bułeczki - 9699 przepisów (strona:262/647)

Ekspresowe bułki otrębowe 288

Taka niespodzianka dla Was :) Składniki (3 małe bułeczki)/jedna bułka około 85kcal/: jajko 30g mieszanki otrębów 30g jogurtu naturalnego 10g odtłuszczonego mielonego lnu szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie nasiona lnu do posypania lub ulubione zioła Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki powstałą masę odstawiamy na około 5 minut żeby spęczniała na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia rozsmarowujemy łyżką coś na kształt okrągłych bułeczek wierzch posypujemy nasionami pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 265

Wypieków drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych(...)układać w przygotowanej formie. Po zwinięciu wszystkich ruloników pozostawić je w formie na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wstawić blachę z bułeczkami do piekarnika i piec przez ok. 30 min. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z cynamonem i sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki dyniowe 164

szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka pół szklanki puree dyniowego 15g  świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka płynnego miodu łyżeczka soli łyżka oliwy lub roztopionego masła mleko do posmarowania bułeczek pestki dyni do posypania Drożdże kruszymy do miseczki,dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą, odstawiamy na 20 minut. Drożdże w tym czasie powinny(...)kleić dodajemy trochę mleka, jeśli klei się zbyt mocno podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie na blasze wyłożonej papierem formujemy bułeczki i układamy je w odstępach od siebie, żeby się nie posklejały. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni

Czerwona Porzeczka
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 167

obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków.  Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.  Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony(...)jabłkach".  Polecam!!!  Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego ciasto: 20 g drożdży świeżych 450 g mąki pszennej, u mnie bułeczkowa 650 250 ml mleka 100 g masła 120 utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buły z jabłkami 136

Sezon jabłkowy uznaję za otwarty. To nasze dzisiejsze śniadanie: drożdżowe buły z jabłkami, wyglądają może niepozornie, ale cały bajer mają w środku. Składniki ( na 6 szt średniej wielkości bułeczek): 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej razowej 10 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu) 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże(...)łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki. Dokładnie wymieszać. Po czasie wyrastania ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pozostawić

greenscarf
Knedle ze śliwkami 208

ktoś chce go uzyskać to przy wkładaniu śliwki w ciasto wystarczy dodać trochę cukru (1/4 - 1/2 łyżeczki cukru). Pomijając fakt cukru dodam również, że ja lubię knedle z przesmażoną bułeczka... oczywiście wszelakie wersje ze śmietaną czy masłem również będą smakowały wyśmienicie! :) A teraz co tu dużo mówić... zapraszam do gotowania. :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków  ok. 0,5 kg umytych(...)knedel się nie popsuł ;) Zagotowujemy wodę w garnku ze szczyptą soli.  Do gotującej się wody wrzucamy nasze knedle. Gotujemy je po 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z bułeczką, masełkiem lub śmietanką. Ja lubię też same... suche... na zimno ;)  Smacznego

Jedzeniomania
Ciastko... A nie! Bułka z dziurką 173

szybko zagnieść, podzielić na 18 równych części. Za każdej uformować kulę. Ułożyć je na blacie obsypanym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce palcem zrobić dziurkę, kręcić dłonią, aby ją odpowiednio powiększyć. Odłożyć do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie zagotować wodę z miodem. Partiami gotować bułeczki, po 1 minucie z każdej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 170

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga  Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą(...)mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.        Dłonią natłuszczoną olejem formować z ciasta okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 - 30 minut, by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia i nakładać

Maślane ciasteczko
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 159

dzisiaj niezbyt mnie zadowoliła,wyszła zbyt mała.Nadal wiec poszukuję idealnej dla mnie kruszonki,jeśli znajdę z pewnością podam przepis. Gdy ciasto dostatecznie podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki,kule jak na zwykłe bułki ok 50g każda.Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej mocne wgłębienia,nałożyć budyń,następnie(...)zrobić jedynie 18sztuk,z reszty postanowiłam zrobić rogaliki z nutellą,która pozostała mi gdy robiłam rurki.Rogaliki wyszły  smaczne gdyż ciasto jest rewelacyjne.Można z niego robić słodkie bułeczki,rogaliki,drożdżówki

Niespełnione zdolności kulinarne
Swojskie bułeczki 178

pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem(...)sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże bułeczki upiekła Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
.1085. bułeczki na sobotę 197

bułeczki" dyniowe podane z domowym dżemem borówkowym i wegańskim sosem czekoladowym ~ Mamy weekend! Jednak ja zbytnio nie odpocznę :( Cały mam już zaplanowany i niestety prawie wcale nie ma miejsca na odpoczynek... Dziękuję za wczorajsze komentarze :) Jedna osoba napisała coś do czego treści odniosę się w tym poście, a nie w samej odpowiedzi pod poprzednim postem, bo uważam, że to ważny(...)Nasza dieta powinna być czymś przyjemnym, a jesli jest inaczej to znaczy, że coś trzeba w niej zmienić :) To tyle ode mnie na dzisiaj, mam jeszcze tylko przepis na bułeczki :) GO VEGAN! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej (lub innej dowolnej) ~1/3 łyżeczki gumy guar ~125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki

breakfast of dreams
Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem 261

wielbicieli jagód, białego sera i przede wszystkim drożdżówek - deser idealny dla dzieci, a i dorośli z pewnością będą się nimi zajadać. Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Twaróg: 400 g tłustego lub półtłustego twarogu(...)delikatnie wbijamy jagody do masy serowej. Z tych samych składników możemy także utworzyć drożdżówki w formie jagodzianek "zamkniętych" - są one bardziej pracochłonne, jednak wyglądają niezwykle uroczo tworząc kształt klasycznych bułeczek - jagodzianek (przepis tutaj => Jagodzianki z Białym Serem ). Drożdżówki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy na ok. 20 minut do lekkiego napuszenia. Drożdżóweczki

Słodka Strona
Rogaliki listkowe 202

miski, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mleko, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę rozwałkować na koło o średnicy ok. 11 cm (może być trochę większe). Miękkie masło podzielić na 7 części. Na rozwałkowany blat ciasta rozsmarować łyżeczką 1 część masła, przykryć drugim

Na Ciasteczkowych Papierach
Dyniowe drożdżówki z Nutellą i cynamonową kruszonką… 227

Powoli zaczynam się oswajać z porannym wstawaniem, choć muszę przyznać, że nie było łatwo. To chyba już ten wiek, bo … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Caterpillar - bułeczki gąsieniczki 162

parówki w cieście gąsieniczkę, wystarczy rozłożyć je na boki, a jeden odwrócić tak, by wyglądał jak główka. Gotowe gąsieniczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze (można posmarować papier olejem, żeby bułeczki po upieczeniu dały się odkleić). Odstawić na kolejne 15 minut, by sobie odpoczęły i jeszcze troszkę podrosły. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzać do 220 C i piec bułeczki

Przepysznik - BLW i nie tylko