WYKONANIE : ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA : 120 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 6-9 (wyszło 18 bułeczek) Składniki: Około 4 ,5 szklanki mąki, 20 g drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka + jedno do posmarowania bułek, 50 g masła, szklanka mleka, szczypta soli; masa serowa: 500-600 g twarogu z wiaderka, 3 łyżki cukru pudru, żółtko, 2 opakowania(...)kuleczki, układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywam, odstawiam na 30 minut, aż podwoją swoją objętość. W każdej kulce robię wgłębienie filiżanką, wypełniam serem, smaruję rozmąconym wcześniej jajkiem. Bułeczki piekę około 20 minut w 190-200 stopniach
JejKuchniaIdealne bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie :) pulchne i miękkie a dzięki wiśniom soczyste ....polecam bo są łatwe do zrobienia :) Składniki na 22 sztuki : - 500g mąki pszennej u mnie typ 650 - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 200 g cukru - 50g roztopionego masła - 200 ml letniego mleka ( jak ciasto jest za gęste można dodać więcej ) Nadzienie : - 450 g białego(...)dzielimy na dwie porcje ,z każdej robimy po 11 kulek , wałkujemy je albo rozklepujemy dłonią,nakładamy lyżeczkę serka wymieszanego z cukrem i żółtkiem i nakładamy łyżeczkę wiśni. zwijamy bułeczki jak na poniższym zdjęciu , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia . Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułki przed włożeniem
Wypieki ReneKwadratowe pyszne bułeczki. Idealne na śniadanie podane ze szklanką gorącego kakao lub mleka. Moje dzieciaki uwielbiają je posmarowane dżemem. Może i Wy skusicie się na świeżutkie pachnące bułki. Jeśli macie ochotę na inne bułki to zapraszam do zakładki BUŁKI , gdzie znajdziecie inne przepisy. Szczególnie polecam bułki odrywane róże Ciasto 200 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży(...)powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 0,4 cm. Nożem do pizzy lub ostrym nożem pokroić kwadraty o boku około 7 cm. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować delikatnie mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu
O kuchni z uczuciemKiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy 4. Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać(...)też grubsze cząstki 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni 6. Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy po kilka czereśni, posypujemy kruszonką, brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, studzimy na kratce
Słodki Kompromismoich ulubionych blogach. 1.Mini burgery skradły już niejednokrotnie serca moich gości. Uwaga! szybko znikają Na zimno też świetnie smakują. W linku znajdziesz od razu przepis na mini bułeczki, jednak jest już to bardziej czasochłonny proces, dlatego warto zwiedzić pobliskie piekarnie w celu znalezienia mini bułeczek 2. Rożki z ciasta fillo (phyllo) z nadzieniem serowo-łososiowym 3. Grilled
Wylizany Rondelznudzi! Do tej pory praktykowałam już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Buła z parówką na drugie śniadanie Dzisiejszy eksperyment to połączenie(...)nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane
Grunt to przepis!bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych drożdży 70 g cukru pół łyżeczki soli ok. 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka cynamonu(...)Piec przez 18 minut obie blachy naraz (z termoobiegiem) lub ok. 22 minut (bez termoobiegu). W połowie pieczenia zamienić miejscami blachy. Wykładać na kratkę do ostudzenia. Gosia proponuje posypanie bułeczek cukrem pudrem. Ja z tego rezygnuję, bo bułki i tak są słodkie
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w piekarniku. Te, może nieco mniej zdrowsze, bo panierowane i smażone są, śmiem twierdzić, o niebo lepsze. Wyszły mięciutkie, z chrupiącą panierką, takie „męskie”, bo wypełnione po brzegi farszem mięsnym. Wystarczy pół bułeczki
Smaki Na Talerzuforemki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze). Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki. Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję
Gotowanie Patkicebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej(...)upchnięciem w nim dość sporej ilości farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki ułóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Dokładnie posmarujcie rozmąconym żółtkiem (jedno żółtko potrzebne jest na około 25 pierogów), posypcie
PichceniomaniaBułeczki do pracy, na piknik na śniadanie ze szklaneczką mleka. Przypominają mi moje dzieciństwo kiedy to własnie z mlekiem najbardziej mi smakowały. Nie przesłodzone, najlepsze jeszcze ciepłe. 250 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 żółtka sól szczypta 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka(...)Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Odstawiam do wyrośnięcia. Kruszonka: W misce łączę mąkę z masłem na końcu dodaję cukier. Kruszonkę zagniatam palcami nie za długo bo cukier się rozpuści. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół aż się zarumienią
wesoła kuchniaPiekę chleb na zakwasie dwa razy w tygodniu. jednak czasem mam ochotę na coś innego. I tak właśnie z potrzeby odmiany upiekłam bułeczki pszenne. Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 800 g mąki 2 łyżki oleju 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży pół szklanki posiekanych grubo orzechów pół szklanki suszonych owoców(...)czym wyrób gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki. Obtocz je w mące razowej, ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Odstaw do ponownego wyrośniecia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Upiecz bułki na rumiany kolor
Gotuj Sam!Przepis: kliknij po przepis Szarlotka z połówkami jabłek. Jeszcze nie spotkałam prostszego przepisu na szarlotkę. Jest równie smaczna jak wygląda. Przepis: kliknij po przepis Mini bułeczki nadziane serem żółtym, a do nich sos majonezowo czosnkowy. Sos do bułeczek można zrobić dowolny np. koperkowy. ostry czy też inny, Wasz ulubiony. Przepis: kliknij po przepis Pulpeciki
W kuchni u Monikifotce ;-)), był zachwycony takim śniadaniem i wciągnął całość hehehe. Jeśli macie ochotę na taki pyszny pomysł na śniadanie w weekend, to bardzo proszę podaję przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia
SMYKWKUCHNIdomu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć na jednej… co ja mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki(...)rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. • Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. • Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. • Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. • Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki. • Piec jagodzianki
To co kocham