bułeczki - 9699 przepisów (strona:248/647)

Amerykańskie bułeczki 173

Kwadratowe pyszne  bułeczki. Idealne na śniadanie podane ze szklanką gorącego kakao lub mleka. Moje dzieciaki uwielbiają je posmarowane dżemem. Może i Wy skusicie się na świeżutkie pachnące bułki. Jeśli macie ochotę na inne bułki to zapraszam do zakładki BUŁKI , gdzie znajdziecie inne przepisy. Szczególnie polecam bułki odrywane róże Ciasto 200 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży(...)powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości około 0,4 cm. Nożem do pizzy lub ostrym nożem pokroić kwadraty o boku około 7 cm. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarować delikatnie mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu

O kuchni z uczuciem
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 190

Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy  4. Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać(...)też grubsze cząstki 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni 6. Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy po kilka czereśni, posypujemy kruszonką, brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, studzimy na kratce

Słodki Kompromis
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 660

moich ulubionych blogach. 1.Mini burgery skradły już niejednokrotnie serca moich gości. Uwaga! szybko znikają   Na zimno też świetnie smakują. W linku znajdziesz od razu przepis na mini bułeczki, jednak jest już to bardziej czasochłonny proces, dlatego warto zwiedzić pobliskie piekarnie w celu znalezienia mini bułeczek 2.  Rożki z ciasta fillo (phyllo)  z nadzieniem serowo-łososiowym 3. Grilled

Wylizany Rondel
Mini-chlebki piwne z nadzieniem 222

znudzi! Do tej pory praktykowałam już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem  Buła z parówką na drugie śniadanie Dzisiejszy eksperyment to połączenie(...)nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane

Grunt to przepis!
Drożdżowe bułeczki dyniowe 239

bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki):  500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych drożdży 70 g cukru pół łyżeczki soli ok. 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka cynamonu(...)Piec przez 18 minut obie blachy naraz (z termoobiegiem) lub ok. 22 minut (bez termoobiegu). W połowie pieczenia zamienić miejscami blachy. Wykładać na kratkę do ostudzenia. Gosia proponuje posypanie bułeczek cukrem pudrem. Ja z tego rezygnuję, bo bułki i tak są słodkie

Weekendy w domu i ogrodzie
Smażone bułeczki faszerowane mięsem 187

Przepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w piekarniku. Te, może nieco mniej zdrowsze, bo panierowane i smażone są, śmiem twierdzić, o niebo lepsze. Wyszły mięciutkie, z chrupiącą panierką, takie „męskie”, bo wypełnione po brzegi farszem mięsnym. Wystarczy pół bułeczki

Smaki Na Talerzu
ŚWIĄTECZNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM 145

foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze). Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki. Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję

Gotowanie Patki
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 173

cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej(...)upchnięciem w nim dość sporej ilości farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki ułóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Dokładnie posmarujcie rozmąconym żółtkiem (jedno żółtko potrzebne jest na około 25 pierogów), posypcie

Pichceniomania
Bułeczki z wiśniami 149

Bułeczki do pracy, na piknik na śniadanie ze szklaneczką mleka. Przypominają mi moje dzieciństwo kiedy to własnie z mlekiem najbardziej mi smakowały. Nie przesłodzone, najlepsze jeszcze ciepłe. 250 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 żółtka sól szczypta 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka(...)Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Odstawiam do wyrośnięcia. Kruszonka: W misce łączę mąkę z masłem na końcu dodaję cukier. Kruszonkę zagniatam palcami nie za długo bo cukier się rozpuści. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół aż się zarumienią

wesoła kuchnia
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 158

Piekę chleb na zakwasie dwa razy w tygodniu. jednak czasem mam ochotę na coś innego. I tak właśnie z potrzeby odmiany upiekłam  bułeczki pszenne. Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 800 g mąki 2 łyżki oleju 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży  pół szklanki posiekanych grubo orzechów pół szklanki suszonych owoców(...)czym wyrób gładkie ciasto.  Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość  podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki. Obtocz je w mące razowej, ułóż na blaszce  wyłożonej papierem. Odstaw do ponownego wyrośniecia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.  Upiecz bułki na rumiany kolor

Gotuj Sam!
Top 8 przepisów w listopadzie 2016 249

Przepis:  kliknij po przepis  Szarlotka z połówkami jabłek. Jeszcze nie spotkałam prostszego przepisu na szarlotkę. Jest równie smaczna jak wygląda. Przepis:  kliknij po przepis  Mini bułeczki nadziane serem żółtym, a do nich sos majonezowo czosnkowy. Sos do bułeczek można zrobić dowolny np. koperkowy. ostry czy też inny, Wasz ulubiony. Przepis:  kliknij po przepis  Pulpeciki

W kuchni u Moniki
Pomysł na weekendowe śniadanie! Tosty francuskie 241

fotce ;-)), był zachwycony takim śniadaniem i wciągnął całość hehehe.  Jeśli macie ochotę na taki pyszny pomysł na śniadanie w weekend,  to bardzo proszę podaję przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam  dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 125

domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć na jednej… co ja mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki(...)rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. • Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. • Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. • Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. • Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki. • Piec jagodzianki

To co kocham
Babeczki drożdżowe 147

ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki zjedliśmy z masełkiem. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 1 jajko • 3 łyżki cukru • 150 ml mleka • 1/4 łyżeczki soli • 1 łyżka masła Rozczyn drożdżowy • 20 g drożdży • 2 łyżki(...)czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść w rulon i podzielić na 14 części. • Mnie wyszło 6 babeczek w formie silikonowej i 8 małych bułeczek. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. • Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 180 st.C i piec 15 minut

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 166

Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu i wyszły idealne(...)tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa

To co kocham