boczek - 14002 przepisów (strona:59/934)

Potrawka z młodej kapusty z ziemniaczkami i boczkiem 195

Potrawka z młodej kapusty z ziemniaczkami i boczkiem Pyszne i aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmuje niecałe pół godzinki. Rumiane ziemniaczki, chrupiący boczek i soczysta młoda kapustka, to połączenie wprost idealne! Polecam :))     Składniki: 5-6 większych młodych ziemniaczków 1 cebula 30 dkg boczku wędzonego 1 główka młodej kapusty pęczek koperku 1/4 szklanki bulionu lub wody sól i pieprz(...)Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy lub obieram ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Boczek kroimy w paseczki lub w kostkę i wytapiamy na patelni *** *** Gdy boczek się zrumieni dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy i podsmażamy *** *** Całość zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy ziemniaczki *** *** Gdy ziemniaczki zrumienią się dodajemy do nich boczek z cebulką, mieszamy

Blog z Apetytem
Kasza z boczkiem i twarogiem 58

zabawa, nie przelewki. A skoro mowa o męskiej zabawie, to mam dla Was prawdziwie męskie danie. Chociaż oczywiście kobiety też je lubią i mogą jeść. Polecam zatem kaszę z boczkiem i twarogiem. Robi się błyskawicznie, jest smaczne i sycące. PRZEPIS NA KASZĘ Z BOCZKIEM I TWAROGIEM Kasza z boczkiem i twarogiem – składniki: 100 g kaszy jęczmiennej (u nas niepalona(...)jeśli wolicie paloną, to też może być) 140 g boczku 70 g twarogu (tłustego lub półtłustego) Kasza z boczkiem i twarogiem – wykonanie: Kaszę gotujemy, w tym czasie smażymy na patelni pokrojony w kosteczkę boczek. Ugotowaną kaszę wykładamy na talerze, na górę wykładamy usmażony boczek razem z wytopionym z niego tłuszczem i kruszymy ser. Opcjonalnie można też posypać posiekaną natką pietruszki

Marder&Marder Manufacture
Szare kluski 1044

chyba najlepsza odmiana do klusek, ale ich użyłam, no już trudno. Potem dodałam mąkę, jajko, sól. Wszystko wymieszałam, będąc nadal bardzo sceptycznie nastawiona do całego przedsięwzięcia. W międzyczasie obsmażyłam boczek z cebulą. A potem bez przekonania wzięłam małą łyżkę i zaczęłam robić kluski. Po paru sekundach zauważyłam, że kolor klusek jest jednak taki jak trzeba, po czerwonawym kolorze nie było(...)śladu. Skończyłam gotować kluski, polałam je boczkiem z cebulą i… odleciałam. Naprawdę nie wiem co tam się wtedy wydarzyło. Od razu przypomniała mi się babcina, domowa kuchnia. To było tak pyszne, że aż żałowałam, że jem to sama. Normalnie miałam wyrzuty sumienia, że nikt mi nie towarzyszy. Jak tylko My będzie mógł już normalnie jeść, to zaraz po roladach

Kardamonovy
Brukselka otulona boczkiem z musztardowym dippem. Ten smak Cię zaskoczy! 75

Propozycja pysznej przekąski na każda okazje. Brukselka może być pyszna, dajcie się przekonać. Brukselka otulona chrupiącym boczkiem pieczona w klonowo – musztardowej glazurze, podana ze wspaniałym klonowo – musztardowym dippem. Ten smak wymiata! Składniki: 500 g brukselki około 14 – 16 plastrów bekonu Glazura: 1/2 łyżki musztardy 1 lyzka syropu klonowego lub płynnego miodu Deep: 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)smaku Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Brukselkę umyć, obrać i usunąć z niej twarde końcówki. Przygotowaną w ten sposób brukselkę owinąć w plaster boczku. Należy pamiętać, ze podczas pieczenia boczek się obkurczy, więc owijając brukselkę zostawić centymetrowy nadmiar boczku. Patrz film. Jeden plaster boczku powinien starczyć na owinięcie dwóch brukselek. Owinięte boczkiem brukselki ułożyć

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa grochowa czyli grochówka 64

wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Jest główną potrawą podawaną w wojsku i na imprezach masowych. Jest to wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku. Jej atutem jest to, że można dodać różnego rodzaju wędliny i nie zepsuje to smaku. Może być podawana z chlebem lub grzankami. Jest to bardzo sycące, rozgrzewające i regeneracyjne danie, idealne(...)łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kości schabowe z mięsem lub kości wędzone 400 g grochu łuskanego 200 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy wiejskiej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Przyprawy: liść laurowy, pieprz, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób

ProstePesto.pl
Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie 64

dań przygotowywanych na śniadanie. Przepis na jej wykonanie znają chyba wszyscy, można ją zjeść niemal na całym świecie. To danie uniwersalne, które można przyrządzić z ulubionymi dodatkami najczęściej szynką, boczkiem cebulką, szczypiorkiem ale też grzybami a nawet pomidorami. Sposobów na wykonanie i podanie jajecznicy jest mnóstwo warto wypróbować wszystkich i sprawdzić, który rodzaj jajecznicy smakuje nam najbardziej. Jajecznica sama(...)jajecznica to świetny sposób nie tylko na śniadanie ale też na pyszną kolację. Prosta w wykonaniu a całkowicie odmienna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 dużych jajek 100 g wędzonego boczku gotowanego (polecam w plastrach) szczypiorek bądź natka pietruszki sól i pieprz do smaku Opcjonalnie 4 plasterki pomidora 4 plasterki sera tostowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj naczynia do zapiekania

ProstePesto.pl
Szare kluski 77

dowiedzieć jak ją przygotować? Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA SZARE KLUSKI Składniki 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli Dodatkowo 250 g boczku 2 cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z ziemniaków odcisnąć wodę do miseczki. Najlepiej zrobić to przy użyciu(...)klusek się od niej odkleja. Kiedy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 5 minut. Następnie wyławiamy cedzakiem i umieszczamy na talerzu. Szare kluski najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Boczek kroimy w kosteczkę. Następnie wykładamy na patelnię i wytapiamy z niego tłuszcz. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię z boczkiem. Całość smażymy do zarumienienia

Przepiski.pl
Pieczarki faszerowane otulone boczkiem 73

Pieczarki otulone boczkiem idealne na imprezkę. Szybka i smaczna przystawka ze składników łatwo dostępnych i nie drogich. Pyszne danie dla miłośników pieczarek. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki otulone boczkiem – składniki: 10 dużych pieczarek 1 jajo ugotowane na twardo łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżki bułki tartej pół płaskiej łyżki masła 10 plasterków boczku wędzonego(...)surowego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki otulone boczkiem – wykonanie: Z pieczarek wydrążyć nóżki. Same kapelusze chwilę pogotować około 5 minut w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. Nóżki drobno posiekać. Jajko zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię posiekane nóżki i jajko i podsmażyć. Posypać solą i pieprzem do smaku. Dodać masło

Olcia gotuje!
Grillowane szparagi z boczkiem 70

szybki sposób na przygotowanie szparagów? Według mnie to grillowanie (ja używam grilla gazowego), dosłownie kilka minut na ogniu i gotowe. Tym razem szparagi owinęłam cienkimi plastrami surowego wędzonego boczku. Do tego nieco oliwy z oliwek, żeby szparagowe łebki się nie spaliły, cytryna, świeży tymianek i gotowe. Grillowane szparagi z boczkiem to idealna letnia przystawka przed konkretami, które się będą(...)grillować później. To pyszny wstęp do letniej uczty na świeżym powietrzu. Grillowane szparagi z boczkiem   Grillowane szparagi z boczkiem  Czas przygotowania : 20 minut Składniki: 10 zielonych szparagów 10 plasterków surowego wędzonego boczku plasterki cytryny świeży tymianek sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga owijamy plasterkiem boczku. Układamy na kratce do grillowania. Solimy

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta zasmażana 61

minut roboty, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Co więcej, przepis jest tak prosty, że z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet bardzo początkujący kucharz. Młoda kapusta zasmażana – z boczkiem czy bez? W moim domu młodą kapustę zasmażaną najczęściej przygotowywało się dodatkiem aromatycznego i chrupiącego boczku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ten dodatek do obiadu zrobić w wersji(...)wegetariańskiej. W tym celu wystarczy jedynie wykreślić boczek z listy składników, a do zasmażki dodać nieco więcej masła. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=453740&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3311&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Robiąc kapustę

okolicepalnika.pl
Zupa serowa na piwie 74

serowa z żółtego sera nie jest dietetyczna, ale zdecydowanie warto zrezygnować dla niej z liczenia kalorii. Wyrazisty w smaku, długodojrzewający ser to podstawa sukcesu. Do tego kilka plastrów wędzonego boczku, papryczka chili,  grzanki i uczta godna królów gotowa. Podobno przepis na zupę serową z piwem pochodzi z amerykańskiego stanu Wisconsin, ale dla mnie najważniejsze jest to, że zupa(...)małej papryczki chili albo ostrej papryki w płatkach, lekkiego jasnego piwa, bo w końcu to zupa serowa na piwie, a nazwa zobowiązuje, w wersji dla dzieci możesz pominąć, wędzonego boczku, ale jeśli lubisz to możesz zastąpić go kiełbasą chorizo, ewentualnie pieczywo do przygotowania grzanek, Zupa serowa na piwie składniki około 150-200 g wędzonego boczku, 1 mała cebula

Cztery Fajery
Carbonara 90

polega na tym, że od dawna nie jedliśmy bardzo tłustych potraw. Dieta wątrobowa My spowodowała, że jeszcze bardziej zmieniły nam się kulinarne klimaty. A tu jest duża ilość tłustego boczku, spora ilość parmezanu. Dla nas obecnie to trochę za dużo. Gdybym zabrała się za carbonarę jakieś pół roku temu, na pewno bylibyśmy bardziej entuzjastycznie do niej nastawieni. Teraz już żyjemy(...)użyłam tego pierwszego) pieprz sól (opcjonalnie) (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie żeby po jego odcedzeniu zostawić z pół szklanki wody z gotowania. W międzyczasie boczek kroimy w średniej wielkości kostkę. Ja miałam kupione niestety cieniutkie plasterki, które pokroiłam w większe kawałki. Pancettę wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu) i smażymy do zrumienienia. Jajka mieszamy widelcem w misce

Kardamonovy
Boczek gotowany 62

przepisem chciałam się z Wami podzielić już dawno temu. To boczek, którym zajadamy się zawsze, kiedy odwiedzamy mojego wujka na dolnym śląsku. Wujek Kazik robi najlepszy gotowany boczek na świecie. I kropka. Mój już nie smakuje tak dobrze. Może to kwestia tego, że wujek go pekluje, a ja nie. „Nie wiem, Andrzej, naprawdę nie wiem.” Tak czy siak(...)jest przepyszny. I mówię to ja, ta od warzyw. Składniki: 2 kg surowego boczku główka czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich majeranek sól pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego   Boczek porcjujemy (u mnie wyszło 6 kawałków), nacieramy go połową czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy go obficie solą i pieprzem, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wkładamy

Kardamonovy