bułeczki - 9699 przepisów (strona:256/647)

Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 146

należy wpadać w panikę, wystarczy zrobić takie oto burgery bez glutenu, bez laktozy i w dodatku wegańskie ;) Przepis na bezglutenowe bułki do burgerów znajdziecie na tym blogu, zobaczcie bezglutenowe bułeczki z quinoą i czosnkiem niedźwiedzim . Warto je zrobić wcześniej, a przed podaniem podpiec na grillu. Przepis na ich zawartość, czyli burgery z quinoy i fasoli, sos i dodatki podaję poniżej(...)burgera z fasoli i quinoy, plastry pomidora, ogórków, cebuli i grillowane pieczarki, przybieramy kwiatami czosnku niedźwiedziego, dajemy jeszcze jedną porcję sosu, posypujemy szczypiorkiem i całość zamykamy w chrupiącej bułeczce. Goście będą zachwyceni i każdy będzie mógł to danie zjeść :)  Zakupy na grillową imprezę można zrobić w Delikatesach Alma www.alma24.pl

Quinoa Raz!
Jajko w koszulce z chipsem z boczku, bobem i awokado 120

kubki smakowe a zarazem tak genialne w swej prostocie. Idealnie ugotowane jajko w koszulce, chips z boczku, rozgnieciony bób i kremowe awokado. Wszystko to podane na pysznej, domowej bułeczce. Chrupiącej i jeszcze ciepłej. Czy można lepiej zacząć dzień? Składniki (na 2 porcje): 2 pszenne bułeczki 2 jajka 4 plastry boczku garść ugotowanego i obranego bobu 1/2 awokado szczypta soli

Mango Papaja
Chleb z cukinią 174

Były bułeczki z cukinią , a teraz pora na chleb.Zarówno jak i bułeczki tak samo i chleb pycha  polecam.P rzepis pochodzi z książki „Brot und Kleingebäck“ Die GU Küchenbibliothek, a znalazłam przepis   tutaj . 500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml lekko ciepłej wody 250 g młodej cukinii [ kawałek żółtej

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki 152

Jagodzianki to moje ulubione słodkie bułeczki pełne jagodowego nadzienia. Ile bym ich nie upiekła zawsze znikają w ekspresowym tempie. Pychota!   Składniki: 50 g drożdży  250 ml ciepłego mleka 500 g mąki 1 jajko 5 żółtek 100 g drobnego cukru 100 g masła Dodatkowo: ok. 300 g jagód 1 żółtko 1 łyżka mleka Drożdże zalewamy połową ciepłego mleka. Dodajemy(...)dokładnie je dociskając,  nadając mu owalny kształt. Gotowe umieszczamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do podwojenia objętości. Jajko ucieramy dodając mleko  i smarujemy nim bułeczki. Jagodzianki pieczemy ok. 20 minut  w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Rwane bułeczki z poziomkami 151

wyjmuje je z miski i odgazowuje je. Rękoma zwijam rulonik i kroje go w paseczki,a następnie spłaszczam i łyżką nakładam poziomki. Zawijam pod spód ciacho i powstaje bułeczka. Krok 4 Blaszkę prostokątną wykładam papierem i kładę bułeczki po 4 X 6 sztuki . Zostawiam do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut,teraz smaruje rozbełtanym jajem i wstawiam do pieca

Różowa kuchnia
Bułki z ziołami i kminkiem, jako dodatek do zup i różnych dań 146

Zrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące(...)wałka na okrągłe placuszki. Posmarować jogurtem i obsypać makiem. Przykryć i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 12-15 minut. Bułeczki muszą lekko urosnąć i nabrać rumieńców. Po wyjęciu z piekarnika rozłożyć bułki na raszkach, żeby odparowały i ostygły. Bułki są rewelacyjne, polecam. Thermomix – do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę

Kuchnia Pokoleń
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 164

rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać kotlety. Smażyć po ok. 6 minut z każdej strony, aż będą chrupiące z wierzchu i gorące w środku. 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Bułeczki przekroić. Podgrzać na patelni z odrobiną oleju/oliwy. Dolną połówkę bułeczek posmarować grubo hummusem kalafiorowym, ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora

