bułeczki - 9699 przepisów (strona:269/647)

domowe bułki do hamburgerów 218

mąki ale nie za dużo). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia. dodatkowo: 1 łyżka mleka 1 żółtko ziarna sezamu wykonanie(...)Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 10 -15 min w piekarniku nagrzanym

Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenny najprostszy 133

chleb piecze się sam, bo nie wymaga szczególnej uwagi. Można go przygotować przy okazji np. gotowania obiadu. Kto się skusi i upiecze? :) Polecam Wam również inne wypieki: Kajzerki Bułeczki z czarnuszką Bułeczki orzechowe Chleb pszenno-żytni z musli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 199

towar mało spotykany i sezonowy. Liście czosnku niedźwiedziego bardzo łatwo pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki(...)minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż  zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci i wzmocni smak

Apetyczna babeczka
Gryczane bułeczki na maślance 159

postaram się nadrobić zaległości co oznacza, że pojawi się sporo nowych przepisów. Zachęcam więc do śledzenia mojego blogu. A tym czasem zapraszam was na bułeczki gryczane, które możecie przygotować na najbliższe śniadanie. Mają charakterystyczny smak, więc polecam je dla miłośników kaszy gryczanej ponieważ mają podobny do niej smak.     Post Gryczane bułeczki

Marta Gotuje
Chrupiące bułeczki z marchewką, siemieniem lnianym i slonecznikiem. 114

Stary dobry sposób na bułeczki, aby były trochę "mokre", a nie całkiem suche w środku. Mąż takie lubi, sucharków mię toleruje :p Będą potrzebne nam składniki takie jak: - 40g drożdży - 80g jogurtu naturalnego - 280g wody - 2 łyżeczki cukru Z tych składników robimy zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni. Dalej: - 80g mąki graham(...)łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 20g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 12 sztuk. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez 20 minut. Skomentuj

MamaOskarka
Szczodraki z grzybami 120

dodać rozdrobnione grzyby, przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie lepić bułeczki: Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć trochę farszu a następnie ciasto dokładnie zlepić formując kulę. Przygotowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę

królestwo garów
Drożdżowe cudaki z budyniem, czyli pyszny deser domowej produkcji 149

jesiennym dogadzaniu sobie poszłam o krok dalej. Kilka dni po tym jak zrobiłam bułeczki z jabłkiem przyszła pora na moje ulubione drożdżówki - te z budyniem. To jest dopiero zastrzyk endorfin ... i kalorii przy okazji, ale skupmy się na tych pozytywnych stronach skoro późna jesień, a wraz z nią depresyjny nastrój czai się za rogiem - przynajmniej u mnie. No więc drożdżówki(...)stąd cudaki - wyszło 9 drożdżówek, każda inna. Odstawiłam na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekłam przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Połowę czasu spędziły bułeczki na dolnym ruszcie z wiadomych względów. Kształt okazał się mało ważny wobec walorów smakowych. Przysłowiowe "niebo w gębie". I w przeciwieństwie do kupnych drożdżówek - te domowe nie są przesłodzone, a im starsze

Kuchnia po mojemu
Bułeczki zawijane z warzywami i serem 187

Dzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo(...)razy wypieki słodkie bazując właśnie na tym albo bardzo podobnym cieście. Możecie zrobić z niego rogaliki z jabłkami albo marmoladą. Zawsze się uda i będzie pysznie. Spróbujcie zrobić takie bułeczki i sami zobaczycie, że to doskonały pomysł. Ja przygotowałam je i zabrałam kilka dni temu na składkowe spotkanie ze znajomymi. Wszystkie zostały zjedzone i pochwalone - jestem pewna, że nie tylko

Smaczna Pyza
Bułki drożdżowe - króliczki 213

razem zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem. Składniki: ½  kg mąki pszennej 50 g drożdży 120 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko szczypta

Mama Gotuje
Drożdżowe bułeczki dla Mikołaja 140

Byliście grzeczni w tym roku? List do Świętego Mikołaja już wysłany? Proponuję coś na zachętę:) Drożdżowe bułeczki dla Mikołaja SKŁADNIKI: 25 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody  1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko  1/4 szklanki oliwy  1/4 szklanki cukru   łyżeczka soli  około 3-4 szklanki mąki 1 jajko (do posmarowania chałki) sezam nutella(...)kilka części, zrobić wałek i zakręcić ślimaki. Wiech posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze ok 200-220 stopni przez20-30 minut, do pięknego zarumienienia się bułeczek. Smacznego

MarciochaKucharzy
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 205

się, że domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy(...)byś mak, sezam, cebulka , zioła ) i wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15 minut; Ps. do piekarnika na spód można włożyć naczynie z wrzącą wodą – bułeczki zyskają chrupiącą skórkę

Ostra na Słodko
smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2... 120

Składniki: jajka 1 sztuka, mleko ciepłe 250 ml, masło 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut(...)zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy do odgazowania ciasta blacha z papierem do pieczenia, ręce nasmarować oliwą i formować bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut piekarnik nagrzać do 190 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, bułki przed wstawieniem posmarować wodą, można też jajkiem rotrzepanym piec 25 minut i wystudzić na kratce - bułki

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki cynamonowe 122

Miałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na nie, znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne. Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki

Pink Envelope
Semla 128

Odkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału – tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować

Pink Envelope
Bułeczki odrywane z cynamonową kruszonką. 258

Takie bułeczki robi się szybko i są tanie . Oczywiście pomijam czas wyrastania ciasta , ale tego nie da się już przyspieszyć. Idealnie pasują do kubka kawy czy mleka. Składniki : (20 sztuk) Ciasto: 3 i pół szklanki mąki (600g) 1 szklanka mleka (250ml) pół szklanki cukru (110g) 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju (60ml)  4 dkg drożdży świeżych szczypta soli(...)najmniej podwoi swoją objętość dzielimy je na dwadzieścia części , formujemy kulki i układamy na blasze dość blisko siebie  (z maksymalnie 1 cm odstępem ) Znów przykrywamy i pozwalamy bułeczkom wyrosnąć (ok 20 min) W tym czasie robimy kruszonkę . Wszystkie składniki umieszczamy w misce i delikatnie wyrabiamy palcami ,aż uzyskamy grudkowata konsystencję. Posypujemy wyrośnięte bułki . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Malinowa Kawiarenka