boczek - 14002 przepisów (strona:69/934)

Węgierki w boczku na kiszonej kapuście 127

Koniec Listopada, a zatem stawiam na stole przyjemnie ciepłe, mocno jesienne, eksplodujące smakiem i aromatem soczyste śliwki węgierki w słonym kocyku z wędzonego boczku, z brzuszkami wypełnionymi ziołami i pachnącym czosnkiem i umoszczone na pierzynce z kiszonej kapusty. Rozgrzewa, przyjemnie łaskocząc podniebienie wszystkimi smakami jesieni. Od słodyczy śliwek i jabłek, poprzez aromatyczne zioła, słoną nutę boczku, aż po kwaśny posmak(...)zapiekane śliwki mogą być daniem same w sobie lub ciekawym dodatkiem do obiadu, czy kolacji. Ta przepyszna propozycja z pewnością zaskarbi sobie podniebienie niejednego towarzysza późnojesiennej biesiady. Śliwki w boczku to dość znana przekąska,jednak kiedy zastąpimy suszone owoce świeżymi, a w miejscu pestki pojwi się biały klejnocik czosnku, całość nabiera zupełnie nowego wymiaru. Kiszona kapusta przesmażona z jabłkiem dodaje

Kuchnia w Słońcu Skąpana
RÖSTI Z BOCZKIEM - SZWAJCARSKI PLACEK ZIEMNIACZANY 133

Oryginalnie Szwajcarzy przygotowują rösti na dwa sposoby - z gotowanych lub z surowych ziemniaków. Ja uwielbiam obie wersje, ale dziś mam dla Was tą z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem chrupiącego boczku i złocistej cebulki. Trzy główne składniki wystarczą, by wyczarować na talerzu genialne, sycące danie. Jeśli jesteście na diecie, to na pewno nie jest przepis dla Was, ale myślę(...)takiego jednego, "maleńkiego" rösti możecie raz zrobić odstępstwo od Waszej diety i zafundować sobie prawdziwą, swojską wyżerkę 😉 W końcu ziemniaki, boczek i cebula to trio absolutnie doskonałe! 👌😋 SKŁADNIKI: 850 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1 duża cebula 100 g boczku 1,5 łyżki mleka sól do gotowania ziemniaków i do smaku WYKONANIE: Ziemniaki ugotuj do miękkości

Słodko-Słony Świat Ilony
Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) 140

już w klimacie jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Makaronu i na obiad przygotowałyśmy makaron z kremowym sosem dyniowym, boczkiem i grzybami. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na niezwykle smaczny obiad w jesiennej scenerii.  A skoro jutro obchodzimy Dzień Makaronu, chciałabym już dziś zaprosić Was na jutrzejsze wpisy. Podzielę się z Wami  m.in. przepisem na domowy makaron, zdradzę Wam sztuczki(...)makaron idealny pochodzące od włoskich szefów kuchni. Do jutra! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu (użyłam razowych penne) 500 g miąższu dyni 400 g grzybów 200 g boczku 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 500 g di polpa di zucca 400 g di funghi

La grande e la piccola cuoca
Makaron z boczkiem i truflami 199

jednym miejscu  przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu  najlepsze przepisy na makarony –  makaron z kurczakiem –   penne z szynką parmeńską  –  makaron z boczkiem –  makaron ze szpinakiem –  makaron z polędwicą –  makaron z krewetkami –  spaghetti aglio oilo –  spaghetti bolognese –  spaghetti carbonara –  spaghetti z krewetkami MAKARON Z BOCZKIEM I TRUFLAMI(...)makaronu – proponuję klasyczne lub cienkie spaghetti – 1 płaska łyżka białej pasty truflowej – 3-4 łyżki śmietany 18% – 150 ml białego wina – 100 g wędzonego boczku w plastrach lub kawałku – 10-20 czarnych oliwek – 1-2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania – natka pietruszki do posypania – sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem

nietylkopasta.pl
Boczek z grilla w stylu azjatyckim 96

Dzisiaj przepyszny boczek z grilla w stylu azjatyckim . Dzięki marynacie to prawdziwa eksplozja smaku! Jestem pewna, że Wam zasmakuje. Szaszłyki podałam z ryżem oraz s ałatką z rukoli i pomarańczy , która świetnie pasuje do tego dania. Jeśli zrobicie je na imprezę, to radzę przygotować dwie porcje, bo szybko znikają Składniki: 14 cienkich plasterków surowego boczku 6 łyżeczek pasty tamaryndowej(...)ziarna sezamu do posypania Dodatkowo: 14 patyczków do szaszłyków Przygotowanie: Do miseczki wlać sos sojowy i dodać pastę tamaryndową, ketchup, mirin oraz chili. Wymieszać. W przygotowanej marynacie zamoczyć plasterki boczku i odstawić na około 30 minut. Następnie każdy plasterek nadziać na patyczek, tworząc harmonijkę. Pozostałą marynatą polać szaszłyki i posypać sezamem. Grillować do czasu, aż boczek się zrumieni. Smacznego (adsbygoogle

Oryginalny smak
Paski z awokado i bekonem 171

awokado i bekonem to doskonały posiłek na śniadanie . Czas przygotowania nie przekracza 20 min Można je również zrobić wieczorem i zjeść na zimno rano. Składniki: 1 dojrzałe awokado opakowanie boczku surowego w plastrach 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku pół cytryny lub limonki kilka gałązek pietruszki ½ cebuli białej lub czerwonej sól pieprz Przedmioty potrzebne: piekarnik z blaszką lub grill elektryczny(...)pieczenia miska deska do krojenia nóż widelec wyciskarka do czosnku Jak zrobić: Blaszkę do pieczenia wyjmujemy z piekarnika i kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze układamy równo boczek. Nastawić piekarnik na 180 stopni (Dopóki się nie nagrzeje, nie wkładać boczku do piekarnika) Jeśli macie grill elektryczny też proponuję położyć papier do pieczenia. W międzyczasie obrać awokado, pokroić paprykę

Keto - Meto Przepisy
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami 154

roku oprócz kiełbas i mięsa na moim grillu koniecznie muszą pojawić się szaszłyki. Tym razem mam dla Was szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami. Smakują genialnie i każdy znajdzie dla siebie w nich coś co lubi. Przygotowanie trwa dosłownie 10 minut, więc spokojnie można przygotować je tuż przed grillem. Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i warzywami Składniki: pierś z kurczaka(...)boczku wędzonego w plasterkach 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki kilka pomidorków koktajlowych (u mnie żółtych i czerwonych) ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, mielone ziele angielskie, pieprz) olej/oliwa z oliwek sól Jeśli używamy drewnianych patyczków to wrzucamy je na 10 minut do wody, żeby się namoczyły i nie spaliły podczas grillowania. Najpierw

PatiGotuje
Paski z awokado i bekonem 170

awokado i bekonem to doskonały posiłek na śniadanie . Czas przygotowania nie przekracza 20 min Można je również zrobić wieczorem i zjeść na zimno rano. Składniki: 1 dojrzałe awokado opakowanie boczku surowego w plastrach 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku pół cytryny lub limonki kilka gałązek pietruszki ½ cebuli białej lub czerwonej sól pieprz Przedmioty potrzebne: piekarnik z blaszką lub grill elektryczny(...)pieczenia miska deska do krojenia nóż widelec wyciskarka do czosnku Jak zrobić: Blaszkę do pieczenia wyjmujemy z piekarnika i kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze układamy równo boczek. Nastawić piekarnik na 180 stopni (Dopóki się nie nagrzeje, nie wkładać boczku do piekarnika) Jeśli macie grill elektryczny też proponuję położyć papier do pieczenia. W międzyczasie obrać awokado, pokroić paprykę

Keto - Meto Przepisy
Szparagi w boczku i cieście francuskim 125

powodzeniem może być także przystawką do wystawnej kolacji. Zobaczcie sami jakie to proste! Przygotowanie 5 minutes Gotowanie 20 minutes Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów 1 op. boczku w plastrach (u mnie wędzony) 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozbywamy się zdrewniałych końcówek szparagów. Wystarczy(...)oddzielą od dobrej części. Z twardych końcówek można zrobić np. zupę. Ciasto francuskie kroimy w paski o grubości ok. 1 cm. Powstałymi paskami owijamy szparagi zostawiając miejsce na boczek. Następnie powtarzamy czynność z boczkiem. Szparagi układamy na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy solą i pieprzem. Jeżeli używamy wędzonego boczku nie używajmy soli na tym etapie. Boczek

Mostek w kuchni
Bigos z młodej kapusty 1051

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty . Jako, że mój Mąż uwielbia mięsko, to nie mogło tu zabraknąć dość sporej ilości kiełbasy i wędzonego boczku. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, a w wersji obiadowej super komponuje się z ziemniakami z wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bigos z młodej kapusty – Składniki: 1 średnia główka młodej(...)kapusty – ok. 800 g ok. 200 g boczku wędzonego 1-2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie, jeśli boczek był mało tłusty i wytopiło się z niego mało tłuszczu) 1 duża cebula – ok. 190 g ok. 280 g kiełbasy podwawelskiej lub wiejskiej 1 duża młoda marchewka – ok. 100 g 1,5 szklanki wody (lub bulionu warzywnego bądź mięsnego

Kulinarne Przeboje
Barszcz biały na domowym zakwasie 129

nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem? Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą , a także z wędzonym boczkiem pojawia się u nas na Wielkanoc na zmianę co roku z żurkiem. Barszcz biały często mylony jest z żurkiem. Różnią się one nieco składnikami, wyglądem, sposobem przygotowania, a przede wszystkim(...)pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu 500 g surowej białej kiełbasy ok. 130 g wędzonego boczku 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła ok. 400 ml zakwasu na barszcz biały (zobacz: domowy przepis na zakwas pszenny do barszczu białego) 2 łyżeczki suszonego majeranku

Kulinarne Przeboje
Kotlet po zbóju z boczkiem i serem. Warto dla niego zgrzeszyć [PRZEPIS] 115

zbyt dużo finezji. Nie po drodze mu z kulinarnymi modami. Dietetycy płaczą, gdy go widzą. A jednak warto dla niego zgrzeszyć. Taki jest pyszny… Przepis na kotlety z boczkiem i serem Składniki: piersi z kurczaka, mąka, jajka, bułka tarta, starty ser żółty, plastry wędzonego boczku, cebula, czosnek w proszku, pieprz, sól. Zrób tak: każdą pierś (pojedynczą) rozbij tłuczkiem(...)płaski kotlet, natrzyj przyprawami i odstaw na jakiś czas, aby mięso się zamarynowało. W międzyczasie na patelni przesmaż boczek z cebulą pokrojoną w grube pióra. Zdejmij, na patelnię wlej olej (niech połączy się z pozostałym tłuszczem wytopionym z boczku), rozgrzej. Kotlety panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż z jednej strony na złoty kolor, odwróć, na każdym wyłóż

Kulinarna Polska
Pierogi z mięsem i pieczarkami 134

niekoniecznie pierogi z wołowiną i wieprzowiną. Ja polecam do tego celu wykorzystać mięso z rosołu. Pyszny gotowany kurczak z podsmażoną cebulką i pieczarkami to wspaniały farsz do pierogów. Smażony boczek to genialna okrasa do pierogów. Boczek dodaje tak niesamowitego smaku, że moim zdaniem warto dodać sobie go do pierogów i nie martwić się o kalorie. Są takie smaki, których(...)można sobie żałować - jest nim smażony boczek, och.. to jest po prostu wspaniałe! Najlepsze ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej typ 650 560 g wrzątku 2 łyżki oleju 1 łyżeczki soli Farsz do pierogów: gotowane mięso z kurczaka  (1 cały kurczak) 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Okrasa: boczek duński Henryk Kania

MamaOskarka
Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem 135

danie jest wprost stworzone dla mnie. Makaron – uwielbiam, oscypek – uwielbiam, boczek – a jakżeby inaczej – uwielbiam:) Oj, smakowało mi to bardzo. Szybkie, proste i pyszne. A to, że również kaloryczne – ciiiii – przemilczmy;) 300-400 g drobnego makaronu 1/3 – 1/2 dużego oscypka około 250 g boczku wędzonego w plastrach 250-300 ml śmietany 30% garść(...)żurawiny pieprz natka pietruszki Oscypek trzemy na drobnych oczkach tarki. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy boczek (nie dodajemy żadnego tłuszczu). Gdy boczek wytopi tłuszcz i zacznie pięknie się przyrumieniać, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy. Następnie wrzucamy starty oscypek i dusimy kilka minut. Dodajemy garść żurawiny. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Brukselka z boczkiem 242

Brukselka z boczkiem to idealny i szybki obiad dla wielbicieli i smakoszy tego warzywa. Takie danie nasyci oraz spełni wszelkie wymagania podniebienia. Przyznam się, że mogłabym takie zestawienie jest codziennie. Bardzo często kupuję brukselkę w sezonie, ale także i po, w postaci mrożonek. Nie wiem czy wiecie, ale brukselka jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C oraz błonnika, dlatego(...)uwadze to, że to warzywo z rodziny kapustowatych, po zjedzeniu dużej ilości brukselki, możemy mieć lekkie zawirowania żołądka, chociaż ja w ogóle ich nie odczuwam. Zobacz też: Ziemniaki z boczkiem i brukselką Tarta z brukselką Przepis na brukselkę z boczkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 500 g brukselki 200 g boczku łyżka masła łyżka miodu sól

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania