Idealne na śniadanie, pięknie pachną w całym domu w niedzielny poranek... Składniki: (na około 10-12 bułeczek) 500 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oliwy 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!) rozbełtane jajko Mąkę wymieszać z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Dodać oliwę i zagniatać ciasto dodając po trochu(...)zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie z ciasta formować bułki, układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarować rozbełtanym jajkiem i wstawiać do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut, do zarumienienia. Smacznego :) I nieodmiennie zachęcam do odwiedzenia profilu na FB: Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Bajgle, czyli drożdżowe bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie. Od razu powiem jaka jest wada bajgli: są praco- i czasochłonne. Ale jak to w życiu - coś za coś ;) Składniki (10 - 12 sztuk) 500 g mąki pszennej - jeśli macie chlebową użyjcie właśnie tej, będzie najlepsza(...)godziny - do czasu aż ciasto dwukrotnie podwoi pierwotną objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy na 10-12 porcji (w zależności jak duże bajgle chcemy) z których formujemy małe bułeczki, w środek których wbijamy palec i kręcimy ciastem wokół niego. Bajgle zaczną się formować w kształt, jaki mają po upieczeniu - zadbajcie o to, żeby dziurka w nich była dość duża
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis na bułeczki znalazłam w kalendarzyku z Biedronki. U nich przedstawiony jest jako przepis na słodkie bułeczki do święconki. Ale ostatecznie wcale one aż tak słodkie nie są, a dodatkowo nadają się na wiele innych okazji, np. niedzielne śniadanie lub coś przyjemnego do kawy . Mimo, że ciasto jest drożdżowe to praca z nim była naprawę przyjemna. Polecam! Składniki
Pasja Smakupostrzegana jako chwast, a nie zioło. Zresztą sama kiedyś tak myślałam, do czasu gdy przekonałam się ile zdrowia w niej tkwi :) Takie masełka idealnie sprawdzają się do świeżych, ciepłych bułeczek, ale też do podpieczonego czerstwego pieczywa :) Składniki: 100g miękkiego masła Natka pietruszki Szczypiorek *ewentualnie listki z młodych pokrzyw 1 ząbek czosnku Sól (wg uznania) Miękkie masło ucieramy łyżeczką na jednolitą(...)masa, w której nie czuć w ogóle masła. Masło ziołowe najlepiej zrobić wcześniej, gdyż wtedy jego smak jest bogatszy. Gotowe masło przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Bułeczki można upiec w domu wg przepisu, który znajduje się tutaj , z tą różnicą że najlepiej zrobić je mniejsze i bardziej okrągłe. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Smakowy Rajspróbuję jedną łyżeczkę, by wiedzieć czy czegoś nie dodać...", "o wezmę jeszcze jedną bo nie jestem pewna...", "kolejna nie zaszkodzi jest tego dużo..." i powoli widać dno miski. Ale bułeczki są i mogę śmiało powiedzieć lepsze niż te ze sklepu, bo nigdzie nie dają tak dużo nadzienia :) Bazowałam na przepisie z blogu Moje Wypieki . Składniki (wchodzi(...)bułeczek) 25 g świeżych drożdży szklanka mleka 75 g margaryny 1/2 szklanki cukru szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej Nadzienie 2 szklanki maku 1 sklanka mleka 3/4 szklanki cukru 50 g rodzynków 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny Sposób przygotowania Przygotować na początku nadzienie - mak zalać mlekiem i gotować przez 20 min, odcedzić. Przełożyć
pink envelopenasze kwiatki). Udało mi się jeszcze zebrać prawie kilo fasolki szparagowej i garść płatków różanych. Płatki różane planuję wziąć jutro do pracy, bo podzieliłam się swoim pomysłem na skandynawskie bułeczki różane i zrobił wrażenie. A że było to w firmie sprzedającej thermomixa, to może, może moje bułeczki staną się sławne i zaistnieją na rozkładówce thermomixa O_O. A nawet jeśli
les mirabelleswariantu rozpoczęcia roku, takie śniadanie pozwoli rozprawić się z nadmiarem porannej energii, a jednocześnie da jej wiele na długi dzień. Jeśli to jednak opcja druga, powiem tylko tyle- ciepła bułeczka, kubek Earl Grey'a i wcale nie trzeba przebierać szlafroka...:) Koniec roku zdominował nasz dom jakiś dziwny bakcyl, który jednym zaserwował katar, innym kaszel, gorączkę albo ból brzucha i jednocześnie(...)suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto rozwałkowujemy na 2 centymetry i szklanką wycinamy 10 bułeczek- te ostatnie po prostu ulepiłam z resztek:) Można posmarować scones mlekiem- ja zapomniałam i też były rumiane. Pieczemy 12-15 minut, wyjmujemy i przestudzamy. Ja nie upiekłam dziś wszystkich- część
les mirabellespodłużne bułki upiekłam specjalnie żeby potem podać je z pieczonym mięsem. Ciasto nastawiłam na noc i rosło sobie spokojnie kiedy ja smacznie spałam, zupełnie tak samo jak przy Nocnych bułeczkach . Rano wystarczy uformować bułeczki i pozwolić im się napuszyć a potem już tylko hop siup do pieca! Paluchy są bardzo smaczne - miękki, pyszny miąższ i chrupiąca skórka. Najlepsze oczywiście jeszcze
Smaczna PyzaBułeczki w kilku wariantach pojawiały sie już na ciastkożercach: te na śniadanie można znaleźć tu , a tu wytrawne do piwa lub na przystawkę. Dziś puszyste drożdżowe babeczki dzięki, którym można się poczuć Like a Lord ;) Składniki: 2,5 szklanki mąki 60 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka brązowego cukru 50 g masła 3/4 szklanki ciepłej wody +1 jajko, sezam(...)ziarenka) i roztrzepane widelcem jajko. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki, wałkujemy z jednej strony na cienkie wałeczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykremowym sosie pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z ziemniakami, ryżem, makaronem, bądź kaszami. Skłaniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - pieczarki 40 dkg - serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie(...)mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2-3 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut. Kiedy pulpety się gotują
Kuchnia z widokiem na ogródsosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami, ale takie pulpeciki pasują równie dobrze z ryżem ,makaronem czy kaszą. Polecam :) Składniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - koncentrat pomidorowy 70 g - śmietana 18% 2 łyżki - mąka 2 - 3 łyżeczki - bazylia,czosnek mielony,papryka słodka mielona, ( ew. sól(...)pieprz ) Dodatkowo - wywar mięsny domowy lub ew.kostka rosołowa Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień
Kuchnia z widokiem na ogródPyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności sa banalnie proste, choć trochę czasochłonne z uwagi na czas wyrastania. Niemniej serdecznie polecam, a inspirację wzięłam stąd . Składniki: 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ "650" 100 g gotowanych ziemniaków(...)jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, mi wyszło 12 sztuk. Przełożyć na posmarowaną olejem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą. Wstawić do piekarnika po środku
Gosia gotujeCzyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego(...)brzegu, wyciać drugi. Na środku każdego ułożyć uduszoną cebulkę, fileciki anchois, odsaczone z zalewy i pokrojone oliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 C ( u mnie z termoobiegiem) i piec bułeczki przez około 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Podawać z pietruszką i rukola bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujeżółtym serem, a na ser oregano i pieprz. Przykrywamy ostatnim naleśnikiem i delikatnie posypujemy wierzch żółtym serem dla ozdoby. Zanim wstawimy torcik do piekarnika, przygotujemy jeszcze super grzanki z bułeczek, tzw. pampuchów. Mini grzanki: 1 opakowanie bułek "Pampuchów" żółty ser koncentrat pomidorowy Każdą bułkę kroimy na 4 kromki i na każdą kromeczkę kładziemy plasterki żółtego sera i smarujemy koncentratem pomidorowym(...)Wykładamy na blachę w piekarniku i wkładamy razem z tortem do rozgrzanego piekarnika na 15 min. w 180 C. Bułeczki powinny być lekko zrumienione, a ser delikatnie spieczony. Sos : 1 opakowanie passaty 250 ml 8 żółtych pomidorków 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku oregano, bazylia, pieprz Do rondla wlewamy passatę i zagotowujemy. Cebulę kroimy
vegetanieWracając do przepisu na bułeczki drożdżowe wspomnieliśmy tam o ciasteczkach z pozostałego ciasta. Tak więc jeśli zostanie Wam ciasto z bułeczek, aby nie wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się
vegetanie