boczek - 14002 przepisów (strona:71/934)

Kapusta zasmażana z boczkiem 181

wyszukanych składników czy przypraw. Myślę, że pod niektórymi względami jest podobna do tradycyjnej, prostej kuchni polskiej. Przykładem takiego dania jest potrawa, którą dziś przygotowałam, a mianowicie kapusta zasmażana z boczkiem . Czyż nie znacie takiego dania z kuchni waszych babć czy mam? Z pewnością tak! Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, potrzeba do niego jedynie kapusty (dowolny rodzaj) oraz(...)wędzonego boczku, który nadaje potrawom z kapusty wyjątkowego smaku. Polecam to danie jako idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.   Kapusta zasmażana z boczkiem Składniki:  1 cebula 150g wędzonego boczku mała główka kapusty (500g) (może być biała, czerwona, ja użyłam włoskiej) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Olej rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Kurczak Balmoral 190

Balmoral to szkocka posiadłość rodziny królewskiej i to od tego miejsca pochodzi nazwa dania, które dziś przygotowałam. Kurczak Balmoral to pierś kurczaka faszerowana haggisem i zawinięta w boczek. Danie jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu, zazwyczaj serwuje się go z sosem z whisky ;) Jeżeli nie macie haggisa spróbujcie zrobić podobne danie z kaszanką. Polecam!  Kurczak Balmoral Składniki(...)pojedyncze piersi z kurczaka kilka plastrów haggisa 8 plastrów cienko pokrojonego boczku sól, pieprz Jak zrobić kurczaka Balmoral: Pierś z kurczaka przekroić w połowie grubości, ale nie do końca. Mięso delikatnie rozbić, aby było nieco cieńsze, oprószyć solą i pieprzem. Na desce ułożyć dwa plastry boczku i delikatnie wygładzić je płasko ułożonym nożem. Na boczku ułożyć pierś z kurczaka gładką

Codzienne Gotowanie
Naleśniki z porem i boczkiem 190

Pomysł, by naleśniki podać z nadzieniem porowym z boczkiem spodobał mi się od razu. Mojej Rodzince – niestety nie;) Każdy do takiego połączenia podchodził sceptycznie i kręcił nosem na taki wybór… do czasu aż spróbowali. Ku mojej uciesze smakowało każdemu:) Potwierdziło się więc, że naleśniki wcale nie muszą być podane z dżemem, czy serem. Smakują dosłownie ze wszystkim(...)podduszone pory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka 3 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki oleju sól szczypta brązowego cukru (naleśniki są na wytrawnie, więc cukier można całkiem pominąć lub dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z porem i boczkiem 168

Pomysł, by naleśniki podać z nadzieniem porowym z boczkiem spodobał mi się od razu. Mojej Rodzince – niestety nie;) Każdy do takiego połączenia podchodził sceptycznie i kręcił nosem na taki wybór… do czasu aż spróbowali. Ku mojej uciesze smakowało każdemu:) Potwierdziło się więc, że naleśniki wcale nie muszą być podane z dżemem, czy serem. Smakują dosłownie ze wszystkim(...)podduszone pory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka 3 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki oleju sól szczypta brązowego cukru (naleśniki są na wytrawnie, więc cukier można całkiem pominąć lub dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach

Smaki Na Talerzu
Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną 245

Pyszne, domowe szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną. Danie mało wyrafinowane, ale niezwykle smaczne – można sobie przypomnieć dzieciństwo. Nieco pracochłonne, ale bardzo szybko znika z talerzy. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka soli Ponadto: 250 g boczku wędzonego 2 cebule ok 250 g kiszonej kapusty po 4 liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca sól(...)około 4 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę. Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Boczek w piwie 159

Przeeeepyszny pomysł na zimową kolację. Bo kiedyż, jak nie zimą właśnie, taki pieczony boczuś z chlebem i musztardą smakuje najlepiej? Ja jestem jak najbardziej na TAK:) Boczek wyszedł fantastyczny. Piekłam razem ze skórką, ale już podczas krojenia boczku na plasterki, ją usunęłam. Bardzo polecam jeśli lubicie takie smaki:) 1,5 kg boczku bez kości 4 ząbki czosnku 3 łyżki drobno(...)posiekanej pietruszki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka mielonego kuminu około 120 ml ciemnego piwa sól, pieprz Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratę. Doprawiamy z każdej strony solą oraz pieprzem. Czosnek drobno siekamy, oprószamy niewielką ilością soli morskiej po czym całość rozcieramy na desce nożem. Łączymy z posiekaną drobno zieleniną

Smaki Na Talerzu
Spaghetti carbonara 126

lepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę(...)równie smaczne, ale dziś chciałam być bliżej Włoch:) Jedyne co dodałam od siebie to średnią cebulę. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 3 jajka 150 g wędzonego krojonego w kostkę boczku 1 mała cebula (opcjonalnie – nie ma jej w oryginalnym przepisie) 30 g tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie

