Idealne bułeczki do śniadania . Dużo lepsze od sklepowych- dmuchańców. Składniki: 50 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 250g wody 500g mąki pszennej 40g oleju łyżeczka soli żółtko do smarowania pestki dyni, lub inne (otreby, mak) Drożdże , cukier i wodę rozpuścić . Dodać mąkę olej, sól - wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. ciasto podzielić na 10 bułeczek, posmarować żółtkiem, potrzepać gruboziarnistą
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieZapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować(...)sami. Bułeczki upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" a przepis pochodzi z książki "Czekolada" autorstwa Erica Lanlarda. Z tym, że ja podaję niżej ilości składników jakich faktycznie użyłam czyli mniej więcej 1/4 całości oryginalnego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze orzechy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZawsze miałam do nich słabość, choć dopiero teraz zdecydowałam się je upiec ;) Bułeczki są wyjątkowo delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Te wyrosły wielgaśne, dla całej rodzinki wystarczy ;) Idealne ze szklanką mleka i ulubioną konfiturą. 500g mąki pszennej op. drożdży instant 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru jajko 65g masła 1 szkl mleka Kruszonka: 1/5 kostki masła 3 łyżki(...)części. Uformować kule. Ułożyć w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zaczynając od środka. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Przestudzić
Smakołyki AsiOstatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :))) Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada
Smakołyki AsiUwielbiam dżem ananasowy. Zwłaszcza ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Mmmmm.... pycha! Postanowiłam sama spróbować zrobić go w domu. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki i mega owocowy. Z dodatkiem Konfitur-fixu Diamant robi się go bardzo szybko. Polecam, będziecie mieli pyszny dżemik do naleśników czy bułeczek. 1 ananas 1 op. Konfitur-Fixu Diamant szkl cukru Ananasa obrać, usunąć środkową zgrubiałą część. Miąższ
Smakołyki Asimiękkie i słodkie. Idealnie będą smakować na śniadanie lub jako baza do domowych fast food-ów. Ponadto poniższe bułki są łatwe i tanie w przygotowaniu. Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 g świeżych drożdży 2 łyżki masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru szczypta soli sezam do posypania do posmarowania 1 jajko(...)mąki, ponieważ bułki po upieczeniu będą twarde. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy). Następnie podzielić na 8 kawałków z których uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce, mocno spłaszczyć, przykryć ręcznikiem i odstawić na około 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec
UgotowaćKolejny tydzień i kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie . Tym razem pieczemy bułeczki z ziemniakami i makiem. Ja użyłam zamiast suszonych drożdży, drożdży świeżych i miałam mąkę razową typ 2000 więc użyłam takiej. No i z braku soli jaka jest w przepisie, który znajdziecie tutaj użyłam zwykłej. Bułeczki wyszły smaczne ale następnym razem zrobię po prostu mniej a większe. Rozwiń
Ewa w kuchniminuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia. Kaszę jaglaną wsypujemy
Bajeczna Kuchniaciasta formować dość duże płatki na ich środek nakładać konfiturę i formować kulkę. Każdą z bułek układać na papierze do pieczenia zachowując dość duże odstępy. Rozbełtanym jajkiem posmarować każdą bułeczkę. Z masła mąki i cukru zrobić kruszonkę poprzez wymieszanie składników. Następnie pokruszyć nią bułeczki. Piec ok 30 minut
Pychotkaaakrótko zagnieść. Następnie należy odrywając kawałki ciasta formować kulki o średnicy ok. 7-8 cm i układać obok siebie w formie (ok. 25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut na ostatnie już wyrastanie. W międzyczasie przygotowujemy składniki do obłożenia ciasta: rozpuszczamy masło i studzimy, aby było lekko ciepłe, zimne masło kroimy(...)małe kawałeczki, cukier i cukier waniliowy mieszamy ze sobą. Gdy bułeczki wyraźnie się napuszą, smarujemy je przy pomocy pędzelka roztopionym masłem i obkładamy dodatkowo kawałeczkami zimnego masełka. Następnie posypujemy całość cukrem i płatkami migdałów. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (góra-dół) lub 180 stopni w przypadku termoobiegu. Pieczemy przez 25-30 minut do ładnego zezłocenia się
MyCookBook.pldługo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy małe bułeczki (około 30 szt). Pozostawiamy do wyrośnięcia tak długo, aż podwoją objętość. Jeśli chcemy zrobić zajączki to nacinamy nożyczkami uszy, ale w formie zwykłych bułeczek też świetnie smakują :). Przekładamy na blaszkę wyłożoną
Gotowanie moimi oczamidokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat obsypany mąką i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy rozczyn na skórkę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy(...)resztę składników. Odstawiamy na 10 minut. Gdy bułeczki będą już wyrośnięte smarujemy je dokładnie masą z mąki ryżowej. Pieczemy około 25-35 minut w temperaturze 180st, aż będą rumiane i popękane. Studzimy na kratce
Gotowanie moimi oczamiczasie ciasto odgazowujemy, składamy w kopertę i ponownie odstawiamy. Ponawiamy składanie jeszcze 2 razy w odstępach 45 minutowych. Po ostatnim składaniu dzielimy ciasto na 8 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia. Oprószamy delikatnie mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jak bułeczki ładnie wyrosną, delikatnie nacinamy i pieczemy w temperaturze 200st przez około 30minut
Gotowanie moimi oczamimiski wysmarowanej dokładnie olejem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wykładamy ciasto na obsypany mąką blat. Dzielimy na 12 części. Każdą część formujemy w bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem lub jajkiem, obsypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w piekarniku
Gotowanie moimi oczamipierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych
Moje domowe kucharzenie