bułeczki - 9699 przepisów (strona:230/647)

Drożdżówki z serem 151

Ciasto podzielić na 20 jednakowych porcji. Natłuszczonymi roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Na cieście kłaść nadzienie i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około

królestwo garów
Drożdżowe świderki z nadzieniem serowym i owocami. 123

prasowanie przecież nie ucieknie, a jak teraz nie zrobię drożdżówek, to potem przejdzie mi ochota i nie zrobię wcale :) Tak więc, po namyśle zrobiłam drożdżówki, a prasowanie czekało :)  Bułeczki, wyszły bardzo smaczne. Nazwałam je świderki, bo tak jakoś mi się skojarzyło. Nadzienie to ser i jeżyny. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w połączeniu ciasta drożdżowego, sera i owoców. Akurat(...)świderek. Takie świderki można już układać na blaszce. Ja uznałam, że są za duże i podzieliłam na dwie części. Dopiero wtedy ułożyłam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarować białkiem wymieszanym z cukrem pudrem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut

Agusiowe smakołyki
Bułeczki z czosnkiem i ziołami (na maślance) 120

Inspiracja: pieczarkamysia.pl Składniki Bułeczki ok. 8 Mąka pszenna 400g (użyłam tortowej) Cukier 1 łyżeczka Sól 1,5 łyżeczki, płaskich Świeże drożdże 20g Mleko 2 łyżki Maślanka 220g Masło 20g, miękkiego Jajko 1 jajko Nadzienie Masło 70g, miękkie The post Bułeczki z czosnkiem i ziołami (na maślance) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bułeczki jogurtowe pszenne 119

Bułeczki jogurtowe pszenne – idealne na śniadanie, a nawet na kolację! Najlepiej smakowały mi jeszcze cieplutkie (z resztą chyba każdy tak ma, że ciepłe pieczywo smakuje mu najlepiej) z masłem, miodem lub dżemem – zwłaszcza jagodowym! :) The post Bułeczki jogurtowe pszenne appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Jagodzianki z kruszonką 180

jagodzianek nie muszę chyba nikogo przekonywać? Puszyste drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem mają wielu wielbicieli. Ja też do nich należę. Latem można je kupić w większości piekarni i cukierni, ale najlepsze są te domowe, własnoręcznie przygotowane. Zgadzacie się ze mną? Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać co o nich myślicie. Nie chcę się chwalić, ale uważam że to najlepsze jagodzianki(...)chwilę ugniatamy, po czym dzielimy na 16 części- z każdej formujemy kulkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. Na środku kładziemy 2 łyżki jagód. Brzegi ciasta zlepiamy tworząc sakiewkę. Tak przygotowane bułeczki kładziemy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Jagodzianki 173

Były pierogi z jagodami a teraz zapraszam na bułeczki z jagodami.Pyszne jagodzianki zjedzone w ekspresowym tempie.Zostało jeszcze trochę jagód uzbieranych przez męża, więc je zamroziłam i jeszcze kiedy zrobię takie jagodzianki bo pyszne są, co prawda nie wyszły mi podłużne,ale mniejsza z tym, ważne , że smaczne.  250 g mleka 30 g drożdży świeżych, pokruszonych 100 g cukru(...)mąkę ziemniaczaną wymieszać, dodać do jagód i delikatnie wymieszać łyżką.Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepić brzegi, formując podłużne bułeczki. Jagodzianki ułożyć na blaszce zachowując 3-4 cm odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.Piec około 12-15 min (200°C). Upieczone jagodzianki wyjąć

Moje domowe kucharzenie
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 203

gęste - dolej wody. Z tego względu nie polecam funkcji opóźnionego startu (szczególnie na początku). Nie możesz za bardzo kontrolować wypieku. Do wszelkich wypieków, zarówno chlebów, jak i słodkich bułeczek, polecam używać drożdży świeżych. Ciasto na nich zdecydowanie lepiej pracuje i wyrasta. Baw się dodatkami. Aby Twój chleb nie był nudny dosyp do niego ulubione ziarna np. siemię lniane, pestki dyni(...)robot kuchenny został wyparty przez automat. Nie wyobrażam już sobie wyrabiania ciasta ręcznie. Pozwala to zaoszczędzić mnóstwo czasu. Dzięki niemu w naszym domu często jest chałka, pizza czy drożdżowe bułeczki. W dodatku wiemy, co jemy, bez zbędnych dodatków.   Nie wspominając już o zapachu, jaki roznosi się podczas pieczenia. Pamiętaj jednak, że urządzenie jest jedynie pomocnikiem w Twojej kuchni. Podstawą