Zasmakuj Kuchni
TARTINKI IMPREZOWE 171

idealne jako przekąska na różnego rodzaju imprezy. U mnie tartinki w wersji mięsnej w trzech rodzajach: z pasztetem i różnego rodzaju wędlinami dobrej jakości - kindziukiem dojrzewającym, kiełbasą jałowcową oraz boczkiem pieczonym - idealne do napojów wysokoprocentowych, więc doskonale sprawdzą się podczas świąt czy sylwestra. Szybkie w przygotowaniu, a do tego świetnie prezentują się na stole i znikają w mgnieniu oka 😉 Składniki(...)kilka kromek chleba żytniego dowolny pasztet Duda ( u mnie: z jeleniem) kilka plasterków boczku pieczonego Duda 1/3 czerwonej papryki kilka oliwek zielonych lub czarnych natka pietruszki 2-3 frankfurterki Duda 1 kiełbasa jałowcowa Duda 1/3 ogórka świeżego kilka listków świeżego szpinaku kilka plasterków kindziuka dojrzewającego Duda kilka grzybków marynowanych ketchup, musztarda, chrzan tarty Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania składników:  Paprykę

Kuchnia MagdaLeny
Burrata, bekon, bucatini – carbonara na szybko 272

się oczy – uwielbia wszystkie pasty, pasjami. Na słowo ‘bekon’ do kuchni zbiegamy się oboje. Razem z zapachem wędzonki pojawiają się też oba nasze koty, liczące na to że okruchy boczku spadną z deski i coś dobrego im się trafi. A do burraty sama mam słabość, ogromną – aż miękną mi kolana. Włoski obiad gotowy w 15 minut – przepyszny! Burrata – czyli dosłownie(...)niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Gdy makaron zaczyna się gotować, szykujemy resztę składników. Obieramy szalotki i czosnek, drobno siekamy. Podstawą tego dania jest boczek – naprawdę dobry, swojski, solony lub peklowany a później wędzony. Miękki, pachnący dymem, odpowiednio tłusty i charakterny. My już mamy swój ulubiony, z małej manufaktury ze Lwówka Śląskiego. Szukajcie jak najlepszego

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon 207

Młoda kapusta jest wyjątkowa. Jest delikatna, szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na milion różnych sposobów! Dziś proponuję ją w klasycznej wersji delikatnie pomidorowej z boczkiem i koperkiem, która może być dodatkiem do dania głównego, jak i daniem samym w sobie. Jak dla mnie najlepsza jest odgrzana następnego dnia z chlebkiem – niebo w gębie! Jeżeli(...)Cuisine Companion, te generalnie zrobi on to całe danie za Ciebie. Poniżej przedstawiam przygotowanie w wersji tradycyjnej i na TCC. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z boczkiem (6 porcji) Składniki: 4 łyżki oleju roślinnego 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w paski 2 cebule, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej 2 łyżki wody

karmelowy
PIEROGI Z BOBEM 152

minął jak szalony i nastaje luty. Czas najwyższy na utylizację ubiegłorocznych, działkowych zapasów. Na pierwszy ogień poszedł bób z którego przygotowałam bardzo smaczne pierogi. Z dodatkiem twarogu i wędzonego boczku smakują wyśmienicie. Są bardzo syte. Jeżeli nie macie takich działkowych zapasów, jak ja, to mrożony bób bez problemów kupicie w większości sklepów spożywczych. Zachęcam Was do samodzielnego ustalenia proporcji składników(...)będziecie mieli jakiś problem to śmiało pytajcie- z ochotą pomogę PIEROGI Z BOBEM CIASTO 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l maślanki naturalnej sól FARSZ bób twaróg półtłusty boczek wędzony 1-2 łyżki oleju cebula sól, pieprz Bób ugotować do miękkości około 10-15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 235

Dziś przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis(...)polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down for English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki: 250 g świeżego szpinaku 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku

karmelowy
Spaghetti carbonara – oryginalny przepis 7714

Włoszech :) Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedziała, że jest to oryginalna włoska carbonara ;) Dla nas to był po prostu makaron z jajkiem i boczkiem :) Oryginalna pasta alla carbonara złożona jest z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz boczku i sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino)… więc w babcinym(...)width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti carbonara – Składniki: 150g makaronu spaghetti 100g boczku wędzonego (w oryginale z reguły jest boczek suszony – pancetta) odrobina oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do smażenia 2 jajka sól i świeżo zmielony czarny pieprz 2 ząbki czosnku

Kulinarne Przeboje
Farfalle w zielonym towarzystwie 151

Makaronowe kokardki podane razem z zielonym oraz cukrowym groszkiem, porem oraz sosem z dodatkiem boczku i pietruszki. Pyszne i lekkie danie, które przygotowałam dziś po raz pierwszy, ale już teraz wiem, że na pewno będą powtórki. Zdradzę Wam w sekrecie, że pomyślałam o makaronie, bo miałam końcówkę parmezanu. Wiadomo, że makaron posypany parmezanem jest najlepszy. No więc zrobiłam makaron, zjadłam(...)było pyszne, choć niebawem mam w planach powtórzyć już w pełnej wersji;) 200 g mrożonego groszku 100-150 g groszku cukrowego 1 duży por 1 cebula 150 g wędzonego boczku 250 g makaronu farfalle 2 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżki mąki 250 ml kremówki 250 ml bulionu warzywnego duży pęczek natki pietruszki parmezan sól, pieprz Mrożony groszek przesypujemy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania