bułeczki - 9699 przepisów (strona:267/647)

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem 94

lepimy bułkę, obtaczamy w słoneczniku i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy znowu szmatką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem tradycyjnie już na około 1 godzinę. Bułeczki pięknie rosną i zaraz właśnie lecę znowu je podejrzeć :) Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bułeczki na złocisto, pewnie ze 20 minut nam to zajmie. A teraz

Marder&Marder Manufacture
Bułki orkiszowe 124

miski (lub wysypujemy na blat - co tam kto lubi) i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Musimy niestety aż tak długo wyrabiać, bo im ciasto będzie lepiej wyrobione tym bułeczki będą pulchniejsze. Powinniśmy otrzymać idealnie elastyczne ciasto nie przywierające do dłoni. Gdyby tak nie było to dosypujemy odrobinę maki lub dolewamy trochę wody - w zależności czego potrzeba. Ale nie powinno być(...)części. Mały przerywnik: zgodnie z obietnicą złożoną na początku wpisu właśnie otwieram trzecie piwo :) A jak już podzielimy na te 8 części to formujemy z nich okrągłe bułeczki. I układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze by było żeby między bułkami były odstępy, bo urosną one sporo jeszcze i muszą mieć na to miejsce. I znowu przykrywamy ściereczką

Marder&Marder Manufacture
Bułki śniadaniowe III 112

ostatnim wpisie chwaliłem się, że wstałem o 5 rano i zrobiłem 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek (tak jak na zdjęciu na dole wpisu). Zatem właśnie w nawiązaniu do tego teraz pora na przepis na owe bułeczki. Powiem wam zupełnie szczerze, że wyszły tak puszyste w środku i tak fajnie chrupiąca skórkę miały, że nie wyobrażam sobie teraz

Marder&Marder Manufacture
Ziołowe bułeczki z serem feta 153

Pyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:) Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 1 jajko 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g sera typu feta 1 roztrzepane jajko(...)objętości. Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową koperku i rozmarynu. Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek włożyć po kawałeczku sera zlepić.Odstawić do wyrośnięcia. Układać bułeczki na wyłożonej pergaminem blasze posmarować wierzch jajkiem posypać resztą koperku i rozmarynu piec 20 minut w temp

Wanilia i Kardamon
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 160

pączków, chrustów delikatnych jak mgiełka i pachnących obwarzanków... Jakiś przepis na te pyszności z pewnością się u mnie pojawi, ale dziś chciałabym Wam przedstawić coś lekkiego do piątkowej porannej bułeczki :) Składniki: 250g półtłustego lub chudego sera białego łyżka śmietany 12% 5 niedużych rzodkiewek pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy. Ser przekładamy do miseczki i rozdrabniamy. Szczypior drobno(...)przekrajamy na pół i kroimy w cienkie plastry. Warzywa dodajemy do sera. Mieszamy. Dokładamy śmietanę.  Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie dokładnie mieszamy. Ja lubię jeść na świeżej bułeczce lub po prostu prosto do buzi :) Smacznego

ChilliJemy
Piwne bułeczki 154

Mięsiste, długo pozostające świeże i chrupiące bułeczki śniadaniowe. Wbrew pozorom i dla dzieci i dorosłych.. Nie wykazano również przeciwwskazań do prowadzenia po nich pojazdów mechanicznych. ;) 100g mąki pszennej tortowej 650g mąki luksusowej 320ml jasnego piwa 25g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50g roztopionego masła pół szklanki ciepłej wody żółtko roztrzepane z dwiema łyżkami mleka(...)kule, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dowolnie je nacinamy. Przykrywamy całość ściereczką i pozostawiamy jeszcze pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pędzelkiem rozprowadzamy na każdej bułeczce jajko z roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy w naparowanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru (a po uderzeniu w spód powinien być słyszalny "pusty" dźwięk

Kuchenna Kontrrewolucya
Makowe bułeczki 173

Wspaniałe, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z makiem, można zastosować inne nadzienie, marmoladę, serek, ale zapewniam, z makiem są niecodzienne, po prostu - rewelacja! Skł a dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka do dołeczka(...)blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem lub samym żółtkiem, wówczas podczas pieczenia mają piękny, brązowy rumieniec. Pieczemy 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Bułeczki upiekła Jola   Smacznego

kgwjanczewo
Ciastka serowe z jabłkami 153

tyle z działu filozofii na dzisiaj;) Przejdźmy zatem do smaczniejszej części posta;) Przepis na te ciasteczka pochodzi z czasopisma "Tina/Smacznego!" nr 9/2006. W oryginale jest to przepis na "Bułeczki z ciasta serowego" jednak ja z zamiast bułeczek zrobiłam rożki:) (takie małe wizualne oszustwo sprawiające, że jest ich więcej;)) Jest to absolutny "MUST BAKE" obojętnie w jakim sezonie owocowym:) U mnie

My simple kitchen
Drożdżówki z marmoladą 194

ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się tym przejmował? ;) Dlatego życzę Wam udanego początku tygodnia a ja idę naładować akumulatory paliwem pt."cukier":D Skorzystałam z tego przepisu robiąc drożdżówki(...)wysmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut do "napuszenia". Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika posmarować ich wierzch śmietaną lub mlekiem. Bułeczki piec przez około 15-20 minut. Gotowe drożdżówki można polukrować

My simple kitchen
Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 160

kształtu. Te drożdżówki robiłam już w wersji z rabarbarem (przepis niebawem) ale widząc na targu pierwsze truskawki nie mogłam się im oprzeć i zdecydowałam się je wykorzystać do bułeczek. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) i jestem z niego bardzo zadowolona. Drożdżówki pięknie wyrastają, są mięciutkie, pyszne i nie przesłodzone. A poniżej lista uczestników biorących udział w Majowym(...)czasie bierzemy szklankę, maczamy jej spód w mące i za jej pomocą robimy wgłębienia w drożdżówkach. Następnie w powstałe "dziury" wkładamy po dużej łyżeczce budyniu i po kilka truskawek. Bułeczki smarujemy jajkiem (ja posmarowałam samym białkiem) i układamy na wierzch kruszonkę. Drożdżówki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni aż się ładnie zezłocą. Po wystudzeniu posypujemy je obficie cukrem

My simple kitchen
Bułeczki z siemieniem lnianym 127

Każdy lubi zapach świeżego pieczywa. Takie smakuje najlepiej, ale jeszcze smaczniejsze będzie pieczywo własnego wypieku. Poniżej przepis na domowe bułeczki z siemieniem lnianym. Składniki 500 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 4 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka miodu Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy wodę(...)ciepłe miejsce na 50 minut. Z wyrośniętych kulek formujemy mniejsze, robimy małą dziurkę na środku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla kuchennego wierzch każdej bułeczki delikatnie smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 35 - 40 minut.  Siemię lniane to niezbędny dodatek do potraw dla osób, które chcą zrzucić parę

My Chcemy Jeść
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 162

Szukając dziś pomysłu na obiad w książce Jamiego Olivera pt. " Włoska wyprawa Jamiego " przypomniały mi się toskańskie bułeczki pandiramerino z rozmarynem i rodzynkami. Bardzo lubię połączenie rozmarynu z suszonymi owocami. Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na owsiano-pszenny chleb z rozmarynem i żurawiną . Dziś kolej na bułki na kanapki. Składniki (na 8 bułeczek): 500 g mąki chlebowej typu

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z soczewicą 188

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka(...)papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki i na każdym położyć łyżkę nadzienia i zlepić.  Bułeczki odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym żółtkiem i piec przez 25 minut w temperaturze 190 stopni na blaszce wysmarowanej olejem

Tradycyjna Kuchnia
Wiśniowy torcik z bułek 136

Pyszny i szybki deser. W zależności od sezonu, można śmiało zastosować inne owoce. Składniki: ½ kg wiśni bez pestek 4 suche bułeczki 3 jajka 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Bułeczki namoczyć w mleku, a w międzyczasie utrzeć masło z cukrem, wbić jajka

Tradycyjna Kuchnia
Bułki drożdżowe z kapustą 159

prawda pracochłonne, ale za to jakie pyszne bułeczki babuni z kapustą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag masła 4 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 75 dag kapusty kiszonej 25 dag ziemniaków 2 cebule ¼ kostki masła 1 jajko do smarowania bułek 1 kostka grzybowa sól do smaku pieprz(...)włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem

Tradycyjna Kuchnia