bułeczki - 9699 przepisów (strona:224/647)

Drożdżowe brioszki 93

łyżka śmietany 18% 1 średnie jajko Składniki na nadzienie 150 g dżemu z pomarańczy 2 średnie jabłka cukier perlisty do posypania – opcjonalnie 1 średnie jajko do posmarowania bułeczek Instructions Mleko i masło umieścić w rondelku, rozpuścić, zdjąć z ognia, kiedy odrobinę przestygnie dodać drożdże , dokładnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać cukier, likier, jajko i śmietanę , dokładnie połączyć(...)posmarować dżemem, na wierzchu ułożyć cienko pokrojone jabłka , zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższego boku.  Pokroić na 8 równych części. Tortownicę z kominem wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki jedna obok drugiej, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut lub dłużej do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Wyrośnięte brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem , posypać cukrem, wstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z malinami 88

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 10 równych części, u mnie wyszły po około 66 g. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Na środku każdej bułeczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z siemieniem 125

wypróbowania, a naprawdę warto! Bułki są wyborne, niesamowicie smaczne idealne na śniadanie lub podwieczorek! Ciasto, z którego przygotowujemy bułki, jest sprężyste i bardzo elastyczne dlatego też formowanie z niego bułeczek jest bardzo łatwe i przyjemne. Do ciasta dodałam mielone nasionka lnu, które sprawiają, że bułki są wilgotne po upieczeniu i dzięki temu zachowują długo świeżość . Świeżość w tym przypadku(...)sezam przy takiej zamianie bułki również będą wyborne 🙂 Zapraszam i życzę smacznego! Print Bułki z siemieniem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zdrowe i smaczne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword siemię lniane Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z serem 135

miękkie masło. Miksujemy aż powstanie jednolita masa, gdy minie godzina i ciasto ładnie wyrośnie ponownie krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 154

Wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części ( około 80 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach(...)siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 - 40 minut ). Po tym czasie dnem szklanki w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy ( ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie ). W każde wgłębienie nałożyć  około 1 łyżki budyniu. Na budyń wyłożyć karmelizowany rabarbar, posypać kruszonką. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem ( samo ciasto wokół ). Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Śliwkowe bułeczki 118

Śliwkowe bułeczki Coś słodkiego do kawki zawsze jest mile widziane, bułeczki drożdżowe z powidłami Składniki na rozczyn: ·        10 dag drożdży świeżych ·        2 szklanki mleka ciepłego ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki cukru Składniki na ciasto

Kulinarna Chwila
Bułeczki pszenne z makiem. 127

Zapraszam na domowe bułeczki. Pewnie już wiecie, że jestem fanką  domowego pieczywa. Zaparłam się i nie kupuję :)  Uwielbiam ten zapach, który unosi się w kuchni podczas pieczenia.  Kiedy upiekę bułki, to przeważnie jedną zjadam na sucho :)  Taka świeża, jeszcze lekko ciepła, smakuje nieziemsko. Ostatnio kupiłam książkę,  Piotra Kucharskiego z przepisami na pieczywo i skorzystałam(...)minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie.  Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę i uformować bułeczki.  Ja zrobiłam 10 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem.  Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły. Piec

Agusiowe smakołyki
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 318

Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki. Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać(...)godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki do hot-dogów o długości około 15-18 cm, poprzez turlanie ciasta na stolnicy lub okrągłe bułeczki do burgerów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.  Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy

Kuchnia MagdaLeny
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 318

Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki. Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać(...)godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki do hot-dogów o długości około 15-18 cm, poprzez turlanie ciasta na stolnicy lub okrągłe bułeczki do burgerów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.  Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczka czosnkowa 104

Taka idealna propozycja na piknik, grilla, kolację, do podgryzienia Bułeczka czosnkowa jest bardzo delikatna i smakowita. Prosty przepis, który nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Składniki: 2 ½ szklanki mąki (użyłam typu 500) 2 żółtka (z białek możecie zrobić kokosanki ) 1 jajko ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 60 g masła Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, aż się zarumieni. Smacznego Zdjęcia pomocnicze: Artykuł Bułeczka czosnkowa pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
SAŁATKA Z AWOKADO 81

Dziś przedstawiam Wam bardzo prostą,szybką,zdrową i pyszną sałatkę. U mnie pojawia się bardzo często na kolację z bułeczką pełnoziarnistą podopieczną w piekarniku. Zapewniam,że po takiej kolacji nie przytyjecie 😍 Składniki: Pomidor czerwony 1/2 awokado czerwona cebula świeże liście bazylii  1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól,pieprz Pomidora i awokado pokroić w kostkę, dodać czerwoną cebulą w kostkę(...)Doprawić solą,pieprzem i oliwą. Na końcu dodać posiekane liście bazylii. Bułkę kroję w na 3 części i wkładam do piekarnika,żeby była chrupiąca.  Gotową sałatkę wykładam na bułeczkę i kolacja gotowa 😍 Składniki podałam Wam dla jednej osoby,jeśli robię dla większej ilości osób to oczywiście podwajamy składniki . Możecie też dodać trochę czosnku, jednak tutaj nie jest on potrzebny

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułki wrocławskie - proste i pyszne 186

Moja kolejna propozycja na domowe bułeczki,tym razem wrocławskie z przedziałkiem.Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości bułeczek. Są naprawdę pyszne jak z piekarni.Mięciutki miąższ i lekko chrupiąca skórka.Idealne na śniadanko lub kolację -polecam

Swojskie jedzonko
Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą 144

rano . Wyrośnięte i uformowane już w tą „harmonijkę” ciasto włóżcie do lodówki i wyjmijcie na ok. 1 godzinę przed pieczeniem. Jeśli szukacie przepisów na więcej drożdżowych wypieków: Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Cynamonowe bułeczki   Artykuł Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą pochodzi z serwisu Słodkie

Słodkie Gotowanie
Słodkie mleczne bułeczki z kruszonką 146

Pyszne słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką. Piekłam już dwa razy. Bardzo nam smakują i z pewnością jeszcze je upiekę! Składniki: 4 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki masła - rozpuścić 2 łyżki oleju szczypta soli Kruszonka: 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki zimnego masła Sposób(...)ręcznie wyrobić ciasto. W momencie zagniatania ręce maczamy w oleju i zagniatamy, aż olej się skończy i wmiesza w ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. 5. Ciasto podzielić na 12 bułeczek, uformować i ułożyć na blaszce. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Potem posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 180st.C przez 20-25 minut. Smacznego!!! Źródło: I love bake

Kuchnia domowa Ani
SEROWE BUŁECZKI PTYSIOWE 107

Serowe bułeczki kojarzące się z groszkiem ptysiowym, o miękkim, serowym wnętrzu Składniki (na 12 sztuk): 450g sera (kremowego – jak do sernika) 2 jajka 125ml oleju 210g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wymieszaj oddzielnie mokre i suche składniki dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj przełóż ciasto do papierowych foremek na babeczki (umieszczonych w metalowej foremce(...)babeczek) piecz w 190ºC przez ok 40-45 minut aż ładnie się zrumienią Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł SEROWE BUŁECZKI PTYSIOWE pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com