ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki zjedliśmy z masełkiem. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 1 jajko • 3 łyżki cukru • 150 ml mleka • 1/4 łyżeczki soli • 1 łyżka masła Rozczyn drożdżowy • 20 g drożdży • 2 łyżki(...)czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść w rulon i podzielić na 14 części. • Mnie wyszło 6 babeczek w formie silikonowej i 8 małych bułeczek. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. • Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 180 st.C i piec 15 minut
To co kochamNależy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu i wyszły idealne(...)tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa
To co kochamBagietka czosnkowa z krewetkami - Kliknij po przepis. 2. Mini hamburgery - Kliknij po przepis . 3. Mini bułeczki, nadziane serem żółtym - Kliknij po przepis. 4. Ptysie na słono, z pastą z wędzonego łososia - Kliknij po przepis 5. Paluchy serowe z sezamem - Kliknij po przepis. 6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej(...)Kliknij po przepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 9. Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis
W kuchni u Monikidawno temu zabierałam się za zrobienie tych bułek, ale skoro mam swoje suszone pomidory i paprykę , to bardziej mnie zmotywowało do ich upieczenia :) Będę mieć do pracy! Takie bułeczki mogą służyć za przekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Składniki na 6-7 bułek: 250 gramów mąki pszennej(...)blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka będzie mieć po ok. 5-6 cm szerokości Układamy w większej foremce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą oraz posypujemy solą morską z papryką chili Bułki odstawiamy
Szczęśliwa kuchniaciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Dłonie nasmarować olejem, np. z pestek winogron (jeśli nie macie, to może być zwykły) i formować bułeczki Układać na blachę zachowując większe odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut Nastawić piecyk na 230 stopni Następnie posmarować bułeczki wymieszanym jajkiem z wodą i ewentualnie posypać ziarnami słonecznika
Szczęśliwa kuchniabułeczki są bombowe bo i bombowo rosną w piekarniku. Ich głównym składnikiem jest mleczko kokosowe, dzięki któremu są lekko słodkie, w środku przypominają nasze maślane bułeczki. Po upieczeniu z zewnątrz są chrupiące, potem wydają się, że są szybko twarde, ale po przekrojeniu w środku długo pozostają miękkie. Pasują zarówno do dodatków słodkich jak dżem czy nutella ale i wytrawnych
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsto z pieca , świeże pachnące i przepyszne , nie ważne że dopadła mnie grypa i powinnam leżeć , ale na takie pyszne bułeczki znajdę kilka chwil aby je przygotować , a po upieczeniu położyć się z gorącym kubkiem mleka i świeża bułeczką , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , i życzę wszystkim miłej soboty . Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka
Mój Smaksię przyznać, ale pierwszy raz w życiu robiłam jajka w koszulkach Postanowiłam zrobić je od razu porządnie, czyli jako jajka po florencku. Jajka w koszulkach podane na pysznej, domowej bułeczce (przepis na muffiny angielskie znajdziecie tutaj ), z dodatkiem szpinaku i sosu holenderskiego (przepis znajdziecie poniżej). Pomimo obaw, jajka wyszły idealnie. Już wiem, że będzie to jedno z moich ulubionych śniadań(...)mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki octu winnego Sos holenderski: 2 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 bułeczka (najlepsze będą muffiny angielskie ), pieprz do posypania Sos holenderski: Masło rozpuścić. Na parze mikserem ubić żółtka z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem („na parze”, czyli w dużym garnku
Bulliobiałko i złożone węglowodany w jednym małym posiłku. Czy można lepiej zacząć dzień ?:) Udanego dnia! SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 jaja przepiórcze 1/2 awokado 2 bezglutenowe tosty lub bułeczka ( u mnie bułeczka z quinoa z tego przepisu ) 1 łyżeczka pasty Tahini 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego kiełki lucerny Awokado obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij
Kuchnia bezglutenowaPysznie nadziany dynią, fetą i oliwkami. I zrobiłam to prościej niż sądzicie! Ten chlebowy wieniec to moje kolejne podejście do zawijanej pizzy, znanej Wam między innymi z przepisu na bułeczki do odrywania , które zabrały mnie w podróż do Londynu ;) Tym razem jednak zamiast puszystego ciasta w stylu amerykańskim, jako bazę wybrałam zdrowsze ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami(...)najlepiej smakuje jeszcze ciepły - maczany w oliwie czy posmarowany masłem. Z Mężem zjedliśmy już 3/4 bochenka, a resztę zapakuję mu jutro do pracy. Wielbicielom zawijanej pizzy polecam również: drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto
Chilli Czosnek i Oliwaciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Dłonie nasmarować olejem, np. z pestek winogron (jeśli nie macie, to może być zwykły) i formować bułeczki Układać na blachę zachowując większe odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut Nastawić piecyk na 230 stopni Następnie posmarować bułeczki wymieszanym jajkiem z wodą i ewentualnie posypać ziarnami słonecznika
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasto pod koniec dodając oliwę. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem do podwojenia objętości na około 60 minut. Następnie dzielimy ciasto na 10-12 części i formujemy bułeczki posypując blat odrobiną mąki. Spód uformowanych bułeczek maczamy w mące i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w nagrzanym
Leśny Zakątekdzisiaj kanapkowo. Troszkę szaleństwa na weekend :) Składniki (na 4 porcje): 4 bułeczki z ziarenkiem 4 większe liście sałaty 4 pomidorki koktajlowe 4 plasterki sera (większe) pierś z kurczaka 2 plasterki boczku wędzonego bądź gotowanego serek kanapkowy przyprawy Wykonanie: Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż. Do miski dać trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać(...)piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki przekroić. Górną i dolną część smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty. Duży plasterek sera kroimy na 4 części. Pomidorki kroimy na plasterki i układamy na sałacie
Moje pyszne gotowaniegodzinę (jeśli w kuchni jest chłodno można zostawić nawet na 2 godziny) do podwojenia swojej objętości. Następnie ciasto podzieliłam na 6 prawie równych części :) z których uformowałam 6 bułeczek, lekko spłaszczyłam je i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiłam na około 30 minut do napuszenia, potem posmarowałam każdą z nich żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypałam(...)pestkami dyni i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam 20 minut. Ja po 10 minutach na bułeczki luźno położyłam folię aluminiową, ponieważ kiedy piekłam je pierwszy raz zgodnie z instrukcjami w przepisie źródłowym bułki wyszły mocno brązowe, a kiedy te ostatnie 10 minut piekły się nakryte folią wyszły w takim kolorze jak widzicie na zdjęciach. Po upieczeniu
Blondynka GotujePyszne drożdżówki..z twarogiem..w sumie można dać też inne nadzienie...Pomysł na takie ciasto drożdżowe pochodzi stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej
Moje domowe kucharzenie