bułeczki - 9699 przepisów (strona:274/647)

Imprezowe bułeczki z wątróbką, cebulą i papryką 188

Przepis dostałam od sąsiadki, której oczywiście serdecznie dziękuję za tak proste i szybkie danie. Takie zapiekane bułeczki idealnie nadają się na imprezę lub tani szybki obiad. Sądzę, że przypadną do gustu nawet osobom nie lubiącym wątróbki. Bułeczki można jeść bez żadnych dodatków lub z ketchupem:-) U nas już przyjęły się na dobre w imprezowym repertuarze. Składniki: 6-7 bułek

IMPRESJA SMAKU
Drożdżówki z budyniem, dżemem porzeczkowym i imbirową kruszonką 193

łyżeczka zmielonego imbiru 60 g roztopionego masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 150 - 200 g (lub dżem z jakichkolwiek kwaśnych owoców) 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Wykonanie: Drożdże wymieszać w 100 ml ciepłego mleka (nie gorącego) i dodać łyżkę cukru, następnie chwilę poczekać, aż drożdże ruszą (pojawią się bąbelki, piana itp.) Zaczyn mamy gotowy(...)Wszystkie składniki wyrobić pomiędzy palcami Dwie płaskie blachy (te od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia Jak ciasto wyrośnie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki - bułeczki, następnie ułożyć na blachach w sporych odległościach (ja ułożyłam 6 na jednej blasze). Pozostawić drożdżówki do ponownego wyrośnięcia. (ok. 40 min.) Po drugim wyrośnięciu w każdej drożdżówce zrobić wgłębienie

IMPRESJA SMAKU
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 197

rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony

kolorowotorcikowo
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 211

nowe, a jednocześnie w pewien sposób znajome; używanie tych wielkich maszyn sprawia mi ogromną frajdę. Ale może przejdźmy do konkretów. Dzisiaj miałam pierwsze zajęcia praktyczne. Razem z koleżanką upiekłyśmy bułeczki z prawie trzech kilo mąki, używając ogromniastego, przemysłowego miksera, którego samo mieszadło jest niemal cięższe niż cały mój Walle. Już dzisiaj dowiedziałam się, że woda nie może być po prostu(...)letnia , ale należy dokładnie obliczyć jej temperaturę, żeby ciasto odpowiednio urosło. Piec, z którego wychodzą bułeczki mięciutkie i delikatne, super puchate, a jednocześnie z cudownie chrupiącą skórką, zrobił na mnie ogromne wrażenie. Pieczywo jak z piekarni; tyle, że tym razem zrobiłam je sama (no dobrze, w duecie). Ekscytacja sięga zenitu, nie mogę przestać się uśmiechać i aż ciężko mi uwierzyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej 207

dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami dozwolonymi w takiej diecie. Smak tych bułeczek jest specyficzny i wyrazisty, więc wielbicielom klasycznego, pszennego pieczywa mogą nie przypaść do gustu. Przepis na około 8 małych bułeczek pochodzi stąd: KLIK . 150g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej

Szefowa kuchni
Soczysta wątróbka 161

razie je tylko mleczko ;) Za to pozostali mogą się delektować tym razem najprostszą wątróbką na świecie :) Soczysta wątróbka Składniki: wątróbka łyżeczka masła woda sól suszona pietruszka świeża bułeczka Przygotowanie: Wątróbkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z wszystkich błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną na patelni wodę.  Dusimy z obu stron, a następnie dodajemy masło(...)Delikatnie podsmażamy i solimy. Po wyłożeniu na talerz posypujemy delikatnie suszoną pietruszką. Tak przygotowaną wątróbkę podajemy ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Pychota

Lawendowe Niebo
Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe 128

Bułeczki pszenno-żytnie z oliwkami i bazylią. Troszkę wilgotne, z dodatkiem mąki żytniej razowej i na takim też zakwasie. Miałam wątpliwości w jakiej temperaturze je piec. Brak mi jeszcze wprawy w wyrobie pieczywa, ale nie przeszkadza mi to w eksperymentach. Nie do końca widzę je jako spód pod zwykłe kanapki. Raczej wytarłabym nimi talerz z dobrą oliwą z oliwek(...)objętości. W moim przypadku ciasto rosło jak oszalałe, więc godzina wystarczyła. Po godzinie na blasze położyć papier do pieczenia, posypać go mąką. Natłuścić ręce oliwą i formować bułki lub bułeczki. U mnie wyszło 8 sporych bułek. Bułki kłaść z odstępami na blasze. Posypać je mąką, przykryć ściereczką, zostawić na kolejną godzinę. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni

W kuchni wieczorem
Plecione wianuszki drożdżowe 136

powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać, co w tym roku podamy na nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam je jeść z masłem albo jakimś domowym dżemem. Nie dość, że są smaczne to jeszcze tak ładnie wyglądają i mają cudownie chrupką skórkę(...)wyrośnięcia. Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy elastyczne ciasto. Aby ulepić bułeczki musimy urwać kawałek ciasta, zrolować go w wałek długości około 20-25 cm. Następnie zawiązać pośrodku niego supełek a końce zapleść między sobą tworząc wianek (l ewy koniec ciasta umieścić

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z serem 163

robotem kuchennym z końcówką do ciasta drożdżowego) odstawiamy na około 1-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy z dodatkiem łyżki mąki, następnie tworzymy małe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie do sera dodajemy żółtko, cukier puder i ekstrakt waniliowy i energicznie mieszamy(...)miksera z końcówką do ubijania białek. Gotową kruszonkę (kawałki pozlepianego ciasta) odstawiamy. Każdą bułkę ugniatamy po środku denkiem od wąskiej szklanki i nakładamy na nią około łyżeczki sera. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy wcześniej przygotowana kruszonką. Pieczemy około 15-20 minut w wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200`C. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
chicken and tomato bruschetta 226

grilled tomato on top.  To serve, place the bruschetta slices on a plate and spoon your favorite salad on top. Kombinacja pomidorów i kurczaka na kawałku pieczonej bułeczki zawsze świetnie smakuje. Składniki: 1 duży pomidor, filet z kurczaka (upieczony), 1 ząbek czosnku, (posiekany), chilli (posiekane). Aby zrobić bruschette należy podgrzać patelnie, najlepiej taką do grilla. Pokropić oliwą bułkę(...)grilować po jednej minucie z każdej strony. To samo należy zrobić z pomidorami. Pomieszać posiekany czosnek z chilli i dodać do tego oliwy. Położyć mieszankę na bułeczkę na to pokrojony w plastry filet z kurczaka, oraz grilowane pomidory na wierzch. Można serwować na talerzu z łyżką ulubionej sałatki na wierzchu

Kulinarna rozmowa
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 371

wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika

Kulinarne przygody Gatity
Podłużne bułki pszenne 214

miejsce na 1 godzinę. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych porcji. Każdą dosyć cienko wałkujemy, nadając kształt prostokąta i zwijamy, formując podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godzinę. Następnie na każdej bułce robimy ostrym nożem nacięcie, wzdłuż – na głębokość(...)bułek pszennych jest prostota ich wykonania. Pachnące, mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką, to najlepszy „budzik” z rana – na śniadanie. Swym cudownym zapachem przyciągną niejednego śpiocha. Polecam ten przepis i bułeczki. Smacznego. W dzisiejszym „Wypiekaniu na śniadanie” uczestniczyli: Dorota Moje Małe Czarowanie Lidia fb Wiosenka Eksplozja smaku Iza Smaczna pyza Kasia Ulubione przepisy Justyna Mama i pomocnicy Bożena Moje

mojewypiekiinietylko
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 229

Dzień Dobry! Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? PRZEPIS  BUŁECZKI DROŻDŻOWE

SMYKWKUCHNI
Baba z makiem zawijana 174

Zachwyciły mnie zdjęcia u Madame Edith i wiedziałam, że to będzie jeden z hitów wypieków świątecznych. Upiekłam babę i dla nas, i dla teściowej, i oraz kilka małych bułeczek. I nie wiem jak to będzie, niestety z bułeczek mak się sypał totalnie! jutro przekonam się czy z babki też leci... łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna! chyba następnym razem dodam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szwedzkie supelki pszenno-żytnie z rodzynkami czyli Niedzielne Śniadanie odc.33 165

moje trzecie podejście do tych bułeczek (tu i tu). Są niesamowite!!! za każdym razem kiedy je piekę jestem bardziej odważna. Do tej pory nie odważyłam się na oryginalna ilość przypraw, ale tylko do następnego razu!!! i pierwszy raz akurat miałam melasę! jeśli jesteście odważni i lubicie chrupiące, złote od melasy bułeczki POLECAM! SZWEDZKIE SUPEŁKI PSZENNO-ŻYTNIE Z RODZYNKAMI

Dzieje kuchennej Wiewióry