bułeczki - 9699 przepisów (strona:246/647)

Kanapki z pastą z krewetkami 219

krewetki, urwać koperku z doniczki, która stoi na parapecie i możemy poczuć się jak na przyjęciu w ambasadzie. Taką pastę możemy też zabrać do pracy i posmarować sobie nią bułeczki na drugie śniadanie.   Składniki na 4 porcje: opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – ok. 200 g garść posiekanego koperku pół czerwonej cebuli drobno posiekanej sok wyciśnięty z całej limonki(...)kanapki z krewetkami Krewetki zalać wrzątkiem, żeby się rozmroziły. Odsączyć i znowu zalać wrzątkiem, żeby się sparzyły. Odsączone krewetki wymieszać z koperkiem, cebulą, sokiem z limonki, jogurtem, musztardą, pieprzem. Bułeczki przekroić, posmarować masłem i pastą z krewetek. Jeść od razu. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Kanapki z pastą z krewetkami pochodzi z serwisu Ugotowane

Ugotowane pozamiatane
Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę? 274

luteinę, beta- i alfa-karoten oraz ß-glukany. Można się tylko cieszyć, że tak zdrowa mąka jest równocześnie tak smaczna. Używam jej do wypieku chleba, robiłam szpecle, dzisiejsze bułeczki również i gorąco polecam, bo jest faktycznie wyjątkowo smaczna. Składniki: 500 g płaskurki 1300 (Emmer Mehl) 125 ml wody 125 ml mleka 1 op. drożdży instant 1 czubata łyżeczka soli(...)razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować bułki i ułożyć w naczyniu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia gdy bułeczki urosną posmarować je wodą lub mlekiem i posypać czarnuszką lub innymi ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200`C do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM 127

Bułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym Profi i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i  bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać.  SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju 1 jajko(...)kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.  Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C.  Po ostudzeniu bułeczki nadają się do zjedzenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki z serem i morelami 227

siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia/do podwojenia objętości. Po tym czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka o średnicy około 6 cm, w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie, niemal do samej blaszki ( szklankę lub kieliszek warto za każdym razem zanurzać w mące, nie będzie się kleić do ciasta ). W każde wgłębienie nakładać po jednej, pełnej(...)gęsty, lub dodanie cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki. Polukrować wystudzone drożdżówki, np. umieszczając lukier w jednorazowym worku cukierniczym lub foliowym woreczku z odciętym rogiem i robiąc na bułeczkach paski/zygzaki z lukru ( ja tak zrobiłam ). Smacznego

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z serem - bułki z serem 135

Pyszne bułeczki do kawy, ale i na wynos do szkoły czy pracy. Idealnie słodkie z wyczuwanym cytrusowym akcentem. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 30 g drożdży pół ciepłego mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka 50 g masła szczypta soli 500g sera 3 łyżki cukru jajko cytryna dodatkowo: jajko Przygotowanie: Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy(...)Składamy na 3 części. Przekrwamy wzdłuż długiej krawędzi. Lekko skręcamy po końcach. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papieerm do pieczenia. Gdy bułeczki będą już zimne możemy je polukrować. inspirac ja przepisy online

Lena Gotuje
Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami 221

maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego sezamu dodatki: 16 łyżeczek łagodnego ajwaru 4 duże korniszony 200 g sera halloumi łyżeczka oliwy Przygotowujemy bułeczki. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto(...)minut w 180 stopniach. Ser halloumi kroimy na 16 kawałków. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni grillowej smażymy go z obu stron na rumiano. Ogórki kroimy na grube plasterki. Upieczone bułeczki przekrawamy. Każdą smarujemy łyżeczką ajwaru. Układamy na nich po kawałku sera i po plasterku ogórka. Smacznego :)     Artykuł Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 186

puścił sok) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Gdy bułeczki podwoją

babka w formie
Ciasto Łabędzi puch 167

szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1,5 kostki masła dżem z czarnej porzeczki (użyłam jagodowego i czarną porzeczkę z nalewki) Posypka(...)cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor. Bułeczki zalać 2 szkl zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, a później rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe, cukier waniliowy i gotować 5 minut

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki z morelami 129

obieramy morele i myjemy zioła. Owoce kroimy w plasterki, by łatwiej je układać na drożdżówkach. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, czy specjalną matą wielokrotnego użytku. Z ciasta formujemy bułeczki, lekko je spłaszczając i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Bułeczki smarujemy mlekiem, układamy morele

Karczma Honorietty
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami 188

Komu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki: mąka pszenna typ 500 500 g jaja 2 szt śmietana 18% 4 łyżki masło pół kostki mleko 2 szklanki drożdże świeże pół kostki cukier pół szklanki szczypta soli Dodatkowo: śliwki węgierki(...)minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek i dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem

Różowa kuchnia
Chroń jedzenie i oszczędzaj 206

spożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki(...)miesięcy      2   lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki musli 165

domowa bułeczka :) Myślę, że większość z Was spokojnie znajdzie w domu składniki do przygotowania takich bułek. Składniki: 2-2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki dowolnego musli 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka miodu 1 szklanka ciepłej wody Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, sól, płatki, drożdże i miód. Wymieszać. Powoli wlewać ciepłą wodę i cały(...)przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na równe porcje i uformować bułeczki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je naciąć od góry. 5. Piec w 190 st.C aż do zrumienienia. Smacznego!!! Źródło: Pieczywa Siostry Marii, wyd. Martel

Kuchnia domowa Ani
Duńska sztuka i prawie duńskie drożdżówki. Z marcepanem i porzeczkami 121

drożdżówki z porzeczkami. Puszyste, maślane ciasto drożdżowe połączyłam z typowo duńską masą marcepanową: mazarin masse . To tylko marcepan, cukier, masło, jajka i mąka, a smakuje naprawdę wybornie. Dzięki niej bułeczki nabierają migdałowego smaku i niesamowitej wilgotności. Dla przełamania słodyczy - ostatnie zamrożone porzeczki. Można dodać też czarne, i w sumie wskazane jest zwiększenie ich ilości - u mnie to były ostatki. Drożdżówki(...)boku, pokroić ostrym nożem na 12 kawałków. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej płasko kawałki ciasta. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem, posypać migdałami i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Ani . Przepis na masę marcepanową mam z pracy, połączenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
JAGODZIANKI 2021

oraz mąką ziemniaczaną, mieszamy delikatnie. Na każdy krążek nakładamy łyżkę jagód, dokładnie zlepiamy boki formując bułkę. Uformowane bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypaną lekko mąką. Bułeczki zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Wierzch bułek smarujemy mlekiem. Bułeczki pieczemy ok. 30 minut do momentu zarumienienia.  Upieczone

Prosto i Smacznie z Anetą
Jagodzianki z kruszonką 155

średnicy ok. 8 cm - można użyć wycinaczki lub szerokiej szklanki.  Na każdy krążek położyć 2 łyżeczki jagód. Brzegi ciasta mocno zlepić razem i delikatnie uformować formować niewielkie owalne bułeczki. Układać na blasze piekarnika miejscem zlepienia do dołu. Ważne, aby zostawić między jagodziankami dość dużą przestrzeń. Na mojej blasze zmieściło się o raz 9 bułeczek. Jagodzianki przykryć ściereczką i zostawić

Kulinarne Inspiracje