boczek - 14002 przepisów (strona:93/934)

Bigos z młodej kapusty 58

Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 1 młoda marchewka(...)duża cebula 150 g boczku wędzonego bez skóry 250 g dobrej jakości kiełbasy 1 szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki kminku świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie

Gotuj z Prezesem
Zapiekanka chłopska 69

dużo czasu. Świetnie sprawdzi się, gdy późno wracamy z pracy i nie mamy ochoty długo stać przy garach, a chcemy smacznie zjeść. Zapiekanka chłopska składa się z makaronu, boczku oraz kiełbasy, a całość polana jest pysznym sosem pomidorowym. Całość smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania przepisu na najlepszą zapiekankę chłopską już dziś. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekankę chłopską(...)makaronu (u mnie kolanka) 150 g boczku wędzonego 200 g dobrej jakości kiełbasy 1 duża cebula 100 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki chilli natka pietruszki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować w lekko

Gotuj z Prezesem
Najlepszego burgera możesz zrobić sobie sam. Przepis krok po kroku na domowe hamburgery 663

rozbratel, a więc kawałki z przerostami tłuszczu. Jeśli macie taką możliwość, wybierzcie mięso dojrzewające jak na steka. 200 gramów sera żółtego – najlepszy będzie cheddar, po 2-3 plasterki boczku wędzonego na każdego burgera, kilka ogórków konserwowych, majonez, musztarda, ketchup. * Z tych składników złożysz klasycznego cheeseburgera, oczywiście możesz coś odjąć albo dodać według własnych upodobań. Jak zrobić domowe burgery? Zaczynamy(...)uformuj płaskie burgery – szerokie na około 6-7 cm i grube na około 2 cm. Każdego burgera robimy na jednej patelni. Zaczynamy od położenia mięsa, obok kładziemy plasterki boczku oraz przekrojoną na pół bułkę. Burgera smażymy przez około 2 minuty z każdej strony, aby był średnio/mocno wysmażony. Takie lubimy najbardziej. Oczywiście możesz wydłużyć bądź skrócić czas smażenia według

Kulinarna Polska
Sałatka z mixem sałat, boczkiem, pomidorkami i jajkiem + film 104

Sałatka z mixem sałat, boczkiem, pomidorkami, jajkiem oraz cebulą z dodatkiem sosu musztardowego to sprawdzona propozycja na domowe imprezy, na przystawkę czy kolację. Do sałatki możemy wybrać dowolny rodzaj mixu sałat oraz wzbogacić ją o inne ulubione składniki. Taka sałatka to wyśmienita kombinacja smakowa dla naszego podniebienia, jest pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu.     składniki na 2 porcje(...)jajka ugotowane na twardo 100 g mixu sałat 1 czerwona cebula 10-12 pomidorków koktajlowych 100 g wędzonego boczku w plastrach sos 3-4 łyżki musztardy miodowej 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy musztardę, dodajemy oliwę oraz sok z cytryny, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem

Smakowite Dania
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem 49

potrzebne do zapiekanki? dla 4 -5 osób Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo 50 g sera żółtego  niewielka ilość tartego parmezanu sos beszamelowy 80 g masła(...)jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry.  Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera

Raj dla Podniebienia
Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym 59

Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci(...)wędzonego boczku garść startego parmezanu 100 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 300 g mleka szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na suchej patelni. Odkładamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płaskie łyżki mąki, mieszamy, zalewamy śmietanką i energicznie mieszamy

Raj dla Podniebienia
Pieczarki faszerowane z boczkiem i serem. Świetna przekąska na każdą okazję. PRZEPIS 66

połączenie lubią chyba wszyscy – pieczarki, ser, cebulka, a do tego boczek, czyli składniki farszu, którym wypełniliśmy kapelusze. Jeśli szukacie pomysłu na smaczną przekąskę na ciepło, mamy dal was przepis, który na pewno się sprawdzi. Przepis na pieczarki faszerowane Składniki: Około 600 gramów pieczarek – im większe, tym lepsze, 2 cebule, 200 gramów boczku , 150 gramów żółtego sera, olej, sól(...)pieprz. Jak zrobić pieczarki faszerowane? Boczek pokrój w małą kostkę, przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Pieczarki umyj szybko pod bieżącą wodą, oderwij nóżki, które zetrzyj na tarce. Zetrzyj też jedną całą pieczarkę. Stare pieczarki dodaj do boczku razem z drobno posiekaną cebulą, smaż, często mieszając, do lekkiego zrumienienia. Dodaj ser, mieszaj aż się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Farszem

Kulinarna Polska
Boczek miodowy z chili 63

Boczek, który pachnie miodem i ma ostrą nutę, polecam! Co nam trzeba? kawałek boczku- wybierzcie jak najchudszy z cienką skórą (około 1,5 kg), marynata: 3 łyżki miodu łyżeczka chili 2 łyżki musztardy łyżeczka czosnku suszonego po pół łyżeczki soli, pieprzu i majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego Boczek umyć, osuszyć. Ja nakłuwam leciutko widelcem. Mieszam składniki marynaty i nacieram porządnie(...)Odstawiam do lodówki na 2 dni. Następnie: Boczek układam w brytfance z przykryciem i piekę 2 h w 140 stopniach. Następnie zwiększam do 180 stopni i piekę poł godziny Odkrywam pokrywkę od naczynia i kolejne pół h piekę, aby zarumienić górę. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Boczek miodowy z chili first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem 64

potrzebne do zapiekanki? dla 4 -5 osób Składniki 1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo 50 g sera żółtego  niewielka ilość tartego parmezanu sos beszamelowy 80 g masła(...)jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano Wykonanie Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry.  Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera

Raj dla Podniebienia
Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym 62

Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci(...)wędzonego boczku garść startego parmezanu 100 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 300 g mleka szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na suchej patelni. Odkładamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płaskie łyżki mąki, mieszamy, zalewamy śmietanką i energicznie mieszamy

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania