bułeczki - 9699 przepisów (strona:256/647)

Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 214

środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.  Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia .   B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną

Grunt to przepis!
Pampuchy z jagodami 174

Uwielbiam te bułeczki. Można je jeść na słoko jak i z mięsem. Bardzo polecam, będą super podwieczorkiem lub słodkim obiadem dla naszych pociech i dla nas. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier i cukier waniliowy, lekko podgrzać tak żeby cukier się rozpuścił. Do letniego mleka wkruszyć drożdze i wymieszać. Wlać wszystko do dużej miski i dodać resztę składników. Zagnieść ciasto(...)sosem owocowym i owocami. Ja mam jagody, ponieważ je uwielbiam i przez cały rok mają podobny smak. Jeśli macie parowar do gotowania na parze to byłoby super. Można rozłożyć bułeczki na wszystkich warstwach. Będzie szybciej. Są pycha, polecam i życzę smacznego. Dziękuję Madziunia za przepis

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 159

cienką warstwą masę makową.Ciasto z makiem jak roladę. Roladę kroimy nożem na krążki, aby  powstały ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe bułeczki można polać lukrem ( do 150g cukru

Bon appetit mon amie
Drożdżowe ślimaczki z serem 110

Pyszne bułeczki drożdżowe z białym serem – idealne na śniadanie. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 320 ml ciepłego mleka 50 g masła 2 łyżki majonezu 50 g drożdży 50 g cukru szczypta soli   Nadzienie 400 g twarogu półtłustego żółtko 3 łyżki cukru   Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka(...)ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez

e-PrzepisyKulinarne
Mini Fishburger 210

małe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki(...)tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól

Smakowity Blog Kulinarny
POAÇA, czyli tureckie bułeczki 133

Tureckie bułeczki poaça dobrze pasują do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) paczka margaryny (250 g) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) ser biały (typu feta) pietruszka pieprz czarny 1 żółtko do posmarowania czarnuszka do posypania Przygotowanie Farsz(...)Posmarować blachę margaryną. Układać sklejone poaçe. Smarować każdą żółtkiem i sypać czarnuszką. Włożyć do pieca i piec w temperaturze 180 °C aż do zrumienienia się. Artykuł POAÇA, czyli tureckie bułeczki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Bułeczki grahamki-odrobina zdrowia 142

pyszne zdrowe bułeczki,z mąki graham,z prawdziwej i wartościowej Mąki Szymanowskiej, chrupiące i pachnące,,,, Polecam Składniki ( na 6 bułek) :      -150 g mąki pszennej ( typ od 450 do 650)  -300 g mąki pszennej graham (typ 1850)Ja użyłam Mąki Szymanowskiej-bo jest    naprawdę wysokiej jakości  - 250 ml ciepłej wody - 30 g drożdży świeżych(...)czubata łyżeczka soli  - łyżeczka cukru  - 2 łyżki oleju -Ja użyłam olej rzepakowy Polski - mleko do smarowania bułeczek Przygotowanie: Świeże drożdże kruszymy  do kubka, dodajemy połowę wody, cukier i łyżeczkę pszennej mąki,mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut by lekko podrosły. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, cukier, olej i zaczyn ze świeżych drożdży . Zagniatamy  ciasto ręcznie

Swojskie jedzonko
Bułeczki domowe - grahamki 158

zastąpi domowych , chrupiących ,świeżych bułeczek, Warto więc od czasu do czasu zafundować swojej rodzinie taka przyjemność. Dzisiaj propozycja bułek grahamek posypanych ziarnami słoneczniki i siemienia lnianego. Przepis naprawdę prosty, warto spróbować. SKŁADNIKI: 30 dag. mąki graham 25 dag. mąki pszennej  50 g. drożdży świeże lub mała paczka instant - suszone ok. 300 ml. mleka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)ręką, muszę czuć to ciasto. Kiedy odstaje już od ręki wlewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem , posypujemy słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem. Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 188

przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu.  Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle różnych wariacji jego nadziania i formowania, od bułeczek zaczynając, na plackach drożdżowych kończąc. Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi są rewelacyjną przekąską do zabrania w kieszeń do pracy na drugie śniadanie. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką zaś wspaniale(...)łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 2-3 garście rodzynek 2 łyżki domowego cukru wani liowego – przepis do podejrzenia TU - można ewentualnie użyć zwykłego cukru i małe

Grunt to przepis!
Goodfood luty 2016 250

przecież ten cukier… Nawet w takim magazynie chcą nas odchudzać, a przecież wegańskie nie tuczy! Szef kuchni Jeremy Pang krok po korku pokazuje ja k zrobić bułeczki bao, nic innego jak nasze PYZY, no ale jak to brzmi „dziś na obiad pyzy” a „dziś na obiad bułeczki bao” Podsumowując, po raz kolejny, ale tym razem

greenscarf
Drozdzowe serca z cynamonem, Biesy, tworczo i towarzysko 168

cynamonem w miseczce autorstwa Ewy z Domu Mokoszy Po wczorajszym wieczornym powrocie nie potrafiłam się odnaleźć i zostałam dzisiaj w domu. Dzięki temu ogarnęłam mieszkaniowy chaos i upiekłam bułeczki.  Trochę z okazji wczorajszych Walentynek, trochę z powodu niedoborów w szafkach i lodówce. Mięciutkie, pysznie cynamonowe... boskie! Zapraszam na fotorelacje i po przepis.  Wszystko poniżej :) Drożdżowe serca(...)cukrem. Zawijamy z dwóch stron ku środkowi tak by powstały "baranie rogi". Struclę kroimy na paski. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na pół godziny. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 10 minut. Drożdżowe  serca z cynamonem w miseczce autorstwa Ewy z Domu Mokoszy Strzebowiska... wicher dmie... Spadł

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grahamki 115

Domowe grahamki dużo lepiej smakują niż te ze sklepu, są bardziej sycące. Często piekę takie bułeczki, są szybkie do przygotowania. Do bułeczek użyłam mąki od firmy Młynomag . Składniki: 250 gram mąki pszennej Młynomag 250 gram mąki pszennej graham Młynomag 300 ml. letniej wody 20 gram drożdży 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko papier do pieczenia Sposób

Bajeczna Kuchnia
Mini bułeczki - koreczki 2932

około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. 3. Bułeczki przekrawamy na pół. Sałatę i szynkę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w półplastry, rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy majonezem, po czym układamy kolejno: szynkę, ketchup, ogórka, rzodkiewkę, sałatę. Przykrywamy drugą

Szefowa kuchni
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 173

też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki, jak zrobić to krok po kroku, znajdziecie nie tylko w opisie wykonania, ale również w galerii zdjęć przepisu. Nie zastanawiajcie się dłużej nad ich zrobieniem(...)ponieważ drożdżówki bardzo urosną. Ostawiamy je w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można też posypać bułeczki cukrem perlistym, ale nie jest to konieczne. Drożdżówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 min. Studzimy na kratce. Wspaniale smakują jeszcze lekko ciepłe :) Smacznego

MyCookBook.pl
Pączki pieczone -z nutellą 196

Tłusty Czwartek już minął ,a u mnie jeszcze bułeczki ala pączki...pieczone w piekarniku..wg przepisu Wioli ...Nadzienie może być dowolne..u mnie nutella..Bułeczko-pączki zrobione w ramach akcji  Słodkości z nutellą . 2,5 szkl . mąki tortowej Młynomag + 2 - 3 łyżki na podsypkę 100 ml mleka 1 łyżka masła  3 łyżki cukru 4 dag drożdży

Moje domowe kucharzenie