boczek - 14002 przepisów (strona:92/934)

Pieczony boczek w ziołach 239

wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w  najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć tak jak ja  w roladę, to trzeba wybrać cienki(...)miarę długi kawałek mięsa, żeby dał się zrolować.   Pieczony boczek w ziołach Czas przygotowania: 10-14 godzin Składniki: 1000-1200 g boczku wieprzowego  ze skórą 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki cząbru sól morska siatka wędliniarska  Wykonanie: Czosnek obieramy, kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 236

surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków.   Składniki: 1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe) 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia dna naczynia pół łyżki suszonego majeranku sól pieprz do smaku pół łyżki suszonego tymianku Obieramy wszystkie ziemniaki, połowę z nich gotujemy we wrzątku z wodą(...)drugą połowę ścieramy na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu, boczek się wytopi).  Starte  ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody.  Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę oraz wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy majerankiem i tymiankiem oraz solą i pieprzem.  Całość dokładnie mieszamy.  Dno żaroodpornego naczynia

Bon Appetit Małgorzaty
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 162

jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi. Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym, cebulą i ogórkiem – ja, a Najcierpliwszy na masło i kiełbasę z boczkiem(...)pikantniejsza i bez tej obrzydliwej margaryny. W sumie całość ok. W międzyczasie pani przechodząca obok nas wygłosiła zdanie, że dziś uczciwej słoniny już nie ma. Jest za to uczciwy boczek. Tylko trzeba go sobie zrobić samemu. Dziś Pan Boczuś wersja moja. Pyszny, z chrupiącą skórką. Jeszcze się nie udało, żeby wystygł w spokoju. Zawsze ktoś koło niego z nożem lata

ladykitchen
Zupa ogórkowa na skwarkach 212

dodatkiem złocistych skwarek. Prosta i szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 6 - 7 średnich ogórków kiszonych; 250 ml soku z kiszonych ogórków(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu). Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką

Gospodyni Miejska
rolada boczkowa marynowana w grill ziołowy z czosnkiem... 137

Składniki: boczek surowy 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk , Grill - przyprawa ziołowa 1 opakowanie, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 8 sztuk, woda 1/2 szklanki obrane ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z 3/4 opakowania przyprawy grill ziołowy płat boczku świeżego bez kości natrzeć marynatą roztartą i posypać jeszcze majerankiem(...)kucharkiem boczek zwinąć ciasno na roladę i obwiązać sznurkiem-nitką, natrze reszta przyprawy grill ziołowy i schować w woreczku do lodówki na całą noc na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać ziele i liście laurowe wlać wodę i pod przykryciem dusić boczek do miękkości z 60 minut co jakiś czas obracając roladę boczek zostawić w garnku do wystudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka po Bretońsku 168

Składniki : 50 dag  fasoli białej 40 dag boczku najlepiej trochę wędzonego i trochę surowego bądź parzonego 40 dag kiełbasy podwawelskiej koncentrat pomidorowy 190 g 1 łyżka musztardy sarebskiej 2 łyżki mąki czosnek cebula  liść laurowy ziele angielskie sól , pieprz Wykonanie : Fasolkę moczymy 8 - 12 h ( najlepiej przez noc ) Odlewamy wodę w której się moczyła ( nie jest(...)konieczne , ale nie którzy wylewają nawet pierwszą z zagotowania - tak pozbywamy się części smaku - zawsze można wziąć espumisan ;) )  Wlewamy dwa razy tyle wody co fasolki Dodajemy polowe boczku jeśli mamy wędzony to właśnie tą część - od razu odcinamy skórkę z drugiego boczku ( znajdującą się na dole ) i też dodajemy do fasolki dokładamy jeszcze ziele angielskie i listek laurowy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Zielone szparagi na cieście francuskim 164

Tarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:) SKŁADNIKI 500g zielonych szparagów 1 płat ciasta francuskiego  100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach   1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE   Szparagi czyścimy(...)minuty i odsączamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka  i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy  z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy w plasterki

Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 268

wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill(...)sprawdzamy za pomocą dotyku, na wyczucie (im mięso twardsze, tym bardziej wysmażone) lub przy użyciu specjalnego termometru, który można zamówić w sklepie DobraKiełbasa.pl GRILLOWANY SER CAMEMBERT OWINIĘTY W BOCZEK SKŁADNIKI 1 ser camembert 1 gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki. Do kieszonek wkładamy czosnek

OstryKęs
Spaghetti carbonara 312

temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Boczek pokroić(...)cieniutkie paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodać boczek (odłożyć 1 łyżkę ) wlać wino i  całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany

Ala piecze i gotuje
Grochówka na wędzonce 211

Zapraszam na moją ulubioną zupke. Pyszna i sycącą, doskonale rozgrzewająca. składniki: 500 g kości wędzonych 200 g boczku wędzonego ze skórą 2,5-3 l wody 200 g grochu łuskanego 1 marchewka 1 cebula 700 g ziemniaków 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki natka piertuszki sól Do garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą(...)ilością mięska), zalać wodą i wstawić na palnik. Dodać cebulę oraz majeranek, liście laurowe, natkę pietruszki. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz skórkę od boczku w kawałku dla aromatu, boczek może być surowy jak również parzony, zamiast boczku można też dodać cienkiej kiełbaski. Dodać groch i gotować aż mięsko na kościach będzie miękkie ok 1 godzinki. Potem wyjąć kości

Monia miesza i gotuje
Duszona młoda kapusta z koperkiem 245

obiadu, grilla czy być oddzielnym posiłkiem np. na kolację. Nie napracujemy się przy niej za dużo, a smak jest po prostu boski. Ja do swojej dodaję zawsze marchewkę, boczek parzony oraz pół pomidora dla smaku.   A jaka jest Wasza ulubiona wersja młodej kapuchy? Ps. przepraszam, że zaniedbuję Wasze blogi, ale do poniedziałku włącznie mam nawał obowiązków. Po nim wszystko(...)nadrobię, a i między czasie postaram się zerknąć do Was oraz wejść na bloga!:) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 liść laurowy 20 dag boczku parzonego 1 młoda marchew 0,5-1 pomidor 0,5-0,75 szklanki wody Pęczek koperku 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Składniki: Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach

Fabryka pomysłów
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem 31

Ślimaczki z ciasta francuskiego to zawsze doskonała opcja na pyszny poczęstunek. Z czym by ich nie podać, zawsze smakują wyśmienicie. U mnie tym razem serek śmietankowy, boczek, cebula oraz ser. Podałam je na ciepło i smakowały wyśmienicie. Na zimno też były ok, choć słony smak boczku stał się jeszcze intensywniejszy. 1 op. ciasta francuskiego 150-200 g boczku w cienkich(...)paskach (u mnie surowy) 1/2 cebuli 125 g serka śmietankowego (u mnie Twój Smak) zioła prowansalskie czosnek granulowany 150-200 g tartej mozzarelli Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy jak najdrobniej. Ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy je serkiem śmietankowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Na całej powierzchni ciasta rozprowadzamy boczek, cebulę oraz tarty ser. Rolujemy dość ściśle w roladę. Kroimy

Smaki Na Talerzu
Zapiekany makaron jak Burger Drwala! (elektryczny Lunch Box) 44

Czas pieczenia/gotowania: 20 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 200 g makaronu świderki 50 g granulatu sojowego lub 100 g mięsa mielonego 50 g wege “boczku” lub boczku 50 g sera żółtego 1 cebula 2 łyżki oleju 25 g musztardy (1 łyżka) 50 g ketchupu 100 g passaty pomidorowej 50 g konfitury z żurawiny 50 g sera camembert(...)sojowy odciśnij rękoma z nadmiaru wody. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i wege “boczek” (lub boczek) pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, boczek i odciśnięty granulat sojowy (lub mielone mięso). Całość wymieszaj i podsmażaj przez 10 minut

Via Gusto
Zapiekanki z kalafiora 36

zawierają glutenu, czyli są idealną propozycją dla osób które nie mogą jeść tradycyjnych zapiekanek z bułki. Pieczone plastry kalafiora z sosem pomidorowym oraz dodatkami - papryką, mozzarellą oraz kruszonką z boczku, podane ze szczypiorkiem. Tak niewiele składników, a otrzymamy pyszne i oryginalne danie z kalafiorem w roli głównej. Naprawdę warte wypróbowania, nawet przez osoby, które nie przepadają za kalafiorem(...)środkowej części kalafiora, więc pozostaje dużo "odpadków", które można wykorzystać to przygotowania np. nuggetsów z kalafiora Składniki: 2 kalafiory 1 mała papryka czerwona 100 g tartej mozzarelli 80 g boczku surowego w plastrach 6 łyżek sosu pomidorowego/ketchupu oregano sól, pieprz oliwa pęczek szczypiorku Już w sprzedaży! Moja pierwsza książka kulinarna Wykonanie: Kalafiory myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Moje kalafiory

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanki z kalafiora 36

zawierają glutenu, czyli są idealną propozycją dla osób które nie mogą jeść tradycyjnych zapiekanek z bułki. Pieczone plastry kalafiora z sosem pomidorowym oraz dodatkami - papryką, mozzarellą oraz kruszonką z boczku, podane ze szczypiorkiem. Tak niewiele składników, a otrzymamy pyszne i oryginalne danie z kalafiorem w roli głównej. Naprawdę warte wypróbowania, nawet przez osoby, które nie przepadają za kalafiorem(...)środkowej części kalafiora, więc pozostaje dużo "odpadków", które można wykorzystać to przygotowania np. nuggetsów z kalafiora Składniki: 2 kalafiory 1 mała papryka czerwona 100 g tartej mozzarelli 80 g boczku surowego w plastrach 6 łyżek sosu pomidorowego/ketchupu oregano sól, pieprz oliwa pęczek szczypiorku Już w sprzedaży! Moja pierwsza książka kulinarna Wykonanie: Kalafiory myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Moje kalafiory

Kuchnia MagdaLeny