boczek - 14002 przepisów (strona:81/934)

Rolada z boczku peklowanego 101

lepszego, niż własna wędlina. Polecam Wam ten boczek, nieco pikantny, pachnący, rewelacyjny Co potrzeba do pieczenia rolady: 1,2 kg boczku chudszego, surowego bez kostek,  4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 4 ząbki czosnku w łupkach, ostra papryka mielona, pieprz mielony, czosnek granulowany, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, Co potrzeba do peklowania: 1,2 l wody(...)Wykonanie: Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy. Odcinamy skórę z boczku, boczek rozcinamy na cieńszy plaster, ale nie docinamy go do końca, ponieważ chcemy, żeby powstała większa powierzchnia. Wkładamy boczek do zalewy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki

Bułka z Chlebem
Kopytka na kiszonej kapuście 150

dziś wiadomo że kopytka i kiszona kapusta to idealnie zgrany duet. Proste tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne.  Kopytka 500 gram ugotowanych ziemniaków 1 male jajko S ok.1 szklanka maki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją  mąki. Ciasto(...)każdej uformować wałek  o grubości ok. 2 cm i pokroić po skosie na zgrabne kluseczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotować 2/3 minuty od wypłynięcia. Kapusta kiszona z boczkiem wędzonym 500 gram kapusty kiszonej 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego opcjonalnie kminek do smaku 60 gramów boczku wędzonego Kapustę zalać wrzątkiem tak aby kapusta była przykryta, dodać przyprawy

Andzia Pichci
młoda kapusta z boczkiem na szybko... 118

Składniki: kapusta młoda 2 główki większe, smalec 1 łyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym(...)garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto. Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek. Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Gnocchi z kalafiora na szpinaku (Keto, Paleo, LowCarb) 224

dodatek do gnocchi, to tym razem padło u mnie na szpinak. Same gnocchi są mało charakterne w smaku, więc warto zestawić je z czymś intensywniejszym. Szpinak duszony na boczku sprawdził się w tej roli wyśmienicie. Mam już jednak kolejne pomysły na gnocchi z kalafiora. Marzy mi się gulasz z ich dodatkiem. Świetnie pasować będzie do nich także pesto. A może(...)wody kalafior); ula uzyskana z połowy średniej wielkości kalafiora 1 jajo 2 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego 15 g łupin babki jajowatej sól himalajska lub morska Szpinak z boczkiem (2 porcje) 100 g boczku wędzonego 400 g szpinaku mrożonego w liściach 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Gnocchi z kalafiora Ostudzoną pulpę z kalafiora

Modern Cave Girl
Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb) 187

kokosowej , która to zaskakująco dobrze zdaje egzamin w wytrawnych wypiekach, oleju kokosowego oraz jajka. Natomiast nadzienie to oczywiście szpinak, który gra główną rolę w tej kulinarnej kreacji, a także boczek oraz jajka. Połączenie szpinaku i boczku wyjątkowo mi odpowiada. To, że boczek wyśmienicie komponuje się ze szpinakiem odkryłam stosunkowo niedawno i od tej pory para ta jest w moim menu(...)lubię, to z pełnym przekonaniem odpowiedziałabym, że nie… Nie pamiętam dokładnie kiedy nastąpił przełom, ale teraz za szpinak na maśle z czosnkiem, a ostatnio właśnie także z boczkiem oddałabym królestwo (gdybym takowe oczywiście posiadała… :))! Szpinakowe dywagacje Inna dziwna sprawa związana ze szpinakiem, to fakt, że smakuje mi on bardziej w wersji mrożonej niż świeżej. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale świeży

Modern Cave Girl
szybkowar- rolada z boczku wieprzowego do pieczywa... 107

Składniki: boczek świeży ze skórą bez kości 1,5 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek 1 główka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki Duży płat świeżego boczku wieprzowego ze skórą bez kości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę boczku ponacinać ostrym nożem i położyć skórą na blacie i rozsypać na wierzchu(...)strony przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą, majeranek, pokrojone cienko ząbki czosnku. Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni. Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszka ziemniaczana 80

Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą nie tylko kuchni narodów Europy Wschodniej ale również kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Są to tarte ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbaską i cebulką, zapiekane w jelicie wieprzowym. Danie bardzo sycące, pożywne i nie da się ukryć, bardzo kaloryczne. Aby odchudzić lekko danie można smalec zastąpić olejem, ale ... smalec to smalec :) Kiszki można przygotować(...)wyśmienicie smakują przyrządzone na grillu - na pewno przetestuję. Przepis pochodzi z forum Wędliny Domowe , udostępniony przez powiat hajnowski. Składniki: 750 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 100 g wędzonego boczku (może być słonina, kiełbasa wędzona) 150 g mąki pszennej sól, pieprz, majeranek smalec 1 m jelita wieprzowego (kaliber 30/32 lub większe 32/34) Przygotowanie: Jelita zalać letnią wodą i wymoczyć minimum

Kocham..lubię..gotuję..
Makaron z boczkiem i cebulką 118

Niesamowicie proste danie z wędzonym boczkiem. Boczek wędzony własnoręcznie - aromatyczny, pachnący i pyszny. Podałam z prostą sałatką z pomidora, ogórków kiszonych i cebulką. W prostocie siła! :) Składniki: 500 g makaronu 300 g wędzonego boczku 2 cebule sól i pieprz posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedzić. Boczek wędzony pokroić w kosteczkę, cebule w kostkę(...)Rozgrzać głęboką patelnię lub rondel, włożyć pokrojony boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się troszkę tłuszczu dodać pokrojoną cebulę i razem przesmażyć aż cebulka stanie się złota. Wlać odrobinę wody od gotowania makaronu i chwilę razem poddusić. Do boczku z cebulką dodać ugotowany makaron, wymieszać i razem chwilkę podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać

Kocham..lubię..gotuję..
Makaron z młodą kapustą, wędzonym boczkiem i kiełbasą 106

Prosty przepis z młodą kapustą w roli głównej, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, podaną z makaronem. Kiełbaskę i boczek uwędziliśmy własnoręcznie :) Szybko, nieskomplikowanie a jak pysznie :) Składniki: 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 200 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy wędzonej 1 cebula 1/2 główki młodej kapusty 0,5 szklanki wody lub bulionu 1 listek laurowy sól i pieprz(...)koperek Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Młodą kapustę drobno poszatkować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szeroki rondel z grubym dnem postawić na palniku i dobrze rozgrzać. Przełożyć do rondla boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się już troszkę tłuszczu a boczek lekko podsmaży dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę, całość przesmażyć

Kocham..lubię..gotuję..
Metka z prażoną cebulką 182

podwędzane. Przygotowując metkę nie warto robić wielkich ilości, wystarczy z 300-500 g mięsa, tak aby spożyć ją w jak najszybszym czasie. Poniższa metka wykonana jest z samego boczku, z dodatkiem domowej prażonej cebulki , która nadała metce niesamowity aromat. Jeśli jesteście fanami metki to serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki:  boczek (udział tłuszczu wedle preferencji) 20 g peklosoli/kg boczku(...)Dodatkowo na każdy kg mięsa: 20 g prażonej cebulki 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 g papryki mielonej (słodka lub ostra, lub mix) Przygotowanie: Boczek bez skóry pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać solą peklową, wymieszać, przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie boczek wymieszać z prażoną cebulką

Kocham..lubię..gotuję..
Quiche z cukinią i boczkiem 151

danie. Łatwo się je robi i można zabrać ze sobą do lunch boxa do pracy lub szkoły. Nadzienie można zrobić dosłownie ze wszystkiego, dzisiaj wersja z cukinią i z boczkiem.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z cukinią i boczkiem składniki 1 duża czerwona cebula 1 średnia cukinia 200 g boczku w plastrach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 580 ml śmietany(...)jajka Ciasto:  jajko łyżka mleka  150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Quiche z cukinią i boczkiem wykonanie: Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, przenosimy do miski, solimy około 1 łyżką soli, aby puściła wodę. Pozostawiamy na minimum 3 godziny. W międzyczasie możemy przygotować ciasto.  Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier

Delusional Trine
Najlepsze przepisy na kurki 180

momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego ! Kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem Składniki: Około 300 g bobu ugotowanego al dente 180 – 200 g kurek 100 g boczku w plasterkach 300 g młodych ziemniaków 1 łyżka masła(...)łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 250 C przez 20 – 25 minut. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w dużą kostkę. Z bobu pozbądź się skórek. Podgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier

Moja pasja smaku
Makaron po hawajsku 134

pierwszy. Było tak dobre, że na stałe zagości w moim menu. Jestem przekonana, że zasmakuje i Wam! Czym jest makaron po hawajsku? To połączenie dobrej jakości szynki , boczku, ananasa i mozzarelli w domowym sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie! Składniki (2-3 porcje): 150 g szynki ze spiżarni Balcerzak 150 g boczku wieprzowego wędzonego 5-6 plastrów ananasa 200 g makaronu rigatoni(...)kostkę 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, suszony tymianek 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Boczek i szynkę pokrój w dużą kostkę (około 2 cm). Pomidory wraz z zalewą zblenduj na gładką masę. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek

Moja pasja smaku
Szybka sałatka makaronowa z fetą 147

Sałatka z fetą to szybka sałatka makaronowa. Oczywiście oprócz fety znajdziecie w niej soczyste kawałki kurczaka i usmażony boczek. Lubię mieszać jeszcze ciepły makaron z pesto. Nie ma znaczenia czy czy jest to pesto z jarmużu czy pietruszkowe pesto . Makaron z pesto to podstawa większości moich sałatek z makaronem. Uwielbiam sałatkę z feta ale lubię też jak jest w niej(...)dużo świeżych warzyw. Mam tu na myśli koktajlowe pomidorki, które są słodkie i świetnie balansują smak słonej fety czy boczku. Sałatka z feta to sałatka idealna na kolację. Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie 30 minut. Nawet jeśli musielibyście zmiksować pesto to i tak jest to szybkie danie. Sałatka z feta 4 porcje Składniki: 200 g koktajlowych pomidorów 50 g rukoli

codojedzenia
Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą 666

Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą Kruche i soczyste roladki drobiowe faszerowane kapustą oraz wędzonym boczkiem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 250g kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela(...)angielskiego pół szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia       *** Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni *** *** Do boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz ugotowaną kapustę i wszystko smażymy przez kilka minut i posypujemy delikatnie majerankiem. Następnie farsz odkładamy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania