Pyszne pachnące bułeczki gotowe do zjedzenia w jakieś 20 minut . Przygotowywane z mąki, sody, jajek i zazwyczaj kefiru. Ja zrobiłam na jogurcie greckim i wyszły równie przepyszne. 500 gramów mąki pszennej 250 ml. jogurtu greckiego 2 jajka M 2 łyżeczki sody pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Mąkę przesiać wraz z sodą do miski, wymieszać. dodać jajka, jogurt, sól
Andzia PichciPyszne bułeczki dziś mam do pokazania. Pieczenie łatwe, znikają szybko bo są pulchne, zdrowe, smakowite, odżywcze. Polecam do szkoły, pracy, na uczelnię. Do takiej buły wystarczy plaster sera czy wędliny i śniadanie gotowe. Czy lubicie bułki pełnoziarniste? Bułki razowe z mlekiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodajemy nasączone rodzynki i skórki pomarańczy, pokruszony marcepan i jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta odrywamy porcje ciasta (około 40 g sztuka) i w dłoniach formujemy na kształt małych, owalnych bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 12-15 minut. Jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Tajemnice Smakutrzeba coś upiec, bo sklepowych drożdżówek nie tykam i już. Tym razem postanowiłam pokombinować z zastąpieniem części mąki pszennej jaglaną i wiecie co - to był całkiem udany eksperyment. Bułeczki wyszły miękkie puszyste i nawet na drugi dzień zachowały świeżość. Następnym razem postaram się jeszcze zwiększyć udział mąki jaglanej w cieście, ale tym razem miałam jej tylko tyle pod ręką
Cynamonowe szczęściesolą, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy. Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy
Rozpustne gotowaniemakowej i delikatnie mieszamy do połączenia. Na każdym trójkącie smarujemy porcję masy (1 łyżka) i zwijamy je tworząc rogale, układamy na blasze w sporych odległościach. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem
Rozpustne gotowaniebułeczki znalazłam u Ani z Jaśminowej Kuchni, zauroczyły mnie prostotą i szybkością wykonania. Postanowiłam wypróbować przepis, tylko o ile bułki od zważenia do wyjęcia z pieca to 30 minut o tyle nie mogłam znaleźć tych 30 minut. W końcu się udało i pyszne bułki zajadałam na śniadanie, polecam i Wam do wypróbowania. Bułki śniadaniowe w 30 minut. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNiby zwykła drożdżówka a jednak forma podania zachwyca i od razu lepiej smakuje. A tym razem również kwiat, ale wytrawny. Pyszny jogurtowy chlebek ze sprawdzonego przepisu, z którego piekłam bułeczki , teraz z drobnymi zmianami. Z dodatkiem czosnku, masła i natki pietruszki, a do tego wszystkiego serce z sera camembert. Ser cudownie stopiony, w którym można maczać odrywane płatki
Kocham..lubię..gotuję..każdy nałóż jagody i posyp cukrem pudrem. Dokładnie zaklejaj i układaj zlepieniem do dołu. Jak już mamy to zrobione, odstawiamy na 30 min. Nagrzać piekarnik. Jajko roztrzep i smaruj bułeczki. Pieczemy w temp 170 st przez ok 30 min zależy od piekarnika, posypujemy cukrem pudrem
Moje Wyrobyzatrucie pokarmowe. Nasza przygoda z Horchatą W drugą niedzielę naszego pobytu odwiedziliśmy malownicze miejsce do którego przychodziły rodziny z dziećmi, oraz turyści aby spróbować horchaty podawanej ze słodką bułeczką zwaną „fartons”, którą powinno się zanurzać w tymże właśnie napoju. Serwowany jest w trzech odmianach tj. horchata bez cukru zwana przez tubylców „sin azucar” albo „granizado
Gotuj po hiszpańskuzatrucie pokarmowe. Nasza przygoda z Horchatą W drugą niedzielę naszego pobytu odwiedziliśmy malownicze miejsce do którego przychodziły rodziny z dziećmi, oraz turyści aby spróbować horchaty podawanej ze słodką bułeczką zwaną „fartons”, którą powinno się zanurzać w tymże właśnie napoju. Serwowany jest w trzech odmianach tj. horchata bez cukru zwana przez tubylców „sin azucar” albo „granizado
Gotuj po hiszpańskuściereczką i pozostawić na około 30 minut. 3. Po tym czasie krążki z ciasta przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i piec około 4-5 minut z każdej strony. 4. Bułeczki podawać ze Śniadaniową Wege i owocową konfiturą. Śniadaniowa Wege to receptura oparta na wysokiej jakości olejach i tłuszczach roślinnych. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego i składniki
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :) PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej 80 g cukru trzcinowego 60 g masła
La grande e la piccola cuocaPanini, czyli opiekane włoskie bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Wypełnione różnymi dodatkami, w których nie może zabraknąć warzyw oraz serów. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe kanapki, zachęcam Was do wypróbowania panini ze szparagami, wędzonym łososiem, sałatą, jajkiem, mozzarellą i camembertem. Jest baaaardzo smacznie 4-5 bułek ciabatta ( zobacz przepis na domową ciabattę
Smaki Na Talerzumleka 60 g masła 1 jajko szczypta soli morskiej Skworcu krem karmelowy Dulce de Leche od Skworcu lukier i rodzynki na oczy jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie ; W garnuszku podgrzać mleko wraz z masłem do momentu rozpuszczenia masła. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier oraz jajko. Wlać przestudzone mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić
Radość kipiąca uśmiechem.