nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg kiełbasy 750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie) 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy smalec 10 liści laurowych(...)łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewam wodą i odkładam na 2-3godziny. Kapustę kiszoną odciskam, kroję, przekładam do bardzo dużego garnka. Dodaję boczek w całości, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, jałowiec, majeranek i wlewam wodę z grzybów. Następnie dolewam wody, tylko tyle by przykryła kapustę i stawiam na ogień. Białą kapustę siekam
magiczna kuchnia KasiZapraszam na pyszne, chrupiące krokiety z kapustą kiszoną i boczkiem wędzonym. Chociaż krokiety należą do tych dan pracochłonnych, to myślę że dla nich warto poświęcić ten czas. Składniki: ciasto na naleśniki tu 700 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 2 cebule olej do smażenia 1 płaska łyżeczka kminku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo 3 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę. Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka z boczkiem. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody
magiczna kuchnia KasiGołąbki z ziemniakami Poznaj super przepis na gołąbki ziemniaczane. Gołąbki lwowskie z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku. Gołąbki z ziemniakami i boczkiem, danie kuchni kresowej. Kresowe gołąbki z ziemniakami i boczkiem to smaczne danie z piekarnika. Gołąbki z ziemniaków to pomysł na tani obiad na dwa dni. Jak zrobić gołąbki z ziemniakami? Jarskie gołąbki, wystarczy pominąć boczek i użyć podsmażonej(...)pomysł na obiad bez mięsa, bez mąki, gołąbki z ziemniakami doskonale się tu sprawdzą. Gołąbki ziemniaczane z piekarnika, inaczej nazywane gołąbki lwowskie, pożywne i smaczne. Robiąc kresowe gołąbki możesz boczek zamienić na słoninę lub zastąpić grzybami, np. pieczarkami. Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Z czym podawać gołąbki z ziemniaków? Gołąbki ziemniaczane Gołąbki z dodatkiem ziemniaków to danie jarskie i bardzo często
Dieta moja pasjaobiad z piekarnika, który nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec przez godzinę w piekarniku. Taka zapiekanka ziemniaczana z kapustą, kiełbasą i boczkiem jest bardzo smaczna i syci na długo. Potrawa jest inspirowana pieczonkami czy prażonkami, które przygotowuje się w kociołku na ognisku. Ponieważ jednak nie miałam takiej możliwości, danie upiekłam w piekarniku(...)wtedy bardzo dobra. Składniki na zapiekankę Wiejski Kociołek (4-5 porcji): 0,5 kg ziemniaków pół główki niewielkiej kapusty (może być młoda) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g boczku wędzonego średniej wielkości marchew 2 cebule łyżka masła lub smalcu pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Marchew również obieramy i kroimy
e-PrzepisyKulinarnepory jadłam. Przyznam jednak, że bardzo mi smakowała. Główną bazę stanowią tutaj ziemniaki. Liczyłam, że przesmażą się nieco bardziej, ale i tak były ok. Do tego czerwona cebulka i boczek, a całość smażona w, można powiedzieć, octowej zalewie. Pysznie. Polecam wszystkim fanom ziemniaczanych sałatek. na 2-3 porcje: około 800 g młodych ziemniaków podobnej wielkości (najlepiej małych(...)surowego boczku 1 czerwona cebula 40 ml oleju 50 ml octu jabłkowego 2 płaskie łyżki cukru dymka/szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy. Następnie gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo (u mnie przez około 20 minut). Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia po czym kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Boczek kroimy na cienkie paseczki. Rozkładamy go na dużej, zimnej patelni
Smaki Na Talerzupieczenie też nie trwa długo, a efekt jest świetny. Szparagi w cieście francuskim nie tylko pięknie wyglądają, ale też są wyjątkowo pyszne. Przepis na szparagi w cieście francuskim z boczkiem Składniki: Na każdą porcję 3 zielone szparagi , z których należy odłamać twarde końcówki Szeroki na około 2 cm pasek ciasta francuskiego – użyliśmy gotowego 2 plasterki boczku Jak zrobić szparagi(...)pieczone w cieście francuskim z boczkiem? Szparagi najpierw owiń boczkiem, następnie ciastem francuskim “w spiralkę”. Ułóż w foremce na papierze do pieczenia. Ciasto posmaruj wodą. Piecz w temp. 200 stopni około 20 minut – aż ciasto się zarumieni – od razu podawaj. Artykuł Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Banalnie prosta i pyszna przekąska. PRZEPIS pochodzi z serwisu
Kulinarna Polskamoich ulubionych dań, które są niezwykle proste, a odpowiednio przygotowane stają się wykwintnymi potrawami. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję dość klasyczną z dodatkiem ricotty, natomiast w niebanalnym towarzystwie chrupiącego boczku, czosnkowych pieczarek i dyniowego purée. Pychota! Przepis na 5 porcji, z czego jedna to ok. 400kcal, B: 12,6g, T: 11,4g, W: 58,5g. Składniki: – 600ml bulionu warzywnego(...)600ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 300g ryżu Arborio – 300g pieczarek – 300g dyni – 2 cebule – 100g ricotty – 100ml białego, wytrawnego wina – 50g surowego boczku w plastrach (można pominąć) – 35g tartego parmezanu – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zeszklenia
Be Fit Be Strongnieznacznie różnić się składem. Osobiście znam tę zupę z mojego domu rodzinnego, gdyż często była przygotowywana przez mojego dziadka, który pochodził z województwa świętokrzyskiego. Zalewajka świętokrzyska dodatkowo zawiera podsmażany boczek wędzony, ale rzadko zawiera grzyby. Moja wersja zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy(...)chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na co najmniej
Kuchnia MagdaLenynieznacznie różnić się składem. Osobiście znam tę zupę z mojego domu rodzinnego, gdyż często była przygotowywana przez mojego dziadka, który pochodził z województwa świętokrzyskiego. Zalewajka świętokrzyska dodatkowo zawiera podsmażany boczek wędzony, ale rzadko zawiera grzyby. Moja wersja zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy(...)chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na co najmniej
Kuchnia MagdaLenyMuszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie te tostowe koszyczki z boczkiem i jajkiem. Może wizualnie nie prezentują się najpiękniej, ale w smaku były bardzo dobre. Mmmmm, zwłaszcza ten bekon robi robotę! Czy Wy też lubicie taki chrupiący boczek? Całość robi się całkiem szybko i jest to fajna opcja na niecodzienną kolację. Myślę, że może też być to jedna(...)propozycji na imprezowy stół, choć wiadomo, że przy większej ilości osób, wiąże się to z większą ilością wykorzystanych jajek 6 kromek chleba tostowego 6 plasterków boczku (100g surowego boczku w plastrach) 6 małych jajek 1/4 małej czerwonej papryki garść tartego żółtego sera sól, pieprz masło szczypiorek Z chleba tostowego odkrawamy skórkę. Miąższ wałkujemy na cienki placek. Jedną stronę smarujemy dosyć
Smaki Na Talerzuzdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki 30% – 36% 100 g śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże(...)zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka lub na dużą patelnie. Całość zalać sosem, wymieszać
KuchniaWeDwoje.plTarta z dynią to przekąska nie tylko na Halloween, ale nie różnego rodzaju przyjęcia lub danie obiadowe. Lekko pikantne ciasto, a w środku warstwy dyni i boczku zalane śmietanowym sosem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 3-4 porcje (forma 8 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki wody szczypta soli(...)szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta papryki chilli Farsz: 350 g dyni (200 g po obraniu) 100 g boczku Sos: ½ szklanki śmietanki kremówki (125 ml) 2 jajka Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Dynię obrać, usunąć włóknistą część i pestki. Pokroić w plastry i przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i zostawić
KuchniaWeDwoje.ploliwą. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-4 ⏰ – 25 minut ➕ pieczywo 🇺🇸 – USA Oczywiście potrzebujemy kilku składników Sałata lodowa lub rzymska Szczypiorek Plastry boczku Sól Pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki octu jabłkowego lub białego winnego 1 łyżka cukru Bułko – Bagietko – Chleb 4 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 30 g masła(...)Połóż ślimaka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na jakieś 20-25 minut. Sałatka Wilted lettuce Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i połóż boczek. Możesz go pokroić na mniejsze kawałki (ja zrobiłem w całości) i podsmaż go dość mocno. W międzyczasie sałatę pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Po drugie
RafalCook