bułeczki - 9699 przepisów (strona:276/647)

Kule drożdżowe z serem i marmoladą 175

łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Masa serowa: ok. 250 g twarogu żółtko 3 łyżki cukru cukier waniliowy Dodatkowo: pół szklanki marmolady białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął(...)ciasta i nadziewamy łyżką sera i łyżką marmolady. Dokładnie zlepiamy tworząc kule. Układamy na blachę natłuszczoną odrobiną masło. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Różyczki drożdżowe z marmoladą 159

mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Dodatkowo: pół szklanki marmolady białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął(...)przerwał) składamy na pół, robiąc ósemkę. I nakładamy na nasz krążek. Dolepiamy do spodu. Na brytfankę. Następnie odkładamy, aby wyrosły.     Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Rybny burger, czyli "mam ochotę na chwileczkę zapomnienia..." 156

Małe szaleństwo z fastfoodem. Kupiła dzisiaj siostra kwadraciki rybne w panierce, więc pozwoliłyśmy sobie dzisiaj zaszaleć :D Składniki: bułeczka pszenna kostka rybna w panierce dwie rzodkiewki kilka plasterków ogórka odrobina serka kanapkowego Wykonanie: Bułeczkę przecinamy i do piekarnika, rybkę smażymy. Nakładamy naszą rybkę na bułkę (na część dolną), posmarowaną wcześniej serkiem kanapkowym. Układamy warzywka (ubolewałam nad tym, ze nie kupiliśmy

Moje pyszne gotowanie
Bułki na maślance 166

Któż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki. Składniki: 0.5 kg mąki pszennej bądź razowej łyżka cukru 1 jajko 400 ml maślanki łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli rodzynki, słonecznik bądź pestki dyni Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem. Wskazówki:  Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka w piekarniku góra-dół. Z 0.5 kg mąki powstanie około 10 bułek

upichcic
Dalej bezglutenowo. Bułeczki gryczano kukurydziane :) mało wyrośnięte ale pyszne 123

Dieta bezglutenowa część dalsza. Dzisiaj rano naszło mnie na ciepłe bułeczki. miały być bezglutenowe, więc wykorzystałam mąki które miałam w domu. 2 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej 400 ml ciepłej wody paczka drożdży suszonych 4 łyżki oleju Łyżka cukru Łyżka... Dalej bezglutenowo. Bułeczki gryczano kukurydziane :) mało wyrośnięte ale pyszne

Nie Bo Piekło
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 189

Pyszne zakręcone bułeczki z karmelową glazurą zyskały tak ogromną popularność, że mógłbym je piec codziennie, a i tak znalazłoby się równie duże grono chętnych. Tym razem postanowiłem urozmaicić nieco poprzedni przepis na cynamonowe ślimaczki z jabłkami (dla chętnych przepis tutaj ) i przygotować je z bananem, masłem orzechowym i dużą ilością mieszanki różnych orzechów. Wyszły doskonale, połączenie słonawego masła ze słodkim(...)karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą) 2 żółtka 50 g masła 2/3 łyżeczki soli Przygotować zaczyn z letniego

Food Square
Jagodzianki 126

schłodzić. Przygotowanie: Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym(...)łyżkami mleka, a następnie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut aż bułeczki ładnie się zarumienią

Food Square
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 205

kęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...? Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła ich całe mnóstwo w sezonie. Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach rabarbar(...)Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 201

Smacznego! Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I prowiant na drogę 172

tygodnie błogiego lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie.  Jupi! Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz...  Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów(...)Brød: fra bagels til knækbrød Görana Söderina i Georga Strachala ( jak ja lubię tę książkę! ) znalazłam intrygujący przepis - bułeczki z mąką kukurydzianą... Dla mnie już samo to było nowością, ale w składnikach pojawiło się coś jeszcze: mąka z owoców dzikiej róży... Że co niby...? W życiu o takim cudzie nie słyszałam, nie mam nawet pojęcia, gdzie mogłabym to kupić. Jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bagietki niemal błyskawiczne 152

Uwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle szukam nowych, ciekawych przepisów, różniących się składnikami lub metodą wykonania. Najbardziej lubię małe, okrągłe bułeczki - można je przygotować na tyle różnych sposób... Tym razem jednak sięgnęłam po Bag brød - duńską książkę traktującą o wypieku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 234

grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło. Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej  Brød(...)oliwę, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 185

wyrośnięcia. Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 30 minut do napuszenia. W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną(...)następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 205

Dzisiaj mam dla Was nietypowe bułeczki, bo z parówką. W dzisiejszym świecie, gdzie połowa ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła wcielonego. Że to zmiksowane najgorsze odpady, niedobre i niezdrowe. Ja uważam, że można dostać dobre parówki, tak samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru. Nie jadam(...)części. Układać kawałek parówki na sosie, zawinąć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki. Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis idealnie pasuje do Skandynawskiej akcji Mopsika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszove Biove 163

piekarnik był zaparowany. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, rolki dzielimy na pół ostrą krawędzią deseczki, albo tępą krawędzią noża. Powstają w ten sposób z każdej rolki dwie bułeczki. Obróć każdą bułeczkę w ten sposób, aby miejsce przecięcia rolki było na górze i umieść na oprószonej mąką blasze do pieczenia. Zrób żyletką dosyć głębokie nacięcie wzdłuż na górze bułki. Możesz

Grahamka, weka i kajzerka