selera. Moja kapusta wyszła chrupiąca, jeśli natomiast wolicie bardziej miękkie listki przed włożeniem do słoja kawałki kapusty należy sparzyć i zalać gorącą zalewą. Składniki: 2 kg białej kapusty 500g buraków kilka gałązek liści selera (może być suszony) 4 ząbki czosnku (lub więcej, wg uznania) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 chili 3-4 litry wody (przegotowanej(...)łyżki soli Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na 4 części, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół (w zależności od wielkości główki). Buraki obrać, pokroić w plastry. W dużym słoju lub kamionkowym garnku układać kolejno warstwy kapusty, buraków, przypraw. Sól rozpuścić w wodzie, zalać kapustę. Warzywa powinny być całkowicie przykryte wodą (jeśli wody jest za mało, należy jeszcze
Obiad gotowyzastąpiłam korzeniem pietruszki i muszę przyznać, że ta wersja bardzo mi odpowiada. Składniki: 6 solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków kiszonych 2 ugotowane korzenie pietruszki lub ziemniaki 3 buraki, upieczone lub ugotowane do miękkości 5 jajek ugotowanych na twardo pieprz majonez Przygotowanie: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godzin. Odsączone filety kroimy(...)kostkę. Pietruszkę, buraki, ogórki, cebulę kroimy w drobną kostkę. W szklanym naczyniu (jednym większym lub kilku mniejszych np szklankach, kieliszkach lub słoiczkach) układamy następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, pietruszka, majonez, buraki, majonez. Na koniec posypujemy jajkiem startym na małych oczkach tarki. Odstawiamy na noc do lodówki aby smaki się przegryzły. Poszczególne warstwy możemy oprószyć świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnycytryny, żeby nie ciemniało pół pęczka posiekanej natki do dekoracji 2 filety śledziowe typu matjas z oleju do dekoracji Sos: 100 ml śmietanki 2 łyżki soku z buraków łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny pieprz, cukier i sól (po szczypcie do smaku) Jak przygotować sałatkę z buraków? Wszystkie składniki sałatki mieszamy. W osobnej miseczce(...)mieszamy składniki sosu. Każdą porcję sałatki dekorujemy łyżką sosu, odrobiną natki i kawałkiem śledzia. Artykuł Fińska sałatka z buraków pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneOkrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle dodaje coś od siebie albo zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki. 4 ugotowane lub upieczone buraki opakowanie mrożonych wiśni sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu 1 goździk 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego ząbek czosnku liście tymianku lub mięty Buraki pokroiłam w ósemki. Na patelni rozgrzałam miód dodałam goździk i czosnek. Dodałam do gorącego płynu rozmrożone wiśnie i dodałam buraki. Szybko podgrzałam całość. Posypałam świeżym tymiankiem i odrobiną mięty. Dodałam kilka kropel oleju lnianego
AZgotuj!świeżego ogórka szklarniowego pęczek szczypiorku 100 g szynki parmeńskiej Sos : 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Po ostudzeniu i obraniu, 3/4 buraków pokroiłem w cienkie plastry a pozostałą część(...)talarki a następnie przeciąłem na pół. Szczypiorek posiekałem. Szynkę parmeńską porwałem na mniejsze kawałki. Przygotowałem sos : Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz. Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem szynkę, ogórka, mandarynki, całość posypałem szczypiorkiem i skropiłem sosem. Oprószyłem sałatkę solą i pieprzem
R'n'G Kitchensłonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur, 3 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy, kilka listków blanszowanego jarmużu, mix sałat, sól i różowy pieprz. Buraki kroimy(...)kostkę, cebulę drobno siekamy, kaszę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy aż napęcznieje. Kaszę rozbijamy widelcem, dodajemy do pokrojonych buraków, mieszamy z cebulą, czarną soczewicą i miksem sałat, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy szklanką wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia, aby zmiękły. Następnego dnia przygotowujemy farsz grzybowy: borowiki osuszamy i bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę można zamienić na oliwę. Składniki: • 2 buraki ugotowane • 2 garści kapusty kiszonej • 2 łyżki(...)śmietany • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Ugotowane buraki w łupinach obrać i pokroić w kostkę. • Kiszoną kapustę pokroić. • Wymieszać kapustę z buraczkami, śmietaną. • Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem
To co kochamudźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu wielokwiatowego 35 ml octu winnego 2 kg buraków czerwonych 0,5 kg buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Buraki żółte pieczemy w piekarniku razem z wołowiną przez około 1,5 godziny. Oprószoną pieprzem wołowinę podsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wlewamy miód do naczynia o szerokim dnie, dodajemy ocet i mieszamy doprawiając szczyptą soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy
Wiem co jemchili, czarnuszka * roztrzepane jajko KOTLETY: * surowy burak – 1 szt * czerwona soczewica – 1 szkl * domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * bułka tarta – łyżki * oliwa – 1 łyżka * sól, pieprz, imbir, chili, imbir * wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KOTLETY: Buraki ścieramy na dużych oczkach, połowę(...)dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dodajemy jajko, masło orzechowe, cebulę, czosnek oraz przyprawy-miksujemy. Wrzucamy pozostałe buraki i bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy w wiórkach i smażymy na patelni wysmarowanej odrobiną! oliwy po kilka minut z każdej strony. BUŁKI: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z przyprawami, dodajemy rozczyn, jajko, wodę
Ostra na Słodkoplacki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem(...)krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych. Ja na pewno wypróbuję przepisy, bo ostatnio, tego czasu
kruche babeczkibulionu mięsnego lub warzywnego 600 g buraków podobnej wielkości 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 2 łyżki octu łyżeczka ziaren ziela angielskiego do smaku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, myjemy i kroimy na półplasterki. Do gotującego się bulionu dodajemy plasterki buraków, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i plasterki obranego czosnku. Gotujemy, aż buraki będą miękkie
Moja smaczna kuchniaBezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :) To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :) Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa(...)rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie wsypać ryż i smażyć do momentu, aż ziarenka będą szkliste. W międzyczasie buraka obrać i zetrzeć na tarce. Na patelnię z ryżem wlać wino, odparować, a następnie dodać starte buraki i wlać 2 chochle bulionu- dopiero po wchłonięciu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego
Kraina Miodem Płynącaburaków 1 kg białej kapusty 2 średnie cebule Zalewa: 0,5 szklanki octu 1,5 szklanki wody 1 łyżka soli 1 szklanka cukru Sposób przygotowania: 1. Buraki myjemy i gotujemy w skórce, obieramy dopiero po ugotowaniu. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do dużej miski. Białą kapustę cienko siekamy i dodajemy do buraków. Cebulę(...)kroimy w drobną kostkę i mieszamy z burakami i kapustą. Składniki zalewy zagotowujemy, wlewamy do warzyw i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do czystych słoików, zalewamy pozostałą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachĆwikła z chrzanem Składniki: Buraki – 5 sztuk Korzeń chrzanu – 5-7cm Sól Pieprz Wykonanie: Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Gdy buraki przestygnąć, należy je obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Następnie obrać i zetrzeć na drobnych oczkach chrzan. Buraki wymieszać z chrzanem
Kuchnia Bon Appetitlatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy w folię(...)paseczki, które smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu – musimy wytopić z nich tłuszcz, tak aby powstały cienkie chipsy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą
Kuchnia Bon Appetit