Moja Delicja
Bułeczki z prażoną cebulką 148

Pyszne mięciutkie i aromatyczne pszenne bułeczki z dodatkiem prażonej cebulki od firmy Fanex . Idealne na śniadanie lub kolację, moim zdaniem najlepiej smakują posmarowane samym masłem.  Składniki: 500 gram mąki pszennej 25 gram drożdży świeżych 300 ml. letniej wody 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki prażonej cebulki Fanex 2 łyżki oleju 1 jajko  Sposób przygotowania(...)zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie olej. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu układamy

Bajeczna Kuchnia
Letnie jagodzianki wg Aleex 181

godz. do wyrośnięcia. 5. Na stolnicę wsypać trochę mąki, wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku, rozpłaszczyć, aby powstał placuszek. 6. Na każdy placuszek nakładać 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać bułeczki, posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia( ok. 15 min.). 7. Bułki piec ok. 12 min. w temp. 150 stopni , następnie dalsze(...)temp. 180 stopni w opcji dół + termoobieg. 8. Wystudzone bułeczki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Wykonanie ciasta w thermomixie: 1. Cukier, drożdże, jajka i mleko umieścić w naczyniu - mieszamy 3 min./37 st.C/poz.3-4. 2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto w ciągu 6 min/Interwał. 3. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia

W mojej kuchni
Jagodzianki 564

palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu. Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy jagodzianki

Ciastkozercy
Bolillos - bułeczki meksykańskie 537

Bułeczki meksykańskie? Zastanawiam się dlaczego mają taką nazwę jakoś ani w wyglądzie ani w smaku nie kojarzą mi się z Meksykiem. Za to są to przepyszne pszenne bułki  o puszystym miąższu i chrupiącej skórce Idealna bułka śniadaniowa :) Źródło tutaj   Zaczyn 100 g mąki pszennej chlebowej 25 g świeżych drożdży 335 g letniej wody  1 łyżka miodu Wszystkie(...)odgazować ciasto (uderzamy kilka razy pięścią ) Ciasto podzielić na 9-10 części uformować szybko kulki, odkładać na blaszkę łączeniem do góry odstawić na 10 minut. Po tym czasie formować bułeczki układać na blaszce w dużych odstępach łączniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć nożem wzdłuż i delikatnie oprószyć mąką. Piec w piekarniku na grzanym

Delicious Titbits
Jogurtowe jagodzianki z białym serem. 195

Jagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale według mojego gustu ciasto jest znaczenie smaczniejsze, delikatniejsze, wilgotniejsze i bardziej kremowe. Dlaczego? Mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Ciasto przez tą zmianę zyskało w smaku bardzo dużo. Nigdy nie jadłam tak pysznych jagodzianek(...)żartuje. Próbowałam wiele przepisów, które były smaczne, ale żadne nie zachwyciły mnie aż tak :-) Ciasto to jest troszkę bardziej wymagające, przez co trudniej zawinąć bułeczki i lepiej pójść w stronę innego kształtu, jednak każda minuta pracy jest warta osiągniętego smaku. Ja z pewnością będę wracać po tą recepturę przy struclach, bo to ciasto ma jeszcze jedną ważną zaletę - sporo dłużej

Poezja Smaków - blog kulinarny
drożdżówki z serem i kruszonką 555

wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 9 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. W tym czasie(...)przygotowuję nadzienie (rozdrabniam twaróg widelcem, dodaję pozostałe składniki i dość dokładnie mieszam) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam serowe nadzienie i  posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Szpinakowe bułeczki z ciasta francuskiego 151

Dodajemy pokrojone oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ciasto francuskie kroimy na kilka prostokątnych części (wielkość wedle uznania). Na każdą z nich nakładamy trochę szpinaku. Zlepiamy tak, aby utworzyć zamknięte bułeczki. Bułeczki układamy klejoną częścią do spodu na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance. Pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (czyli w 200 st. aż będą rumiane

Weganka gotuje
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 179

Niby zwykłe klopsiki, a jednak dużo smaczniejsze. Sposób wykonanie klopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki(...)słodkiej papryki w proszku 1 mała papryczka chili olej bułka tarta Wykonanie: cebulę i czosnek obrać i zeszklić na oleju. Łyżkę cebuli zużyć do klopsików, resztę odłożyć do sosu. Bułeczkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mielone mięso wymieszać z bułką, cebulką, żółtkiem. Dodać pokrojone listki oregano, sól i pieprz. Uformować 10 klopsików i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania