Mocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością masła, czosnku i ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas pieczenia w domu tak apetycznie pachniało, że moi domownicy nie mogli się już ich doczekać. Składniki na 8 sztuk: 250 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 250 ml letniego mleka 30 g drożdży(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość. Masło wymieszać z ziołami, przetartym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułeczki. Każą naciąć nożem przez środek i w to miejsce nałożyć po porcji masełka czosnkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. *inspiracja- GreenCookies
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem bułeczki z dodatkiem miodu i majonezu. Bardzo miękkie i pulchne. Świeże nawet na trzeci dzień. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki majonezu 1 łyżka oleju 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i odrobiną wody. Odstawić(...)kilka minut. Kiedy wyrosną wymieszać je z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić, uformować bułeczki i odstawić je na kwadrans. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Źródło przepisu- blog Moniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZnowu mam dla Was przepis na domowe bułeczki. Te przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością płatków owsianych i odrobiną miodu. Przepysznie smakowały jeszcze ciepłe z powidłami i kubkiem kakao. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu szklanka wrzątku 3/4 łyżeczki soli łyżka masła 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki siemienia lnianego(...)Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 10 części i uformować wałeczki o długości około 20 cm. Zawiązywać je w supełek, jeden koniec podwijając pod spód. Układać bułeczki na blaszce, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Odstawić jeszcze na kwadrans a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie bułeczki upiekłam do mojej córeczki, która uwielbia wszystko, co ma wzorek jak ślimak. Tak jej smakowały, że od razu zjadła trzy połówki z samym masełkiem. Bułeczki są bardzo miękkie i pulchne. Polecam nie tylko jako tradycyjną kanapkę ale też jako bazę do zapiekanek. Składniki na 6 sztuk: 250 g mąki 1 jajko 100 ml ciepłego mleka mała łyżeczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny Serek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem . Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego pomidorka. rosklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami(...)serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia. Resztę ciasta przeciąć znów na pół rozwałkować w dwie małe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami - drożdżówka z malinami , drugie agrestem - drożdżowe ciasto z agrestem
Gotowanie jest łatwecukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy bazylia oregano szczypta mięty 1 szkl kaszy gryczanej 1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego 1 łyżka oleju sól Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę(...)Cukinię pokroić w podłużne plastry (ja użyłam do tego szatkownicy) Posolić i odstawić by trochę zmiękła. Przed użyciem przepłukać na durszlaku. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, czerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje mięsa i zawijać je w plastry cukinii , ustawić w garnku jeden koło drugiego , podlać oliwą, i 1/4 szkl wody, pomiędzy roladki włożyć pokrojony
Gotowanie jest łatwerazem w ramach akcji “Wypiekanie na śniadanie” (click) , poczyniliśmy zawijane drożdżówki, nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym(...)niego prostąkąty o wielkości 10x15cm. Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy. Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Razem ze mna wypiekaly
Mia Cucina Sofietarobić z dowolnymi owocami. U mnie w domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od truskawek, poprzez jagody, morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką śmietanką lub lekko ukwaszoną wymieszaną z cukrem pudrem. Na około 20 sztuk : 4 duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki(...)wrzątek aby pokryły dno. Po wypłynięciu przykręcić gaz i gotować kluchy 6-7 minut. Na suchej patelni uprażyć bułkę, dodać cukier a po chwili masło. Gotowe knedle polać bułeczką. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancepodzielić na 5 części. Każdy fragment delikatnie spłaszczyć dłonią nadając mu wydłużony kształt. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać suchą! patelnię. Układać na niej bułeczki i przykryć pokrywką. Zmniejszyć moc palnika o połowę. Po 3 minutach odwrócić przyrumienione bułeczki na drugą stronę na kolejne 3 minuty. Wypełnienie kebabu tak naprawdę jest dowolne i zależy
kawawszklanceBardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza
kawawszklancedwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca
Dzieje kuchennej WiewióryPuszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. Składniki w gramach mogą wydać się dosyć dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag, nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam! 16 października przypada Światowy Dzień Chleba
Stare GaryKolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąŚliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)kule, kule lekko rozpłaszczamy i kładziemy na papierze do pieczenia. Zostawiamy je na 20-30 minut w cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki robimy w podrośniętych bułeczkach wgłębienia, w które wkładamy kawałki pociętych na ósemki śliwek. Śliwki mocno dociskamy, posypujemy przyprawą korzenną. Bułki smarujemy przy użyciu pędzla rozmąconym jajkiem – pięknie się zarumienią i wybłyszczą. Piekarnik rozgrzewamy
Karo in the KitchenBułeczki na śniadanie, na kanapki do pracy a i bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie. Składniki: -3,5 szklanki mąki 650 -4 dkg drożdży -łyżeczka cukru -250 ml ciepłej wody -łyżeczka soli -4 łyżki oleju -nasiona białego i czarnego sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy(...)ciasto, dolewamy olej , wyrabiamy, aż się wchłonie, dosypujemy nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i tniemy na porcje. Z każdej porcji formujemy bułeczkę i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarny