mógłby przypuszczać, że połączenie ziemniaków, boczku i brukselki może być takie pyszne!? Przygotowanie takiego obiadu zajmie około 40 minut. Jeżeli tak jak ja lubicie brukselkę, na pewno Wam posmakuje. Danie jest baaaardzo sycące, idealne do lunchboxa Mniam! Zobacz też: Zapiekane, nadziewane ziemniaczki boczkiem i cebulą Placuszki z cukinii i ziemniaków Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na ziemniaki z boczkiem(...)brukselką Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 0,5 kg ziemniaków 200 g brukselki 100 g boczku mała czerwona cebula łyżka miodu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Przepis 1 Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Brukselkę oczyszczamy, duże brukselki kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie
Kuchnia Bazyliidziś ugotowałam na obiad? Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem. Jest to przepyszny gulasz idealnie pasujący do bulgur. Tani obiad, a przy tym smaczny i pożywny. Dodam, że obiad ugotowałam w 30 minut bez stresu, naprawdę! Czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, aż za szybko, bo łatwo ją rozgotować. Lubię gulasz z soczewicy , a z wędzonym boczkiem jest jeszcze(...)lepszy! Taki gulasz można przygotować na wiele sposobów. Bardzo lubimy orientalny gulasz z czerwonej soczewicy . Okazuje się jednak, że gulasz z soczewicy można przyrządzić z boczkiem i kurczakiem. Danie równie wykwintne i aromatyczne. Jak wspomniałam wyżej czerwona soczewica szybko się rozgotowuje. Dla mnie to żadne zmartwienie, bo soczewica zagęszcza sos, więc nie muszę bawić się w jakieś zasmażki. Gulasz świetnie
codojedzeniaSmarowidło z boczku to po prostu taki smalec z dodatkiem mięsa. Stopiłam skrawki boczku, które były za małe na pieczenie czy wędzenie. Boczek był taki średnio tłusty, pół mięsa chudego mięsa i pół tłuszczu. Zamiast boczku można też stopić słoninę z dodatkiem łopatki czy karkówki. składniki: ok 1,5 kg boczku 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki soli(...)Boczek pokroić na małe kawałki i zmielić na grubych oczkach. Przełożyć na patelnię lub do garnka z grubym dnem i topić na średnim ogniu. Od czasu do czasu przemieszać aby tłuszcz równomiernie się wytapiał a mięso nie przypaliło. W miedzyczasie cebulę pokroić w drobną kostkę. Gdy tłuszcz już się wytopi a mięso zacznie się przyrumieniać dorzucić cebulkę. Smażyć jeszcze
Monia miesza i gotujewykorzystywane do serwowania potraw przez wielu restauratorów na całym świecie. Testując produkt przygotowałam w nim coś na słodko i coś na słono. Pierwszą potrawą było jajko sadzone na boczku i papryce, drugą crumble z gruszkami. Zarówno jajko, jak i crumble zapiekałam w piekarniku. Naczynko doskonale sprawdziło się w wysokiej temperaturze. Łatwo wyjmuje się je z piekarnika. Ma bardzo(...)gruszkami po wyjęciu z piekarnika chwilę przestudziłam, a następnie podałam w tym uroczym naczynku. Naczynie przepięknie prezentowało się na moim stole. Poniżej przestawiam przepisy na "Jajko sadzone na boczku i papryce" oraz "Crumble z gruszkami". Jajko sadzone na boczku i papryce SKŁADNIKI: ½ strąka papryki czerwonej, 4 plastry boczku parzonego, 2 plastry sera żółtego, 1 jajko, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia KasiJesienne 🍁 danie, bo ziemniaki 🍠, grzyby 🍄🍄🍄 tutaj mamy i z dodatkiem cebuli oraz boczku zapiekamy. Warstwowo w formie poukładane, bulionem, koncentratem podlane. Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają. Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione. Sos na bazie bulionu, parując doprawił całe(...)obranych ziemniaków, pieprz czarny mielony, 1,5 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 0,5 kg wędzonego chudego boczku, 2 -3 duże białe cebule, 200 ml bulionu, koncentratu drobiowego Krakus, ok. 0,5 kg rydzy, duży pęczek zielonej pietruszki. Przygotowanie: WAŻNE: soli nie używamy, ponieważ dodajemy koncentratu drobiowego czyli skoncentrowany bulion, mający intensywny smak ! Rudze oczyszczamy i jeśli
Moniki SmakołykiMakaron z cukinii z boczkiem i kaparami to danie, które po jednym przygotowaniu będziecie powtarzać! Tym bardziej, że robi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20 minut. Cukinia w formie makaronu zachwyci każdego, zarówno Waszych znajomych, jak i domowników Oczywiście możecie przygotować taki makaron z każdym rodzajem sosu, ja natomiast zrobiłam ją w sosie śmietanowym z dodatkiem ostrego sera cheddar(...)warzyw można wyczarować cuda! Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem do eksperymentów! Zobacz też: Makaron z łososiem i cukinią Placuszki z cukinii Przepis na makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki średnia cukinia 100 g boczku parzonego 2 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30 % 80 g sera cheddar (możecie użyć dowolnego, ostrzejszego
Kuchnia BazyliiSkładniki: boczek surowy 1,3 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka mało tłusty kawałek boczku wieprzowego ze skórą bez kości umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara na łyżeczce smalcu zrumienić(...)każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić do dobrego wystudzenia w lodówce zebrać z wierzchu tłuszcz, zostawić tylko galaretkę, boczek cienko kroić do pieczywa - boczek jest kruchy, mięciutki i smakuje z chrzanem lub ćwikłą.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje starty parmezan, okraszone dobrze chudym boczkiem, są mega smaczne choć nie radzę przesadzać z ilością bo są ciężkostrawne za sprawą grzybów. Teraz w sezonie grzybowym można wypróbować nawet z borowikami czy podgrzybkami. Składniki: Ciasto(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko około 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oliwy Szczypta soli Nadzienie: 70 dag świeżych maślaków 10 dag boczku chudego wędzonego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól i pieprz do smaku Boczek wędzony do okrasy Jak wykonać ? Farsz: Cebulę obrać posiekać w kostkę
Wanilia i Kardamonjednak, że powinnam dokończyć post o naleśnikach sprzed ładnych kilku tygodni. Przecież czekacie na kolejne smakołyki! I oto ONE! naleśniki, w sumie bardziej placki, na kefirze i z boczkiem (dla mięsożernych oczywiście) i z sosem orzechowym... mówię Wam, bajka! Przepis pochodzi z KUCHNI nr.08/2017, proporcje moje własne. Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym 200 g chudego boczku(...)masła orzechowego 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyzeczki cukru pól łyżeczki soli 400 g kefiru duże jajko oliwa masło klarowane do smazenia Boczek układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. W piecu nagrzanym do 220 st.C pieczemy ok 15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. Masło orzechowe z syropem klonowym wkładamy do rondelka
Dzieje kuchennej WiewióryWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 15 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości, 50 dag boczku, 20 dag tartego sera żółtego, 4 czubate łyżki śmietany, 50 dag pieczarek, sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka, łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Boczek kroję w kostkę, ziemniaki w plasterki, pieczarki obieram i ścieram(...)tarce o dużych oczkach. Boczek podsmażam (bez dodatku tłuszczu) do momentu aż tłuszcz się wytopi, a boczek przyrumieni. Wylewam nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaję śmietanę, 3/4 sera żółtego i przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę. Smażę na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i śmietany. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli
JejKuchniasmak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej bym dokonała, to skropienie ryby sokiem z cytryny zamiast układania jej na filetach. Niektórym może wyda się dziwne połączenie ryby i boczku ale wypróbowałam i jest to świetne połączenie. Troszkę pracy wymaga przygotowanie tej potrawy, szczególnie odfiletowanie, ale naprawdę warto. Przepis podejrzany u jednego z moich ulubionych kucharzy Karola Okrasy. Polecam. Pstrąg(...)boczkiem, tymiankiem i cytryną 2 pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca tak, aby pozostawić oba filety połączone ogonem. Dokładnie czyścimy z ości
Pieguskowa Kuchniabył obfity w niezbyt dobre dla mnie wiadomości ale mam nadzieję, że ten pomimo choroby, będzie o niebo lepszy. Zapraszam na zupę :). Zupa z zielonego groszku z sałatą i boczkiem 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g wędzonego boczku 1 kg zielonego mrożonego groszku 2 cebule sałata Boczek kroimy na drobne paski, cebulę w piórka i podsmażamy razem aż boczek(...)się zrumieni a cebulka się zeszkli. W między czasie myjemy i dokładnie osuszamy sałatę, siekamy ją dość drobno i dodajemy do boczku z cebulką. Po chwili dodajemy groszek, nieco przesmażamy i przekładamy do gotującego się bulionu. Dusimy do miękkości około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Gdy groszek będzie miękki miksujemy dokładnie zupę
Pieguskowa KuchniaSkładniki: boczek surowy 1,3 kg/bez kości, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, czosnek 1 główka, cebula 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, musztarda rosyjska 1 łyżka, woda 1 szklanka przyprawa do wołowiny Prymat również smakuje z boczkiem wieprzowym, często dodaję przyprawy do potraw innych niż są przeznaczone(...)świeży płat boczku surowego, mało tłusty, bez kości ze skórą umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć, dobrze natrzeć przyprawą do wołowiny dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku, kawałki obranych cebul i wszystko wymieszać, nakryć talerzem miskę i do lodówki na kilka godzin do szybkowara rozgrzanego włożyć sam boczek bez cebul i czosnku, z każdej strony zrumienić, następnie dodać czosnek z cebulą
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 600 g mięsa mielonego, wołowego; 4 plastry wędzonego boczku; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chipotle w sosie adobo; 2 łyżki sosu Worcestershire; Sól; Pieprz; Olej. Queso: 1 szklanka mleka; 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki startego łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól(...)Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plastrów wędzonego boczku; 1/4 główki drobno pokrojonej sałaty lodowej; 4 plastry pomidora; 4 plastry czerwonej cebuli; 4 łyżki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; 1/4 pęczka świeżej kolendry; 100 g nachos; Masło do posmarowania bułek. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Wszystkie plastry wędzonego boczku (tj. 12) położyć na rozgrzanym na patelni
Gospodyni MiejskaZapraszam na żurek jak u babci z ziemniaczkami okraszonymi wędzonym boczkiem i cebulką. Ten żurek i chrupiące skwarki na ziemniakach to wspomnienie dzieciństwa. To kuchnia, do której wracam z sentymentem. Składniki pół litra gotowego zakwasu – Przepis na zakwas TU pół włoszczyzny (bez kapusty ) 3 łyżki oleju rzepakowego wędzony boczek – ok 150 gr. dwa pętka kiełbasy 2 ugotowane(...)pieprz ,majeranek do smaku liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 łyżki słodkiej śmietany łyżeczka startego chrzanu Ziemniaki – ok pół kilograma pokrojony w kostkę wędzony boczek – ok 3 plastry 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Olej wlewamy na patelnię, wrzucamy starte warzywa i podsmażamy. Wodę
Kasia i jej kobiecy świat