ryż. Przykładem na to może być zapiekanka chłopska , do przygotowania której wykorzystałam ugotowane ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego dnia. Ponadto w zapiekance znalazła się też kiełbasa śląska, boczek wędzony, cebula i czosnek. Pokrojone w plasterki ziemniaki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym na przemian z podsmażoną na boczku kiełbasą. Jak każde tego typu danie, zapiekanka chłopska jest też posypana startym(...)mogą to być pieczarki lub papryka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekankę chłopską: około 800 g obranych i ugotowanych ziemniaków 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub zwyczajna) 200 g boczku wędzonego 150 g tartego żółtego sera 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 1 duże jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka masła
Danka Pichciswoją uniwersalnością w kuchni. Jak długo gotować mak- video Poznaj inne artykuły: Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka jak gotować ? Jak długo piec boczek? Jak długo piec żeberka? fasolka(...)gotować mak ? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak gotować kuskus ? Poznaj inne artykuły: Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka jak gotować ? Jak długo piec boczek? Jak długo piec żeberka
Podstawy Gotowaniaposypujemy ulubionymi przyprawami. Następnie pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż brukselka będzie miękka i lekko zrumieniona. Szczegółowy przepis na duszoną brukselkę z boczkiem i cebulą Składniki: 500g brukselki, oczyszczonej i przekrojonej na pół 100g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 1/2 szklanki bulionu warzywnego Sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do momentu, aż będzie miękka i szklista. Dodaj pokrojony boczek i smaż go razem z cebulą przez kilka minut, aż będzie lekko zrumieniony. Dodaj brukselkę i smaż przez kilka minut, mieszając, aż się lekko zrumieni. Wlej bulion warzywny i przykryj patelnię. Gotuj na małym ogniu przez
Podstawy GotowaniaPomyślałam więc, że zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę. Oesu… wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego(...)Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy całość do zrumienienia. Kapustę odsączamy i wrzucamy do boczku, mieszamy. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami Łazanki z kapustą i pieczarkami Makaron
Kardamonovyniemożliwe, że do tej pory na blogu nie było tego przepisu, bo ja wprost kocham babkę ziemniaczaną! Kiedyś robiłam ją częściej, często z dodatkiem kiełbasy lub boczku, a nawet oba te dodatki łączyłam ze sobą i dodawałam do środka. Dziś coraz częściej moja babka ziemniaczana nie ma w środku dodatku mięsnego, a jak ktoś sobie jego życzy, to można(...)ziemniaki w parmezanie Placek po węgiersku Mega chrupiące placki ziemniaczane Ziemniaki pieczone z białym serkiem Placki z gotowanych ziemniaków Ziemniaki z gzikiem Ziemniaki jak z ogniska! Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem Pieczone ziemniaki z guacamole Kopytka ruskie Pieczone ziemniaki z rozmarynem Placki z ziemniaków i marchewki Muffiny ziemniaczane Pieczone ziemniaki Ziemniaki zapiekane ze śmietaną – gratin
nietylkopasta.plMłoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem. Świetnie smakuje i jest prostym dodatkiem do obiadu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI : 1 młoda kapusta 150g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 pęczek kopru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli pieprz 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści(...)Przekładamy do garnka zalewamy do połowy wodą. Dodajemy sól, cukier i szczyptę pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 8-10 minut. 2. W miedzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony drobno boczek do zarumienienia. Do boczku dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy łyżkę masła i jak się roztopi dodajemy łyżkę mąki. Przesmażamy chwilę żeby się mąka lekko zarumieniła. 3. Przelewamy
karolgotujerodziny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kurczaka pieczonego na młodej kapuście: około 1 kg młodych ziemniaków 900 g mięsa z kurczaka 1 główka młodej kapusty (800 g) 200 g boczku wędzonego 1 średniej wielkości cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku 100 ml słodkiej śmietanki(...)ciepłej wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kurczaka pieczonego na młodej kapuście: Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę (niezbyt drobno). Mięso z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze porcje (w moim przypadku są to udka, piersi i podudzia). Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Odstawić na 30 minut. Pokrojony boczek przełożyć
Danka Pichciponieważ obecnie jest sezon na młodą kapustę postanowiłam zrobić go w wersji wiosennej i powstały łazanki z młodą kapustą . Do zrobienia tego dania oprócz podstawowych składników potrzebny będzie jeszcze boczek wędzony i kiełbasa. Nie może tu również zabraknąć świeżego koperku, który z młodą kapustą stanowią idealny duet. Młoda kapusta na wiosnę jest bardzo smaczna i miękka, więc nie trzeba(...)długo gotować, dlatego łazanki z młodą kapustą robi się szybko. W jednym garnku gotujemy makaron, w drugim poszatkowaną kapustę, a na patelni podsmażamy boczek wędzony z cebulą i kiełbasą. Następnie wszystko razem łączymy, doprawiamy i pieprzem, chwilę dusimy i gotowe. Przepis na łazanki z młodą kapustą jest uniwersalny, można go modyfikować według własnego uznania i dodać na przykład pieczarki
