boczek - 14002 przepisów (strona:85/934)

Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami 260

Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami to danie, które po jednym przygotowaniu będziecie powtarzać! Tym bardziej, że robi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20 minut. Cukinia w formie makaronu zachwyci każdego, zarówno Waszych znajomych, jak i domowników Oczywiście możecie przygotować taki makaron z każdym rodzajem sosu, ja natomiast zrobiłam ją w sosie śmietanowym z dodatkiem ostrego sera cheddar(...)warzyw można wyczarować cuda! Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem do eksperymentów! Zobacz też: Makaron z łososiem i cukinią Placuszki z cukinii Przepis na makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki średnia cukinia 100 g boczku parzonego 2 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30 % 80 g sera cheddar (możecie użyć dowolnego, ostrzejszego

Kuchnia Bazylii
szybkowar-pyszny boczek do pieczywa... 203

Składniki: boczek surowy 1,3 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka mało tłusty kawałek boczku wieprzowego ze skórą bez kości umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara na łyżeczce smalcu zrumienić(...)każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić do dobrego wystudzenia w lodówce zebrać z wierzchu tłuszcz, zostawić tylko galaretkę, boczek cienko kroić do pieczywa - boczek jest kruchy, mięciutki i smakuje z chrzanem lub ćwikłą.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi culurgiones z grzybami 230

pochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje starty parmezan, okraszone dobrze chudym boczkiem, są mega smaczne choć nie radzę  przesadzać  z ilością bo są ciężkostrawne za sprawą grzybów. Teraz w sezonie grzybowym można wypróbować nawet z borowikami czy podgrzybkami. Składniki: Ciasto(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko około 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oliwy Szczypta soli Nadzienie: 70  dag świeżych maślaków 10 dag boczku chudego wędzonego 1 duża cebula 1 łyżeczka  masła 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól i pieprz do smaku Boczek wędzony do okrasy Jak wykonać ? Farsz: Cebulę obrać posiekać w kostkę

Wanilia i Kardamon
Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym i muzyczka 183

jednak, że powinnam dokończyć post o naleśnikach sprzed ładnych kilku tygodni. Przecież czekacie na kolejne smakołyki! I oto ONE! naleśniki, w sumie bardziej placki, na kefirze i z boczkiem (dla mięsożernych oczywiście) i z sosem orzechowym... mówię Wam, bajka! Przepis pochodzi z KUCHNI nr.08/2017, proporcje moje własne. Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym 200 g chudego boczku(...)masła orzechowego 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyzeczki cukru pól łyżeczki soli 400 g kefiru duże jajko oliwa masło klarowane do smazenia Boczek układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. W piecu nagrzanym do 220 st.C pieczemy ok 15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. Masło orzechowe z syropem klonowym wkładamy do rondelka

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 455

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 15 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości, 50 dag boczku, 20 dag tartego sera żółtego, 4 czubate łyżki śmietany, 50 dag pieczarek, sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka, łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Boczek kroję w kostkę, ziemniaki w plasterki, pieczarki obieram i ścieram(...)tarce o dużych oczkach. Boczek podsmażam (bez dodatku tłuszczu) do momentu aż tłuszcz się wytopi, a boczek przyrumieni. Wylewam nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaję śmietanę, 3/4 sera żółtego i przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę. Smażę na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i śmietany. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli

JejKuchnia
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 135

smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej bym dokonała, to skropienie ryby sokiem z cytryny zamiast układania jej na filetach. Niektórym może wyda się dziwne połączenie ryby i boczku ale wypróbowałam i jest to świetne połączenie. Troszkę pracy wymaga przygotowanie tej potrawy, szczególnie odfiletowanie, ale naprawdę warto. Przepis podejrzany u jednego z moich ulubionych kucharzy Karola Okrasy. Polecam. Pstrąg(...)boczkiem, tymiankiem i cytryną 2 pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca tak, aby pozostawić oba filety połączone ogonem. Dokładnie czyścimy z ości

Pieguskowa Kuchnia
Zielona zupa z groszku z sałatą i boczkiem 93

był obfity w niezbyt dobre dla mnie wiadomości ale mam nadzieję, że ten pomimo choroby, będzie o niebo lepszy. Zapraszam na zupę :). Zupa z zielonego groszku z sałatą i boczkiem 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g wędzonego boczku 1 kg zielonego mrożonego groszku 2 cebule sałata Boczek kroimy na drobne paski, cebulę w piórka i podsmażamy razem aż boczek(...)się zrumieni a cebulka się zeszkli. W między czasie myjemy i dokładnie osuszamy sałatę, siekamy ją dość drobno i dodajemy do boczku z cebulką. Po chwili dodajemy groszek, nieco przesmażamy i przekładamy do gotującego się bulionu. Dusimy do miękkości około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Gdy groszek będzie miękki miksujemy dokładnie zupę

Pieguskowa Kuchnia
szybkowar-boczek do pieczywa... 170

Składniki: boczek surowy 1,3 kg/bez kości, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, czosnek 1 główka, cebula 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, musztarda rosyjska 1 łyżka, woda 1 szklanka przyprawa do wołowiny Prymat również smakuje z boczkiem wieprzowym, często dodaję przyprawy do potraw innych niż są przeznaczone(...)świeży płat boczku surowego, mało tłusty, bez kości ze skórą umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć, dobrze natrzeć przyprawą do wołowiny dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku, kawałki obranych cebul i wszystko wymieszać, nakryć talerzem miskę i do lodówki na kilka godzin do szybkowara rozgrzanego włożyć sam boczek bez cebul i czosnku, z każdej strony zrumienić, następnie dodać czosnek z cebulą

W Mojej Kuchni Lubię
Burgery z queso, jalapeno i nachosami 213

Składniki: 600 g mięsa mielonego, wołowego; 4 plastry wędzonego boczku; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chipotle w sosie adobo; 2 łyżki sosu Worcestershire; Sól; Pieprz; Olej. Queso: 1 szklanka mleka; 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki startego łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól(...)Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plastrów wędzonego boczku; 1/4 główki drobno pokrojonej sałaty lodowej;  4 plastry pomidora; 4 plastry czerwonej cebuli; 4 łyżki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; 1/4 pęczka świeżej kolendry; 100 g nachos; Masło do posmarowania bułek. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Wszystkie plastry wędzonego boczku (tj. 12) położyć na rozgrzanym na patelni

Gospodyni Miejska
Bigos z wieprzowiną 167

porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody  5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule(...)drobno pokroić. 3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki. 4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia cebulkę. Dodać do garnka z kapustą. 6. Na patelni podsmażyć pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodać boczek

Atlas Smaków
Pieczone portobello z pesto z rukoli, mozzarellą i prażonym boczkiem 207

kapelusze pieczarkowe, mięsiste, w smaku wyjątkowe. Można je na różne sposoby przygotować, smażyć, piec, dusić, a nawet gotować. Moje kapelusze zostały w piekarniku upieczone, z pesto i mozzarellą wypełnione. Boczek wcześniej zapiekałam, a po przestudzeniu zmiksowałam. Gorące kapelusze prażonym boczkiem posypałam i gotową przystawkę już zjadałam. Składniki: 6 szt. dużych kapeluszy portobello, ok. 250 g sera mozzarelli, 100 g boczku(...)orzeszków pinii, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej do smaku), ok. 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki startego sera żółtego, twardego. Przygotowanie: Plastry boczku rozkładamy na pergaminie, wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15 min tak, aby zrobił się chrupiący. Pozostawiamy do przestygnięcia. Pesto: Za pomocą blendera miksujemy rukolę, oliwki, orzeszki

Moniki Smakołyki
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 134

przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Często oglądając jego wieczorny program już mam pomysł na obiad następnego dnia. Zapiekanka jest sycąca, z kurczakiem, ma wspaniały aromat wędzonego boczku, a całość dopełnia sos beszamelowy. Polecam!    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami   Składniki na formę 24 x 15cm:   200g boczku wędzonego 100g pieczarek 2 piersi z kurczaka opakowanie(...)Wykonanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i ziołami, dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Boczek przekładamy na talerz. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w grube plastry, smażymy aż puszczą sok. Przekładamy do boczku

Smak mojej kuchni
Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i boczku z aromatyczną kaszą bulgur 125

cytryny powoduje, że jest ona orzeźwiającym dodatkiem. Dorsz gotowany w kremowym sosie z suszonych pomidorów jest wyśmienity. Na początku ucieram suszone pomidory z odrobiną oleju w moździerzu na pastę. Boczek siekam bardzo drobno, smażę na chrupko. Całość łączę z łyżką mleka kokosowego oraz serkiem naturalnym Arla Apetina. To dzięki niemu sos staje się gęsty, kremowy i smaczny. A gotująca się(...)ryba jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach.  Niektórych z Was może zdziwić dodatek boczku. Nie od dziś wiemy, że ryby i mięso to połączenie idealne. Krewetki w szynce parmeńskiej, kawałki łososia w szynce szwarcwaldzkiej czy właśnie sos na bazie chrupiącego boczku, w którym zanurzona jest ryba.. to tylko kilka połączeń, nie mniej jednak doskonale wiemy

Mango Papaja
Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym 155

Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym to moja propozycja wiosennego lunchu do pracy. Znajdują się w niej moje ulubione składniki, które bardzo często dodaje do sałatek. Są to: boczek, ser pleśniowy, grzanki ( tu przepis ) czy w końcu sos musztardowo-miodowy, który moim zdaniem pasuje do każdej sałatkowej mieszanki. Oczywiście do sałatki możecie użyć innego sosu lub nawet samej(...)będzie ten sam. Polecam zrobić od A do Z, tak jak jest w poniższym przepisie. Smacznego! Zobacz też: 10 przepisów na smaczne sałatki Przepis na sałatkę ze szpinaku z boczkiem Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki garść szpinaku kilka plasterków cienko pokrojonego, surowego lub parzonego boczku garść grzanek (link do przepisu wyżej) kilka plasterków sera pleśniowego lazur

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania