boczek - 14002 przepisów (strona:81/934)

Pikantny strogonow wołowy 141

inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego pikantna. Polecam spróbować!       Składniki: ok 1 kg wołowiny 1 cebula 10 dkg wędzonego(...)boczku 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 1,5 -2 szklanki bulionu lub wody kilka suszonych grzybków 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 2 kiszone ogórki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 2 liście laurowe 3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Marynata

Blog z Apetytem
Babeczki jajeczno ziołowe z cukinią, boczkiem i groszkiem 91

przez rodzinę zjadane. Do babeczek EKO jajek użyłam, które z dużą ilość świeżych ziół połączyłam, warzywa też się w nich schowały i swojego smaku dodały. Cukinię z szalotką na boczku podsmażyłam i razem z zielonym groszek do masy jajecznej dołożyłam. Całość czarnym pieprzem i zielonym marynowanym wyostrzyłam i do foremek przełożyłam. Takie babeczki nie tylko fajnie wyglądają, ale ciekawy smak(...)mają. Zioła sprawiają, że świeżość w sobie mają. To danie z jajem, wariacja moja, ale jak je przygotujesz, będzie i Twoja. Można wersję bez boczku przygotować, lub ulubione zioła (ale świeże) dodać.   Składniki na ok. 12 babeczek: 5 niewielkich jajek, 2/3 szklanki mrożonego groszku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 150 g cukinii

Moniki Smakołyki
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 273

łagodny, z kapusty świeżej lub kiszonej, z grzybami suszonymi, świeżymi lub bez grzybów. Można do niego dodać cebulę smażoną na maśle albo zaprawić go skwarkami ze słoniny lub boczku. Nawet forma kapuśniaczków bywa różna – ruloniki, pakieciki, pierożki, kule… I choć koncepcja tego specjału jest podobna, efekt końcowy bywa bardzo różny, dlatego mimo że kapuśniaczki piecze się w całej Polsce, jest(...)Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje, a potem zwykle jeszcze wysmaża z cebulą, a czasem z boczkiem. Cechą charakterystyczną dla kapuśniaczków z tych okolic jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają z niego kółka jak na pierogi i po wypełnieniu farszem zbierają brzegi do środka, ściskają

Trzeci talerz
Potrawka z kapusty z boczkiem i ryżem 119

Musiałam wykorzystać kapustę i wymyśliłam taką oto potrawkę z kapusty z dodatkiem boczku i ryżu. Wyszło bardzo smacznie, spróbujcie Składniki: – 700g kapusty białej – 200g ryżu parabolicznego – 100g boczku surowego wędzonego – 500ml wrzątku – 1 cebula – 1 marchewka – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz) – garść drobno posiekanego(...)koperku – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania Na patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Do zarumienionej cebuli dodać boczek pokrojony w drobną kostkę, smażyć przez około 3-5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w talarki wymieszać i dodać kapustę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką

Smaki Armine
Spagetti z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i kaparami 90

Magda Szybsze niż najszybsze spaghetti z sosem pomidorowym to właśnie makaron z podsmażonym boczkiem, małym, słodkimi pomidorkami i dla przełamania słonymi kaparami. Prościej być nie może. Całość wykonania trwa tyle co ugotowanie makaronu. Pycha! Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu spaghetti 100g wędzonego, surowego boczku w plastrach 250g pomidorków koktajlowych 2 łyżki marynowanych, małych kaparów 3 łyżki oliwy z oliwek(...)makaron, gdy zawrze, dobrze solimy, wrzucamy makaron i mieszamy. Gotujemy al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania.   Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrawamy na pół. Boczek kroimy w cienkie paski. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Łyżkę odcedzonych kaparów z grubsza siekamy, drugą zostawiamy w całości.   Rozgrzewamy 2 łyżki

Smaczna Strona
Indyczy burger w jajecznej bułce 130

przygotowania potrzebujemy: Mięso z indyka- 200g Sos worcestershire- 1 łyżeczka Usmażony boczek- 40g Majonez- 2 łyżeczki Jajka- 4 duże sztuki Ser mimolette- 2 plastry Pomidor- 2 plastry Cebula suszona- 6g Gałka muszkatołowa- 1 / 4 łyżeczki Tymianek tarty- szczypta Pieprz ziołowy, sól, papryka wędzona, czosnek w proszku Boczek kroimy drobno i podsmażamy. Mięso  przyprawiamy, dodajemy tłuszcz ( jedna łyżka) spod boczku(...)oraz sam boczek, mieszamy dokładnie i robimy dwa kotlety. Na pozostałej ilości wytopionego boczku smażymy kotlety- dla równego kształtu używamy foremki do jajek sadzonych. Jeżeli kotlety wyjdą grube, przekrawamy na pół. Na tej samej patelni umieszczamy foremki do jajek sadzonych, wbijamy jajka, widelcem rozmącamy górę aby żółtko się ładnie rozpłynęło, solimy i smażymy 4 minuty na małym ogniu pod przykryciem

serzmiesem
Ciapkapusta 101

bazarku zobaczyliśmy, że mamy trzy główne składniki na ciapkapustę , zmieniliśmy nasze kulinarne plany i do pieczonych udek z kurczaka zrobiliśmy ciaperkraut . Koniecznie musicie spróbować, jak dodatek kiszonej kapusty oraz boczku zmienia dobrze nam znany smak ziemniaków. Udostępnij Składniki na ciapkapustę 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych) 300 g kiszonej kapusty 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 / 2 łyżeczki(...)kminku 1 / 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, wsypać na patelnię, smażyć na małym ogniu. W tym czasie cebulę obrać, pokroić także w drobną kostkę, dosypać do boczku. Wsypać kminek, słodką paprykę, chili oraz roztarty w dłoni

niecodziennikpary
Łatwe obiady z makaronem 72

smacznego! Makaron z oliwkami, suszonymi pomidorami i kurczakiem Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem Makaron z łososiem i cukinią Makaron w sosie serowym ze szpinakiem Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Spaghetti carbonara (bez śmietanki) Makaron spaghetti carbonara Pikantny makaron z chili i białą kiełbasą Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Makaron w sosie szpinakowym Makaron z porem(...)boczkiem Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z grzybami i białą kiełbasą Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Makaron z pieczarkami i szynką Makaron z puree z dyni i masłem truflowym Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Makaron

Kuchnia Bazylii
Makaron po hawajsku 87

pierwszy. Było tak dobre, że na stałe zagości w moim menu. Jestem przekonana, że zasmakuje i Wam! Czym jest makaron po hawajsku? To połączenie dobrej jakości szynki , boczku, ananasa i mozzarelli w domowym sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie! Składniki (2-3 porcje): 150 g szynki ze spiżarni Balcerzak 150 g boczku wieprzowego wędzonego 5-6 plastrów ananasa 200 g makaronu rigatoni(...)kostkę 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, suszony tymianek 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Boczek i szynkę pokrój w dużą kostkę (około 2 cm). Pomidory wraz z zalewą zblenduj na gładką masę. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek

Moja pasja smaku
Najlepsze przepisy na kurki 106

momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego ! Kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem Składniki: Około 300 g bobu ugotowanego al dente 180 – 200 g kurek 100 g boczku w plasterkach 300 g młodych ziemniaków 1 łyżka masła(...)łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 250 C przez 20 – 25 minut. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w dużą kostkę. Z bobu pozbądź się skórek. Podgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier

Moja pasja smaku
Zielone szparagi w boczku z teriyaki z chipsami z czosnku i imbiru 72

Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel teriyaki i odrobina ostrej papryki sprawi, że danie nabierze nieco orientalnego charakteru. Pomysł na przepyszne chipsy z imbiru i czosnku zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera “5 składników”. Jamie w swoim przepisie chipsy(...)dodał do szybkiego steku stir-fry ze szparagami, który kiedyś muszę wypróbować. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów boczek surowy wędzony, tyle plasterków ile mamy sztuk szparagów 4 ząbki czosnku kawałek imbiru (4 cm) kawałek świeżej papryczki chili (3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki 1 – 2 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie Obrany czosnek , imbir (ze skórką) i papryczkę kroimy

Tajemnice Smaku
Pęczotto z grzybami i boczkiem 94

mieszanie, mieszanie, mieszanie... Z zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: można ugotować pęczotto z groszkiem, kurczakiem, szpinakiem, burakami. Ja natomiast bardzo polecam pęczotto z grzybami i boczkiem. Wykorzystałam zamrożone borowiki, dzięki czemu pęczotto ma cudowny aromat, smakuje pysznie, jest kremowe i bardzo sycące.  Pęczotto z grzybami i boczkiem Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka kaszy pęczak(...)200g grzybów (można użyć mrożonych)* 100g wędzonego surowego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem lub wywarem z grzybów) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki oleju kilka gałązek tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego dojrzewającego sera) natka pietruszki *do przygotowania pęczotta można również wykorzystać suszone

Obiad gotowy
Łazanki 78

Rzadko przygotowuję dania z mięsem, ale od dawna miałam wielką ochotę na łazanki . W domu mama zawsze robiła je z białą kapustą i boczkiem i przepis na takie właśnie łazanki podam Wam dzisiaj, bo uważam, że przepis ten koniecznie powinien być na blogu. Łazanki / 4 małe porcje Składniki: 200 g makaronu łazanki 1/3 małej kapusty 250 g surowego boczku mała(...)cebula 1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie: Kapustę myjemy, osuszamy, drobno kroimy Gotujemy, aż będzie miękka. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek surowy kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Ugotowaną kapustę oraz makaron odcedzamy. Na patelnię dodajemy tłuszcz i cebulę z boczkiem, podsmażamy, aż boczek nie będzie surowy. Na patelnię z boczkiem

Moja smaczna kuchnia
Boczek duszony w piwie 67

Cześć! Kiedyś kolega pochwalił się swoim boczkiem….znaczy się daniem z boczku. Moja reakcja była dość spontaniczna i cytować nie będę. Dziś napiszę tylko, że udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie. Okazało się…że nie jest skomplikowane. Tajemnicą w tym wszystkim tylko jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi(...)Potrzebowałam: * 60 dkg boczku surowego * dwie cebule * 4 ząbki czosnku * 1 szklanka piwa * sól, pieprz * odrobina oleju do podsmażenia Boczek pokroiłam w  plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni z odrobina oleju na dość mocnym ogniu. Jak już ładnie się podrumienił, przełożyłam wszystko do garnka z odrobina wody. tak dusiłam przez ok. 30 minut. Podlałam piwem i dusiłam

Pieprzyć z Fantazją
Fasolka po bretońsku 79

Cześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować Fasolka po bretońsku. Składniki: * 500 g fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna(...)już fasola napęcznieje dodaję ją do wywaru z mięsa i dolewam wodę, w której się moczyła. Gotuję na małym ogniu. W tym czasie zajmuję się krojeniem ugotowanego mięsa, boczku i kiełbasy. Podsmażam kiełbasę z boczkiem na patelni bez dodawania tłuszczu. Tłuszcz wytapia się z pokrojonej kiełbasy i boczku.  Dodaję następnie razem z podrobionym mięsem do gotującej się fasoli. Wrzucam

Pieprzyć z Fantazją