Fabryka pomysłów
PYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE + FILMIK 108

trochę powyrabiać aby było zwarte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do całkowitego wyrośnięcia.  Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na posypaną mąką stolnicę i je zagniatamy, następnie formujemy dowolne bułeczki, rogaliki lub chałki.  Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 % C, przez około 25-30 minut.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Budyniowe jagodzianki 329

stolicę mąką i wyłożyć na to wyrośnięte ciasto. Uformować z niego wałek i pokroić nożem na 16 równych części. Formować krążki, zamykając w nich porcję borówek i nadawać kształt bułeczkom. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dłonią spłaszczyć drożdżówki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Środek naciąć nożem lub nożyczkami. Odrobinę białka wymieszać z mlekiem(...)Smarować bułeczki i obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez 15 min, aż się przyrumienią. Studzić na kratce. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i owocami 246

maszynce, a następnie wymieszaj z jajkami, cukrem oraz cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Teraz możesz przejść do formowania drożdżówek. Kształt drożdżówek zależy od Ciebie. Moje bułeczki przygotowałam w następujący sposób. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i podzieliłam go na 8 podłużnych prostokątów. Następnie wzdłuż każdego prostokąta nałożyłam wcześniej przygotowany(...)nadzieniem do góry. Na wierzchu ułożyłam pozostałą część owoców. Poniżej znajdziecie zdjęcia, które dokładnie ukazują sposób przygotowania drożdżówek. Gotowe drożdżówki przełóż na blachę do pieczenia (w dość sporych odstępach). Bułeczki włóż do zimnego piekarnika, po czym ustaw go na 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 – 35 minut – do zarumienienia. Po wystudzeniu polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką

Via Gusto
Soczyste kotlety mielone 224

wygląda mięso i na pewno będzie ono świeżo zmielone. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na soczyste kotlety mielone: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej  1 bułeczka pszenna 100 ml mleka 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki bułki tartej lub mąki pszennej Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia kotletów  tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)  Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie dodać do mięsa. Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) dodać do mięsa i dokładnie

Gotuj w domu
Kotlety pożarskie wg Aleex 149

wejdą na stałe do waszego menu. Spełniły nawet wygórowane oczekiwania moich wybrednych chłopaków. Polecam. Składniki: • ½ kg filetów z piersi kurczaka • ½ pęczka pietruszki (sama natka bez gałązek) • 1 żółtko • mała bułeczka namoczona w mleku • 1 jajko • bułka tarta • sól, pieprz • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Filety drobiowe pokroić na małe kawałki. 2. Do misy blendera/ malaksera/ termomixu włożyć kawałki mięsa(...)mięsa dodać natkę pietruszki, żółtko. 4. Składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. 5. Do masy dodać odciśniętą bułeczkę. Jeśli jej nie mamy, wystarczy dosypać trochę bułki tartej (ok. 2 łyżek). 6. Na talerz wysypać bułkę tartą, w miseczce rozkłócić jajko. 7. Lekko zwilżyć ręce zimną wodą. Z masy mięsnej formować kotlety. 8. Każdy obtaczać w jajku

W mojej kuchni
drożdżówki z malinami 227

rośnie przygotowuję kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto odpowietrzam, energicznie je zagniatając. Dzielę na dziewięć równych części, z każdej formuję okrągłą bułeczkę, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut do podwojenia objętości. Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej

babka w formie
Kanapki proziaki z pastą z bobu i jajkami 286

Delikatne kanapeczki z bułeczek wypiekanych na patelni. Przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo ich głównym składnikiem jest mąka pełnoziarnista. Podane z pastą z bobu i jajkami, nie tylko dobrze smakują, ale dostarczają sporo energii. Można je zjeść w domu, a także zabrać do pracy lub piknik. PROZIAKI: 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sodu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego szczypta(...)mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Rozwałkować na grubość około 7 mm i wyciąć krążki. Smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu po 4 minuty z obu stron. Przestudzone bułeczki rozkroić, posmarować margaryną i nałożyć pastę z bobu. Na wierzchu położyć plasterki ugotowanego na twardo jajka, posypać szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką 190

układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia i pozostawiamy je do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie robimy w nich wgłębienia, wciskając dno szklanki w środek bułeczek. Do wgłębień wsypujemy odrobinę kaszy manny (wchłonie nadmiar soku) i układamy truskawki, a wierzch posypujemy kruszonką. Gotowe bułeczki pieczemy na złoty kolor (ok 25 minut w 180 st. C) var widgetParams

Cynamonowe szczęście