Bardzo dobry, pełen smaków i rozmaitości obiadek. Jak nie lubicie jednego z warzyw dodanego prze zemnie możecie go zamienić na inne warzywo. Wegetariańska wersja bez boczku. Ziemniaki umyć bardzo dokładnie. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić, W tym samym czasie jak ziemniaki się gotują przygotować warzywa. Do wrzącej osolonej wody wrzucić oskrobane marchewki. Gotować. Jak już marchew zacznie mięknąć dodać(...)pokrojony na kawałki brokuł. Gotować następne kilka minut aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać groszek i gotować już 1 minutkę. Odcedzić. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić boczek pokrojony w długie paski. Smażyć na małym ogniu aż boczek stanie się chrupiący. Zdjąć boczek z patelni. Na tej samej patelni co smażył się boczek obsmażyć ziemniaki. Jeżeli patelnia będzie zbyt sucha
Kuchnia PokoleńSzparagi są teraz wszędzie, a ponadto w całkiem niezłych cenach Aż żal byłoby ich nie wykorzystać w codziennym menu. Dziś proponuję szparagi zapiekane pod serem z chrupiącym boczkiem. Pyszne i szybkie w wykonaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z serem i boczkiem (4 porcje) Składniki: 350 g szparagów, przyciętych 1 szklanka startego sera żółtego(...)gruby plaster wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Szparagi ugotuj we wrzątku lub na parze przez 10-15 minut. Jeśli jesteś dumnym właścicielem Tefal Companion, włóż szparagi do koszyka, napełnij misę 0,7 l wody i uruchom program P1 Steam
karmelowywyszukanych składników czy przypraw. Myślę, że pod niektórymi względami jest podobna do tradycyjnej, prostej kuchni polskiej. Przykładem takiego dania jest potrawa, którą dziś przygotowałam, a mianowicie kapusta zasmażana z boczkiem . Czyż nie znacie takiego dania z kuchni waszych babć czy mam? Z pewnością tak! Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, potrzeba do niego jedynie kapusty (dowolny rodzaj) oraz(...)wędzonego boczku, który nadaje potrawom z kapusty wyjątkowego smaku. Polecam to danie jako idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Kapusta zasmażana z boczkiem Składniki: 1 cebula 150g wędzonego boczku mała główka kapusty (500g) (może być biała, czerwona, ja użyłam włoskiej) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Olej rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną
Codzienne GotowanieBalmoral to szkocka posiadłość rodziny królewskiej i to od tego miejsca pochodzi nazwa dania, które dziś przygotowałam. Kurczak Balmoral to pierś kurczaka faszerowana haggisem i zawinięta w boczek. Danie jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu, zazwyczaj serwuje się go z sosem z whisky ;) Jeżeli nie macie haggisa spróbujcie zrobić podobne danie z kaszanką. Polecam! Kurczak Balmoral Składniki(...)pojedyncze piersi z kurczaka kilka plastrów haggisa 8 plastrów cienko pokrojonego boczku sól, pieprz Jak zrobić kurczaka Balmoral: Pierś z kurczaka przekroić w połowie grubości, ale nie do końca. Mięso delikatnie rozbić, aby było nieco cieńsze, oprószyć solą i pieprzem. Na desce ułożyć dwa plastry boczku i delikatnie wygładzić je płasko ułożonym nożem. Na boczku ułożyć pierś z kurczaka gładką
Codzienne GotowaniePomysł, by naleśniki podać z nadzieniem porowym z boczkiem spodobał mi się od razu. Mojej Rodzince – niestety nie;) Każdy do takiego połączenia podchodził sceptycznie i kręcił nosem na taki wybór… do czasu aż spróbowali. Ku mojej uciesze smakowało każdemu:) Potwierdziło się więc, że naleśniki wcale nie muszą być podane z dżemem, czy serem. Smakują dosłownie ze wszystkim(...)podduszone pory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka 3 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki oleju sól szczypta brązowego cukru (naleśniki są na wytrawnie, więc cukier można całkiem pominąć lub dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach
Smaki Na TalerzuPomysł, by naleśniki podać z nadzieniem porowym z boczkiem spodobał mi się od razu. Mojej Rodzince – niestety nie;) Każdy do takiego połączenia podchodził sceptycznie i kręcił nosem na taki wybór… do czasu aż spróbowali. Ku mojej uciesze smakowało każdemu:) Potwierdziło się więc, że naleśniki wcale nie muszą być podane z dżemem, czy serem. Smakują dosłownie ze wszystkim(...)podduszone pory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka 3 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki oleju sól szczypta brązowego cukru (naleśniki są na wytrawnie, więc cukier można całkiem pominąć lub dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach
Smaki Na TalerzuPyszne, domowe szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną. Danie mało wyrafinowane, ale niezwykle smaczne – można sobie przypomnieć dzieciństwo. Nieco pracochłonne, ale bardzo szybko znika z talerzy. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka soli Ponadto: 250 g boczku wędzonego 2 cebule ok 250 g kiszonej kapusty po 4 liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca sól(...)około 4 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę. Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze
