boczek - 14002 przepisów (strona:79/934)

Kremowa zupa z kukurydzy z chrupiącym boczkiem 108

ostatnio zrobiło i od razu poczułam ochotę na jakąś zupę. Jeżeli też tak macie to proponuję Wam przepis na zupę krem z kukurydzy- gęsta i pożywną, z dodatkiem chrupiącego boczku. Zupę najlepiej przyrządzić ze świeżej kukurydzy, teraz w sezonie, chociaż jak nie macie takiej możliwości to można także użyć kukurydzy z puszki.  Talerz takiej zupy i od razu robi(...)się cieplej na ciele i duszy:) Kremowa zupa z kukurydzy z chrupiącym boczkiem 2 pory 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 506 kolb świeżej kukurydzy 2 litry rosołku albo wywaru warzywnego 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku ok 200 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie kawałki Wykonanie: Pory pokroić na kawałki, w garnku

Smaczny zeszyt
Babeczki z soczewicą i warzywami 91

marchewka 5)       cebula 6)       mała papryka 7)       200 g wędzonego boczku w kawałku 8)       12 cienkich plastrów wędzonego boczku 9)       2 łyżki keczupu 10)    2 łyżki koncentratu pomidorowego 11)    sól, pieprz(...)czarny 12)    zioła prowansalskie 13)    majeranek 14)    garść listków świeżej bazylii 15)    olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.     Boczek, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a paprykę w paseczki. 2.        Gotujemy soczewicę. 3.     Boczek wraz z cebulą podsmażamy

Na kulinarnym poligonie
Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 92

kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak. Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju(...)Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli np. do słynnej wołowej rolady śląskiej, przygotowywanej z dodatkiem boczku, cebuli i ogórków kiszonych. Bardzo lubię podawać ją też do pieczonej kaczki. Czerwona kapusta – dlaczego jest zdrowa? Czerwona kapusta jest tak samo pyszna, jak i zdrowa. Za jej czerwoną barwę odpowiadają antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią organizm

Na-talerzu.pl
Kapusta „bidula” – po naszemu. 93

dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz dodaliśmy świeżutki boczek. Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą, ale to klasyczne swojskie jadło ma w sobie bardzo duży potencjał. Kapustę bidulę można przyrządzić bez boczku, wtedy otrzymamy doskonały posiłek postny(...)komentarzy pod postem i na Facebook . Kapusta „bidula” – po naszemu składniki: 1 główka kapusty 2 cebule 1 marchew 1 puszka białej fasoli 300 gr. wędzonego boczku 4 – 5 ziemniaków 2 liście laurowe 2 łyżki suszonego koperku sól i pieprz do smaku Kapusta „bidula” – po naszemu wykonanie: 1. Kapustę szatkujemy i obgotowujemy w osolonym

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z jajkiem i boczkiem 106

przepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka z jajkiem i boczkiem to propozycja sałatki na obiad lub kolację. Smaczna, kolorowa, sycąca! Do przygotowania sałatki użyjcie ulubionej sałaty lub mieszanki sałat. Ja najczęściej używam miksu z dodatkiem rukoli. Lubię także sałatę rzymską, która jest fajnie chrupiąca. Tą sałatkę możecie przygotować również na bazie zwykłej sałaty masłowej czy lodowej – co kto lubi(...)Sałatka z kalafiorem Lekka sałatka z kurczakiem Sałatka z indykiem i ziemniaczkami Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Sałatki na imprezę – najlepsze przepisy Przepis na sałatkę z jajkiem i boczkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Składniki 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub cienkie plastry 3 jajka 2 garście liści sałaty 10 pomidorków koktajlowych kawałek parmezanu lub innego, twardego sera

Kuchnia Bazylii
3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie 105

przepisy na pyszne sałatki z niebanalnych składników, które zrobią wrażenie na Waszych gościach. Sałatki są bardzo różnorodne, dlatego każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Mamy sycącą sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i pikantnym Jalapeño, kolorową sałatkę z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami oraz lekką sałatkę z kuskusem i pomidorami. Zapraszam na wpis i zdjęcia z mojego tarasu! Latem mogłabym odżywiać się prawie(...)przeze mnie we wpisie produkty Monini - rożne rodzaje oliwy, a także glassy balsamiczne - są aktualnie dostępne w Biedronce. Zapraszam do gotowania i wypróbowania przepisów:) Sałatka ziemniaczana z gorgonzolą i boczkiem z pikantnym sosem majonezowym Składniki/ na 4 porcje: 1 kg młodych ziemniaków 4 cebulki dymki 100 g sera gorgonzola (lub innego sera z niebieską pleśnią) 150 g boczku wędzonego pokrojonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigos z młodej kapusty z 4 składników 112

Bigos z młodej kapusty tylko z 4 składników nie licząc przypraw. Kapusta, boczek, kiełbasa paprykowa i domowa pasta paprykowa , którą można zastąpić kupnym ajwarem. Wszystko jest tu czerwone! Nie wyobrażam sobie lata bez młodej kapusty. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ? Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego(...)paprykowej kiełbasy i domowej pasty paprykowej. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na najlepszy bigos z młodej kapusty . Jako, że jesteśmy z Piotrem mięsożerni, to nie brakuje tu kiełbasy i wędzonego boczku. Przepis na bigos z młodej kapusty. Składniki: 1 główka młodej kapusty ok. 600-800 g ok. 150-200 g boczku wędzonego ok. 250-300 g kiełbasy paprykowej 2-3 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bób po cygańsku na ostro z boczkiem. PRZEPIS 93

sezonie wpadł nam w ręce kolejny genialny przepis na bób. Pokochają go wszyscy amatorzy bardziej pikantnych smaków. Koniecznie spróbujcie. Przepis na bób po cygańsku na ostro z boczkiem Składniki: 500 gramów świeżego bonu, 250 gramów wędzonego boczku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 dojrzałe pomidory, kopiasta łyżka papryki w proszku (najlepsza będzie wędzona), 1 papryczka chilli, sól, pieprz. Jak zrobić(...)bób po cygańsku na ostro z boczkiem? Boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę i czosnek posiekaj. Na patelnię najpierw wrzuć boczek, a gdy się trochę wytopi, dodaj cebulę i czosnek, smaż do lekkiego zrumienienia. Dopraw papryką w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – odda najwięcej aromatu. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i także

Kulinarna Polska
Tarta z pieczarkami i boczkiem 102

Pyszna tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też będzie pyszna. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 600 g pieczarek, 250 g boczku wędzonego surowego, 1 duża cebula, masło, 1 łyżka listków(...)Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę. Farsz : pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Cebulę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w plastry, a następnie w kawałki o szerokości około 2 cm. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i chwilę smażyć. Dodać cebulę, przesmażyć. Następnie dodać pieczarki, jeżeli z boczku wytopiło

królestwo garów
Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe 113

Składniki na fasolkę szparagową po bretońsku: 700 g żółtej fasolki szparagowej (może też być pół na pół z zieloną) 500 ml passaty pomidorowej 350 g cienkiej kiełbasy 250 g boczku wędzonego duża cebula 3 ząbki czosnku litr wody sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra, bazylia Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki(...)Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż zacznie mięknąć, tak na półtwardo. W tym czasie boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju najpierw wrzucamy boczek, a kiedy się przysmaży, dodajemy cebulę, czosnek i kiełbasę. Smażymy jeszcze kilka minut, aż cebula nabierze złotego koloru. Boczek z kiełbasą przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Pikantny strogonow wołowy 154

inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego pikantna. Polecam spróbować!       Składniki: ok 1 kg wołowiny 1 cebula 10 dkg wędzonego(...)boczku 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 1,5 -2 szklanki bulionu lub wody kilka suszonych grzybków 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 2 kiszone ogórki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 2 liście laurowe 3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Marynata

Blog z Apetytem
Babeczki jajeczno ziołowe z cukinią, boczkiem i groszkiem 105

przez rodzinę zjadane. Do babeczek EKO jajek użyłam, które z dużą ilość świeżych ziół połączyłam, warzywa też się w nich schowały i swojego smaku dodały. Cukinię z szalotką na boczku podsmażyłam i razem z zielonym groszek do masy jajecznej dołożyłam. Całość czarnym pieprzem i zielonym marynowanym wyostrzyłam i do foremek przełożyłam. Takie babeczki nie tylko fajnie wyglądają, ale ciekawy smak(...)mają. Zioła sprawiają, że świeżość w sobie mają. To danie z jajem, wariacja moja, ale jak je przygotujesz, będzie i Twoja. Można wersję bez boczku przygotować, lub ulubione zioła (ale świeże) dodać.   Składniki na ok. 12 babeczek: 5 niewielkich jajek, 2/3 szklanki mrożonego groszku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 150 g cukinii

Moniki Smakołyki
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 285

łagodny, z kapusty świeżej lub kiszonej, z grzybami suszonymi, świeżymi lub bez grzybów. Można do niego dodać cebulę smażoną na maśle albo zaprawić go skwarkami ze słoniny lub boczku. Nawet forma kapuśniaczków bywa różna – ruloniki, pakieciki, pierożki, kule… I choć koncepcja tego specjału jest podobna, efekt końcowy bywa bardzo różny, dlatego mimo że kapuśniaczki piecze się w całej Polsce, jest(...)Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje, a potem zwykle jeszcze wysmaża z cebulą, a czasem z boczkiem. Cechą charakterystyczną dla kapuśniaczków z tych okolic jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają z niego kółka jak na pierogi i po wypełnieniu farszem zbierają brzegi do środka, ściskają

Trzeci talerz
Potrawka z kapusty z boczkiem i ryżem 131

Musiałam wykorzystać kapustę i wymyśliłam taką oto potrawkę z kapusty z dodatkiem boczku i ryżu. Wyszło bardzo smacznie, spróbujcie Składniki: – 700g kapusty białej – 200g ryżu parabolicznego – 100g boczku surowego wędzonego – 500ml wrzątku – 1 cebula – 1 marchewka – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz) – garść drobno posiekanego(...)koperku – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania Na patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Do zarumienionej cebuli dodać boczek pokrojony w drobną kostkę, smażyć przez około 3-5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w talarki wymieszać i dodać kapustę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką

Smaki Armine
Spagetti z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i kaparami 108

Magda Szybsze niż najszybsze spaghetti z sosem pomidorowym to właśnie makaron z podsmażonym boczkiem, małym, słodkimi pomidorkami i dla przełamania słonymi kaparami. Prościej być nie może. Całość wykonania trwa tyle co ugotowanie makaronu. Pycha! Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu spaghetti 100g wędzonego, surowego boczku w plastrach 250g pomidorków koktajlowych 2 łyżki marynowanych, małych kaparów 3 łyżki oliwy z oliwek(...)makaron, gdy zawrze, dobrze solimy, wrzucamy makaron i mieszamy. Gotujemy al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania.   Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrawamy na pół. Boczek kroimy w cienkie paski. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Łyżkę odcedzonych kaparów z grubsza siekamy, drugą zostawiamy w całości.   Rozgrzewamy 2 łyżki

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania