bułeczki - 9699 przepisów (strona:241/647)

Ciasto z serem i rabarbarem 118

drugą część ciasta, na niej ułożyć rabarbar. Przykryć ostatnią częścią ciasta, posmarowac rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny. Ja przygotowałam małe bułeczki, które upiekłam na jednej blasze, dzięki czemu otrzymałam ciasto, które można kroić, lub odrywać bułeczki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć ciasto tworząc prostokąt, podzielić ciasto

królestwo garów
Nieoczywiste bułki ze szczypiorkiem i śmietaną 142

siebie mnóstwo soczystego szczypiorku. Wymyśliła więc, jak go wykorzystać inaczej niż zwykle. Tak powstały jej bułki ze szczypiorkiem i śmietaną. Bułki ze szczypiorkiem i śmietaną Składniki na 12-14 bułeczek: 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (115 g) 2 łyżki rozpuszczonego masła (29 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru (7 g) 1 łyżeczka soli (7 g) 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody(...)godzinę (do 1 godziny i 20 minut) w ciepłym miejscu. Po upływie czasu ciasto krótko zagniatamy, żeby je odpowietrzyć i dzielimy na 12 części. Z każdego fragmentu formujemy okrągłą bułeczkę, którą układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułki ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni

KulinarneImpresje.pl
35 najlepszych przepisów na czerwiec! 297

chłodnik z młodą botwinką, sałatki rozgoszczą się w menu na dobre, bo kto nie lubi młodych małych ziemniaczków? Owoców będzie pod dostatkiem to i chętnie przygotujemy świeże puchate bułeczki drożdżowe z owocami, serniki na zimno czy inne słodkości z owocami. Jednym słowem czerwiec to najlepszy moment aby zjeść dobre rzeczy! 1. LETNIA SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ! 2. PLACUSZKI(...)KWAŚNYM MLEKU Z WIŚNIAMI 3. AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE

SMYKWKUCHNI
Słodkie bułki z budyniem 188

bardzo często pieczę ciasta drożdżowe. Mój mąż je uwielbia, a jeszcze bardziej kocha je mój syn. Również ze względu na syna, najczęściej nadzieniem każdego wypieku jest budyń. Z tymi bułeczkami wiąże się jednak historia nieco dłuższa. W czwartek siedząc w pracy postanowiłam, że pojedziemy w piątek do ZOO. Szybko wzięłam urlop, a po powrocie z pracy zabrałam się za słodkie(...)bułeczki z budyniem. Ze względu na to, że jeszcze jechałam do miasta na zakupy, to same bułki upiekłam bardzo późno. Tak mało ostatnio mam czasu na prowadzenie bloga, że postanowiłam koniecznie zrobić szybką sesję kulinarną. Zabrałam bułki na podwórko, bo już słońce zaczynało zachodzić. Cóż, tak się złożyło, że mój syn już zgłodniał, bo jak tylko zobaczył mnie z drożdżówkami

Passions hobbies life
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 211

tylko symbolem pożywienia, ale i życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant - 700 ml letniej wody - 3 łyżeczki soli Dodatkowo: - orkiszowe płatki pełnoziarniste - olej(...)bochenek wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. U w a g a: * Można użyć mąki chlebowej, luksusowej lub różnych kombinacji (typ 550, 650… ) Jeżeli pamiętacie Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II , to właśnie do tego chleba wykorzystałam tą samą mąkę i sprawdziła się w 100%. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to propozycja najprostsza, najłatwiejsza

mojewypiekiinietylko
Krem z zielonych szparagów 150

czas na szparagi. Zupa szparagowa musi być więc u mnie dziś sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki.  pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić  masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone(...)doprawić do smaku solą i pieprzem.  Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni.  Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami .  Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje z waflami kukurydzianymi lub ryżowymi

Kolorowa kuchnia Elki
Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji 159

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one! Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które

Vegan Taste
Bułki śniadaniowe z pieca chlebowego 195

chlebowy, który został wykonany we własnym zakresie. Nie znaliśmy się na budowie pieca chlebowego ale przy pomocy internetu, wiedzy starszych osób z rodziny, udało się i działa:)) Dziś zaprezentuję bułeczki drożdżowe z pieca. Można upiec w piekarniku bo nie każdy posiada piec. Ale ten zapach bułeczek z pieca przypomina … Czytaj dalej Bułki śniadaniowe z pieca chlebowego

gotuj ze mną
Sakiewki z pieczarkami 196

Bułeczki -sakiewki z pieczarkami w środku..w sumie nadzienie może być dowolne..Bardzo fajny pomysł na takie formowanie bułeczek, należy tylko pamiętać o wykałaczkach i usunąć je przed zjedzeniem,a najlepiej zrobić to  zaraz po upieczeniu.  30 dkg mąki 1/2 szkl.mleka 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g drożdży farsz pieczarki

Moje domowe kucharzenie
Pulled beef czyli pieczona łata wołowa w domowej bułce z jabłkami szara reneta w maśle orzechowym oraz marchewką i porem 105

maśle smażę pokrojone w dużą kostkę jabłka. Po kilku minutach dodaję cukier oraz masło orzechowe. Duszę całość jeszcze 2 -  3 minuty i ściągam z ognia.  Pszenne bułeczki - zawsze na oko mąka, suche drożdże, woda, sól, oliwa i cukier. Mąkę (około 300 gram) mieszam z suchym drożdżami, cukrem i solą. Wlewam ciepłą wodę (niepełną szklankę) i oliwę z oliwek(...)Zagniatam jednolite i gładkie ciasto, które odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formuję niewielkie bułeczki a każdą z nich smaruję żółtkiem i posypuję sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni maksymalnie 15 minut. Studzę na kratce.  Dodatkowo w kanapce pojawiły się pieczone w folii z oliwą i tymiankiem bataty, ale ich użycie

Mango Papaja
Bułki jogurtowe 129

Bułki jogurtowe Dziś kolejna odsłona pieczywa - bułki jogurtowe. Upiekłam je wczoraj i do dziś zostały tylko dwie, więc niebawem konieczna będzie powtórka. Bułeczki te są delikatne, miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Doskonałe zarówno do wędliny jak i dżemu. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Warto się pokusić(...)godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu przerabiam ciasto, dzielę na około 10 części i formuje bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki powinny teraz rosnąć około 45 minut, po tym czasie smaruję powierzchnię rozkłóconym jajkiem, posypuję ziarnem i wkładam je do rozgrzanego do temperatury 200 o C piekarnika (opcja „góra, dół”) i piekę

Gotuj Się Kto Może
SZWEDZKIE BUŁECZKI KARDAMONOWE 111

Piknik czas start! Do koszyka spakowane napoje, sałatki, coś na ciepło i... obłędnie pysznie kardamonowe bułeczki prosto ze Szwecji... no dobra prosto z polskiej kuchni :) Do przygotowania ciasta użyłam OPTIMA OMEGA 3. Producent na swojej stronie pisze, że jest to margaryna idealna do osób, które dbają o zbilansowaną dietę a także dla osób którzy chcą utrzymać prawidłowy cholesterol. Składniki: Farsz(...)przyklejało się do wałka. Ciasto smarujemy naszym farszem kardamonowym. Zwijamy ciasto na kształt rolady i kroimy grubsze plastry. Pieczemy ok 30 minut w temp 160 st. Po tym czasie bułeczki smarujemy syropem cukrowym i oprószamy delikatnie cukrem kardamonowym. Pieczemy jeszcze ok 5-8 minut. W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę aby bułki nie przypaliły się

Kuchnia w oparach
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 128

Pyszne i puszyste bułeczki mleczne , moje obficie oblane domowym lukrem cytrynowym i ozdobione cukierkami :)  Ślicznie wyglądają, ale niestety szybko znikają !  Liczba porcji: 6 sztuk Czas: 1,5 h  SKŁADNIKI: 500 g mąki 200 ml mleka 70 g masła 60 g cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego) 20 g drożdży 1 żółtko Szczypta soli 1 żółtko PRZYGOTOWANIE(...)podwojenia objętości. 6. Ciasto dzielimy na równe porcie i podsypując odrobiną mąki, formujemy wałeczki. Końce zaplatamy i formujemy wianuszki. 7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka. 8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut do zarumienienia. Studzimy

Marcepanowa kuchnia
Bułeczki drożdżowe z pomidorami 183

Bardzo lubię różnego rodzaju drożdżowe wypieki. Najbardziej chyba lubię słodkie drożdżówki :) Ale dzisiaj postawiłam na wytrawną wersję drożdżówek z pomidorkami i śmietaną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe z pomidorami składniki 15 g drożdży jajko 250 g mąki (ja użyłam razowej) pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła pomidorki  koktajlowe zioła prowansalskie 100 ml śmietany(...)creme fraiche 100 g tartego sera gouda Bułeczki drożdżowe z pomidorami wykonanie: Z drożdży, letniego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy rozczyn, jajko, masło, zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba to można dodać 3 - 5 łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Następnie formujemy

Delusional Trine