TMini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem Na upalne wieczory z przyjaciółmi zimne piwo, to dobry pomysł. Jednak nie samym piwem człowiek żyje i warto do tego zestawu dorzucić coś dobrego do jedzenia. ;) Na małą przekąskę lub też preludium przed większym posiłkiem polecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie(...)odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo ½ szklanki śmietany 60 g drobno startego żółtego sera ½ łyżeczki tymianku szczypta gałki
Pełny talerzsmakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi:) Składniki: 1 kg małych ziemniaków(...)wędzonego boczku (najlepiej w cienkich plasterkach) 4-5 cebulek dymek (biała część i trochę zielonej) sól płaska łyżka majonezu lub łyżeczka majonezu i łyżeczka jogurtu pieprz czarny młotkowany Przygotowanie: Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody - w zależności od ziemniaków gotowanie potrwa od 20 do 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić wodę, garnek z ziemniakami postawić
Kulinarne InspiracjeKlasyka gatunku. Boczek pieczony w majeranku i utartym z solą czosnku. Tak piekła go moja Babcia, i tak do dnia dzisiejszego piecze moja Mama. Moim domownikom najbardziej smakuje na świeżym chlebku, posmarowany musztardą, PYCHA! Boczek pieczony Składniki: 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber (ale z kilkoma chrząstkami) lekko czubata łyżeczka soli 2 spore ząbki czosnku majeranek otarty(...)Wykonanie: Boczek opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę i dokładnie utarłam z solą. Natarłam nim boczek ze wszystkich stron. Oprószyłam majerankiem, odłożyłam do zamykanego próżniowo naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Kuchenne zapiski EdytyAaaaaa, zjadłbym coś. Tylko sam nie wiem co... A może jajka? O tak, pomysł zacny! Zjem zatem jajka. Ale jakie? Może po benedyktyńsku? Ale nieeee, przecież ja nie lubię boczku. No to może zastąpię boczek szpinakiem? Oooch tak, jestem genialny, właśnie wymyśliłem jajka po florencku!" I taka to historia. Tak było, naprawdę :) Bo jajka po florencku tym różnią się(...)jajek po benedyktyńsku, że zamiast boczku jest szpinak. I wiecie co wam powiem? Że zdecydowanie wolę te po florencku. Dobrze zrobiony szpinak jest absolutnie genialny! Ten, kto kiedyś odkrył, że szpinak jest jadalną rośliną powinien dostać Nobla z dziedziny kulinarnej! A jeśli z tej dziedziny Nobla nie dają, to chociaż z matematyki, czy z fizyki, mnie tam wszystko jedno :) Zatem
Marder&Marder Manufacturesamych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem zachwyci pewnie nie jedną osobę. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Boczek wieprzowy ok. 1 kg 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Łyżeczka granulowanego czosnku Łyżka majeranku 3 łyżki oliwy(...)łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo dokładnie w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, lub na 12 godzin wkładamy do lodówki. Czym dłużej marynuje się boczek
Kuchnia Łukaszakorzystając z tego, że zostałam zaopatrzona przez firmę Podravka w makarony i nie tylko, postanowiłam wykorzystać Ich makaron - kolanka Chiggeri 100% durum . Polecam! 'makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan(...)kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano na opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło, rozpuścić. Dodać boczek i delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty
CookYourselftygodni panował nad mięsem morząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim". Odkąd żur wkroczył do świątecznego menu przyrządza się go na wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie(...)regionu nazwy są stosowane zamiennie. Żurek świąteczny Żurek, to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole. Z tym postnym łączy go jedynie zakwas. Reszta jest prawdziwie świąteczna. Gotowany na wędzonym boczku, wzbogacony o białą kiełbasę, obficie doprawiony majerankiem. Jeżeli żurek podaję na świąteczne śniadanie rezygnuję z ziemniaków, żeby nie był zbyt syty. Jeśli chcecie ugotować żurek z ziemniakami, należy dodać
Pełny talerzSzaszłyki idealne dla mężczyzn - nadziane świeżym boczkiem, cebulą, papryką i cukinią. Według mnie grillowany boczek smakuje naprawdę rewelacyjnie, więc spróbujcie przygotować takie szaszłyki (należy użyć boczku świeżego - nie mylić z boczkiem wędzonym!). Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: świeży boczek suszone warzywa sól, pieprz papryka ostra papryka słodka cebula papryka kremowa cukinia Boczek umyć, osuszyć i pokroić w dosyć(...)plasterki. Każdy kawałek mięsa przyprawić sola, pieprzem, papryką ostrą i słodką, a także posypać pokruszonymi (suszonymi) warzywami. Przygotowane mięso wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki temu boczek "przejdzie" przyprawami. Po kilku godzinach każdy plasterek mięsa pokroić na 2-3 kawałki. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przyprawić solą oraz pieprzem. Cukinie przekroić na pół i pokroić
Ugotowaćrazem do szynkowara włożyłam dwa boczki wieprzowe, jeden chudszy, jeden tłuściejszy. Bo nie każdy jak wiadomo lubi chudy boczek :) Zeby więc wszystkim dogodzić, pomieszałam mięsa. Zapraszam Składniki: 2 kawałki boczku każdy po 40 dag, jeden chudszy drugi więcej tłustego sól peklowa 1 łyżka żelatyna 2 łyżki 3łyżki przyprawy SZEHEREZADA Wykonanie: Boczek nacinamy z wierzchu. Oba kawałki posypujemy solą oraz(...)żelatyną .Wszystkie przyprawy mieszamy, dobrze nacieramy boczki. Do woreczka do parzenia wkładamy boczek skórą do dołu, drugi układamy na nim skórą do góry. Wkładamy do szynkowaru, zamykamy. Wkładamy na min dobę do lodówki, po tym czasie parzymy 65 minut. Woda powinna tylko bulgotać, nie doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu, studzimy, wstawiamy do lodówki na kIlka giodzin, po tym czasie wyjmujemy
Z Majeczką w kuchnigęsta, jalapeno znakomicie ją zaostrza. Najlepiej jeżeli każdy posypie zupę takimi dodatkami jakie najbardziej lubi. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 200 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 l rosołu (4 szklanki) 1000 g czerwonych ziemniaków, pokrojone w ćwiartki 100 - 120 g szklanki startego sera(...)cheddar (ok 100 - 120 g ) 1 szklanka mleka(3,2 %) sól i i świeżo zmielony czarny pieprz do podania: starty ser cheddar, posiekany szczypior, przysmażony boczek, papryczka jalapeno, przygotowanie Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Dodać boczek i przysmażać aż stanie się lekko chrupiący a tłuszcz się wytopi. Wyjąć boczek łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Stare GarySmakowite danie główne w duecie z ziemniakami. Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność. Komu porcja? Chętnych zapraszam do stołu! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 4 średnie, białe cebule; 100g boczku; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 5 ziaren pieprzu; 3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę; Olej/oliwa do smażenia; Pieprz zmielony; Sól. Sposób przygotowania: Kapustę odsączyć z nadmairu soku(...)ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobinę soli. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 50 - 60 minut na mały ogniu, aż kapusta będzie miękka. Boczek pokroić w drobną kostkę. Pod koniec czasu gotowania się kapusty na patelni rozgrzać olej/oliwę. Na rozgrzany olej/oliwę wrzucić pokrojony boczek. Gdy tłuszcz z boczku dobrze się wytopi, wrzucić
Gospodyni MiejskaKapuśniak... Kwaśna, kiszona kapusta. Chrupiący boczek, zeszklona cebula. Całość doprawiona kminkiem i majerankiem. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka, 1/4 korzenia selera, Biała część pora; 400 g kapusty kiszonej; 5 średnich ziemniaków; 2 liście laurowe; Ząbek czosnku; 2 litry zimnej wody; Duża cebula; 100 g wędzonego boczku; 2 łyżki oleju do podsmażenia; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki(...)jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem. Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta
Gospodyni MiejskaWiejski garnek z ziemniakami i kiełbasą to pyszne i sycące danie, które sprawdzi się na domowy obiad. Boczek, kiełbasa, ziemniaki i warzywa skąpane w śmietanie to zestawienie, które zazwyczaj każdemu smakuje i przekona do siebie nawet największego niejadka. Danie powstaje z kilku niewyszukanych składników, które zazwyczaj każdy ma w domu, albo są do kupienia w każdym sklepie, więc nie trzeba(...)kalarepę. Możecie również dołożyć więcej ziół i przypraw, w zależności jak lubicie. Składniki na wiejski garnek z ziemniakami (około 4 porcje): 2 pętka kiełbasy np. śląskiej 200 g boczku wędzonego 1 kg ziemniaków 2 cebule średniej wielkości marchew ćwiartka białej kapusty mały pęczek koperku 200 ml śmietany 30% przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek staropolski, sól, pieprz czarny Przygotowanie Ziemniaki obierz
e-PrzepisyKulinarnebigos z mięsem oraz kilka porad. Bigos SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty 2 duże cebule 200 g suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 400 g kiełbasy 350 g boczku wędzonego 450 g łopatki wieprzowej 1 szklanka wody z moczenia grzybów 4 szklanki wody 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 ziarenka jałowca świeżo zmielony pieprz, sól większa szczypta mielonego(...)oleju i przesmażam na nim mięso. Najpierw na większej mocy palnika, następnie zmniejszam moc, przykrywam mięso i smażę do miękkości. Od czasu do czasu mieszam. Krok 5. Przygotuj cebule, boczek i kiełbasę. Dwie duże cebule obieram, kroję w drobną kostkę. 350 g boczku wraz z kiełbasą (400 g) kroję w mniejszą kostkę. Na suchej (bez dodatku tłuszczu) patelni przesmażam posiekany
Zasmakuj Kuchnilubię gotowych rozwiązań. A poza tym ja kocham gotować! Wtedy na ratunek idą moje ekspresowe jednogarnkowe, makarony, placki, zupy. Mam mnóstwo takich szybkich pomysłów. Do tego makaronu z boczkiem i szpinakiem wykorzystałam też pomidorki koktajlowe oraz czarne oliwki. W mojej ocenie jeszcze bardziej wydobędą smak tego dania, a o to właśnie chodzi. A do tego na stole robi się pięknie(...)jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także inne przepisy: – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron
nietylkopasta.pl