bułeczki - 9699 przepisów (strona:291/647)

Bułeczki drożdżowe czekoladowo - cynamonowe 187

delektuje. Piekłam z połowy porcji i wyszło mi 12 bułek i taką opcję podaję w składnikach, lekko zmienioną względem oryginału. Przepis z książki Erica Lanlarda - "Czekolada". Bułeczki drożdżowe czekoladowo - cynamonowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 204

pożądany kształt np prostokątny. Takie gotowe porcje układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach około 1 cm. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości, zetknięcia się bułeczek) na około 40 min. Następnym etapem jest posmarowanie jajkiem i posypanie małą ilością kminku (niekoniecznie) . Piec 20-25 min w 180'C (aby nie przypiekły się zbyt mocno można przykryć

Tagebuch po polsku
Bułeczki Parker House Rolls 178

Bułeczki na śniadanie to prawdziwy rarytas:)) Teraz nie piekę ich zbyt często, bo najzwyczaniej w świecie nie mam na to czasu, ale ostatnio udało mi się wygospodarować chwilkę i upiec domowe bułki. Co prawda nie na śniadanie, ale na kolację były jak znalazł:)) Miękkie, puszyste i naprawdę pyszne. Rano nadal były jeszcze bardzo świeże.    Składniki

Z miłości do słodkości
Bułeczki drożdżowe z makiem 243

Kochani, udało mi się wziąć udział we wspólnym pieczeniu na FB  i łącznie z kilkoma innymi osobami upiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence  z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie  z bloga Ewa w kuchni Joli  z bloga

Ciasteczkowy Potwór
Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą 202

moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone

codojedzenia
Podpłomyki . 8332

Witajcie :) moje dzieci to mają takie zachcianki że szok :) wczoraj wieczorem zachciało im się podpłomyków , no i cóż było robić , zabrałam się do roboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać wyśmienicie smakują z masłem i solą szczególnie jeszcze ciepłe , ja podałam je z ostrym Sosem madziarów firmy Folwark . Smakowało wyśmienicie :)    Zapraszam  do wypróbowania bo są bardzo

Sama słodycz i szczypta chili
BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI 171

śmietany.   Bagietki przekroiłam na pół. Wydrążyłam w nich otwór. Włożyłam bułki do piekarnika. Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące. Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym.   I pysznie gorące, chrupiące bułeczki pieczarkowe gotowe! Smak dzieciństwa i pyszna kolacja zapewniona! Smacznego

potrawyregionalne
KOLOROWE GRZANKI NA KOLACJĘ 161

pieczarek podsmażone plasterki kiełbasy zielona część dymki podsmażony w łupinach czosnek ( do posmarowania bułki) pasta kawiorowa kapary majonez pieprz sól Kromki bułki posypałam serem i podpiekłam w piekarniku. Ciepłe bułeczki przystroiłam powyższymi składnikami i już... ...pyszna kolacja gotowa ;-) Smacznego

potrawyregionalne
JAGODZIANKI 177

kulę spłaszczałam dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego. Zlepiałam placki jak pierogi. Podsypywałam mąką i rolowałam. Nadawałam im kształt owalnych bułeczek. Układałam jagodzianki złączeniem do dołu na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. W miseczce roztrzepałam jajko i posmarowałam nim jagodzianki.   Wstawiłam

potrawyregionalne
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 218

rogaliki podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem (możemy posypać kruszonką) i pieczemy do zarumienienia około 12-15 minut. Gotowe ;)       W ten sam sposób możemy zrobić apetyczne bułeczki z powidłami śliwkowymi. Polecam

Rozpustne gotowanie
Cebularze lubelskie (cebulaki). 694

się grzyby. Jak wiecie mieszkam w górach i takie wędrowanie po górzystym lesie jest nie tyle męczące, co zaostrzające apetyt. Toteż zawsze zabieramy ze sobą jakąś przekąskę (np.  bułeczki z nadzieniem dyniowym ). Tym razem postawiłam na cebularze. Połowa zniknęła jeszcze w domu, a drugą część zjedliśmy już po grzybobraniu, na skraju lasu, gdzie urządziliśmy sobie na pocieszenie istną ucztę

Rozpustne gotowanie
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 287

odgazować i gotowe! Pamiętajmy jeszcze, że po uformowaniu ciasto jeszcze musi podrosnąć około 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C do zarumienienia. Wczoraj zrobiłam rogale i bułeczki z powidłami, a dzisiaj drożdżówkę

Rozpustne gotowanie
Bułeczki śniadaniowe 145

kawałków formowac kulki i kłaść na przygotowana blachę.Posmarować 1 lyżka roztopionego masła. Przykryc folia na 30 minut .W tym czasie rozgzac piekarnik na 175 stopni C Piec bułeczki przez 15 do 20 minut lub do złotego koloru.Mięciutkie w środku ,chrupiące na zewnątrz...pycha

w mojej kuchni
Dyniowe scones 158

dzięki dyni i przepyszne, mają zjawiskowy kolor kontrastowo współgrający z kolorem żurawiny. Nie miałam rodzynek więc dodałam żurawinę i dobrze się tu sprawdziła, chociażby kolorystycznie. Scones to takie brytyjskie bułeczki bez drożdży a z proszkiem do pieczenia, w środku są puszyste a na zewnątrz kruche. Polecam serdecznie i dziękuję gorąco wszystkim osobom które razem ze mną brały udział w wypiekaniu

Moje Małe Czarowanie
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 198

Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie

codojedzenia