samych jajek, czasami z 2 całych jajek i z 2 żółtek, ale śmietana musi być zawsze:) 500 g makaronu spaghetti 4 jajka 200 g śmietanki 30% 250 g boczku w plastrach (może być surowy, może być parzony) starty parmezan – około 60g pieprz opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę(...)cienkie paseczki. Podsmażamy go na dużej, rozgrzanej, suchej patelni (jeśli boczek nie jest mocno tłusty, można na patelnię dać odrobinę tłuszczu). Do większego garnuszka wbijamy jajka. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy dość dużą ilością pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Roztrzepujemy całość rózgą kuchenną lub miksujemy blenderem. Na koniec wsypujemy większość sera (część odkładamy, posypiemy makaron już na talerzu). Ugotowany makaron odcedzamy
Smaki Na Talerzusmakowała, zwłaszcza odsmażana na patelni na drugi dzień. Ta moja wizyta na jarmarku spowodowała, że zapragnęłam zjeść taką babkę. Zaopatrzyłam się więc w jednym z domków w wędzony boczek, taki pachnący..., prosto z wędzarni. W domu zaczęłam szukać w starym zeszycie z przepisami, przepisu na babkę ziemniaczaną, ale nie znalazłam. Postanowiłam więc sama go odtworzyć, czy też raczej stworzyć(...)upiec taką babę. Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów dzieciństwa? Składniki: 1,5 kg ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki Ponadto: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do wysmarowania
Kuchnia u Krysiprzekąska nie tylko na Halloween, ale nie różnego rodzaju przyjęcia lub danie obiadowe. Lekko pikantne ciasto, a w środku warstwy dyni i boczku zalane śmietanowym sosem. var metaslider_8644 = function($) { $('#metaslider_8644').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices(...)mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki wody szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta papryki chilli Farsz: 350 g dyni (200 g po obraniu) 100 g boczku Sos: ½ szklanki śmietanki kremówki (125 ml) 2 jajka Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Dynię obrać, usunąć
KuchniaWeDwoje.pljest niezwykle prosta w wykonaniu. Do tego idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimo. U mnie w tym wydaniu do masy jajecznej dodałam szpinak, ser mozzarella, boczek i pomidorki. Smakuje wyśmienicie więc koniecznie spróbujcie! Składniki (u nas dla 3 osób) 6 jajek 40 g masła klarowanego ghee , smalcu lub oleju kokosowego 250 g liści świeżego szpinaku(...)sera feta, 250 g sera mozzarella 2 ząbki czosnku 250 g boczku wędzonego 100 g pomidorków koktajlowych oregano sól himalajska pieprz Przygotować patelnię – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej. Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać z przyprawami. Szpinak umyć i osuszyć
Ola la LCHFblowing. Always. Have patience and have fun cooking! SKŁADNIKI: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka wrzątku (200 ml) szczypta soli Farsz: 500 g bobu 200 g surowego wędzonego boczku 1 średnia cebula 250 g sera Capreggio INGREDIENTS: Pastry: 300 g white flour 1 cup of boiling water (200 ml) pinch of salt Filling: 500 g broad beans(...)wyrabiać ręką w misce, po jakimś czasie przełóż na blat i wyrabiaj dalej, aż do momentu aż ciasto będzie jednolite, gładkie, suche, miękkie i elastyczne. Odetnij skórę z boczku, pokrój na dość drobne kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i smaż powoli, wytapiając tłuszcz. Jak boczek już będzie podsmażony dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż wszystko razem
Martyna CooksKapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem to idealny dodatek do niemal każdego mięsa jednak w połączeniu z tradycyjnym kotletem schabowym tworzy jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich dań. Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 ziela(...)angielskie kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach
Słodka StronaZapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na nieco inny obiad. Wspomniana potrawa zapewne napełni wasze brzuchy i przy tym powinna wam zasmakować. Zaletą zapiekanki ziemniaczanej jest niewielka liczba składników. Ziemniaki, boczek, ser i cebula to przecież jest niewiele. Jeśli macie wolne 70 minut to zachęcam do gotowania. Możecie też sprawdzić inny przepis obiadowy – ostre skrzydełka w chrupiącej panierce . Polecam także(...)pyszny przepis na zapiekankę makaronową . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – zapiekanka ziemniaczana 5 średnich ziemniaków 200 g boczku wędzonego 200 g sera mozzarella jedna cebula pieprz i sól Przepis – zapiekanka ziemniaczana Obieramy ziemniaki i cebulę, które następnie kroimy w kostkę – tak jak na sałatkę. W kostkę kroimy także boczek wędzony. Ser mozzarella przecieramy na tarce
Kuchennyviral.plDziś proponuję coś szybkiego i pysznego na satysfakcjonujący obiad, który docenią szczególnie Ci pracujący do późna Makaron z podsmażonym boczkiem i kiełbasą, brokułami i pysznym sosem serowym z pewnością zadowolą całą rodzinę. Co więcej, to danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym(...)porcje) Składniki: 300 g ulubionego makaronu 1 brokuł, podzielony na małe różyczki olej do smażenia 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 250 g boczku i kiełbasy, pokrojonych w kostkę 300 ml śmietanki 36% 1 łyżka musztardy Dijon 140 g sera żółtego (bursztyn, cheddar lub inny ulubiony), startego na tarce sól, pieprz Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
karmelowyZapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na nieco inny obiad. Wspomniana potrawa zapewne napełni wasze brzuchy i przy tym powinna wam zasmakować. Zaletą zapiekanki ziemniaczanej jest niewielka liczba składników. Ziemniaki, boczek, ser i cebula to przecież jest niewiele. Jeśli macie wolne 70 minut to zachęcam do gotowania. Możecie też sprawdzić inny przepis obiadowy – ostre skrzydełka w chrupiącej panierce . Polecam także(...)pyszny przepis na zapiekankę makaronową . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – zapiekanka ziemniaczana 5 średnich ziemniaków 200 g boczku wędzonego 200 g sera mozzarella jedna cebula pieprz i sól Przepis – zapiekanka ziemniaczana Obieramy ziemniaki i cebulę, które następnie kroimy w kostkę – tak jak na sałatkę. W kostkę kroimy także boczek wędzony. Ser mozzarella przecieramy na tarce
Kuchennyviral.plrozpoczynam dzień posiłkiem białkowo-tłuszczowym, a jajko jest moim zdaniem najbardziej uniwersalnym produktem, który można znaleźć w lodówce. Tym razem zamiast klasycznej jajecznicy, czy omletu, postanowiłem zapiec je z boczkiem i szczypiorkiem w kokilkach. Wystarczy 10 minut w piekarniku, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie, które z pewnością was pozytywnie zaskoczy. Warto wspomnieć, że tak przygotowane śniadanie sprawdzi się zarówno(...)diecie bezglutenowej, diecie paleo, diecie samuraja, diecie tłuszczowej, jak i w innych systemach żywieniowych, ponieważ występują tu tylko zdrowe, bezglutenowe składniki zawierające mnóstwo wartości odżywczych. Składniki Jajka Boczek wędzony Szczypiorek Oliwa z oliwek Sól, pieprz Dlaczego nie podałem dokładnej ilości składników? Wszystko zależy od tego jak wielką kokilkę macie w domu. Ja do przygotowania jednej foremki (która jest dosyć szeroka
Programista w kuchniMasz ochotę na solidne śniadanie, a klasyczna jajecznica już Ci się przejadła? Proponuję sprawdzić przepis na błyskawiczne burgery z jajecznicą z dodatkiem sera, boczku wędzonego, cebuli oraz pomidora. Oczywiście w burgerze nie może zabraknąć także odpowiedniego sosu. Osobiście polecam sos remulada duńska, który bez trudu znajdziecie w lepszych marketach oraz w sklepie internetowym marki Folwark. Przygotowanie burgerów trwa dosłownie kilka(...)Jeżeli jednak robicie je na szybko tak jak ja, to możecie pominąć ten krok. Z podanej ilości składników przygotujecie jednego błyskawicznego burgera. Składniki 1 bułka 2 jajka 2 plastry boczku wędzonego (około 20 g) 1 plaster cebuli 1 plaster pomidora 1 plaster żółtego sera 1 łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia) Sól, sos remulada duńska Folwark Przygotowanie Bułkę przekrój na pół
Programista w kuchniboczniaki, które poznałem stosunkowo niedawno. Zazwyczaj jednak przygotowywałem je w panierce i podawałem a’la schabowy. Tym razem w ramach zmian postanowiłem przygotować makaron z boczniakami oraz wędzonym boczkiem. Jest on bardzo delikatny dzięki śmietanie, a smak dania dopełnia świeży szczypiorek. Taki obiad możecie przygotować bez trudu w około 25-30 minut. Na dzisiejszy obiad wybrałem pełnoziarniste świderki(...)wkrótce na blogu pojawi się z nimi więcej przepisów. Smacznego! Składniki 150 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty (świderki, penne, spaghetti) 200 g śmietany 30% 250 g boczniaków 50 g wędzonego boczku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarownego do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Boczniaki umyj
Programista w kuchniżywiej. Pani Maggot krzątała się po domu. Nadeszło paru hobbitów, domowników gospodarza. Wkrótce czternaście osób siedziało za stołem. Piwa było w bród, na półmisku piętrzyła się góra pieczarek z boczkiem, nie brakowało też innych posilnych wiejskich dań." Tydzień literacki zamienił się w moim wykonaniu w hobbicki, a ten, niepostrzeżenie, w pieczarkowy. Ale czy to źle? Chyba nie. Raz na jakiś(...)kulinarny. Gotowanie połączone z zaglądaniem do ulubionej książki to świetna zabawa, a jej efekty potrafią okazać się niezwykle smaczne! :) Składniki: 250 g mini pieczarek 1 mała cebula 6 plastrów boczku 250 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki mąki listki otarte z 1 gałązki rozmarynu (posiekane) listki otarte z 1 gałązki tymianku (posiekane) oliwa i masło do smażenia sól i pieprz Wykonanie
zadanie-gotowaniezdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki 30% – 36% 100 g śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże(...)zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka lub na dużą patelnie. Całość zalać sosem, wymieszać
KuchniaWeDwoje.plmiesiącach życia dziecka dobrze jest wstrzymać się z jedzeniem fasolki. Niektóre maluchy źle reagują na tak mocno wzdymające potrawy. pół kilograma suchej fasoli 2 cebule 4 kiełbasy* 40 dag boczku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku 4 czubate łyżki majeranku 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pieprz sól natka pietruszki Pół(...)wodę, w której moczyła się fasola. Do garnka wlewamy 3 litry wody i wrzucamy namoczoną fasolę, listki laurowe, ziele angielskie oraz pół łyżeczki soli i zagotowujemy. W międzyczasie kroimy boczek i kiełbasę w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią boczek. Gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać dodajemy kiełbaskę. Boczek i kiełbasa powinny się
Dieta bez mleka