boczek - 14002 przepisów (strona:80/934)

Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 84

Kochani, sezon na bób już się kończy, dlatego czym prędzej pędźcie na bazarek i przygotujcie moją dzisiejszą propozycję na danie z bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu 20 dkg wędzonego boczku(...)bób jest jeszcze ciepły. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy do szklanki ok 50 ml wody w której gotował się makaron. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek Wytapiamy tłuszcz, boczek zdejmujemy z patelni, dolewamy na patelnię oliwę i masło, wrzucamy posiekaną cebulkę pokrojoną cukinię oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok 5 minut. Dodajemy podsmażony boczek, wodę

Kasia i jej kobiecy świat
Chłopski garnek 874

tylko. Jest to rodzaj gulaszu lub bardzo gęstej zupy. Chłopski garnek możemy przygotować na wiele sposobów, niektórzy dodają do niego ziemniaki, kapustę lub paprykę, ale podstawą jest kiełbasa i boczek wędzony. Natomiast u mnie chłopski garnek jest z fasolą, a podałam go z pieczywem. Jest to danie jednogarnkowe, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy facet. Chłopski garnek to znakomite rozwiązanie(...)składników lub resztek, które akurat zalegają nam w lodówce. Każda jego wersja będzie smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Chłopski garnek: 400 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej 200 g boczku wędzonego 1 cebula 2 nieduże marchewki 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1 puszka fasoli białej (400 g) 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g) 1 czerwona papryka 2 łyżki

Danka Pichci
Kotlety z ryby i orkiszu 90

Jeśli lubisz burgery rybne, musisz wypróbować ten przepis. Jest dość niecodzienny, bo wśród składników jest kasza orkiszowa i boczek. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4-6 kotletów kotlet Przepis na kotlety z kaszą to mocno stuningowany przepis na kotlety z karpia. W oryginalnym przepisie wśród składników nie ma kaszy, a jest żurawina. Do tego idzie lekko kwaskowy(...)płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oleju + 3 łyżki do smażenia Sól Pieprz Panierka 4 pokruszone chlebki

Niedzielny kucharz
Rosołek z gąsek – pyszna jesienna zupa 85

najbardziej znane? Rosół z gąsek był niewątpliwie klasyczną zupą postną. Oczywiście mógł być i był bardziej “wypasiony”, gdy gospodyni dodała do niego nieco skwarek ze słoniny lub boczku . Podawano go najczęściej do gotowanych ziemniaków. W domu, w północnej części Mazowsza, w którym się wychowałem, rosół z gąsek był mi znany od dziecka. Najczęściej gotowany z gąsek siwek. Może(...)Składniki: gąski siwe lub mieszane: 1,5 – 2 kg cebula: 2 szt. marchew: 1 szt. pietruszka: 1 szt. liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 2 – 3 kulki boczek surowy wędzony: 200 – 300 g woda filtrowana: ok. 1,5 litra sól i pieprz do smaku ROSOŁEK Z GĄSEK – PYSZNA JESIENNA ZUPA Wykonanie: 1. Gąski dokładnie oczyszczamy

Kuchnia Na Wypasie
Kremowa zupa z kukurydzy z chrupiącym boczkiem 97

ostatnio zrobiło i od razu poczułam ochotę na jakąś zupę. Jeżeli też tak macie to proponuję Wam przepis na zupę krem z kukurydzy- gęsta i pożywną, z dodatkiem chrupiącego boczku. Zupę najlepiej przyrządzić ze świeżej kukurydzy, teraz w sezonie, chociaż jak nie macie takiej możliwości to można także użyć kukurydzy z puszki.  Talerz takiej zupy i od razu robi(...)się cieplej na ciele i duszy:) Kremowa zupa z kukurydzy z chrupiącym boczkiem 2 pory 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 506 kolb świeżej kukurydzy 2 litry rosołku albo wywaru warzywnego 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku ok 200 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie kawałki Wykonanie: Pory pokroić na kawałki, w garnku

Smaczny zeszyt
Babeczki z soczewicą i warzywami 78

marchewka 5)       cebula 6)       mała papryka 7)       200 g wędzonego boczku w kawałku 8)       12 cienkich plastrów wędzonego boczku 9)       2 łyżki keczupu 10)    2 łyżki koncentratu pomidorowego 11)    sól, pieprz(...)czarny 12)    zioła prowansalskie 13)    majeranek 14)    garść listków świeżej bazylii 15)    olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.     Boczek, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, a paprykę w paseczki. 2.        Gotujemy soczewicę. 3.     Boczek wraz z cebulą podsmażamy

Na kulinarnym poligonie
Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 80

kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak. Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju(...)Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli np. do słynnej wołowej rolady śląskiej, przygotowywanej z dodatkiem boczku, cebuli i ogórków kiszonych. Bardzo lubię podawać ją też do pieczonej kaczki. Czerwona kapusta – dlaczego jest zdrowa? Czerwona kapusta jest tak samo pyszna, jak i zdrowa. Za jej czerwoną barwę odpowiadają antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią organizm

Na-talerzu.pl
Kapusta „bidula” – po naszemu. 78

dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz dodaliśmy świeżutki boczek. Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą, ale to klasyczne swojskie jadło ma w sobie bardzo duży potencjał. Kapustę bidulę można przyrządzić bez boczku, wtedy otrzymamy doskonały posiłek postny(...)komentarzy pod postem i na Facebook . Kapusta „bidula” – po naszemu składniki: 1 główka kapusty 2 cebule 1 marchew 1 puszka białej fasoli 300 gr. wędzonego boczku 4 – 5 ziemniaków 2 liście laurowe 2 łyżki suszonego koperku sól i pieprz do smaku Kapusta „bidula” – po naszemu wykonanie: 1. Kapustę szatkujemy i obgotowujemy w osolonym

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z jajkiem i boczkiem 94

przepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka z jajkiem i boczkiem to propozycja sałatki na obiad lub kolację. Smaczna, kolorowa, sycąca! Do przygotowania sałatki użyjcie ulubionej sałaty lub mieszanki sałat. Ja najczęściej używam miksu z dodatkiem rukoli. Lubię także sałatę rzymską, która jest fajnie chrupiąca. Tą sałatkę możecie przygotować również na bazie zwykłej sałaty masłowej czy lodowej – co kto lubi(...)Sałatka z kalafiorem Lekka sałatka z kurczakiem Sałatka z indykiem i ziemniaczkami Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Sałatki na imprezę – najlepsze przepisy Przepis na sałatkę z jajkiem i boczkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Składniki 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub cienkie plastry 3 jajka 2 garście liści sałaty 10 pomidorków koktajlowych kawałek parmezanu lub innego, twardego sera

Kuchnia Bazylii
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 79

Kochani, sezon na bób już się kończy, dlatego czym prędzej pędźcie na bazarek i przygotujcie moją dzisiejszą propozycję na danie z bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu 20 dkg wędzonego boczku(...)bób jest jeszcze ciepły. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy do szklanki ok 50 ml wody w której gotował się makaron. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek Wytapiamy tłuszcz, boczek zdejmujemy z patelni, dolewamy na patelnię oliwę i masło, wrzucamy posiekaną cebulkę pokrojoną cukinię oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok 5 minut. Dodajemy podsmażony boczek, wodę

Kasia i jej kobiecy świat
3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie 91

przepisy na pyszne sałatki z niebanalnych składników, które zrobią wrażenie na Waszych gościach. Sałatki są bardzo różnorodne, dlatego każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Mamy sycącą sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i pikantnym Jalapeño, kolorową sałatkę z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami oraz lekką sałatkę z kuskusem i pomidorami. Zapraszam na wpis i zdjęcia z mojego tarasu! Latem mogłabym odżywiać się prawie(...)przeze mnie we wpisie produkty Monini - rożne rodzaje oliwy, a także glassy balsamiczne - są aktualnie dostępne w Biedronce. Zapraszam do gotowania i wypróbowania przepisów:) Sałatka ziemniaczana z gorgonzolą i boczkiem z pikantnym sosem majonezowym Składniki/ na 4 porcje: 1 kg młodych ziemniaków 4 cebulki dymki 100 g sera gorgonzola (lub innego sera z niebieską pleśnią) 150 g boczku wędzonego pokrojonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigos z młodej kapusty z 4 składników 92

Bigos z młodej kapusty tylko z 4 składników nie licząc przypraw. Kapusta, boczek, kiełbasa paprykowa i domowa pasta paprykowa , którą można zastąpić kupnym ajwarem. Wszystko jest tu czerwone! Nie wyobrażam sobie lata bez młodej kapusty. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ? Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego(...)paprykowej kiełbasy i domowej pasty paprykowej. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na najlepszy bigos z młodej kapusty . Jako, że jesteśmy z Piotrem mięsożerni, to nie brakuje tu kiełbasy i wędzonego boczku. Przepis na bigos z młodej kapusty. Składniki: 1 główka młodej kapusty ok. 600-800 g ok. 150-200 g boczku wędzonego ok. 250-300 g kiełbasy paprykowej 2-3 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bób po cygańsku na ostro z boczkiem. PRZEPIS 76

sezonie wpadł nam w ręce kolejny genialny przepis na bób. Pokochają go wszyscy amatorzy bardziej pikantnych smaków. Koniecznie spróbujcie. Przepis na bób po cygańsku na ostro z boczkiem Składniki: 500 gramów świeżego bonu, 250 gramów wędzonego boczku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 dojrzałe pomidory, kopiasta łyżka papryki w proszku (najlepsza będzie wędzona), 1 papryczka chilli, sól, pieprz. Jak zrobić(...)bób po cygańsku na ostro z boczkiem? Boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę i czosnek posiekaj. Na patelnię najpierw wrzuć boczek, a gdy się trochę wytopi, dodaj cebulę i czosnek, smaż do lekkiego zrumienienia. Dopraw papryką w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – odda najwięcej aromatu. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i także

Kulinarna Polska
Tarta z pieczarkami i boczkiem 90

Pyszna tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też będzie pyszna. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 600 g pieczarek, 250 g boczku wędzonego surowego, 1 duża cebula, masło, 1 łyżka listków(...)Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę. Farsz : pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Cebulę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w plastry, a następnie w kawałki o szerokości około 2 cm. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i chwilę smażyć. Dodać cebulę, przesmażyć. Następnie dodać pieczarki, jeżeli z boczku wytopiło

królestwo garów
Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe 102

Składniki na fasolkę szparagową po bretońsku: 700 g żółtej fasolki szparagowej (może też być pół na pół z zieloną) 500 ml passaty pomidorowej 350 g cienkiej kiełbasy 250 g boczku wędzonego duża cebula 3 ząbki czosnku litr wody sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra, bazylia Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki(...)Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż zacznie mięknąć, tak na półtwardo. W tym czasie boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju najpierw wrzucamy boczek, a kiedy się przysmaży, dodajemy cebulę, czosnek i kiełbasę. Smażymy jeszcze kilka minut, aż cebula nabierze złotego koloru. Boczek z kiełbasą przekładamy

e-PrzepisyKulinarne