klasyczny, ale możemy zrobić kociołek myśliwski – do jego przygotowania użyjemy dziczyzny; węgierski – przygotujemy go wersji bardziej pikantnej ze sporą ilością papryki. Ja najczęściej przygotowuję ten klasyczny z boczkiem i kiełbasą. Zanim zaczniemy robić pieczonki dół gara koniecznie trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty(...)układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw dodajmy sól i pieprz. Na samą górę kładziemy porządny kawałek masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą liści z kapusty. Pokrywę kociołka mocno dokręcamy i mniej więcej po godzinie mamy pyszną wyżerkę. ------------------------------------------------------------- Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki Czas
Kulinarne przygody GatityOmlet ze szpinakiem i boczkiem jest moją kolejną propozycją pożywnego, leniwego śniadania Jego przygotowanie zajmie Wam około 20 minut – wcześniej należy podsmażyć boczek i szpinak, ale uwierzcie, że efekt końcowy jest warty tego czasu. Do jajek dodałam odrobinę płatków owsianych, aby omlet był bardziej sycący i dawał nam energię na cały dzień. Kocham przyrządzać dania na patelni, a moja(...)jeden egzemplarz dobrej, wytrzymałej patelni, dlatego też daję Wam szansę na uzupełnienie swojej kuchni w patelnię Woll … Na końcu wpisu znajdziecie konkurs! Przepis na omlet ze szpinakiem i boczkiem Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 50 g boczku garść szpinaku 2 jajka łyżka płatków owsianych szczypta gałki muszkatołowej pieprz do smaku Przepis 1 Boczek podsmażamy
Kuchnia BazyliiProdukty również łatwo dostępne i najprostsze z możliwych. Zapiekanka z makaronu jest nie tylko smaczna, ale i kolorowa, co powinno spodobać się szczególnie dzieciom. Do takiej zapiekanki można zamiast boczku, dodać ulubioną kiełbasę, która na pewno bardziej spodoba się dzieciom niż boczek. Dorosłym jednak polecam z wędzonym boczkiem, gdyż nadaje on zapiekance bardzo przyjemnego smaku. Składniki: (na 4 - 5 porcji(...)makaronu pełnoziarnistego 250 g dobrego boczku wędzonego 1 brokuł 250 g mozzarelli (2 kulki) 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 100 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz świeżo mielony sól garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie: Boczek pokroić
Kuchcik gotujeznaczy, że muszę gotować to co było napisane na etykiecie :) Nie chciało mi się bawić w roladki, w jakieś kombinowanie . Tak po prostu nadziałam mięso szpinakiem i owinęłam boczkiem, a jak to zrobiłam, już piszę. Oczywiście jak zawsze talerze różniły się dodatkami, ja postawiłam na moje ulubione frytki z marchewki, a Młody klasycznie, ziołowe ziemniaczki. Składniki: ok. 6 długich plastrów(...)wędzonego boczku, ale super będzie jeśli użyjesz 12 plastrów, wtedy uda Ci się szczelnie pozawijać mięso 6 niewielkich kawałków mięsa z indyka (u mnie w sklepie sprzedają je pod nazwą "gulaszowe z indyka") 1 opakowanie świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku kawałek masła kawałek o grubości ok 2 cm sera feta świeżo zmielona sól, u mnie jak zawsze różowa sól himalajska
Blondynka GotujeJeżeli chodzi o grillowanie, to niestety pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza. Nam udało się grillować tylko raz. Był boczek oraz karkówka i kiełbasa:) Miałam jeszcze straszną chęć na szaszłyki, ale… nie ma kiedy ich zrobić. Na szczęście „jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma”;) Pogoda mi planów nie popsuje(...)ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek 2 małe cebule boczek parzony w plastrach Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Do naczynia, w którym będziemy marynować mięso wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze
Smaki Na Talerzustraszno, będzie pachnieć jedzeniem i czasem rozczarowaniem. Decyzję o tym, że będę pisać recenzje, podjęłam nad jedną z najlepszych rzeczy, jakie dane mi było ostatnio jeść – nad genialnym boczkiem w Meat&Go. Właśnie do Meat&Go chce Was dzisiaj zabrać. Kocham miejsca, w których karmią dobrze. Gdzie nie dorabia się teorii, a smak i składniki bronią się(...)Róbmy mało, ale dobrze. Nie będę się rozpisywać o poszczególnych kanapkach, bo nie będę co chwile piać z radości, podpowiem Wam, co koniecznie musicie spróbować w Meat&Go: boczku z żebrem i kanapki Reuben. Jeśli gdzieś jest niebo dla mięsożerców, to mam nadzieję, że na każdej chmurze jest taki boczek. Dostajecie kawał długo pieczonego, lekko pikantnego boczku, który się
ladykitchenDawno nie było, naszło moich panów na risotto więc zrobiłam. Dodałam szparagi i zrobiłam chipsy z boczku (zapiekłam w piekarniku), trochę białego wytrawnego wina, czosnek, cebula, kurkuma, starta mozzarella i wyszedł pyszny obiad :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). W Rzeszowie w końcu słoneczko, a u Was?? Składniki na 3 porcje: 300 g ryżu do risotto Arborio pęczek szparagów 10 plasterków(...)boczku 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki kurkumy 1 litr bulionu warzywnego (gorącego) sól pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek starta mozzarella 1. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Jak cebula nam się zeszkli wrzucamy suchy ryż. Prażymy około
kruche babeczkisamodzielnie przygotowane wędliny. Boczek toleruję właściwie tylko w postaci własnoręcznie upieczonego kawałka mięska. Na szczególne peany zasługuje boczek peklowany, który doskonale przechodzi przyprawami oraz słonością. Nie tylko skóra czy wierzch są nasycone przyprawami ale całego mięsa. Składniki: ok 2 kg kawał boczku surowego Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej wody 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki 1/2 łyżeczki(...)soli 100 g soli peklowej czosnek - jedna główka Z wody, przypraw i soli zrobić zalewę. Boczek ponakłuwać porządnie patyczkiem do szaszłyków - dzięki temu zalewa wniknie porządnie do środka mięsa. Czosnek obrać, w boczku zrobić dziury i powciskać w nie czosnek - w zależności od upodobań można więcej lub mniej czosnku. Mięso zanurzyć w zalewie, przykryć i najlepiej docisnąć czymś
Ze smakiem bez glutenuSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 263 kcal ( bez boczku ) 1 porcja = 454 kcal ( z boczkiem ) 150 g makaronu penne ( ewent. makaronu bezglutenowego ) średnia cebula 500 g dyni(...)obraniu ) łyżka masła klarowanego 4 plastry wędzonego boczku pół łyżeczki gałki muszkatołowej 30 g szpinaku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić szklankę wody spod gotowanego makaronu. Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą! 2. Cebulę drobno pokroić w kostkę. 3. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki
Atlas SmakówSurowiec -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-19 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek z każdej strony -można też zostawić boczek w naturalnej wersji bez przypraw.Na zdjęciu powyżej dwa boczki z przyprawami trzy bez. Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą odcinamy skórę osuszamy i peklujemy na sucho(...)Zapeklowany i przyprawiony boczek układamy w jakimś pojemniku lub woreczkach strunowych albo w woreczkach do próżni i tak trzymamy 3-5 dni codziennie obracamy. Po tym czasie osuszamy w przewiewnym pomieszczeniu lub przed wiatraczkiem około 8-12 godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu 45-60 min w temp 35-40 .Gdy boczki będą całkowicie suche i ciepłe zaczynamy dymić
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Zaczynamy od zrobienia surowego wędzonego boczku Surowiec -1 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy w paski 6-8 cm. Nacieramy peklosolą zgodnie z gramaturą i pakujemy bądź wkładamy w pojemnik. Peklujemy(...)lodówce w temperatura 4-6 stopni, co 12 godzin obracamy. Po tym czasie wiążemy pętelki na końcach boczku i wieszamy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu. Ja to robiłem przy wentylatorze przez 8-10 godz. Osuszanie w wędzarni bez dymu 45 min w 35-40 stopni przy dużym ruchu powietrza Wędzenie -dwa dni po 6-8 godzin w temp.20-25 Dalsze czynności
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Warkocz wymyśliłam sobie jakiś czas temu, a to za sprawą boczku... dokładnie boczku :) Będąc w sklepie poprosiłam ekspedientkę o boczek, ale właśnie szeroki. Kiedy przyniosła i pokazała jak jest szeroki, to aż mi się oczka zaświeciły.... Pani zapytała ile chcę, mówię że 10 plasterków, po czym Pani się odwróciła, przecięła boczek na pół (!) i pokroiła... a mnie zwaliło kompletnie(...)taki boczek, skoro chciałam szerokie paski...? No ale ja nie z tych, co się przy ladach wykłócają, więc potulnie wzięłam do domu i schowałam do lodówki... Na drugi dzień kupiłam polędwicę i stwierdziłam, że te "szerokie" paski uda się właśnie tak wykorzystać :) Warkocz podałam z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem z grzybków, które nazbierał Mąż. Było pysznie! Składniki: 1 polędwica
Kuchnia w czekoladziePożywne danie z dodatkiem wielu warzyw w towarzystwie zrumienionego boczku i kiełbasy w aromatycznych ziołach i lubczyku. Co jak co, ale to danie jest bardzo zdrowe - ze względu na dużą ilość warzyw, także konserwowych oraz syte - kiełbasa i boczek. Jeśli jesteście na diecie i chcielibyście odchudzić to danie zrezygnujcie z boczku. Choć, muszę przyznać, że zrumieniony na patelni(...)jemy w domu (dosłownie) o każdej porze dnia:) Mam nadzieję, że Wam także przypadnie do gustu. Składniki: 690 g passaty 250 g dobrej jakościowo kiełbasy 180 g boczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka
Zasmakuj Kuchnisposób można również przygotować cieciorkę, która jest równie sycąca jak fasola ale delikatniejsza w smaku. składniki: 500 g cieciorki ok 2,5 l wody 400 g wędzonego boczku 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok 300-350 ml) 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe 2 łyżki mąki sól Cieciorkę należy wcześniej namoczyć(...)Następnie cieciorkę osączyć z wody w której się moczyła i przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać majeranek oraz listki laurowe. Wszystko zagotować i gotować aż cieciorka będzie miękka. Od boczku odkroić skórkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Skórkę oraz chudszą część boczku wrzucić do garnka z gotującą cieciorką. Tłuściejszą część boczku przełożyć na patelnię i wytopić tłuszczyk. Kiełbasę pokroić
Monia miesza i gotuje