bułeczki - 9699 przepisów (strona:235/647)

Łabędzi puch 91

szklanka=0.25 l) 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych 1 i 1/2 kostki masła (300 g) dżem z czarnej porzeczki Posypka(...)wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (25 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut. Masa : Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować

cucinare
Bułki maślane 99

Pyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu  Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła  500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru  około 1 kg mąki

cucinare
Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji 90

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one! Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które

Vegan Taste
Bułki śniadaniowe 183

Domowe bułki, tak bardzo nam znane, nie zawsze piękne o idealnym kształcie ale zapachem i smakiem zachwycą każdego smakosza. Bułeczki możemy przygotować na śniadanie, kolację, przekąskę. Bułeczki są długo świeże. Bułki śniadaniowe 10szt Składniki · 400g mąki pszennej typ 750 · 20g drożdży · 1 jajko · 200ml mleka · 2 łyżeczki cukru

Kulinarne pyszności Molki
Bułeczki dynie z cynamonen 137

Kiedy zobaczyłam na zagranicznych blogach te bułeczki w kształcie dyni  od razu chciałam je zrobić. Jest z nimi trochę roboty, ale jak się ma gotowe pure z dyni to idzie szybko.  Ja pure z dyni nie miałam. Za to teraz mam zamrożone w lodówce i czeka sobie do sernika już gotowe. Składniki : dynia piżmowa mleko/ mleko roślinne żółtko(...)zrobiłam dziurkę i włożyłam „ogonek” z przeciętego orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia do wyrośnięcia i przykryć ( ja przykryłam drugą blachą z piekarnika). Po 15-20 minutach smarujemy bułeczki rozkłóconym żółtkiem z 1 łyżeczką zimnej wody.  Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 30 minut

AZgotuj!
Poranne bułki 158

Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką, idealne na śniadanie. U mnie w domu zawsze jemy jeszcze ciepłe bo nikt nie może się doczekać aż wystygną. Można je jeść takie cieplutkie nawet z samym masłem. Przepis zaczerpnięty z tego  bloga . Każdemu przypadną do gustu. - 450 g mąki pszennej - 1 łyżeczki drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 1,5 szklanki lekko ciepłej wody(...)niego ciasto. Rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie przez około 2 minuty. Dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, bułki nacinamy ostrym nożem

Kulinarne życie
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 223

obwodu, zakładając ciasno jedną krawędź na drugą. Odwracamy bułkę łączeniem do dołu i ciągnąc ją dłonią po powierzchni blatu ruchem zagarniającym ‘do siebie’ wyokrąglamy i wysklepiamy kulistą, mocno naprężoną bułeczkę. Gotową bułkę rozpłaszczamy dłonią na wysokość ok. 2,5-3cm. Odkładamy gotową bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i powtarzamy formowanie z pozostałymi kawałkami ciasta. WYRASTANIE, NABŁYSZCZANIE(...)PIECZENIE Bułeczki wkładamy na pierwsze i jedyne wyrastanie do lekko rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Bułki powinny mocno się napuszyć i podrosnąć, dajcie im na to 30 minut. Wyjmujemy podrośnięte bułki z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół , bez termoobiegu.   W miseczce mocno rozkłócamy jajko. Przy użyciu szczeciniastego pędzelka dokładnie smarujemy jajkiem bułki, a następnie posypujemy

Karo in the Kitchen
Szneka z glancem 188

instant (1 opakowanie 7 g) - 145 g mleka w proszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy(...)minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i obficie lukrujemy. Szneka z glancem to przysmak na śniadanie, deser… i nie tylko. Na ciasto wykorzystałam przepis z Bułeczek drożdżowych puszystych jak bawełna II , a szneki wyszyły lekkie, miękkie i puszyste. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis The post Szneka z glancem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Buchty drożdżowe z serem 163

Puszyste, pachnące bułeczki drożdżowe, złączone bokami, które odrywamy ręką, nadziane serem są pyszne, można również nadziać marmoladą lub zrobić bez nadzienia, podajemy posypane cukrem pudrem. SKŁADNIKI : • 500 g mąki • 50 g drożdży • 5 łyżek cukru • 250 ml mleka • 40 g masła lub margaryny • 2 jajka • szczypta soli • 1,5 kostki twarogu • cukier waniliowy • 1 żółtko • 3 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE(...)każdy łyżeczką nakładamy ser (dobrze wymieszany z cukrami i żółtkiem), zlepiamy i układamy w blaszce złączeniem do dołu, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną, bułeczki układamy blisko siebie i odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły, wierzch smarujemy białkiem rozmąconym z odrobiną mleka, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczem ok. 20-25 minut

KUCHNIA POLSKA
Pełnoziarniste bułki z mąki z płaskurki 143

przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godziny w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i formuj z nich bułeczki, a następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je jeszcze na ok. 15 minut w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem bułki ponacinaj nożem oraz posmaruj delikatnie wodą. Bułeczki

365 dni dookoła kuchni
Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 137

jest tłusty jak zwykłe tego typu kotleciki i sznycelki. Identycznie smakuje również na drugi dzień. Jest to bardzo ciekawa odmiana typowego polskiego obiadu. Można podawać z samą surówką, własnymi bułeczkami / polecam przepis na moje proste i szybkie bułeczki – wpis klik / lub z ryżem zrobionych z ziołami jak na risotto. Nam falafel z ciecierzycy smakuje z sosem, jedzony rękami, pychota

W Kawiarence
Bułeczki i paluchy z makiem 146

Przepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać bułeczki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. Te i inne przecudne wypieki znajdziecie na instagramie u @onijka(klik)     4 szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli

Kolorowa kuchnia Elki
Pikantny rybny burger z puree z groszku i mięty, domowy sos tatarski 140

pyszności - warto je zrobić, bo to szybki i mega smaczny pomysł na obiad! Do burgerów użyłam ulubionych pszennych ciabatt z ukochanej piekarni, ale śmiało możecie użyć także innych pełnoziarnistych bułeczek. Będzie równie pysznie! Zacznijmy od dodatków, które można przygotować wcześniej. Puree z zielonego groszku: 1 ziemniak 450g zielonego mrożonego groszku 1 spory pęczek mięty sól i pieprz To tak proste(...)minuty z każdej strony, a pod sam koniec posypujemy górę startym parmezanem i zostawiamy na chwilkę na patelni, by stworzył on chrupiącą skórkę. Gotowe! Przed podaniem przekrójcie bułeczki i włóżcie je na dosłownie kilka minut do rozgrzanego piekarnika, by stały się ciepłe i chrupiące. Po wyjęciu na bułkę nałóżcie obfitą ilość pysznego puree, na górze ułóżcie chrupiącą rybę, a całość

Cooking Monster
Pełnoziarniste bułki misie 152

Bułeczki misie na śniadanie pełnoziarniste. Cześć zrobiłam świnek. Bułeczki będą cieszyć dzieci, do szkoły, przedszkola i nie tylko będą idealne. Śniadanie na wesoło. Bułki: 30 dkg mąki pełne ziarno 20 dkg mąki pszennej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego 200 ml wody letniej 1 łyżeczka jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki mleka letniego

wesoła kuchnia