiem śledzia. Artykuł Fińska sałatka z buraków pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym 159

Okrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle  dodaje coś od siebie albo zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki. 4 ugotowane lub upieczone buraki opakowanie mrożonych wiśni sól i pieprz do smaku  1 łyżka miodu 1 goździk  2 łyżki czerwonego octu balsamicznego ząbek czosnku liście tymianku lub mięty  Buraki pokroiłam w ósemki. Na patelni rozgrzałam miód dodałam goździk i czosnek. Dodałam do gorącego płynu rozmrożone wiśnie i dodałam buraki. Szybko podgrzałam całość. Posypałam świeżym tymiankiem i odrobiną mięty. Dodałam kilka kropel oleju lnianego

AZgotuj!
Sałatka z pieczonymi burakami 104

świeżego ogórka szklarniowego pęczek szczypiorku 100 g szynki parmeńskiej Sos : 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz     Przygotowanie Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Po ostudzeniu i obraniu, 3/4 buraków pokroiłem w cienkie plastry a pozostałą część(...)talarki a następnie przeciąłem na pół. Szczypiorek posiekałem. Szynkę parmeńską porwałem na mniejsze kawałki. Przygotowałem sos : Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz. Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem szynkę, ogórka, mandarynki, całość posypałem szczypiorkiem i skropiłem sosem. Oprószyłem sałatkę solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 160

słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur, 3 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy, kilka listków blanszowanego jarmużu, mix sałat, sól i różowy pieprz. Buraki kroimy(...)kostkę, cebulę drobno siekamy, kaszę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy aż napęcznieje. Kaszę rozbijamy widelcem, dodajemy do pokrojonych buraków, mieszamy z cebulą, czarną soczewicą i miksem sałat, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy szklanką wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia, aby zmiękły. Następnego dnia przygotowujemy farsz grzybowy: borowiki osuszamy i bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków 137

Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę można zamienić na oliwę. Składniki: • 2 buraki ugotowane • 2 garści kapusty kiszonej • 2 łyżki(...)śmietany • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Ugotowane buraki w łupinach obrać i pokroić w kostkę. • Kiszoną kapustę pokroić. • Wymieszać kapustę z buraczkami, śmietaną. • Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem

To co kocham
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Buraki żółte pieczemy w piekarniku razem z wołowiną przez około 1,5 godziny. Oprószoną pieprzem wołowinę podsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wlewamy miód do naczynia o szerokim dnie, dodajemy ocet i mieszamy doprawiając szczyptą soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy

Wiem co jem
VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką ) 229

chili, czarnuszka * roztrzepane jajko KOTLETY: * surowy burak – 1 szt * czerwona soczewica – 1 szkl * domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * bułka tarta – łyżki * oliwa – 1 łyżka * sól, pieprz, imbir, chili, imbir * wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KOTLETY: Buraki ścieramy na dużych oczkach, połowę(...)dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dodajemy jajko, masło orzechowe, cebulę, czosnek oraz przyprawy-miksujemy. Wrzucamy pozostałe buraki i bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy w wiórkach i smażymy na patelni wysmarowanej odrobiną! oliwy po kilka minut z każdej strony. BUŁKI: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z przyprawami, dodajemy rozczyn, jajko, wodę

Ostra na Słodko
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 143

placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem(...)krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych. Ja na pewno wypróbuję przepisy, bo ostatnio, tego czasu

kruche babeczki
Barszcz czerwony 123

bulionu mięsnego lub warzywnego 600 g buraków podobnej wielkości 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 2 łyżki octu łyżeczka ziaren ziela angielskiego do smaku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, myjemy i kroimy na półplasterki. Do gotującego się bulionu dodajemy plasterki buraków, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i plasterki obranego czosnku. Gotujemy, aż buraki będą miękkie

Moja smaczna kuchnia
Buraczkowe risotto z chrupiącą szynką 151

Bezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :) To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :) Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa(...)rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie wsypać ryż i smażyć do momentu, aż ziarenka będą szkliste. W międzyczasie buraka obrać i zetrzeć na tarce. Na patelnię z ryżem wlać wino, odparować, a następnie dodać starte buraki i wlać 2 chochle bulionu- dopiero po wchłonięciu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego

Kraina Miodem Płynąca
Biała kapusta z burakami 440

buraków 1 kg białej kapusty 2 średnie cebule Zalewa: 0,5 szklanki octu 1,5 szklanki wody 1 łyżka soli 1 szklanka cukru Sposób przygotowania: 1. Buraki myjemy i gotujemy w skórce, obieramy dopiero po ugotowaniu. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do dużej miski. Białą kapustę cienko siekamy i dodajemy do buraków. Cebulę(...)kroimy w drobną kostkę i mieszamy z burakami i kapustą. Składniki zalewy zagotowujemy, wlewamy do warzyw i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do czystych słoików, zalewamy pozostałą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ćwikła z chrzanem 73

Ćwikła z chrzanem Składniki: Buraki – 5 sztuk Korzeń chrzanu – 5-7cm Sól Pieprz Wykonanie: Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Gdy buraki przestygnąć, należy je obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Następnie obrać i zetrzeć na drobnych oczkach chrzan. Buraki wymieszać z chrzanem

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej 115

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy w folię(...)paseczki, które smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu – musimy wytopić z nich tłuszcz, tak aby powstały cienkie chipsy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą

Kuchnia Bon Appetit