był piękny, słoneczny poranek a w kuchni pachniało drożdżowym ciastem. Dzisiaj upiekłam bułeczki z ciasta takiego jak na brioszkę, w formie ślimaczków nafaszerowanych czekoladą i pistacjami. Przepis z najnowszej, majowej, KUCHNI. Oczywiście bez zastrzeżeń się nie obyło. Dość miło pracuje się z tym ciastem ale jest pioruńsko tłuste. Nie wiem, może takie powinno być. Po upieczeniu bułeczki
Dzieje kuchennej Wiewióryczeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :) Składniki: 20 dag mąki krupczatki 3 czerstwe bułeczki 1 jajko łyżeczka soli pół szklanki wody (może być gazowana) 1 łyżka masła pół szklanki mleka 10-15g drożdży pół łyżeczki cukru Pół szklanki(...)solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta. O dstawiamy ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz
Bon Appetit Małgorzatyswoją objętość. 4. W międzyczasie myjemy rabarbar i truskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 6. Składniki kruszonki rozcieramy dokładnie palcami. 7. Dnem szklanki robimy(...)wgłębienie w każdej bułeczce, nakładamy rabarbar i truskawki. Boki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę obficie posypujemy kruszonką. 8. Drożdżówki pieczemy w 190 st. C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wybornie smakują z kubkiem kakao :) SMACZNEGO!!! Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa Anikońcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto gotowe , należy wyjąć je na lekko posypany mąką blat i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć bezpośrednio na obsypanej mąką blasze , lub na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką
Stare GarySmakowite razowe buleczki z morelami i borowka amerykanska.Bardzo puszyste i mieciutkie.Upieklam je z maki orkiszowej pelnoziarnistej.Czesc mleka zastapilam smietanka kokosowa.Mysle,ze to sprawilo,ze ciasto jest delikatniejsze w smaku.Tym razem bardzo usprawnilam prace,przy pieczeniu buleczek.Otoz ciasto zrobilam poznym wieczorem i do rosniecia zostawilam na cala noc w lodowce.Bardzo polecam ten sposob:Skladniki na 12 buleczek:500g maki(...)kawalkui waze po 68-72g ,zeby bulki byly jednakowe.Formowac kulki,splaszczyc je i ukladac na wczesniej przygotowana blaszce,wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do napuszenia.Gdy buleczki wyrosna ,w kazdej zrobic wglebienie dnem szklanki,dociskajac denko do samej blachy.W powstale zaglebienie wlozyc po 1 lyzeczce przygotowanego twarozku,a na wierzchu ulozyc morele (skorka do dolu) lub jagody.Boki buleczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!specjal pochodzacy z kuchni bialostockich Zydow zawedrowal do Nowego Jorku sto lat temu.Jeffrey Hamelman w swej piekarni w poludniowym Vermont wypiekal je kazdej soboty i nie pamieta dnia,by buleczki sie nie sprzedaly.Niepozorne z wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya(...)zaokraglic ciasto i uklozyc zlaczeniem do dolu na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka,a potem folia i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.W srodek kazdej buleczki wcisnac oba kciuki i uworzyc posrodku zaglebienie,rozciagajac je na boki ,tak by powstal dookola rowny waleczek.Srednica zaglebienia powinna wynosic 3-4 mm.Bulki posmarowac przy pomocy pedzla woda.W kazde zaglebienie nalozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bułeczkach przyszedł czas na chleb. W sumie zasady pieczenia chleba są do siebie podobne, najczęściej różnice dotyczą zastosowanych dodatków. Ten przepis na chleb znalazłem w książce Caroline Bretherton „Baking”. Muszę przyznać, że kombinacja orzechów włoskich i świeżego rozmarynu sprawdza się wyśmienicie. Robiłem już ten chleb z orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam(...)pokruszonych orzechów włoskich 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego) *mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić” z kubka
UgotujmyTo.plciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 – 45 minut. Po tym czasie delikatnie osypujemy mąką i kilkakrotnie rzucamy ciastem o stolnicę, by odgazowac. Dzielimy na średniej wielkości bułeczki i obtaczamy w kaszy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. Bułeczki smażymy na BARDZO WOLNYM OGNIU po ok. 8-10 minut z każdej strony na całkowicie suchej
Ostra na Słodkoostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka nalewamy wodę. Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem(...)mocną gumką ) – tak by materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 – 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy gorącym sosem
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na przepyszne muffinki / bułeczki o serowym smaku. Niesamowicie miękkie , delikatne … puszyste. Przepis na stałe wchodzi do mojego menu i jeszcze nieraz zachwycę nim nie tylko domowników! Są świetnym pomysłem zarówno na śniadanie , jak i przekąskę w pracy czy na pikniku! SKŁADNIKI: - mąka – 1 szklanka - proszek do pieczenia – 2 lyżeczki - piwo ( jasne(...)grubych oczkach sery ( trochę odkładamy do posypania ) i dokładnie mieszamy. Robimy dołek w środku składników , wlewamy piwo i maślankę. Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Z ciasta odrywamy bułeczki i wkładamy do foremek na muffiny ( jeśli używamy silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczac ). Posypujemy resztą sera. Pieczemy 12-15 minut do momentu aż będą lekko twarde i złote. Studzimy na kratce
Ostra na Słodkomiękkie masło i sól. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy z ciepłym miejscu do wyrośnięcia. NADZIENIE: Ucieramy ze sobą wszystkie składniki na gładką masę. CAŁOŚĆ: Z ciasta formujemy bułeczki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut. Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie. Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około
Ostra na Słodkolodówce na czarną godzinę. Można z niego w kilkanaście minut przygotowac przysmaki zarówno na obiad , deser , jak i na przekąskę. Tak było i tym razem. Zrobiłam rewelacyjne odrywane bułeczki z włoskim farszem – czyli z pesto , suszonymi pomidorami ciągnącą się mozzarellą. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w kierunku pięknej Toskani. SKŁADNIKI : ** ciasto francuskie – 1 arkusz ** suszone pomidory – 100 g ** mozzarella(...)wcześniej pesto Rosso. Posypujemy posiekamy drobno suszonymi pomidorami. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Zwijamy delikatnie w roladę. Kroimy plastry o grubości do 2 cm. Tortownicę lub naczynie do zapiekania natłuszczamy. Układamy bułeczki , jedna obok drugiej. Całość smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego
Ostra na Słodkooliwę. Całość przelewamy do mąk , dodajemy posiekane suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić objętość. Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, puszyste bułeczki z dodatkiem ziarenek z ziołami. Idealne pieczywo na śniadanie czy kolacje. Najlepsze świeże, zaraz po upieczeniu z dodatkiem masła, zachęcam do spróbowania u siebie Post Ziołowe bułeczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujenasze ciasto jest już dokładnie zagniecione, nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy aż urośnie. Najlepiej jak podwoi swoją świętość jakieś 30-40 min. 3. Po tym czasie z ciasto tworzymy bułeczki, ciasta, rogale i co nam się żywnie podoba. Kładziemy na brytfanki nasmarowane tłuszczem i znów czekamy, aż podrosną. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem, bądź białkiem. Nasze bułeczki po upieczeniu ładnie się
Moje pyszne gotowanie