Dodatkowo posiadają związki lektyny, które odpowiedzialne są za przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g makaronu Tagliatelle 150 g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 80 ml śmietany 30 % 5 żółtek 5-6 pieczarek Sól, pieprz 2-3 listki natki pietruszki do ozdoby Olej do smażenia Przepis na carbonare z pieczarkami Makaron Tagliatelle ugotuj zgodnie(...)wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, następnie dodaj czosnek przetarty przez praskę, oraz pieczarki pokrojone w talarki Śmietanę wymieszaj z żółtkami, dodaj do makaronu z boczkiem. Razem wszystko wymieszaj, lecz uważaj by jajko się nie ścięło. Dopraw sola i pieprzem do smaku. Wyłóż na talerz i przyozdób świeżymi listkami pietruszki. Smacznego! Artykuł Carbonara
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!innym pomysłom na tartę, zapraszam: Tarta z serem feta i kurczakiem Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową(...)boczku Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Tartaletki z boczkiem i jajkiem Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 200g boczku wędzonego w plastrach 300g pieczarek 1/2 główki brokuła - tylko różyczki, bez grubej łodygi 1 cebula - duża 100g sera
Grunt to przepis!Dawno nie jadłam tak pysznej tarty. Myślę, że duży wpływ na jej smak mają właśnie kurki. Dodatek wędzonego boczku również odgrywa tu swoją rolę. Ja wykorzystałam samo mięso z boczku, bez skóry i tłuszczu. Smak całej tarty podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i aromatyczny tymianek. Takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi(...)jako przekąska dla gości. SKŁADNIKI Kruchy spód: 260 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 130 g zimnego masła Nadzienie: 160 g chudego boczku wędzonego parzonego 1 duża cebula 350 g kurek (u mnie mrożone) 2 łyżki masła 2 jajka 400 g kwaśnej śmietany 18% 60 g sera grana padano duży pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego
Passions hobbies lifejakiegoś czasu zapraszam Was na gotowanie live w każdą środę po 20:00. W ostatnią środę na Facebooku przygotowałam szakszukę, która dzięki dodatkowy boczku i dużej ilości czosnku nabrała nowego wymiaru. Czosnek zamiast przecisnąć przez praskę pokroiłam w plasterki, co było niesamowicie dobrym pomysłem. Już zawsze będę tak robiła. Do szakszuki nie dodawajcie raczej cebuli i nie zapomnijcie o pikantnych(...)tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 25 minut SKŁADNIKI: – 100-150 g boczku – 3 pomidory – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
nietylkopasta.plmięsnym smakowało obłędnie! Było rodzinnie, domowo, smacznie. Myślę, że tak jest dziś u mnie:) Bynajmniej staram się odtwarzać kuchnię rodzinną, w szczególności mojej Babci. ZAPRASZAM na gulasz drobiowy z boczkiem, grzybami i pomidorami. Opcjonalnie, obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu. Składniki: 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa wieprzowego(...)wody, dodajemy do gulaszu z wodą, w której się moczyły, moczę 20 minut i siekam lub inna wersja: nie namaczam grzybów a mielę w młynku na proszek 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 3 duże cebule posiekane w piórka 350 g pieczarek szklanka passaty lub ok. 150 g koncentratu pomidorowego opcja: 2 czerwone papryki posiekane w kostkę i przesmażone
Zasmakuj KuchniSałatka ziemniaczana z boczkiem to smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się jako samodzielne dość sycące danie, może być również ciekawym dodatkiem do potraw z grilla. Jest to pożywne, smaczne i bardzo oryginalne danie, bardzo proste w przygotowaniu. składniki na 3 porcje 8 młodych ugotowanych ziemniaków 350 g wędzonego boczku 2 cebule pęczek szczypiorku z dymki 3 łyżki majonezu(...)łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Wędzony boczek kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz od czasu do czasu mieszając, dodajemy posiekaną cebulę i całość chwilę rumienimy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Ugotowane, obrane z łupin i wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej
Smakowite DaniaGrochówka z kociołka przesiąknięta aromatem ogniska i wędzonych żeberek. Idealna zupa na wakacyjne biesiadowanie. Składniki : 1 kg grochu łuskanego 1,5 kg żeberek wędzonych 0,3 kg boczku wędzonego 0,3 kg kiełbasy 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5-6 średnich ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych gałązka lubczyku(...)przypr. Magi kminek mielony majeranek pieprz Przygotowanie: Z boczku wędzonego odcinamy skórę, kroimy w ok. 0, 5 cm plastry a następnie w słupki Kiełbasę kroimy wzdłuż na 4 części i ścinamy ją w kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rozgrzanego kociołka wrzucamy ok. 50 gr. smalcu oraz skrojony boczek i kiełbasę Całość podsmażamy. W tym czasie przygotowujemy żeberka wędzone. Przygotowanie
Mechanik w kuchnipotrzeby na coś ziemniaczanego. Otworzyłam lodówkę i tak oto powstała sałatka z młodymi, pieczonymi ziemniakami z dodatkiem tymianku, z koperkiem i natką pietruszki, chrupiącym boczkiem, kremową fetą, szczypiorkiem oraz prażonym słonecznikiem. Kilka składników i mamy genialną, swojską wyżerkę z przytupem! 😉😁 SKŁADNIKI: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oleju(...)łyżeczki suszonego tymianku sól morska 2-3 łyżki siekanego koperku 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki 250 g boczku wędzonego 1/2 cebuli 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 0.5 pęczka szczypiorku 1/3 szklanki słonecznika łuskanego WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki
Słodko-Słony Świat IlonyObalam stereotypowe myślenie, że pasztet pieczemy tylko na święta Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień. Moja rodzinka zajadała się nim na śniadanie i kolację. Znikła błyskawicznie i cieszę się, że w ogóle udało mi się go dorwać do zdjęcia XD Ja przygotowałam pasztet od początku, ale śmiało możecie wykorzystać do niego mięso(...)warzywa z rosołu. Pasztet drobiowy w boczku Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka (lub cały kurczak o wadze około 1,5 kg) 200 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka połowa małego selera (lub 1/4 dużego) 2 łodygi świeżego lubczyku (można zastąpić łyżką suszonego) 1 czerstwa bułka 1 jajko kilka liści laurowych (3-4 szt.) kilka ziarenek ziela angielskiego
PatiGotujeDziś przedstawiam na pyszny, łatwy i przyjemny dodatek do każdego dania głównego. Zasmażana młoda kapusta z boczkiem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa i chyba nigdy nie będę miała jej dosyć:) Polecam do wszystkiego, chociaż ja lubię ją nawet z samym chlebkiem jako danie samo w sobie. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Zasmażana młoda kapusta z boczkiem(...)koperkiem (4 porcje) Składniki: 1/2 główki młodej, zielonej kapusty, poszatkowanej 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę 1 marchewka, starta na tarce 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 100 ml śmietanki 36% sól, pieprz 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego Przygotowanie: W szerokim
karmelowyWątróbki drobiowe w młodej kapuście z boczkiem Wątróbka , czyli podroby , pyszne , nie doceniane skarby natury Wiem ,wiele osób się ze mną nie zgodzi , a u wielu wywołam efekt obrzydzenia , cóż powiem tyle , nawet źle przyrządzona polędwica może smakować paskudnie , mimo iż jest rarytasem . Jako niezmordowany zwolennik podrobów , będę je uparcie promować , tym bardziej iż niewiele osób zdaje sobie sprawę(...)polecam przerzucać się na podroby, kosztem innych kawałków mięsa , ale włączenie ich do diety , na pewno wyjdzie Wam na zdrowie . Dzisiaj sezonowa wersja wątróbki, smażonej na krótko z boczkiem i młoda kapustką Pyszności ! Składniki : 1/2 małej główki świeżej kapusty białej ( czyli zwykłej ) 0,5 kg drobiowych wątróbek 1 średniej wielkości cebula kawałek wędzonego , nie parzonego boczku ( mniej więcej
Ogrodnik w podróżyweekend więc na pewno skusicie się na grilla. Dzisiaj trochę kontrowersyjny przepis. Jedni ją kochają (tak jak ja), inni wręcz nienawidzą. Mowa oczywiście o wątróbce ;D Grillowana wątróbka w boczku to ostatnio hit naszego domowego grilla. Jest świetną przekąską w oczekiwaniu na pozostałe pyszności. Fani wątróbki na pewno będą zachwyceni Przepis banalnie prosty z wykorzystaniem tylko dwóch składników, a efekt(...)fenomenalny! Grillowana wątróbka w boczku Składniki: wątróbka drobiowa (tyle sztuk ile chcemy) cieniutkie plasterki boczku wędzonego (tyle plasterków ile wątróbki) Wątróbkę oczyszczamy z błonek, dokładnie myjemy i osuszamy. Każdą z nich owijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Smażymy na rozgrzanym grillu kilka minut, aż boczek stanie się chrupiący a wątróbka upieczona w środku. I gotowe! Najlepiej smakuje w towarzystwie
PatiGotujeBardzo dobry, pełen smaków i rozmaitości obiadek. Jak nie lubicie jednego z warzyw dodanego prze zemnie możecie go zamienić na inne warzywo. Wegetariańska wersja bez boczku. Ziemniaki umyć bardzo dokładnie. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić, W tym samym czasie jak ziemniaki się gotują przygotować warzywa. Do wrzącej osolonej wody wrzucić oskrobane marchewki. Gotować. Jak już marchew zacznie mięknąć dodać(...)pokrojony na kawałki brokuł. Gotować następne kilka minut aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać groszek i gotować już 1 minutkę. Odcedzić. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić boczek pokrojony w długie paski. Smażyć na małym ogniu aż boczek stanie się chrupiący. Zdjąć boczek z patelni. Na tej samej patelni co smażył się boczek obsmażyć ziemniaki. Jeżeli patelnia będzie zbyt sucha
Kuchnia PokoleńSzparagi są teraz wszędzie, a ponadto w całkiem niezłych cenach Aż żal byłoby ich nie wykorzystać w codziennym menu. Dziś proponuję szparagi zapiekane pod serem z chrupiącym boczkiem. Pyszne i szybkie w wykonaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z serem i boczkiem (4 porcje) Składniki: 350 g szparagów, przyciętych 1 szklanka startego sera żółtego(...)gruby plaster wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Szparagi ugotuj we wrzątku lub na parze przez 10-15 minut. Jeśli jesteś dumnym właścicielem Tefal Companion, włóż szparagi do koszyka, napełnij misę 0,7 l wody i uruchom program P1 Steam
karmelowy