bułeczki - 9699 przepisów (strona:284/647)

Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 217

dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam(...)wałkujemy na duży prostokąt. Na cieście rozprowadzamy pędzlem troszeczkę roztopionego masła, nadzienie, rolujemy, i odcinamy nożem około 5-7 cm kawałki. Odwracamy i układamy na blaszce, niezbyt ciasno bo bułeczki urosną. W trakcie pieczenia, połączą się ładnie i będzie można każdego ślimaczka fajnie odrywać od całości. Pieczemy 45 minut w temperaturze 220 stopni C. Podać możemy z gorącym kakao! Gorąco

SMYKWKUCHNI
Kanapka ze świeżymi i suszonymi pomidorami oraz oliwkami 155

Składniki: 1 bułeczka, najlepiej z ziarnem oliwa z oliwek ćwierć pomidora  dwa suszone pomidory 5-6 oliwek  sól pieprz Bułkę kroimy na pół, polewamy delikatnie oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut. W tym czasie kroimy pomidory i oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podgrzane i chrupiące bułeczki nakładamy pomidory

Mango Papaja
Babka kartoflana z grzybkami 320

podobne do podlaskiej tołkanicy, którą może też kiedyś zaprezentuję. „ Utrzeć dobrze ugotowane kartofle, grzyby ugotowane cienko posiekać, poddusić w maśle z cebulą i pieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu kartofle—ze smaku grzybów zrobić sos z mąką, masłem i łyżką śmietany. Nasz Dom(Tygodnik mód

Gotuj z Misiem
Owocowe burgery z masłem orzechowym 236

Burger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego(...)przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Wystudzone przekrawamy

Mienta blog
Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym 172

Kolejny przepis na szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste?  Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki(...)około 30-40 minut (np. do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika). Powinny ładnie wyrosnąć. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią). Bułeczki najlepiej smakują świeże, są syte więc nie warto ich robić od razu z podwójnej porcji, chyba, że mają starczyć dla kilku głodnych osób :) Ewentualnie można przygotować więcej i po ostygnięciu

Ze smakiem i z pasją
PANINI Z MIELONYM MIĘSEM I WARZYWAMI 347

Miałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski. Jest to dość specyficzna w smaku przyprawa, więc jeśli jej nie lubicie to możecie ten składnik pominąć. Z podanych składników wyszło mi około 10 bułeczek (nie liczyłam, ale było ich sporo). Przepis ze zdjęciami

Przepisy Aleksandry
Mini drożdżówki z serem. 215

rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie: czyli mieszamy twarożek z cukrami i aromatem i gotowe ;) A jeśli chcemy zrobić bułeczki z jagodami... sprawa jest jeszcze łatwiejsza - jagody posypujemy odrobiną cukru i gotowe. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy twarożkiem. Zawijamy ciasto. Powstałą roladę kroimy na plastry o grubości około(...)Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, delikatnie spłaszczamy. Bułeczki natomiast formujemy z ciasta i wkładamy w środek po 1 łyżeczce jagód. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min. do temp. 180 stopni. Smacznego!!! Buchty drożdżowe z jagodami.  Agnieszko bardzo Ci dziękuję za wspólne kucharzenie

Miksturownik
CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 480

szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo  (lub 1 szklanka pszennej) -1 łyżka oliwy -1 łyżka gorącej wody -cukier waniliowy -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: -2 czerstwe bułeczki(u mnie kajzerki orkiszowe) ;  mogą być pszenne -3 szklanki mleka -1/2 szklanki ksylitolu lub cukru -cukier waniliowy -375g masła -100g wiórków kokosowych -dżem z czarnej porzeczki(...)dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki(23x33cm) i piec w temp. 180 stopni C przez ok.30 minut. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z ksylitolem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić

Smaczne Zdrowe
BUŁKI OWSIANE 198

Kolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj , i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po jednej już się wysiada:) Składniki: -300g mąki owsianej -300g mąki orkiszowej białej -100g maki pełnoziarnistej(żytniej lub orkiszowej) -2 szkl. ciepłego mleka -2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego-40g(lub oliwy(...)wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało.   Po ok.45 minutach było już gotowe. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki(rękoma maczanymi w oliwie) i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Ja obtaczałam je w płatkach zaraz po uformowaniu. Ale można zaraz przed włożeniem do pieca

Smaczne Zdrowe
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 167

upieczeniu-są bardzo wilgotne. Co niektórzy nawet stwierdzili, że czym starsze tym lepsze. Tak więc zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto! Z przepisu wychodzi ok. 10-12 bułeczek. Składniki: 450g mąki pszennej np.tortowej 100g mąki żytniej żurkowej(chlebowej, 720) 20g drożdży 350ml letniej wody  1 1/2 łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju(...)będzie dość gęste, ale bardzo elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60-90 minut. Następnie z wyrośniętego ciasta uformować okrągłe bułeczki (podwijając łączenie pod spód) i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Ja formuję bułki w dłoniach posmarowanych olejem. Posmarować bułki lekko olejem i odstawić pod przykryciem na 20-30 minut

Smaczne Zdrowe
Paruchy z truskawkami 207

Pyszne danie z mojego dzieciństwa. Mama robiła nam takie bułeczki na parze z różnymi owocami, największym powodzeniem cieszyły się te z truskawkami. Moja córeczka również je uwielbia. składniki: 1100 g mąki 500 ml letniego mleka 100 g drożdży 1/4 kostki margaryny lub masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek

Monia miesza i gotuje
Buchty troszkę zmienione 152

nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28  cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób  aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym masłem.  Pieczemy w temperaturze

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 188

nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę 28  cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, w taki sposób  aby się stykały. Wierzch smarujemy rostopionym masłem.  Pieczemy w temperaturze

Mia Cucina Sofieta
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 320

przy kuchence, ciepłym piekarniku) do wyrośnięcia. W połowie czasu oczekiwania, po godzinie, wyjmujemy ciasto, rozpłaszczamy dłonią i chowamy pod ściereczką na kolejną godzinę.  Następnie formujemy z ciasta bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.  Bułeczki smarujemy mlekiem i (wedle uznania) posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego

Symfonia Smaków
Porowa pasta kanapkowa 176

Pastę szybko przygotujecie, ja ją nawet robiłam wieczorem, żeby zjeść ją następnego dnia na śniadanie, smaki się bardzo fajnie połączyły :) Zapraszam! :) Przepis pochodzi z "Palce lizać" A bułeczki na zdjęciach to bułeczki otrębowe . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania