bułeczki - 9699 przepisów (strona:264/647)

CHLEB WIELOZIARNISTY 132

dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.   Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut. Smacznego ;)   Jeśli wolicie bułeczki to polecam MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE

potrawyregionalne
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 174

godziny. Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut. Wyjęłam z formy i studziłam na kratce. Smacznego! A może bułeczkę?... MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE

potrawyregionalne
bułeczki ziołowe z serem 122

Ostatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć jej smak. Chyba się udało.  na 9 dużych bułek: Składniki: 500 g mąki 1 jajko 25 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 30 g masła roztopionego 2 małe łyżeczki soli 2  małe(...)sera Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka. Dodać resztę składników (oprócz sera) i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, na każdą położyć plasterek sera i posypać jeszcze ziołami. odstawić na pół godziny. Po tym czasie piec w 200*C około 20 minut, aż będą złote a ser się stopi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z farszem pieczarkowym 170

Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju.  *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
maślane bułeczki z kruszonką 169

Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z kubkiem kakao, posmarowane marmoladą lub miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej. Składniki: 450 g mąki pszennej 270 ml mleka 30 g drożdży 50 g  masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli na kruszonkę: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kokosu 1,5 łyżki mąki dodatkowo(...)odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
oczy św. Łucji- Lussekatter 141

Lussekatter to drożdżowe bułeczki pieczone w Szwecji, gdzie obchodzi się święto Świętej Łucji. Dlaczego akurat oczy? Dlatego, że Święta Łucja męczennica wydłubała je sobie a w chwili męczeńskiej śmierci zostały jej one cudownie przywrócone. Ta historia jest bardzo ciekawa, możecie przeczytać ją na blogu Śnieżki- zachęcam.  A bułeczki są bardzo puszyste i dzięki dodatkowi szafranu żółciutkie. Za zaproszenie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki pszenne z siemieniem 121

pszennego pieczywa warto dodać jakiś zdrowy składnik- ja do tych bułek dodałam dość dużą ilość siemienia lnianego. Bułeczki są długo świeże i mięciutkie.  Składniki: 3,5 szklanki mąki 400 ml wody 25 g drożdży świeżych 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki(...)Odstawić na kilka minut a następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce ciasto przykryte ściereczką na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek i ponacinać je nożem oprószonym mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki mleczne z sezamem 111

Domowego pieczywa nie trzeba specjalnie zachwalać, każdy wie, że jest smaczniejsze i zdrowsze. Jego przygotowanie brew pozorom nie wymaga dużych umiejętności ani wiele czasu. A na taką pachnącą świeżą bułeczkę skusi się każdy.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 80 g stopionego masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka tłustego mleka 1 większa łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać mąki i masło. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około kwadransa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki z masłem czosnkowym 102

Mocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością masła, czosnku i ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas pieczenia w domu tak apetycznie pachniało, że moi domownicy nie mogli się już ich doczekać. Składniki na 8 sztuk: 250 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 250 ml letniego mleka 30 g drożdży(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość. Masło wymieszać z ziołami, przetartym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułeczki. Każą naciąć nożem przez środek i w to miejsce nałożyć po porcji masełka czosnkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.  *inspiracja-  GreenCookies

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki na majonezie 138

Kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem bułeczki z dodatkiem miodu i majonezu. Bardzo miękkie i pulchne. Świeże nawet na trzeci dzień.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2  łyżki majonezu 1 łyżka oleju 30 g drożdży 1  łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i odrobiną wody. Odstawić(...)kilka minut. Kiedy wyrosną wymieszać je z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić, uformować bułeczki i odstawić je na kwadrans. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut.  Źródło przepisu- blog Moniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki owsiane 150

Znowu mam dla Was przepis na domowe bułeczki. Te przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością płatków owsianych i odrobiną miodu. Przepysznie smakowały jeszcze ciepłe z powidłami i kubkiem kakao.  Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu szklanka wrzątku 3/4 łyżeczki soli łyżka masła 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki siemienia lnianego(...)Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 10 części i uformować wałeczki o długości około 20 cm. Zawiązywać je w supełek, jeden koniec podwijając pod spód. Układać bułeczki na blaszce, posmarować jajkiem rozbełtanym  z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Odstawić jeszcze na kwadrans a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomidorowe bułeczki ślimaczki 160

Takie bułeczki upiekłam do mojej córeczki, która uwielbia wszystko, co ma wzorek jak ślimak. Tak jej smakowały, że od razu zjadła trzy połówki z samym masełkiem. Bułeczki są bardzo miękkie i pulchne. Polecam nie tylko jako tradycyjną kanapkę ale też jako bazę do zapiekanek.  Składniki na 6 sztuk: 250 g mąki 1 jajko 100 ml ciepłego mleka mała łyżeczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe rozmaitości owocowe 100

obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny  Serek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną.  Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem .  Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego pomidorka.  rosklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami(...)serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia.  Resztę ciasta przeciąć znów na pół  rozwałkować w dwie małe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami  - drożdżówka z malinami , drugie agrestem  - drożdżowe ciasto z agrestem

Gotowanie jest łatwe
Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej 106

cukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy bazylia oregano szczypta mięty 1 szkl kaszy gryczanej 1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego 1 łyżka oleju sól Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę(...)Cukinię pokroić w podłużne plastry (ja użyłam do tego szatkownicy) Posolić i odstawić by trochę zmiękła. Przed  użyciem przepłukać na durszlaku. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, czerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje mięsa i zawijać je w plastry cukinii , ustawić w garnku jeden koło drugiego , podlać oliwą, i 1/4 szkl wody, pomiędzy roladki włożyć pokrojony

Gotowanie jest łatwe
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 269

razem w ramach akcji “Wypiekanie na śniadanie” (click) , poczyniliśmy zawijane drożdżówki, nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym(...)niego prostąkąty o wielkości 10x15cm. Nacinamy  paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie  się nie wydostało i zwijamy. Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Razem ze mna wypiekaly

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania