bułeczki - 9699 przepisów (strona:292/647)

domowe bułeczki orkiszowe 171

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałeczki, formujemy bułeczki, smarujemy białkiem lub wodą, nacinamy je, opcjonalnie posypujemy ziarnami np. sezamu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 15 min.). Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Wytrawne scones z cheddarem i szczypiorkiem… 263

Ze względu na specyfikę pracy Piotrka rzadko udaje nam się zjeść razem posiłek. Na ogół wychodzi z domu jeszcze w … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Bułki pszenne ze słonecznikiem 211

Małe, puszyste bułki na śniadanie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej. No to jak? zabieramy się za pieczenie? Bułki pszenne ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Miodowe bułeczki z jabłkami 148

Miodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję

Kuchnia co dnia
Puszyste bułeczki z czosnkiem i parmezanem… 181

Za dwa dni urodziny Zuzi i zaczynam popadać w lekką panikę. Nie dość, że nadal nie do końca wiem, jaki … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Rogaliki śniadaniowe. 177

około 3 milimetrowej grubości okrągły placek, następnie dzielimy go na 6, 8 lub 10 trójkątów (w zależności jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać) i zwijamy, tworząc rogale. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni. wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z jabłkami. 166

dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika.       Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym

Rozpustne gotowanie
Miniaturowe kajzerki 161

Jakiś czas temu znalazłam w necie recenzję książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki", a że była pozytywna, a ja uwielbiam drożdżowe wypieki, zapragęłam dołączyć do grona jej posiadaczy. Tydzień poszukiwań, zamówienie przez internet, podróż do księgarni, i... mam ją :) Całość jest dość zaskakująca - sztywna, kolorowa, bardzo współczesna okładka zupełnie nie pasuje do tego co w środu - pożółkły

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 146

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżówki z truskawkami 230

Pyszne, słodkie bułeczki, nadziane truskawkami, z czapeczką z kruszonki.  Smakują dzieciom dużym i małym.  Doskonałe na Dzień Dziecka jak i bez okazji :)  Warto je upiec i sprawić radość najbliższym :) Drożdżówki pięknie się prezentują na półmisku MARTHA od Porcelana Bogucice Ciasto:  600 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  około

Takie tam pichcenie
Chleb paprykowo-kminkowy 106

skórka, miękki środek - tak jak być powinno :) Specjalnie na 11 listopada nie kupiłam chleba, żeby znowu upiec - coraz częściej to robię i to już wymyślam receptury na chleby i bułeczki :) podczas tworzenia tego zatrudniłam Męża, aby siedział obok i zapisywał co i ile dodaję :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich 1 i 1/2 szkl. letniej

Kolorowy Przepisownik
Bułki z semoliny z żółtym serem 150

Bułki, bułeczki są pyszne, chrupiące ale za szybko znikają. Zawsze mówię sobie napiekę, zamrożę a potem będę wyjmowała po dwie , trzy ale niestety niedoczekają - są zjedzone w dwa dni bo takie pyszne. Te dzisiejsze są dodatkowo pachnące żółtym serem, poezja. Zapraszam gorąco na pyszne i chrupiące bułki. Bułki z semoliny z żółtym serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki - pizza 162

Staram się co jakiś czas robić drożdżowe bułeczki, choć przeważnie to są słodkie wariacje - Tomek zawsze z chęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Te miały być formą drugiego śniadania czy lunchu. Smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Idealna propozycja do pracy, w podróż czy na piknik - a one się już niedługo zaczną :)  Składniki

Plate of Joy
Domowe hot dogi 241

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczne bułeczki a’la hot- dogi z parówką, papryką i ogórkiem. Smakują na ciepło jak i na zimno. Możemy zabrać je na piknik, do szkoły czy pracy. Są idealną przekąską. Polecam Post Domowe hot dogi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 209

można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce. Zagniecione przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Uformować wałek obtoczony mąką, pokroić go na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy

Codzienna kuchnia niecodzienna