bułeczki - 9699 przepisów (strona:286/647)

Scones z truskawkami i ricottą (Scones con fragole e ricotta) 242

Zapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :)  PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej  80 g cukru trzcinowego 60 g masła

La grande e la piccola cuoca
Panini ze szparagami, łososiem i camembertem 144

Panini, czyli opiekane włoskie bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Najczęściej przygotowywane na bazie ciabatty. Wypełnione różnymi dodatkami, w których nie może zabraknąć warzyw oraz serów. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe kanapki, zachęcam Was do wypróbowania panini ze szparagami, wędzonym łososiem, sałatą, jajkiem, mozzarellą i camembertem. Jest baaaardzo smacznie 4-5 bułek ciabatta ( zobacz przepis na domową ciabattę

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe kaczuszki z karmelem. 149

mleka 60 g masła 1 jajko szczypta soli morskiej   Skworcu krem karmelowy Dulce de Leche   od Skworcu lukier i rodzynki  na oczy  jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie ; W garnuszku podgrzać mleko wraz z masłem do momentu rozpuszczenia masła. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier oraz jajko. Wlać przestudzone mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Proziaki 142

Proziaki, chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem "prozy" - sody oczyszczonej, pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski. Tak oto usmażyłam takie bułeczki z patelni, pyszne, puszyste i bardzo smakowite. Kiedyś smażono je na płycie pieca kuchennego, dziś wystarczy patelnia. Jeszcze ciepłe są przepyszne. Bułki z patelni - proziaki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ekspresowe bułki bez wyrastania! - bułki śniadaniowe 162

ekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku. Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę. Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja. Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę bułki gotowe. Naprawdę warto. Bułki śniadaniowe bez wyrastania. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki drożdżowe z makiem 231

Domowe pieczywo na śniadanie Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki z makiem. My bardzo je lubimy. Mają nie tylko miękki miękisz, ale również skórkę, która jest pięknie zarumieniona, ale cieniutka i miękka. To właśnie charakteryzuje dobre rogaliki . Rogaliki drożdżowe z makiem dzieciakom smakują na sucho albo z masłem, ja lubię przełożyć je dobrą szynką i sałatą, a do tego lubię

MamaOskarka
Czosnkowe grzanki 187

Czosnkowe grzanki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czosnkowe supełki 132

wyrośnięcia na 30 minut. Supełki posmaruj przygotowanym wcześniej jajkiem (najwygodniej użyć silikonowego pędzelka ). Piecz ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.   Rady: 1. Można przed pieczeniem posmarować bułeczki oliwą wymieszaną z czosnkiem jednak według mnie, jajko bardziej przenika czosnkiem, przez co supełki intensywniej smakują i pachną. 2. Niektórzy robią najpierw rozczyn do wyrośnięcia, a potem dodają resztę składników

Kulinarne S.O.S.
Kanelbullar czyli bułeczki cynamonowe 186

Zaczynam Nowy Rok na słodko...no cóż...coroczne postanowienia ograniczenie cukru i zdrowej diety już złamałam ;-) Ale jak się oprzeć takim pysznościom? Zapraszam na pyszne cynamonowe bułeczki :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kanelbullar czyli bułeczki cynamonowe 186

Zaczynam Nowy Rok na słodko...no cóż...coroczne postanowienia ograniczenie cukru i zdrowej diety już złamałam ;-) Ale jak się oprzeć takim pysznościom? Zapraszam na pyszne cynamonowe bułeczki :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 233

Posypujemy po całej powierzchni cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Przestudzone nadzienie nakładamy wzdłuż dłuższego boku pozostawiając ok 1,5 cm zapasu od brzegu. Zawijamy ciasno tworząc rulon.  9. Dzielimy bułeczki odcinając je w odstępach ok . 5 cm. Z jednej połowy powinniśmy otrzymać ok.10 ślimaczków.  10.Ślimaczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy pomiędzy kolejnymi ślimaczkami powinny wynieść

vaniliowoczekoladowa
Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem 167

zakwasie czy na drożdżach? jaki wolicie? my zdecydowanie na zakwasie ale jak czasu mam mało a chleb się kończy na drożdżach też są pyszne. Klikając w etykietę chleby i bułeczki znajdziecie mnóstwo inspiracji na domowe pieczywo . Dziś jednak pomówmy o chlebie w którym chrupie słonecznik, skórka a miąższ jest mięciutki i sprężysty, idealny. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Jak zrobić

Moje Małe Czarowanie
Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia 170

domu to podstawa, przynajmniej u mnie w domu. Wypiekam najróżniejsze bochny na zakwasie czy na drożdżach, smakują obłędnie. Zachęcam do zapoznania się z najróżniejszymi przepisami, są tutaj: chleby i bułeczki. Dziś chleb który znalazłam u Wisły, jest widowiskowy, zdrowy i bardzo smaczny. Zachęcam do zabawy, bo to jest zabawa, w upieczenie tego pysznego bochenka. Chleb z młodym, mielonym jęczmieniem

Moje Małe Czarowanie
Żytni chleb na zakwasie z pestkami 127

Wiecie że na blogu przepisów na chleby nie brakuje, zajrzyjcie pod link chleby i bułeczki , tam mnóstwo inspiracji. Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Chleb idealny na kanapki do pracy czy szkoły, pestki fajnie chrupią pod zębem. Chleb żytni na zakwasie z pestkami słonecznika i dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie