Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę w słoiki)

Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę w słoiki)

Sałatka z czerwonych buraków, papryki i cebuli (na zimę w słoiki)

Cześć! Co roku o tej porze robię sałatkę z buraków przynajmniej z jednej porcji składników. Bardzo ją lubimy na zimno ze słoików i podgrzaną. Podaję ją do obiadu.  Składniki: * 2,5- 3 kg ugotowanych czerwonych buraków * 1 kg cebuli * 1 kg papryki Na zalewę: * 250 ml oleju * 250 ml octu * 1 szklanka cukru (można odrobinę więcej) * 0,5 l wody * 1 łyżka czubiasta soli Buraki ugotowałam do miękkości dzień wcześniej w łupince. Tak właśnie zachowują kolor i smak. Drugiego dnia ściągnęłam łupinkę i starłam n... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pieprzyć z Fantazją

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

pieprzyczfantazjapieprzyczfantazja

Uwielbiam "stać przy garach". Uwielbiam jeść, testować nowe smaki. Na co dzień pracuję jako księgowa a po pracy kuchnia jest wyłącznie moja :D
Zapraszam do poczytania z moimi zmaganiami z garami:D Smaki dzieciństwa, próby odtworzenia kuchni włoskiej, azjatyckiej.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

buraki, obiad, sałatka, sałatki, dania obiadowe, sałatka z buraków, przetwory

Inne przepisy z Pieprzyć z Fantazją

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.