e-PrzepisyKulinarnePrzeeeepyszny pomysł na zimową kolację. Bo kiedyż, jak nie zimą właśnie, taki pieczony boczuś z chlebem i musztardą smakuje najlepiej? Ja jestem jak najbardziej na TAK:) Boczek wyszedł fantastyczny. Piekłam razem ze skórką, ale już podczas krojenia boczku na plasterki, ją usunęłam. Bardzo polecam jeśli lubicie takie smaki:) 1,5 kg boczku bez kości 4 ząbki czosnku 3 łyżki drobno(...)posiekanej pietruszki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka mielonego kuminu około 120 ml ciemnego piwa sól, pieprz Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratę. Doprawiamy z każdej strony solą oraz pieprzem. Czosnek drobno siekamy, oprószamy niewielką ilością soli morskiej po czym całość rozcieramy na desce nożem. Łączymy z posiekaną drobno zieleniną
Smaki Na Talerzulepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę(...)równie smaczne, ale dziś chciałam być bliżej Włoch:) Jedyne co dodałam od siebie to średnią cebulę. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 3 jajka 150 g wędzonego krojonego w kostkę boczku 1 mała cebula (opcjonalnie – nie ma jej w oryginalnym przepisie) 30 g tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie
Zasmakuj Kuchniidealne jako przekąska na różnego rodzaju imprezy. U mnie tartinki w wersji mięsnej w trzech rodzajach: z pasztetem i różnego rodzaju wędlinami dobrej jakości - kindziukiem dojrzewającym, kiełbasą jałowcową oraz boczkiem pieczonym - idealne do napojów wysokoprocentowych, więc doskonale sprawdzą się podczas świąt czy sylwestra. Szybkie w przygotowaniu, a do tego świetnie prezentują się na stole i znikają w mgnieniu oka 😉 Składniki(...)kilka kromek chleba żytniego dowolny pasztet Duda ( u mnie: z jeleniem) kilka plasterków boczku pieczonego Duda 1/3 czerwonej papryki kilka oliwek zielonych lub czarnych natka pietruszki 2-3 frankfurterki Duda 1 kiełbasa jałowcowa Duda 1/3 ogórka świeżego kilka listków świeżego szpinaku kilka plasterków kindziuka dojrzewającego Duda kilka grzybków marynowanych ketchup, musztarda, chrzan tarty Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania składników: Paprykę
Kuchnia MagdaLenysię oczy – uwielbia wszystkie pasty, pasjami. Na słowo ‘bekon’ do kuchni zbiegamy się oboje. Razem z zapachem wędzonki pojawiają się też oba nasze koty, liczące na to że okruchy boczku spadną z deski i coś dobrego im się trafi. A do burraty sama mam słabość, ogromną – aż miękną mi kolana. Włoski obiad gotowy w 15 minut – przepyszny! Burrata – czyli dosłownie(...)niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Gdy makaron zaczyna się gotować, szykujemy resztę składników. Obieramy szalotki i czosnek, drobno siekamy. Podstawą tego dania jest boczek – naprawdę dobry, swojski, solony lub peklowany a później wędzony. Miękki, pachnący dymem, odpowiednio tłusty i charakterny. My już mamy swój ulubiony, z małej manufaktury ze Lwówka Śląskiego. Szukajcie jak najlepszego
Karo in the KitchenMłoda kapusta jest wyjątkowa. Jest delikatna, szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na milion różnych sposobów! Dziś proponuję ją w klasycznej wersji delikatnie pomidorowej z boczkiem i koperkiem, która może być dodatkiem do dania głównego, jak i daniem samym w sobie. Jak dla mnie najlepsza jest odgrzana następnego dnia z chlebkiem – niebo w gębie! Jeżeli(...)Cuisine Companion, te generalnie zrobi on to całe danie za Ciebie. Poniżej przedstawiam przygotowanie w wersji tradycyjnej i na TCC. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z boczkiem (6 porcji) Składniki: 4 łyżki oleju roślinnego 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w paski 2 cebule, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej 2 łyżki wody
karmelowyminął jak szalony i nastaje luty. Czas najwyższy na utylizację ubiegłorocznych, działkowych zapasów. Na pierwszy ogień poszedł bób z którego przygotowałam bardzo smaczne pierogi. Z dodatkiem twarogu i wędzonego boczku smakują wyśmienicie. Są bardzo syte. Jeżeli nie macie takich działkowych zapasów, jak ja, to mrożony bób bez problemów kupicie w większości sklepów spożywczych. Zachęcam Was do samodzielnego ustalenia proporcji składników(...)będziecie mieli jakiś problem to śmiało pytajcie- z ochotą pomogę PIEROGI Z BOBEM CIASTO 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l maślanki naturalnej sól FARSZ bób twaróg półtłusty boczek wędzony 1-2 łyżki oleju cebula sól, pieprz Bób ugotować do miękkości około 10-15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić
Pieguskowa KuchniaDziś przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis(...)polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down for English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki: 250 g świeżego szpinaku 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku
karmelowy