prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne, puszyste, aromatyczne, idealne do codziennej, grudniowej kawki. Inspiracją był przepis znaleziony w gazetce marketowej, w oryginale był na mące pszennej i w wersji wegańskiej, ja dodałam jajko, zwiększyłam także ilość mąki. Z przepisu wychodzi dość spora ilość(...)bułeczek, proponuję przygotować z połowy składników, z całej porcji mnie wyszły 24 sztuki... Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej dałam 380g mąki orkiszowej typ700 - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej dałam 120g mąki orkiszowej typ2000 - 1 szklanka mleka roślinnego dałam owsiane (240g) - 1/2 szklanki oleju
Smaczne Zdrowelubię piec chleb to już wiecie! Mój przepis na śniadanie to pyszne kanapki na gorąco , przyrządzone ze świeżo upieczonych i zrośniętych bułeczek. Zrośnięte bułeczki nadziewane szynką, serem…i pieczarkami. Tak, to zdecydowanie mój ulubiony przepis na śniadanie . Moje dzieci również lubią kanapki na gorąco i często takie przyrządzam zamiast pizzy. Oczywiście polecam upiec sezamowe brioszki , które świetnie się nadają
codojedzenialada. Czasami, ostatnio niestety rzadziej, przygotowuje jedzenie z dziećmi. W ubiegłą sobotę Małżon był w pracy a ja z Córcią, dla ukojenia nerwów po wcześniejszej kłótni, upiekłyśmy mini bułeczki. Lekkie, drożdżowe, z nutką cynamonu i kardamonu. Na dodatek wykorzystałyśmy nową foremkę, no i było co włożyć do śniadaniowego pudełka w poniedziałek! Po przepis na Mini bułeczki pachnące cynamonem
Dzieje kuchennej WiewióryMaślane drożdżowe bułeczki do domowych burgerów, puszyste i pięknie pachnące. Zapewniam, że te sklepowe nie dorównują im pod każdym względem. Mogą być posypane sezamem lub innymi ziarnami. Polecam je również na śniadanie jako baza do smacznych kanapek. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli szklanka mleka 50 g miękkiego masła(...)jajko + drugie do posmarowania bułeczek ewentualnie: sezam, czarnuszka itp. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, mleko, jajko. Na koniec dodać masło i wyrobić całość na gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić
wyzwania kuchennekilka bułek. Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło, nie ma co się dziwić, dzieci też rosną :) Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym zakwasie. Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam(...)chodzi na swoim blogu). Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Ja z jednej uformowałam okrągły bochenek i włożyłam go do koszyczka do wyrastania. Z drugiej części uformowałam bułeczki i ułożyłam w formie do pieczenia. Chleb w koszyczku zostawiamy w temp. pokojowej na 2 godz, po czym pieczemy w 240 st.C przez 30-35 min. Bułki pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióryoknem, szaro, buro, nudno i deszcz, więc pomyślałam, że przyda się jakaś optymistyczna odmiana na śniadanie i tak powstał ten zestaw. Puchate bułeczki z jajek i odrobiny mąki bezglutenowej, inspirowane "cloud bread", zabarwione kurkumą i spiruliną na ciepły zielony odcień. Do nich pasta z wędzonego karmazyna i quinoy z oliwą z oliwek, czarnuszką i plasterkami zielonego ogórka. Po takim śniadaniu(...)białkami. Z powstałej piany formujemy kleksy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, bułeczki powinny być gotowe do zjedzenia, można poczekać kilka minut, aż przestygną. Przecinamy je na pół, smarujemy pastą i dekorujemy ogórkiem. Smacznego
Quinoa Raz!wypróbujcie. Zrobiłam tę sałatkę po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Wiem już, że w tym roku zagości u mnie na świątecznym stole. Jeśli wpadły Wam w oko bułeczki to zapraszam po przepis . Zapewniam, że ta sałatka i te bułeczki to pyszne połączenie :) Składniki: 6 śledzi 2 dość duże czerwone buraki 3 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone
Agusiowe smakołykiBułeczki z mlekiem migdalowym - 1 szklanka mąki orkiszowej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej plus do posypania - 2 łyżki mąki kokosowej - 25 g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka migdalowego plus trochę do posmarowania - 1 jajko - 1 czubata łyżka oleju kokosowego - 3 łyżki letniej wody Do posypania sezam i czarnuszka. Drożdże pokruszyc do małej miseczki, zalać(...)będzie ciągnące i klejące się do rąk. Miskę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Urywamy po kawałku ciasta na obsypane mąka ręce, formujemy bułeczki. Układamy na blasze. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 20 do 30 minut. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni - program góra - dół Nacinamy każda buleczke na pół
Szkrab Je SamNiektóre poranki, nawet te czwartkowe gdy trzeba wyjść do pracy już o ósmej, wypełnione są u mnie kawą z mlekiem,spokojem i zapachem drożdżowych domowych bułeczek. Warto spędzić spokojny poranek na przekór wiecznemu zabieganiu, jesieni za oknem i piętrzącym się obowiązkom. A przed wyjściem do pracy koniecznie pakuję kilka bułeczek do śniadaniówki by poczęstować kolegów i koleżanki z pracy smacznym
U FiolkiBEZGLUTENOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Przepis jak zwykle prosty i szybki, jednakże pamiętajmy o tym, iż nie ma w przepisie mąki pszennej, zatem bułki wychodzą lekko twarde - przed podaniem zawsze warto włożyć bułeczkę na kilka sekund do mikrofalówki, aby zmiękła. Składniki: - 3,5 szklanki mąki kukurydzianej; - 2 szklanki mąki bezglutenowej; - 150g jogurtu naturalnego; - 2 szklanki wody; - 4 łyżki oleju; - 1,5 łyżeczki
MintTastezdjęcia i filmy z naszej wycieczki do Japonii. Muszę przyznać, że tęsknię za tym krajem bardzo. I tak oglądając zdjęcia z Osaki trafiłam na fotkę osoby własnej, wcinającej ptysiową „bułeczkę” z obłędnym kremem. A było to tak: Mieliśmy z M zwyczaj, że nie jadaliśmy hotelowych śniadań, tylko zawsze wynajdywaliśmy jakąś knajpkę w najbliższej okolicy. Jednak wiadomo, z łóżka bez wypicia(...)dodatkowo dzień był wtedy wyjątkowo paskudny – ciemno, lało, wiało, więc M ulitował się i poleciał do najbliższego 7/11 po kawusię. Oprócz kawy przyniósł również „coś” do kawy. Małą bułeczkę. Najpierw go ofuknęłam, że co on to za paskudztwa mi przynosi, ale potem… no rozpłynęłam się. Coś cudownego, czego strasznie nam brakowało po powrocie do PL. Mam w życiu wiele jedzeniowych
Kate's KitchenSmaczne bułeczki z parówkami,które moje dzieci bardzo lubią. Składniki: 8 parówek 10 dag sera żółtego 50 dag mąki 1/2 szklanka letniego mleka 5 dag drożdży 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżeczki oleju szczypta soli żółtko do posmarowania ketchupik kielecki Drożdże połączyć z letnim mlekiem i wodą. Wymieszać z mąką olejem i solą. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce(...)około 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polać ketchupikiem kieleckim . SMACZNEGO ! Jakiś czas temu dostałam bardzo fajną paczuszkę od firmy WSP "Społem" Kielce dziękuję i do tych bułeczek wykorzystałam ketchupik kielecki , polecam bo bardzo smaczny, smakował i dzieciom i dorosłym
Kuchnia u Bietkiszybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku(...)przestudzić na kratce. Przygotować glazurę: w miseczce wymieszać cukier puder z przyprawami i mlekiem. W zależności od ilości mleka lukier może być gesty lub lejący. Na ostudzone bułeczki nałożyć lukier i odstawić, aż zastygnie
wyzwania kuchennePuchate, delikatne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem malinowym ;-) Czas przygotowywania: 10 minut Wyrastanie: 3 x 20-30 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość bułeczek: 20 sztuk
AniaGotuje.plZgrabne i pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem dżemu. Ja wybrałam kiwi ;-) Czas przygotowywania: 10 minut Wyrastanie: 90 minut Czas pieczenia: 20 minut Ilość bułeczek: około 24 sztuk wielkości małej pięści Składniki: • 500 g mąki pszennej tortowej • 3 żółtka jaj • pół szklanki cukru • szklanka ciepłego mleka • pół kostki miękkiego masła
AniaGotuje.pl