Danka Pichcikukurydziane tortille 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 małej czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanej kolendry + kilka listków do ozdoby 1/2 limonki 100 g. wędzonego boczku 1/2 awokado 4 łyżki fasoli pinto lub czerwonej z puszki 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 4 małe jajka 1 łyżeczka masła sól, pieprz Pomidora obierz ze skórki(...)pokrój w drobną kostkę. Dodaj do niego posiekaną drobno czerwoną cebulę, kolendrę i oliwę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki do smaku. Z boczku odkrój 4 plasterki i zrumień je na suchej patelni. Pozostały boczek pokrój w kosteczkę i usmaż na tej samej patelni, na małej mocy palnika wytapiając tłuszcz. Gdy boczek będzie już ładnie rumiany dodaj fasolę, kmin
Delicious Placewracając do tych pierogów, z farszem to troszkę inna bajka. Mięso wiadomo, a jak nie, to napiszę...z rosołu. W tych szalonych czasach trzeba sobie jakoś radzić. Tutaj dołożyłem boczku wędzonego, żeby farsz nie wyszedł za suchy. No i w końcu ten sos. Powstał on na bazie wytopionego, podczas pieczenia, boczku. Oczywiście boczek był wcześniej natarty i czosnkiem, i przyprawami(...)mąki 1 łyżka masła 350 ml wrzącej wody Farsz: 700 g ugotowanego mięsa z rosołu 150 g wędzonego boczku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sos: 350 ml wytopionego tłuszczu z boczku pieczonego 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu sól, pieprz
R'n'G Kitchenwiem co jem” jak najbardziej tu pasuje. Mięso wieprzowe rasy puławskiej samo w sobie jest bardzo smaczne, dodatkowo naturalne i podstawowe przyprawy oraz pieczenie w worku powodują, że boczek wprost rozpływa się ustach. Wysoka temperatura pieczenia na początku powoduje denaturację białka na zewnątrz i zamknięcie smaku w środku mięsa. Niższa temperatura podczas dalszego pieczenia nie wysusza i nadaje kruchości(...)Zasada pieczenia mięsa wieprzowego brzmi: na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Składniki: ? kawałek boczku surowego ok. 700 g, u mnie z wieprzowiny rasy puławskiej ? 4 ząbki czosnku ? 1 łyżeczka majeranku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i nakłuć wielokrotnie wykałaczką. ? Posypać solą, pieprzem i majerankiem. ? Czosnek obrać, pokroić na plasterki i obłożyć nimi boczek
To co kochamsmaczny barszcz biały na domowym zakwasie. Wyrazisty, kwaskowy i pyszny. Polecam zamemu przygotować zakwas i ugotować pyszny barszcz. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 litra wody 15-20 dkg boczku wędzonego 3-5 białych, surowych kiełbas 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu 1 łyżka naturalnej jarzynki lubczyk suszony do smaku 3 ziemniaki(...)łyżka majeranku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki śmietany 12 % PRZYGOTOWANIE : Na barszcz biały potrzebujemy białą surową kiełbasę i surowy wędzony boczek boczek do wody tu jest 2,5 litra wody dodajemy 5 surowych kiełbas skórkę, ponacinałam nałożę aby ta kiełbasa soki oddawała do zupy. do tego liść laurowy dwa ziarenka zioła angielskiego
Kulinarne Fantazje MarioliMagda Różnie się na nie mówi, jednak dla mnie i mojej rodziny zawsze to są prażonki, danie z mojego regionu z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą oraz cebulą ale są też wersje z dodatkiem buraka a nawet marchewki. My uwielbiamy prażonki, w sobotę bardzo często jemy je na obiad. I aż dziw, bo nigdy na blogu się nie pochwaliłam, jak robię moje(...)trzeba zachwalać, a tym co nie znają polecam przeczytać przepis i samemu przygotować. Składniki (na 4 porcje): 2,5kg ziemniaków 3 cebule pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 200g surowego boczku lub najlepiej wędzonego, ze skórą 2 buraki sól i pieprz odrobina słodkiej papryki łyżeczka suszonego majeranku – opcjonalnie około 1/3 szklanku oleju Przygotowujemy wszystkie składniki – kielbasę kroimy
Smaczna Stronaobfituje w dyniowych smakach. Do tego jarmuż – skoro kupiłam całą paczkę to trzeba wykorzystać, a nie zmarnować. I tym sposobem powstała zapiekanka makarowa z tymi składnikami. Do tego boczek – dla mojego męża kwitesencja wszystkiego, magiczny składnik, must w wytrwanych daniach po prostu. Wszystko pięknie się komponuje, super smakuje, pod skorupką z sera, bułki tartej i oliwy. Składniki(...)porcje): 250g makaronu – użyłam casarecce 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 100ml bulionu warzywnego – może być z kostki 150g surowego wędzonego boczku w plasterkach garść jarmużu mały ząbek czosnku średnia cebula 2 łyżki masła 2 duże łyżki kremowego serka sól i pieprz do smaku około 1/2 szklanki tartego sera – najlepiej Cheddar 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki
Smaczna Stronaświetnie wchłania się przez makaron. Na przygotowanie tego dania potrzebujecie zaledwie 30 minut. Ja się sprężyłam i nawet je przygotowałam w 20 minut. Podczas gotowania makaronu i brokułów, smażyłam boczek, tarłam parmezan i suszyłam w wirówce rukolę. To się nazywa efektywność w gotowaniu! Jak widać w przepisie poniżej to danie makaronowe zawiera niewiele składników, głównie ricottę, parmezan i brokuły(...)podstawą tego dania. Póżniej można danie modyfikować na wiele sposobów. Ja dodałam smażony wędzony boczek. Oczywiście można pominąć boczek i przyrządzić makaron całkowicie w wersji bezmięsnej. Zawsze do makaronu podaję dodatkowy parmezan. Uwielbiam ten ser! Świetnie pasuje do delikatnych w smaku brokułów. Brokuły to kolejny produkt, który często dodaję do makaronu jak w przepisie na tagliolini z salsiccia . Rigatoni
codojedzenia