Moje pierwsze drożdżówki :) Nigdy nie przepadałam za robieniem drożdżowych wypieków... długo rosną, kleją się do rąk, ciężko wyczuć kiedy są odpowiednio pulchne... a jednak :) W pewnych sytuacjach bułeczki czy ciasta mają swoje zalety, np. wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu w kuchni i zajmujemy się jednocześnie kilkoma rzeczami. Ciasto zarabiamy i zapominamy o nim na długi czas, potem formujemy(...)objętość (1 - 1,5 godziny). Twarożek ucieramy z czekoladą i jajkiem. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki po ok. 85 g każdy. Formujemy kuleczkę i układamy na blaszce. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia . Gdy drożdżówki lekko urosną, szklanką z małym dnem robimy otwór, dociskając dno prawie do blaszki. Nakładamy po 1 łyżce nadzienia i wkładamy nie więcej
Chocolate Muffin Blognajbardziej albo takie jakie mamy aktualnie w domu) ser żółty pieczarki cebula czosnek parówki pokrojone w kostkę (dobrej jakości, żeby nie zepsuły nam smaku ;) masło papryka ostra/ słodka Przygotowanie: Bułeczki posmarować bardzo cienką warstwą masła. Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oleju. Dodać czosnek i odrobinę papryki. Na bułeczkach ułożyć podsmażone pieczarki
The Sweet Damseljajko i dokładnie wyrobić ciasto. Uformować je w kulę i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na ok. 10 równych części. Uformować bułeczki i ponacinać je na wierzchu ostrym nożem. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć ściereczką i odstawić, żeby jeszcze troszkę nam urosły. Piec w nagrzanym
The Sweet Damseljagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50g masła 1 roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na białą(...)śmiało przejść do robienia jagodzianek J Odrywać po niewielkim kawałku ciasta, uformować kulki, rozpłaszczyć i ułożyć na środku nadzienie. Należy dokładnie pozalepiać ciasto, żeby jagody nie powypływały. Uformować ładne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków w niewielkich odstępach od siebie. Zaczekać kilka minut, aż troszkę jeszcze urosną i posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać kruszonką. Piec
The Sweet DamselPyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka(...)przekręcić w ósemkę położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i nadzienia piec 25 minut 180 stopni każdą blachę z osobna 5. - Ciepłe bułeczki posmarować płynnym miodem i posypać orzechami
W królestwie smaków BeatySzczerze powiedziawszy nie wiem skąd ten przepis pochodzi. Znalazłam go przeglądając mój przepiśnik i miałam zaznaczone "zrobić koniecznie". Skoro "zrobić koniecznie" no to zrobiłam. Bułeczki są przepyszne, bardzo dobrze smakują tuż po upieczeniu ale także na drugi dzień. Są niezwykle mięciutkie i delikatne, wspaniale komponują się z domowymi konfiturami ale także z wędliną smakują wybornie- sprawdziliśmy;) Serdecznie polecam(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je przerobić. Uformować wałek - lekko spłaszczając od góry (tak jak na kopytka) i pokroić na części (u mnie 10). Bułeczki wyłożyć na oprószoną mąką blaszkę i pozostawić na około 30 minut do napuszenia. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 18 minut. Smacznego
Krakowskie smaki Aniściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut. Smacznego
Krakowskie smaki Aninadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot(...)Trochę się rozpisałam i jeśli ktoś przez ten wpis przebrnie, mam nadzieję, że znajdzie coś dla siebie. W każdym razie trzymam kciuki i polecam przepis na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem , zwoje bawełny , buchty , chałkę lub rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi , czy jagodzianki z serem . Powodzenia
Rozpustne gotowanieNastępnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Gdy wszystkie bułeczki są już gotowe przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 35-40 minut, do ponownego wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy
Rozpustne gotowanieprzepyszne pełne jagód bułeczki, przygotowałam z przepisu na ciasto drożdżowe z książki “100 nowych ciast . Przepisy siostry Anastazji ” SKŁADNIKI 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny (lub masła) 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mleka 5-6 żółtek 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 50 dag jagód cukier waniliowy 3 łyżki cukru Do posmarowania: jajko oraz 5 łyżek mleka SPOSÓB(...)swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formować w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać
RAROSSAprzygotować taką masę samodzielnie...wtedy można dodać do niej swoje ulubione bakalie itd.Przepis na masę makową mam od Pawła i Madzi ..a w następnym poście będzie przepis na bułeczki z taką masą , oczywiście też z przepisu Pawła i Madzi. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.Do gotowej masy makowej dodać ubitą pianę(...)białek i już można przyrządzać bułeczki .. Przepis cytuję za Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań. 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez
Moje domowe kucharzeniepaski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę 12. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą. Odstawić na około 20-30 minut przed włożeniem do piekarnika Piec: 25-30 minut w temperaturze 180 stopni(...)bardzo dobrze nagrzanym piekarniku Ostudzone bułeczki polać lukrem i poczekać aż ostygnie. Można je jeść również na ciepło :D Smacznego :) Zobacz także: Bułki truskawkowe bez drożdży Ciasto jogurtowe z truskawkami
KreatywnePinysól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować kruszonkę - Wszystkie składniki przełożyć do miski(...)wyrobić między palcami, odłożyć. W napuszonych bułeczkach dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie, do każdego nasypać pół łyżeczki tartej bułki, wyłożyć plasterki truskawk i obficie posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy w dłoni okręgi z lekkim wgłębieniem na środku, układamy na blaszce. Na bułeczkach układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 7-10 minut i dopiero wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 20 -25 minut na złoty kolor. Bułeczki spokojnie możecie spożywać przez
SMYKWKUCHNIzwijamy jak roladę, kroimy na 2 cm plastry. Plastry możemy wydłużyć i skręcić by zrobić ślimaczki lub po prostu je ułożyć na blaszce. Wszystko zależy od naszej inwencji. Układamy bułeczki na blasze w sporych odstępach. Odstawiamy bułeczki do ponownego wyrastania na ok. 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem lub płatkami migdałowymi. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióry