bułeczki - 9699 przepisów (strona:285/647)

Domowe grochowe bułeczki 205

przygotowania w domu bez użycia świeżych drożdży. Wystarczy połączyć wszystkie składniki z ciepłą wodą i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.… Czytaj dalej Domowe grochowe bułeczki

Pij soki wyciskane
Bułki klasyczne z mąki i drożdży 116

wodę zamienić na mleko ) Płaska łyżeczka cukru Płaska łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę (nie robimy rozczynu) i odstawiamy do wyrośnięcia 2 Kształtujemy bułeczki i kolejny raz pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie nacinamy. 3 Pieczemy w temperaturze 190 stopniach prze około 20 minut. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Bułki preclowe 145

bułki najpierw się gotuje a potem piecze. Trochę z nimi "zabawy" ale warto potem zajadać pyszne bułeczki na śniadanie z serkiem czy masełkiem. Smakują podobnie jak słynne precelki. Będą idealne do pracy czy szkoły dla dzieciaczków, studenci też nie pogardzą. Bułki śniadaniowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Proziaki - bułeczki z patelni 130

Pyszne pachnące bułeczki gotowe do zjedzenia w  jakieś 20 minut . Przygotowywane z mąki, sody, jajek i zazwyczaj kefiru. Ja zrobiłam na jogurcie greckim i wyszły równie przepyszne. 500 gramów mąki pszennej 250 ml. jogurtu greckiego 2 jajka M 2 łyżeczki sody pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Mąkę przesiać wraz z sodą do miski, wymieszać. dodać jajka, jogurt, sól

Andzia Pichci
Bułki pełnoziarniste z mlekiem 132

Pyszne bułeczki dziś mam do pokazania. Pieczenie łatwe, znikają szybko bo są pulchne, zdrowe, smakowite, odżywcze. Polecam do szkoły, pracy, na uczelnię. Do takiej buły wystarczy plaster sera czy wędliny i śniadanie gotowe. Czy lubicie bułki pełnoziarniste? Bułki razowe z mlekiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami 113

dodajemy nasączone rodzynki i skórki pomarańczy, pokruszony marcepan i jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta odrywamy porcje ciasta (około 40 g sztuka) i w dłoniach formujemy na kształt małych, owalnych bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 12-15 minut. Jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Tajemnice Smaku
Jaglane drożdżówki z serem 172

trzeba coś upiec, bo sklepowych drożdżówek nie tykam i już.  Tym razem postanowiłam pokombinować z zastąpieniem części mąki pszennej jaglaną i wiecie co - to był całkiem udany eksperyment. Bułeczki wyszły miękkie puszyste i nawet na drugi dzień zachowały świeżość. Następnym razem postaram się jeszcze zwiększyć udział mąki jaglanej w cieście, ale tym razem miałam jej tylko tyle pod ręką

Cynamonowe szczęście
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 167

solą, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy.     Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy

Rozpustne gotowanie
Rogale Marcińskie. 153

makowej i delikatnie mieszamy do połączenia.       Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem

Rozpustne gotowanie
Bułki 30 minutowe z lnem 136

bułeczki znalazłam u Ani z Jaśminowej Kuchni, zauroczyły mnie prostotą i szybkością wykonania. Postanowiłam wypróbować przepis, tylko o ile bułki od zważenia do wyjęcia z pieca to 30 minut o tyle nie mogłam znaleźć tych 30 minut. W końcu się udało i pyszne bułki zajadałam na śniadanie, polecam i Wam do wypróbowania. Bułki śniadaniowe w 30 minut. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jogurtowy chlebek ziołowo-czosnkowy do odrywania, z serem camembert 195

Niby zwykła drożdżówka a jednak forma podania zachwyca i od razu lepiej smakuje. A tym razem również kwiat, ale wytrawny. Pyszny jogurtowy chlebek ze sprawdzonego przepisu, z którego piekłam bułeczki , teraz z drobnymi zmianami. Z dodatkiem czosnku, masła i natki pietruszki, a do tego wszystkiego serce z sera camembert. Ser cudownie stopiony, w którym można maczać odrywane płatki

Kocham..lubię..gotuję..
Pyszne jagodzianki drożdżowe-u mnie znikły jeszcze w tym samy dniu 225

każdy nałóż jagody i posyp cukrem pudrem. Dokładnie zaklejaj i układaj zlepieniem do dołu. Jak już mamy to zrobione, odstawiamy na 30 min. Nagrzać piekarnik. Jajko roztrzep i smaruj bułeczki. Pieczemy w temp 170 st przez ok 30 min zależy od piekarnika, posypujemy cukrem pudrem

Moje Wyroby
Macocha hiszpańskiej kuchni. 135

zatrucie pokarmowe. Nasza przygoda z Horchatą W drugą niedzielę naszego pobytu odwiedziliśmy malownicze miejsce do którego przychodziły rodziny z dziećmi, oraz turyści aby spróbować horchaty podawanej ze słodką bułeczką zwaną „fartons”, którą powinno się zanurzać w tymże właśnie napoju. Serwowany jest w trzech odmianach tj. horchata bez cukru zwana przez tubylców „sin azucar” albo „granizado

Gotuj po hiszpańsku
Macocha hiszpańskiej kuchni. 136

zatrucie pokarmowe. Nasza przygoda z Horchatą W drugą niedzielę naszego pobytu odwiedziliśmy malownicze miejsce do którego przychodziły rodziny z dziećmi, oraz turyści aby spróbować horchaty podawanej ze słodką bułeczką zwaną „fartons”, którą powinno się zanurzać w tymże właśnie napoju. Serwowany jest w trzech odmianach tj. horchata bez cukru zwana przez tubylców „sin azucar” albo „granizado

Gotuj po hiszpańsku
Śniadaniowe proziaki 169

ściereczką i pozostawić na około 30 minut. 3. Po tym czasie krążki z ciasta przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i piec około 4-5 minut z każdej strony. 4. Bułeczki podawać ze Śniadaniową Wege i owocową konfiturą. Śniadaniowa Wege  to receptura oparta na wysokiej jakości olejach i tłuszczach roślinnych. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego i składniki

Szalona Kuchnia Eweliny