Racuszki z rabarbarem tak mi smakowały, że postanowiłam zrobić coś jeszcze na słodko-kwaśno. Zostały mi dwie gałązki rabarbaru więc wykorzystałam je do drożdżowych bułeczek rabarbarowych. Składniki: 2 gałązki rabarbaru 310 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów drożdży 3 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 250 ml oleju 4 łyżeczki cukru cukier puder Rabarbar pokroić(...)mój z termoobiegiem) Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować kulki i rozwałkowywać Na środku układać po kilka plasterków rabarbaru i formować niestaranne bułeczki Piec ok. 20-25 minut Posypać cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdawno temu zabierałam się za zrobienie tych bułek, ale skoro mam swoje suszone pomidory i paprykę , to bardziej mnie zmotywowało do ich upieczenia :) Będę mieć do pracy! Takie bułeczki mogą służyć za przekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Składniki na 6-7 bułek: 250 gramów mąki pszennej(...)blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka będzie mieć po ok. 5-6 cm szerokości Układamy w większej foremce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą oraz posypujemy solą morską z papryką chili Bułki odstawiamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comIdealne bułeczki na kanapki. Składniki: -2,5 szklanki mąki żytniej -1,5 szklanki mąki pszennej 650 -300 ml ciepłej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka soli -5 dkg drożdży -5 dkg pszenicy -garść ziaren słonecznika -garść pestek dyni -łyżka oleju Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą 3 cm ponad poziom ziaren i na małym(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek. Dzielimy na 9 części. Z ciasta formujemy bułeczki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnypiec, bo łatwiej i szybciej jest przecież kupić gotowe. Gdy już się jednak zabieram za domowe wypieki staram się aby w swym smaku lub kształcie były nietypowe. W tych bułeczkach uwielbiam ich kształt, warkocze są łatwe do zrobienia a ciekawie wyglądają na stole. Bułeczki - warkocze SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 25 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś środa, więc u Nas jak zawsze coś słodkiego. Ja ostatnio zakochałam się w cieście drożdżowym i pysznościach wykonanych z niego właśnie. Te bułeczki są idealne na podwieczorek, szczególnie polecam w pochmurne jesienne popołudnie. Pod chrupiącą cynamonową skorupką znajdziemy kawałek soczystego jabłka, nadzianego orzechami. Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 250 g mąki 40 g masła
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka łyżka zarodków pszennych Drożdże pokruszyć i włożyć
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiklusek, kluseczek czy też ziemniaczanych pyz... mowa tu o mojej małej córeczce. Dla niej przygotowuję też rożnego rodzaju pyszności, a dzisiaj zapraszam na gnocchi, które podane z bułeczką na masełku znikają w ekspresowym tempie. Klasyczne gnocchi SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 jajko 2,5 szklanki mąki sól *dodatkowo 2 łyżki masła bułka tarta(...)brzuszek widelca. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut (zależy od wielkości kluseczek!!). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i podsmażamy. Bułeczką polewamy gnocchi i podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWielkanoc. My już się nad tym zastanawiamy i póki co przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych lat. I tak właśnie rok temu na Wielkanocne śniadanko serwowałam między innymi takie bułeczki z jajkiem. Cebulowe gniazdka z jajkiem Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej pieprz 50 ml letniego mleka(...)obieramy i kroimy na połówki. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zlepiamy ze sobą. Na środku układamy połówkę jajka, stroną przecięcia w dół. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na 10 minut. Z wierzchu smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś jak co środę u Nas słodkości - pyszności. Te bułeczki - drożdżóweczki robię bardzo często, gdyż wszystkim smakują. Jeśli chodzi o wypieki drożdżowe to ten właśnie wiedzie u mnie prym. Dziś zachęcamy do przygotowania bułeczek z masą kajmakową, ale można ukryć w środku również prażone jabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś Walentynki, kto nie ma pomysłu na to, co przygotować na śniadanie ukochanej osobie, niech przygotuje bułeczki w kształcie serca. Są lekko pikantne, z pewnością rozpalą uczucia zakochanych. Idealne na śniadanie to łóżka. SKŁADNIKI: 15g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1/2 kg mąki, 2,5 łyżki masła, 200 ml soku z buraka ćwikłowego, 100 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli(...)buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam do 30 minut do wyrośnięcia. 4. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasirower i ruszam przed siebie. W drodze rozkoszuję się świeżym powietrzem, relaksuję się. Cieszę się na rozpoczęcie drugiego tygodnia ferii. A na osłodę popołudnia serwuję sobie coś nowego. Urocze bułeczki - ,,ślimaczki" wypełnione po brzegi kajmakiem i gruszkami, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Po prostu pyszne... ;) Składniki (na 8-10 średniej wielkości bułeczek): ciasto drożdżowe - 300 g mąki (u mnie pół
Kuchnia EllieChcecie zaskoczyć swoich najbliższych smaczną a przy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni(...)naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree. Smacznego;) *Z podanych proporcji wyjdzie około 10 bułeczek ** drugie wyrastania bułek może odbyć się w lodówce przez całą noc, rano wystarczy wyciągnąć bułki z lodówki i upiec
Krakowskie smaki Anidrożdży zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni(...)Bułeczki piec przez około 30 minut do zezłocenia. Smacznego
Krakowskie smaki Anijeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki na lubiane przez dzieciaki hot-dogi. Jak przystało na rogi obfitości, możecie je napełnić czym tylko zapragniecie. A zatem, niech Nowy Rok obfituje w wiele przyjemności! Być może jedną(...)szklanki mąki pszennej 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) Dodatkowo 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek sezam i mak do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę
KUCHARNIAjednak ochotę na jakąś zmianę. Część ciasta dzielę na małe porcje i wkładam do mini-keksówek, a drugą połowę formuję w okrągły placek i przekładam do tortownicy. Małe bułeczki-focaccie znikają od razu po upieczeniu maczane na ciepło w oliwie. Okrągłą focaccię odkładam na później. Kroję na pół, smaruję oliwą, nadziewam szynką, pomidorami, bazylią, czosnkiem i mozarellą. Składam(...)dużą kanapkę i opiekam na grillu. Powstaje okrągła, chrupka panini, która znika równie szybko jak małe bułeczki. I co najważniejsze smakuje tak, jak powinna, tak jak lubię, tak jak pamiętam! A zatem wróciły smaki i ja wracam do kuchni. Nareszcie! Jeśli macie ochotę na inne focaccie, zapraszam na tą (klik) lub na tą (klik) . FOCACCIA Z OLIWKAMI, CZERWONĄ
KUCHARNIA