bułeczki - 9699 przepisów (strona:245/647)

Rogale pszenne puszyste z chia 150

idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie. Puszyste rogaliki lub bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła i mleka oraz chia. Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas pieczenia:  około 25 minut temperatura 170 stopni Ilość:  8 sporych rogalików lub bułeczek Składniki: • 500 g mąki pszennej   najlepiej typ. 480 lub 550 • 1 duże

AniaGotuje.pl
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI 177

zapiekanki. Wspaniały pomysł na ciepłą i smaczną przekąskę na obiad lub kolację. Oprócz pieczarek możemy dodać  ulubione dodatki, wszystko kwestia naszego pomysłu. Smacznego :) SKŁADNIKI NA OK. 8 MAŁYCH BUŁECZEK : 0,5 kg pieczarek 1 cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie ok. 30 dag żółtego sera bułki dodatki: keczup i dowolne dodatki :) WYKONANIE : Cebulę kroimy w małą(...)nagrzewamy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułki przekrawamy na pół i smarujemy cienką warstwą margaryny (takiej do kanapek). Na każdą nakładamy porcję pieczarek, posypujemy serem. Zapiekamy aż bułeczki będą chrupiące a ser się stopi ok. 10 minut w 150 stopni C opiekanie z grillowaniem lub zwykły 180 stopni C. Zapiekanki podajemy z keczupem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego

Pani na deser
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 276

ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste! Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym. Ja wybrałam masło orzechowe piernikowe marki Primavika – obłędne! Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo deser do popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI(...)ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy. Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon i zaplatamy bułeczkę. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 8-10 minut / 200C. Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA

Ostra na Słodko
Drożdżówki pszenno-orkiszowe 152

smaaak. Dzisiaj moi drodzy zdrowsza wersja drożdżówek z dodatkiem mąki orkiszowej. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem. Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką.  Składniki: ciasto: mąka pełnoziarnista orkiszowa 3 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, mleko(...)zagniatamy, a następnie rwiemy kawałki caista, rozpłaszczamy w dłoniach na okrągły placek, na środek kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 45 min. Następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą rumiane. Ostygnięte drożdżówki posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Kruszonka - przepis podstawowy 144

Używana jest do wzbogacenia wielu ciast, ciasteczek, bułeczek i deserów.  Warto sobie zapamiętać podstawowe proporcje i wzbogacać je w miarę potrzeb o zmielone orzechy, migdały czy cynamon. Możliwości jest naprawdę wiele. 200 g mąki pszennej 100 g cukru, najlepiej domowego waniliowego 100 g masła Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania mokrych okruszków. Gdy chcemy uzyskać większe okruchy wystarczy(...)kruszonkę zgnieść w dłoni. Tak przygotowana kruszonkę można posypać ciasto lub bułeczki i upiec.  Można, tak jak ja, upiec ją i przechowywać w zamkniętym słoiczku jako dodatek do jogurtu czy owoców. Taką kruszonkę pieczemy w 180 stopniach rozsypaną na papierze do pieczenia do lekkiego zarumienienia

Smakołyki Asi
Bułki pszenno orkiszowe z sezamem. 198

zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wprost idealne na śniadanie lub kolację. Pysznie smakują z masełkiem lub twarożkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Moja rodzina uwielbia domowe bułeczki, a ja piekę...piekę i piekę. Do upieczenia tych bułeczek użyłam  mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz  mąki pszennej od  MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży

Izabelawkuchni
Sałatka z rzodkiewką podana w bułeczkach. 160

macie pomysłu na podanie sałatki to polecam podać ją wydrążonych bułeczkach, najlepiej bardzo chrupiących. Sama sałatka jest bardzo prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam na śniadanie, kolację lub przekąskę. Sałatkę przyprawiłam  białym pieprzem mielonym , który otrzymałam od  SKWORCU . Życzę smacznego. Zapraszam :) Składniki: Na sałatkę: pół pęczka rzodkiewki 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku pół(...)majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dajemy tylko połowę szczypiorku. 3. Z bułek ścinamy wierzchy, a środek wydrążamy. Następnie bułki napełniamy sałatką i posypujemy odłożonym szczypiorkiem. 4. Bułeczki podajemy i smacznego

Izabelawkuchni
Orkiszowe gniazdo os czyli Pysznie nadziane zawijaski 166

Dzisiaj obchodzimy dzień cynamonowej bułeczki. Niestety nie upiekłam z tej okazji ani jednego zawijaska... Mam w planach upieczenie ślimaczków z masą makową w najbliższy weekend.  Piekłam też podobne bułeczki nie tak dawno, na niedzielne śniadanie. Dzisiaj zapraszam do zapoznania się z gniazdem os z mąki orkiszowej. Już za chwileczkę, już za momencik będziecie też mogli przeczytać kilka słów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki żytnio-pszenne 130

Zapraszam Was na pyszne śniadanie. Oczywiście można zjeść również na kolację ;). Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Bułeczki żytnio-pszenne. Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu i jest na pewno zdrowsze. To kto robi ze mną?       Składniki: 1,5 szkl mąki żytniej typ 2000, np. TOTA 1,5 szkl mąki pszennej(...)rozczyn. Wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulkę, w razie potrzeby dosypać mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić nacięcia i posypać nasionami chia. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie posmarować ciepłym mlekiem. Piec

Trufelkowo
Bułki orkiszowe z ziarenkami 202

minut, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk i będzie puszyste. Ciasto obtoczyć w mące, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 30 minut. Po 30 minutach bułeczki posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Drożdżówki z malinami i kruszonką 181

Sezon malinowy trwa , więc kolejny wpis z malinami..tym razem bułeczki drożdżowe ..zrobiłam je wg przepisu Pyzy , tylko wykonanie ciut inne.. CIASTO  400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE   250 g białego twarogu, półtłustego(...)Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową , ułożyć kilka malinek.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut.Posypać kruszonką. Piec w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
ZNOWU UPIEKŁAM CHLEB!! ;) 94

razem. Z tego ciasta możemy zrobić -  chlebek - wtedy przekładamy ciasto do foremki - pieczemy na termoobiegu w 200 stopniach ok 20-25 minut (w trakcie należy sprawdzić wykałaczką) albo bułeczki - wtedy zamiast sody lepiej dodać proszek do pieczenia, odczekać chwilkę, i na blachę układać ręką bądź łyżką kształtne bułeczki.Pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu 10-15 minut. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
BEZGLUTENOWE - JOGURTOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY 151

posmarowania bułek przed włożeniem do piekarnika Mąkę, sól i sodę mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt. Najlepiej żeby był on bardzo gęsty, żeby po wymieszaniu składników można było uformować ręcznie bułeczki  (ja moje nakładałam łyżką na blachę gdyż nie miałam zbyt gęstego jogurtu, jednak wyszły równie smaczne ). Gdy już uda nam się uformować kształtne bułeczki (lub  "nałożyć" ciasto

BezglutenowaIzabela
Pełnoziarniste drożdżówki z konfiturami bananowo-truskawkowym i rabarbarem 223

niż przysłowiowy studencki kwadrans. To lepsze i smaczniejsze alibi na okoliczność spóźnienia się na cotygodniowy zlot czarownic niż problemy z komunikacją miejską czy ważny telefon z pracy ;) Rabarbarowelove. Składniki: bułeczki: 250 gram mąki pszennej typ 500 250 gram mąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50-75gram) pół słoiczka konfitur truskawkowych(...)dżem i owoce na śreodek(o objętości 1-2 malutkich łyżeczek) i połącz by powstała kuleczka 10. Ułóż na blasze i posyp kruszonką. Zanim posypiesz kruszonką możesz też posmarowac bułeczki rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. 11. Piecz do zarumienienia około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego

U Fiolki
Bułki pszenne... nie tylko na śniadanie 152

wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrosło i potroiło swoją objętość wyjęłam z miski wyłożyłam na deską oprószoną mąką i jeszcze raz wyrobiłam. Ciasto podzieliłam na 8 kawałków i uformowałam okrągłe bułeczki. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem i rozłożyłam na nim bułki. Zostawiłam jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik włączyłam na 200 ° C. Jajko rozkłóciłam i posmarowałam nim bułki. Blachę(...)fotkę kiedy były w piekarniku Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę, żeby przestygły Po wystudzeniu można było zjeść te pyszne bułki.... Najpierw jednak na śniadanie Polecam Wam te pyszne bułeczki. Przygotujcie produkty, a potem to już... z górki. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi