Dziś coś dla koneserów mięsnych rolad , a mianowicie delikatna, soczysta i aromatyczna rolada z boczku, która znakomicie się nada na zbliżające święta. Super się sprawdza, również na wszelkich impre zach. Bogactwu smaków i aromatów w tej potrawie nie oprze się żaden smakosz. Polecam serdecznie taką roladkę na wyjątkowe okazje, zapewniam, iż wszyscy goście będą zachwyceni. Składniki: • 1 kg boczku surowego(...)pieczarek, • 20 dag boczku wędzonego, • sól, pieprz, majeranek, czosnek, chilli, olej, przyprawy do mięs Przygotowanie: 1. pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, następnie smażymy, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieczarkami. 2. boczek rozkrawamy na prostokąt, smarujemy farszem, zwijamy i obwiązujemy nicią. Posypujemy solą, pieprzem, chilli, przyprawą czosnkową i do mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy
Podróż w kulinariaCześć Wszystkim! Dzisiaj danie pyszne i niezawodne, którego przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 25 minut. Danie pachnące świeżymi ziołami, świeżo mielonym czarnym pieprzem, boczkiem i czosnkiem. Innymi słowy Spaghetti Carbonarra w moim wykonaniu. Do przygotowania carbonarry potrzeba nam: 400-500g makaronu spaghetti (zależnie od ilości porcji) 25-30 dkg surowego wędzonego boczku (w plastrach) 1 mała cebulka(...)natki pietruszki świeżo mielony czarny pieprz, sól Wodę na makaron solimy i wstawiamy na gaz. Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy do stopnia al dente, około 7-9 min. Boczek, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na zimną patelnię wsypujemy boczek i włączamy gaz. Gdy boczek ładnie się wysmaży dodajemy do niego cebulkę oraz czosnek i szklimy
Kuba GotujeSzare kluski z boczkiem i cebulką to danie mojego dzieciństwa. Wbrew pozorom jest to przepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny(...)Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych ziemniaków co najmniej 1 szklanka mąki pszennej 1 duże jajko sól, pieprz 300 g wędzonego boczku 2 średniej wielkości cebule olej Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę z ziemniaków przełożyć na sito i wycisnąć z nadmiaru soku. Wodę wylać, a gęstą masę (krochmal) dodać do ziemniaków. Następnie
Ugotowaćziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję(...)białym serem. Składniki: 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych) 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 100 ml gorącego mleka 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 płaskie łyżeczki soli łyżka oleju lub masła do posmarowania formy 2 - 3 łyżki bułki tartej
Kuchcik gotujeokazuje się że zwykłego, czerwonego buraka da się przyrządzić na kilkanaście sposobów, a gdyby akcja "Tost Burak Kawior" trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki: 100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego(...)łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie 50-100 g wędzonego surowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w grubszą kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 100 ml wina kilka szpilek rozmarynu 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego 1 garść mrożonego groszku 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej czarny
Kuchnia Prezydentowejsałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody, oleju, miodu i przyprawy grilowej oraz szaszłyki z wątróbki – wątróbki(...)były owinięte w boczek a do tego jabłka i cebulka. Pan Maciej pokazał nam jak się luzuje skrzydełka. Tym razem nawet uczestnicy warsztatów wzięli czynny udział w pomaganiu. Chyba ten klimat grilla oraz to, że odbył on się na zewnątrz restauracji spowodował, iż przybyli bardziej byli wyluzowani i chcieli we wszystkim próbować swoich sił co powodowało fajną atmosferę – inną
Kuchenne WariacjeOkres na szparagi w pełni więc nasza kolejna propozycja z tymi zielonymi „pałeczkami” – tarta z boczkiem, szparagami i mozzarella Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki(...)Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty
Kuchenne WariacjeJeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka(...)Najłatwiej zrobicie to wkładając mięso do zamrażarki. Czekamy aż lekko się zmrozi i takie właśnie kroimy. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Ogórki kiszone i surowy wędzony boczek kroimy w słupki. (Zamiast boczku możecie użyć słoniny – w zależności czy lubicie posmak wędzonki czy nie). Cebulę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sól, pieprz i musztardę (ja używam sarepskiej ale możecie użyć takiej
Kulinarna Patilogiajuż jestem przy temacie domowej wędliny to od razu pochwalę się kolejnymi poczynaniami :) otóż - dla mojego Męża kochanego upiekłam ponownie boczek. Tym razem trochę inaczej, bo na przykład (wstyd się przyznać) zapomniałam naszpikować czosnkiem :P co więcej - do marynaty też go nie dodałam... Tak to jest jak się jednocześnie coś robi i gada do Dziecka :D lubię gadać do mojej(...)poświęconej uwagi :D coś za coś - czegoś nie zrobiłam tak jak zaplanowałam, ale mogłam obserwować radość na twarzy Dziecka :) zresztą jak się finalnie okazało - wcale nie wyszło źle :) Mąż boczek zjadł i nawet się nie zorientował, że czosnku nie było. A może tylko mi nie powiedział, że wie? ;) w każdym razie powiedziałam Mu o tym jak już śladu po boczku
Kolorowy PrzepisownikPyszne i sycące danie jednogarnkowe z fasolą. Do tego koniecznie wędzony boczek i cienka kiełbasa oraz dużo majeranku. składniki: 400 g fasoli, u mnie duży Jaś ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g surowego boczku wędzonego ze skórą 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 kopiasta(...)garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka. W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli, a tą tłuściejszą wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, a cebulę
Monia miesza i gotujewersja żuru jest również gęsta i bogata w składniki a różni się tym, że zupa jest gotowana na wywarze z warzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 2 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 3 cebule 500 g ziemniaków(...)Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 1 cebulę przekroić na pół i opalić na blaszce lub nad palnikiem. Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść
Mama GotujePyszny, kolorowy z mnóstwem witamin bigos z cuknii z dodatkiem papryki, pomidorów, pieczarek i kiełbasy z boczkiem to znakomite danie idealne na obiad lub gorącą kolację. Prosty w przygotowaniu bigos najlepiej smakuje podany z pieczywem. składniki na 6 porcji 3 małe cukinie 3 pomidory 2 papryki czerwone 1 cebula 15 dag pieczarek 30 dag kiełbasy cienkiej 30 dag boczku wędzonego(...)szczypta ostrej czerwonej papryki szczypta czosnku granulowanego sól pieprz przepis Kiełbasę , boczek i cebulę kroimy w kostkę a pieczarki razem z trzonkami w plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i na nim smażymy pokrojoną kiełbasę z cebulą ,a gdy boczek się wytopi dorzucamy pokrojone pieczarki i całość mieszamy. Małe umyte cuknie kroimy razem ze skórką w kostkę , paprykę
Smakowite DaniaPotrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro. Mięso: 6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później) Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę: 2, 5 litra wody przegotowanej, ostudzonej 300 g peklosoli 20 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 5 sztuk(...)powinna być mętna. Nie nastrzykujemy mięsa solanką. Bez tego jest bardzo dobra. Przed wędzeniem wyjmujemy mięso z wody. Obsuszamy na papierowym ręczniku. Mięso gotowe do wędzenia. Jak przygotować boczek do wędzenia: Boczek nie musimy peklować na mokro. Wystarczy na dobę przed wędzeniem, natrzeć boczek solą, rozmarynem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po upływie doby, przed wędzeniem, boczki opłukać
W kuchennym oknie EwyZupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz(...)się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZnalazłam wieczorem w szafce paczkę fasolki i nabrałam na nią ochoty :) Namoczyłam na noc i na drugi dzień wzięłam się za gotowanie. Składniki: 1/2 kg fasolki 30 dag boczku 50 dag kiełbasy (rodzaj według uznania) 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pomidor 1 kostka rosołowa, u mnie bulion na wędzonym boczku sól pieprz 4 listki laurowe Namoczyć dzień wcześniej(...)fasolkę. Ja po ok. 1 godzinie odlewam wodę i nalewam świeżej. Moczę do dnia następnego Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Tłuszcz wytopi się sam z boczku Gdy boczek się smaży, kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com