boczek - 14002 przepisów (strona:61/934)

Wtorek: Zapiekanka tartiflette 133

spokojnie możecie go zastąpić każdym serem typu camembert. Ilość sera w daniu to kwestia uznania, choć trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić z kaloriami. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wytrawnego wina 250 ml śmietany 18 proc. Duża garść szpinaku Mała główka brokuła 2 łyżki masła 150 g sera camembert(...)naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią boczek. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupki. Zdejm boczek z patelni. Krok 3 Posiekaj drobno cebulę, wysyp na tłuszcz wytopiony z boczku

Niedzielny kucharz
SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU- SZYBKA PRZEKĄSKA 159

Śliwki w boczku to przekąska znana a przepis bardzo stary. Prosta, szybka, smaczna, idealna na różne imprezy okolicznościowe, sylwestra. Połączenie słodkiej suszonej śliwki i słonawego boczku to doskonałe połączenie, w sam raz jako zakąska do alkoholu ;) Palce lizać :)   Składniki: * śliwki suszone (użyłam  Helio ) * plasterki wędzonego boczku * opcjonalnie wykałaczki Wykonanie: Plasterki boczku pokroić na mniejsze kawałki, tak by owijały(...)śliwkę. Każdy owoc suszony owinąć ściśle boczkiem. Można spiąć wykałaczkę (jeśli używacie wykałaczki należy ją wcześniej moczyć około 2 minuty w wodzie). Piekarnik nagrzać do 190'C. Śliwki w boczku ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, aż boczek się zarumieni.  Podawać można zarówno na zimno jak i na ciepło

Zrób to smacznie
Boczek wędzony i podpiekany w piekarniku 210

SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18-20 g/kg do peklowania na sucho -peklosól do peklowania na mokro dawałem według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html -chilli grys do peklowania suchego zakupione tu:https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/409-papryka-chilli-papryczki-chili-grys.html?search_query=-chilli+grys&results=1 WYKONANIE  Kupiony boczek tniemy w paski jakie nam odpowiadają .Z boczku można zdjąć skórę lecz nie koniecznie. Ale trzeba wiedzieć że podpiekany boczek charakteryzuje się bardzo(...)twardą skórą . Peklowanie na mokro i sucho trwa 6-7 dni. Do boczku peklowanego na sucho dodałem chilli grys.  Po tym czasie wieszamy na hakach aby obciekły i obeschły. Czas 8-12 godz. Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu na żarze  45-60 min w temp 35-45 .Gdy boczki będą całkowicie suche i ciepłe zaczynamy dymić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka z pieczoną gruszką, figami i chrupiącym boczkiem 118

mnie do zrobienia czegoś nowego i pysznego. Tak było z tą sałatką! Gruszki i figi po prostu kazały się zapiec z serem, miodem i tymiankiem... a do tego chrupiący boczek! Musicie zrobić tę sałatkę, bo jest sycąca i pełna niesamowitych smaków, które cudownie się przenikają. 😍 Sałatka z pieczoną gruszką i figami: 2 twarde gruszki np. odmiany Konferencja 4 świeże figi(...)winogron - różowych i białych, najlepiej bezpestkowych 100 g boczku surowego wędzonego 100 g sera lazur z niebieską pleśnią (może być także Gorgonzola) ok. 50 g orzechów włoskich 1 mix sałat - u mnie mieszanka frisee, szpinak baby, escarola, radicchio, lolo rosso kilka łyżek miodu (u mnie lawendowy firmy Huzar) kilka łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki suszonego tymianku

Cooking Monster
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 172

się bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek – pewnie w oryginale dodanoby gruby kawałek wędzonego boczku, tzw. „Specka”, ale my pokusimy się jeszcze o podsmażenie. Wielbiciele kiszonek proszeni do stołu! Einer kleiner Test mit Sauerkraut(...)KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 779 kcal | 37 g białka | 62 g węglowodanów | 43 g tłuszczu SAUERKRAUT BURGER Wolfenstein II The New Colossus burgery z kiszoną kapustą i boczkiem 20 min 7 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska Składniki Koszt mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka

Nerds Kitchen
boczek duszony w piwie 133

Cześć :D Kiedyś kolega pochwalił się swoim boczkiem....znaczy się daniem z boczku :D Moja reakcja była dość spontaniczna i cytować nie będę :P Cóż można powiedzieć czy napisać o tym kawałku mięsa? Ano to, że odpowiednio przygotowany jest o niebo lepszy niż szynki i balerony :D Dziś napiszę tylko, że udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie(...)Okazało się...że nie jest skomplikowane. Tajemnicą w tym wszystkim tylko jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi :D Potrzebowałam: * 60 dkg boczku surowego * dwie cebule * 4 ząbki czosnku * 1 szklanka piwa * sól, pieprz * odrobina oleju do podsmażenia Boczek pokroiłam w  plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni z odrobina oleju

Pieprzyć z Fantazją
Grillowany oscypek w boczku 162

oznacza, że weekend już się zbliża W związku z tym mam dla Was kolejny przepis na błyskawiczną przekąskę z grilla. Ostatnio podzieliłam się z Wami wątróbką w boczku , tym razem również przyda się nam boczek Grillowany oscypek w boczku to świetnia przekąska. Ja mam akurat to szczęście, że mam łatwy dostęp do świeżych i naprawdę wysokiej jakości oscypków. Bo dobry(...)oscypek to podstawa tego przepisu. Grillowany oscypek w boczku Składniki: duży wędzony oscypek lub około 10 małych około 10 cieniutkich plasterków boczku wędzonego Oscypka kroimy na grubsze około 1,5-2 cm plastry. Jeśli używamy małych pozostawiamy je w całości. Każdy plasterek/oscypek owijamy plastrami boczku. Oscypki grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron, aż nabiorą charakterystycznych grillowych pasków. Najlepiej smakuje

PatiGotuje
Polędwiczki wieprzowe w boczku 144

Polędwiczki wieprzowe w boczku, glazurowane chutney’em figowym i musztardą francuską to moja propozycja na niedzielny obiad. Uwielbiam mięso na słodko, to już chyba wiecie. Delikatna polędwiczka, dzięki plastrom boczku jest bardzo soczysta. W połączeniu z papryką wędzoną ma fajny, lekko podwędzany smak. Glazura figowo – musztardowa nadaje pięknego połysku i wyrafinowanego smaku. Niewielki wysiłek odpłaci Wam pysznymi smakami(...)talerzu. Kolorowe, podpieczone warzywa dodatkowo urozmaicą naszą dietę. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczki wieprzowe w boczku 2 polędwiczki wieprzowe boczek surowy wędzony w plastrach 3 łyżki cukru trzcinowego demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty

Pieguskowa Kuchnia
Krem z pora z boczkiem 100

Dzisiejsze pyszne zestawienie to por + boczek + dymka. Dość wyraźny w smaku krem z porów warto podkręcić dodatkiem boczku lub boczkowych chipsów. A dla dodania smaku odrobina dymki lub szczypiorku nie zaszkodzi, wszak smaki są dość spójne. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem(...)zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie krem z pora z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 świeże pory – 300 g ziemniaków – 1 cebula – 800 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego

nietylkopasta.pl
Pieczeń z mielonego boczku 166

żałować, teraz trzeba nadrabiać i robić ją tak często, jak to tylko możliwe:) W zimowe wieczory nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego chleba z aromatycznym boczkiem i ketchupem/musztardą. A Wy, znacie taką pieczeń? Jeżeli nie, nie popełniajcie mojego błędu, tylko zróbcie ją sobie jak najszybciej:) Nawet pomimo tego, że moje zdjęcia nie są zbyt apetyczne;) Zapewniam(...)pieczeń smakuje lepiej niż wygląda;) 800 g surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki wegety 3/4 szkl. mleka 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól morska, pieprz Boczek mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę

Smaki Na Talerzu
Pieczeń z mielonego boczku 177

żałować, teraz trzeba nadrabiać i robić ją tak często, jak to tylko możliwe:) W zimowe wieczory nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego chleba z aromatycznym boczkiem i ketchupem/musztardą. A Wy, znacie taką pieczeń? Jeżeli nie, nie popełniajcie mojego błędu, tylko zróbcie ją sobie jak najszybciej:) Nawet pomimo tego, że moje zdjęcia nie są zbyt apetyczne;) Zapewniam(...)pieczeń smakuje lepiej niż wygląda;) 800 g surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki wegety 3/4 szkl. mleka 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól morska, pieprz Boczek mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę

Smaki Na Talerzu
Bekonowe muffiny śniadaniowe 153

dodatkiem bekonu! Wyszły wyborne, a mój mąż zajadał się i nie mógł się nachwalić takie wyszły pyszne! Koniecznie spróbujcie ! :)     Składniki - na 4 porcje: 4 plastry wędzonego boczku 2-3 łyżki pokrojonej drobno żółtej papryki 1-2 łyżki posiekanej drobno cebuli 2 łyżki startego sera 3 jajka jakieś zioła np. bazylia lub oregano sól pieprz Przygotowanie: Blachę na muffiny(...)odwracamy do góry nogami, delikatnie spryskujemy oliwą  i owijamy plastrem boczku tworząc tzw. koszyczek. Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Aż się zrumienią i będą chrupkie Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ściągamy upieczony boczek. Blachę odwracamy i spryskujemy oliwą. Układamy boczek w miejsce na muffiny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i starkowany ser.  Jajka

Gotuj z Mąką
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 138

mojej mamy, to czasami lubię zrobić coś w domowym stylu. Tak było w przypadku tego kurczaka - to odwołanie do tradycji z małym dodatkiem ode mnie w postaci kratki z boczku. Przepis może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na nieco rozpusty, a właśnie to zagwarantuje Wam ten kurczak. Kurak jest soczysty w środku(...)cytrynowo-czosnkowym aromatem, skórka jest chrupiąca, a dodatkowa chrupiąca warstwa boczku sprawia, że ma się go ochotę schrupać na raz. To jednak nie koniec, bonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić

Cooking Monster
ROLOWANY PIECZONY BOCZEK 123

Najlepsze są wędliny,które przygotujemy sobie sami w domowym zaciszu. Zero chemii,konserwantów -wystarczy zakupić tylko mięsko,dodać ulubione przyprawy i upiec w rękawie do pieczenia.    Boczek rolowany to kolejna moja propozycja - pyszna,aromatyczna wędlina,mniam - uwielbiam. Składniki: 1,80 kg surowego boczku bez skóry mała główka czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka(...)musztardy sarepskiej  2 czubate łyżki majeranku papryka słodka bądź ostra olej Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,połączyć razem z solą - wymieszać. Musztardy ze sobą połączyć. Suchy boczek nasmarować z jednej strony roztartym czosnkiem,połową musztardy,posypać papryką oraz 1 łyżką majeranku.Drugą stronę traktujemy tak samo.Polewamy niewielką ilością oleju , wkładamy do jakiegoś naczynia,odstawiamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Wieprzowy klops w boczku 207

świetną propozycją na obiad czy też jako ciepła kolacja. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smaczna, przygotowałam ją z pikantnym sosem meksykańskim Kielecki , który świetnie nadała smaku całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni.    Wieprzowy klops w boczku  Składniki(...)mielonej łopatki około 200 g surowego boczku (plastry, może być podwędzany) 1 jajko 1 czerstwa namoczona bułka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu meksykańskiego Kielecki  sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony papryka słodka do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania