boczek - 14002 przepisów (strona:82/934)

Spaghetti z porem i gorgonzolą 170

nieskomplikowanych potraw. Do przygotowania obiadu potrzebujemy zaledwie kilku produktów i raptem 30 minut. Składniki poniżej wystarcza na przygotowanie 4 porcji potrawy: 1 duży por 200 g wędzonego, surowego boczku 150 g sera gorgonzola 400 g makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 20 g masła oliwa z oliwek świeże listki bazylii Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozgrzania patelni z oliwą i masłem(...)międzyczasie kroimy boczek na wąskie paseczki/kwadraciki, które będziemy podsmażać na wcześniej przygotowanej patelni. W czasie kiedy smażymy boczek, por kroimy na 3 części, które następnie kroimy w cienkie paseczki. Tak, żeby wyglądem przypominały nitki makaronu. Siekamy drobno ząbki czosnku. Kiedy boczek jest już zarumieniony dodajemy na patelnię warzywa. por oraz czosnek. Całość podsmażamy ok. 10 minut. Ugotowany makaron spaghetti

Cookery.pl
Ser w boczku 155

smażony w boczku , ciepła przekąska. Świetnie sprawdzi się podczas imprezy. Można wcześniej przygotować, a podsmażyć w ostatniej chwili. 150 g sera twardego - emmentaler, gouda..., 10 cienkich plasterków boczku wędzonego surowego, tłuszcz do smażenia, Ser pokroić na 10 jednakowych kostek, których boki muszą być mniejsze niż szerokość plastrów boczku. Plasterki boczku przekroić w poprzek na pół. Zawinąć ser w boczek. Smażyć(...)niewielkiej ilości tłuszczu. Kostki sera w boczku kładziemy na patelni, złożeniem w dół. Podawać gorące z dowolnym ostrym sosem

królestwo garów
Brukselka smażona z boczkiem 127

Opis brukselka smażona z boczkiem: Brukselka smażona z boczkiem to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję, że przekonam(...)nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 g brukselki 75 g wędzonego boczku 1 łyżka masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Brukselka z warzywami i boczkiem 214

Magda Smażona brukselka z marchewką, ziemniakiem oraz z kawałkami chrupiącego boczku, w chwili gdy ją spróbujecie, stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do obiadu, nie tylko świątecznego. Brukselka to świetne zimowe warzywo, które jest wielce niedoceniane, ale w tej odsłonie jest słodka, chrupiąca i pełna smaku. Smak tej przystawki świetnie się skomponuje ze świątecznym pieczystym a nawet z rybą. Składniki(...)porcje): 250g brukselki 100g plasterków wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 2 średniej grubości marchewki 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku   Przygotowujemy większość składników – ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę tej samej wielkości. Czosnek obieramy i zgniatamy ząbki. Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski.   Na patelnie wlewamy 4 łyżki

Smaczna Strona
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 187

koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback (2-3 na osobę) średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz(...)patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut. Po 35 minutach warto wstawić polędwiczki. Brukselka z boczkiem: Brukselkę obieramy z zewnętrznych pożółkłych lub uszkodzonych liści, odcinamy końcówkę ogonka i płuczemy w zimnej wodzie. Na wierzchu każdej brukselki robimy nacięcie na krzyż, co pomoże pozbyć się goryczki, którą

Poezja smaku
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 290

przyprawy na pasztet wieprzowy: Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska Składniki na pasztet wieprzowy: ok. 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, podgardle) 300g wątróbki drobiowej 150g wędzonego boczku + dodatkowe plasterki do obłożenia formy 3 cebule 2 marchewki 1/2 selera 3 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela, pieprzu i goździków 3 listki laurowe 3 łyżki bułki tartej 3 jajka kilka(...)muszkatołowej i mielonego imbiru Pasztet wieprzowy przepis. Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pasztetu: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Wątróbkę oczyścić. Boczek zostawić w kawałku. Cebulę i warzywa obrać i pokroić na kawałki. Oddzielić żółtka od białek - z białek później ubić pianę. Grzyby namoczyć w mleku. Krok 2. W garnku z grubym

Moja Książka Kucharska
Bigos z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 421

słowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków. Oba te wyjaśnienia tłumaczą poniekąd dlaczego danie z drobno pokrojonych ziemniaków i boczku, duszone w śmietanie, które smakowo z tradycyjnym bigosem nic wspólnego nie ma, tak właśnie zostało nazwane. Składniki na bigos z ziemniaków są typowe dla kuchni regionalnej Podkarpacia – ziemniaki, groch, cebula(...)boczek. Równie typowe jest zagęszczenie potrawy roztartym gotowanym grochem (a właściwie fasolą, ale „u nas” często mówi się na nią groch). Przepis pochodzi z gminy Frysztak, od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Huta Gogołowska. Opublikowany został w „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Bigos z ziemniaków - kuchnia

Trzeci talerz
Fusia (prażucha) wg Aleex 183

słyszałam wcześniej – doszłam do wniosku. Fusia jest nazywana także fuszerem, prażuchą lub porką. To po prostu oryginalny sposób przygotowywania ziemniaków z okrasą, którą jest pokrojony w dużą kostkę boczek (w wersji bogatej) lub cebulka (w wersji uboższej). Fusia może być dodatkiem do różnych dań, na pewno świetnie sprawdzi się do sosów lub do chłodnika latem. Naprawdę ją Wam polecam. Składniki(...)ziemniaków • 1 duża cebula • 250 g chudego boczku • 2 pełne łyżki mąki pszennej • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie do miękkości. 2. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Jeśli boczek jest przerośnięty, nie trzeba go używać. Boczek pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na złoty kolor. 3. Cebulę pokroić w kostkę

W mojej kuchni
Wątróbka drobiowa smażona z buraczkami 214

Wątróbka drobiowa smażona z buraczkami Brzmi kontrowersyjnie , ale jest pysznie Wątróbka idealnie pasuje do tartych buraczków , a do tego cebulka , boczek ..mniam wszystko co najlepsze na jednej patelni . Wątróbki drobiowe są niesamowicie delikatne , smakowite . Może jedyny mankament tej potrawy , można znaleźć w jej kolorze . Jednych zachęci innych będzie odpychał , ale koniec , końców potrawa jest pyszna Oczywiście w moim mniemaniu , moich(...)oporów , a biednej wątróbki kijem by nie tknęli . I dobrze , więcej zostaje dla mnie Składniki : 0,5 kg drobiowych wątróbek 2 duże , czerwone buraczki 1 duża cebula kawałek boczku lub innej wędzonki ( tyle ile lubicie , ja daję dwie łyżki posiekanego boczku ) 2 łyżki ,gęstego ,jogurtu greckiego 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól

Ogrodnik w podróży
Brukselka, ziemniaki i kiełbasa – tani obiad w luksusowym wydaniu 160

Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną. Pieczona kiełbasa i puree świetnie pasują do gotowanej brukselki. Jeśli nie lubicie brukselki możecie wybrać inną kapustę, buraczki lub marchewkę z groszkiem. Ja przepadam za brukselką, która całkiem(...)pracowitego tygodnia. Pieczona Kiełbasa Składniki: na 4 porcje 1,2 kg kiełbasy 200 g mozzarella 3 łyżki musztardy natka pietruszki do posypania Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 100 g boczku natka pietruszki do posypania 1 łyżka masła 50 ml gorącego mleka Brukselka 500 g brukselki 1 łyżka masła lub tłuszcz wytopiony z boczku Zacznij od kiełbasy. Natnij kiełbasę

codojedzenia
Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem 184

kluski z ziemniaków, mąki i jajek.    Danie obiadowe   niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić.  Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam(...)gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu 10 dag wędzonego boczku użyłam Hańderek 2 duże cebule 1 łyżka oleju 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu Sól i pieprz do smaku 20 dag wędzonego boczku do okrasy Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy

Wanilia i Kardamon
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 204

Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu kapustę z grochem przygotowuje się zazwyczaj jako danie postne. Ugotowaną kapustę kiszoną łączy się z ugotowanym grochem, a na koniec dodaje się cebulę podsmażoną na maśle. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem. To bardzo proste smaki, ale też bardzo charakterystyczne. Kojarzą się z domową kuchnią, nierzadko babciną, a często(...)również ze świątecznym wigilijnym stołem. Odmianą dla tej prostej wersji jest kapusta kiszona gotowana z grochem i boczkiem. Boczek sprawia, że danie jest bardziej treściwe, a odrobina mąki i surowy starty ziemniak dodatkowo je zagęszczają. Tak przygotowaną kapustę podaje się z całymi ugotowanymi ziemniakami. Przepis pochodzi od pani Rozalii Jacek z Budziwoja (niegdyś wieś, od kilku lat dzielnica Rzeszowa). Został

Trzeci talerz
Sałatka z jabłkiem, boczkiem i kozim serem 163

Sałatka z jabłkiem, boczkiem, kozim serem, orzechami i sosem winegret…Chrupiąca, słodko kwaśna i nie mniej bardzo smaczna. Jadam tego typu sałatki na lunch lub na kolację. Czuję się lekka jak piórko, choć sama sałatka jest kaloryczna i pożywna. Właśnie takie sałatki lubię, kolorowe i wypasione. Jak widzicie nadmiar jabłek można wykorzystać nie tylko do wypieków ale również(...)więc jeszcze nie jeden przepis tu zawita z ich udziałem. Może macie jakieś pomysły? Sałatka z jabłkiem Składniki: na 4 porcje 200 g mieszanej sałaty 4 jabka 150 g boczku w plastrach 200 g koziego sera 50 g orzechów, u mnie pekan i włoskie Przepis na winegret 100 ml winnego octu 100 ml oliwy z oliwy 2 łyżki soku

codojedzenia
Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem 187

Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz kremowe w środku podłużne kotleciki z tłuczonych ziemniaków, wędzonego boczku, szczypiorku oraz żółtego sera. Świetnie smakują podane z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ . Takie kotleciki to także pyszny pomysł na przetworzenie pozostałych od obiadu ugotowanych ziemniaków.     Składniki: ok. 0,5 kg ziemniaków ok. 150g wędzonego boczku(...)pieprz ok. 150g żółtego sera pół szklanki bułki tartej do panierowania olej do smażenia   *** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni *** *** Podsmażony boczek dodajemy do ziemniaków razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem *** *** Całość mieszamy z jajkiem, mąkami i przyprawami na gładką masę *** *** Łyżką nabieramy porcję

Blog z Apetytem
Makaron z cukinią i boczkiem 226

Makaron z cukinią i boczkiem to bardzo szybkie danie. Doskonale sprawdzi się w gorące dni. Starta na tarce cukinia puszcza dużo soku, dzięki czemu na patelni tworzy się delikatny warzywny sos. 1 duża cukinia 150 g surowego boczku 2 marchewki 3 ząbki czosnku 250 g makaronu (np. rurki) sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą(...)odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewkami. Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku. Gdy boczek się zarumieni dodajemy cukinię, marchewki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy wszystko razem przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Gotowe

Dieta bez mleka

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję