bułeczki - 9699 przepisów (strona:245/647)

Kokosowe bułeczki 165

wyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po wystudzeniu bułki polukrować. kokosowe bułeczki Polecam bułki odrywane róże norweskie bułeczki skoleboller najsmaczniejsze jagodzianki słodkie bułki z serem i ananasem

O kuchni z uczuciem
Błyskawiczne bułeczki na zsiadłym mleku 143

Bułeczki na zsiadłym mleku Składniki: Zsiadłe mleko – 400g Mąka pszenna – 800g Sól – 1 łyżeczka Soda oczyszczona – 1 łyżeczka Wykonanie: W dużej misce wymieszać zsiadłe mleko z sodą, solą i mąką. Ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty, a następnie odstawi na 20 minut. Po tym czasie uformować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia w odstępach kilku centymetrów. Piec przez

Kuchnia Bon Appetit
Bułki pszenno orkiszowe. 123

Smaczne i zdrowe bułeczki. Nie są chrupiące, są mięciutkie. Smakują równie dobrze na drugi dzień. Składniki: 200 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 250 ml ciepłej wody 110 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka płatków orkiszowych (nie koniecznie) 1 żółtko + troszkę mleka do wysmarowania bułek Wykonanie: Ciepłą wodę z mlekiem(...)dużo żeby bułki nie były za twarde. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Formować bułeczki i układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko z odrobiną mleka rozbełtać i posmarować wierzch bułek, posypać płatkami. Jeśli nie macie płatków możecie posypać mąką :) Zostawić

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 186

lepszego od szklanki mleka z drożdżówką. Mój poranny wypiek to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepyszne, domowe pachnące bułeczki drożdżowe z kawałkami owoców i słodką lekko migdałową kruszonką.   Mój bazowy przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj: Ciasto drożdżowe babci Zosi  . Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie(...)samo.  Kiedy ciasto wyrośnie formujemy średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto  kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła

Rusty Fork
MLECZNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 271

Super puszyste, mleczno-maślane - orkiszowe bułeczki śniadaniowe. Idealne zarówno na słodko jak i na wytrawnie. To ulubione bułeczki mojej Córci, która najchętniej zajada je na sucho, bez żadnych dodatków. Pozostali domownicy zajadają je z dodatkiem masła i domowych konfitur lub powideł. Polecam bardzo gorąco, są tego warte. Inspiracją był ten przepis, jednak dostosowałam go do swoich potrzeb, m.in.do używanej przez

Smaczne Zdrowe
Wielkanocne bułeczki z rodzynkami do koszyczka 237

składniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g

Domowy Smak Jedzenia
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 135

przygotowania tych bułeczek namówił mnie Maciek. Są one popularnym na Wyspach wypiekiem wielkanocnym, wyraźnie nawiązującym do symboliki chrześcijańskiej. Moje krzyże wyszły dość okazałe, ale załóżmy, że każdy ma taki krzyż, na jaki zasługuje ;););) A serio, należy użyć cieńszej końcówki do szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne(...)ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części i uformować z nich bułeczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Składniki na pastę dokładnie wymieszać Pasta powinna być gęstą. Przełożyć ją do szprycy z cienką końcówką lub woreczka, którego róg należy odciąć. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować

zadanie-gotowanie
DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU 231

Pięknie pozdrawiam :) K.K.  SKŁADNIKI: 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina)  2 niezbyt duże surowe ziemniaki  1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia) 2 - 3  łyżki śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz(...)smaku zioła np. majeranek do smaku bułka do panierowania smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam. Krok 2. Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych. Krok 3. Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce

Moja Książka Kucharska
Scones - angielskie bułeczki 150

clock Scones podawane są bardzo często z konfiturą i bitą śmietaną.  W domu dzieci zajadają je z domową nutella lub dżemem i twarożkiem. Przepis na 10 dużych bułeczek 100 g zimnego masła 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki soli 60 g cukru 2 jajka 140 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego otarta skórka(...)dodać rodzynki   Z masła zagnieść szybko ciasto, dodając proszek do pieczenia, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny i jajka rozbełtane z mlekiem. (zostawcie sobie trzy łyżki do posmarowania bułeczek). Rozwałkować na około 1- 2 cm i wycinać okrągłe placuszki. Posmarować rozbełtanym w mleku jajkiem.  Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut na złoty kolor. Wystudzić na kratce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 162

godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Następnie dzielmy ciasto na 18 części. Każdą część rozwałkujemy na wałeczki równej długości, obtaczamy je w […] Artykuł Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek

Niunioki
Parówki po meksykańsku 236

potrawy można wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Parówki można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub wysokiej jakości kiełbasą śląską. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Parówki podaj z Chrupiącymi bułeczkami pszennymi Chrupiące bułeczki pszenne

Gospodyni Miejska
Chrupiące bułki pszenne 461

nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut. Upieczone bułki wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 9 bułeczek. Drożdże świeże można zastąpić suchymi drożdżami instant (potrzebna będzie 1 paczuszka o wadze 7 g). Źródło przepisu: Przyślij przepis . Bułeczki podaj na śniadanie z Domowym smarowidłem z fasoli Smarowidło

Gospodyni Miejska
Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 187

kuchni rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego, aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to moje dziecko co chwilkę przybiega zaglądać do piekarnika, czy już gotowe. Nie musze chyba dodawać, że gotowe bułeczki znikają w mgnieniu oka :) I nie tylko dzieci je kochają! ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży spora szczypta soli łyżka mielonej słodkiej papryki(...)Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. W tym czasie posiekaną cebule podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy resztę składników na sos i dusimy aż […] Artykuł Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Domowe kajzerki 137

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnice i lekko odgazować, krótko zagniatając. Następnie podzielić na mniej więcej równe 10 części. Każdą część uformować w kulę podwijając brzegi pod spód. Bułeczki lekko oprószyć mąką  i ułożyć luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką  i odstawić, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do temp. 210-220 stopni Celcujsza. Bułeczki

talerz przyjemności
MINI CIABATTY ORKISZOWE 204

Cudowne bułeczki we włoskim stylu. Bardzo lekkie, mięciutkie i delikatne. Idealne do kanapek. Lubiane także przez dzieci. Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ale jeśli chcecie, śmiało użyjcie zwykłej mąki pszennej (najlepiej chlebowej) lub mieszanki obu mąk.  Do zrobienia ciabattek potrzebujecie trzech zaledwie podstawowych składników: mąki, wody i drożdży oraz miksera ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto jest bardzo(...)owinąć się wokół haka. Wciąż jednak będzie bardzo luźne i nie da się z niego uformować kuli. Tak ma być. Dzięki temu ciasto jest lekkie i szybko wyrasta, a bułeczki po upieczeniu są mocno napuszone i prawie nic nie ważą. SKŁADNIKI / 6-8 bułek 300 g/ 2 szklanki mąki orkiszowej Typ 630 ( lub mąki pszennej

cool and minty